PARKWAY DRIVE нокаутираха за трети път българската публика

22 апр 2017, 10:27 ч. 3689 / 18 28
пред./следв.

   Дами и господа, от Долната земя, от родината на AC/DC, от слънчевия град Байрън Бей, Ню Саут Уелс, Австралия за трети път в България на 21 април свириха австралийските метълкор герои PARKWAY DRIVE!

   Колко са групите, които след два концерта в "Mixtape 5" са напълнили повече от половината зала "Универсиада"? Със сигурност - не много. А шоуто, което PARKWAY DRIVE представят на настоящото си турне, нямаше как да бъде в по-малка зала или клуб, нито на открито заради рязкото застудяване в последните дни.

   Но да опишем събитията хронологично. В студения априлски следобед, около 17 ч., пред входа на залата вече се събираше стабилна агитка. Разбрахме, че групите са пристигнали със закъснение, но въпреки това предварителният график за сценичните изяви бе спазван почти съвсем точно. "BGTSC" добре знаят как да организират събитие и за няколко стотин, и за няколко хиляди души. Влизането ставаше безпроблемно, а температурата в "Универсиада" бе достатъчно по-висока от тази отвън, за да не е хладно на публиката, нито да е прекалено горещо. Във фоайето бяха разположени голям щанд с мърчандайз на трите групи и няколко точки, в които се предлагаше наливна бира.

   В последните години все по-често ставаме свидетели как утвърдени изпълнители водят със себе си на турне неизвестни групи, които са заплатили за това да запишат в творческата си биография "съпорт на обиколката" на една или друга популярна банда. По отношение хард/метълкор концертите тази практика или все още не е много навлязла, или у нас все идват "пакети" от банди, които са събрани заедно по естествен път. Така беше и снощи. Американците STICK TO YOUR GUNS и DARKEST HOUR, разбира се, не са от ранга на австралйиците, но са отдавна утвърдени имена и са връстници на PARKWAY (що се отнася до първите) и техни доста по-големи батковци (DH са създадени през 1995-а - осем години преди PWD).

   Когато едно шоу започва в по-ранен час и в него участват три или повече банди, на първите, излезли на сцената, винаги се пада нелеката задача да свирят пред чувствително по-малко публика. Мелодичният метълкор/хеви квинтет DARKEST HOUR обаче с нищо не показа, че това му оказва някакво влияние. Още след първите няколко песни челните редици от зрителите се впуснаха във вихрушката, а малко след началото на концерта в 18:40 ч., бе завъртян и първият съркълпит от многото, които щяхме да видим тази вечер. DARKEST HOUR бяха на сцената половин час и, гостувайки за първи път в България, се представиха на доста високо ниво. Вокалистът им не пропусна да отдаде почит на следващите две банди и обеща след гига си музикантите да чакат на мърчандайз щанда всеки желаещ да се види с тях фен. В края на изпълнението си DARKEST HOUR призоваха за нов съркълпит и за краудсърфинг, което беше малко рисковано при неголямата плътност на публиката. Въпреки това, един смелчага "заплува" за кратко на ръцете на феновете около него. За отредените й 30 минути първата подгряваща банда свърши чудесно задачата си.

   Последва пауза за саундчек и пренареждане на сцената и малко след 19:30 ч. излязоха STICK TO YOUR GUNS, гостуващи за втори път на българска земя. Мелодичният им хардкор-пънк/метълкор стил допадна на сгъстяващата се фенска маса. И тъкмо когато все повече и повече хора влизаха в ритъма на концерта, вокалистът Jesse Barnett започна да се изявява като оратор, макар и без да прекалява. През 2017 година едва ли много хора имат нужда да бъдат просветлявани от сцената с макар и мъдро звучащи думи, които обаче в съвременния свят изглеждат и малко клиширано. За своите 40 минути втората банда даде и достатъчно песни, и достатъчно заряд на бушуващите запалени фенове и подправка от социално-политически речи. Jesse неколкократно заклейми фашизЪма и ни остави в очакване на хедлайнърите, които вече добре знаем, че на живо размазват "по всички правила на изкуството".

   PARKWAY DRIVE се появиха в 20:40 ч. пред около 1500 фена и показаха, че вече са в нов етап от развитието си. Излизането на сцената на музикантите бе съпроводено със салют от конфети и червени ленти. "Wild Eyes" от предпоследния албум на австралийците ("Atlas", 2012) послужи идеално за откриващо парче и даде знак, че предстои кулминацията на вечерта.

   Който не е гледал клипове в "YouTube" от скорошни изяви на PWD, вероятно е останал изненадан от честата употреба на пироефекти по време на цялото шоу. Почти на всяка песен огнени пламъци изригваха от сцената до самите музиканти и допълнително повишаваха градусите и в пряк, и в преносен смисъл. Нямаше нужда фронтменът Winston McCall да подканя феновете, те дивееха, пригласяха, скандираха, впускаха се в съркълпитове и краудсърфинг почти през цялото време. Второто парче бе "Carrion" от албума от преди 10 години "Horizons".

   От първото гостуване на PARKWAY DRIVE в родината ни изминават вече шест години и само четири от второто. А за това време групата е израстнала видимо. Фенската й маса у нас - също. "Dedicated" и "Vice Grip" ни пренесоха към актуалния "Ire" от 2015-а, след което групата прескачаше ту към по-стари, ту към по-нови парчета. Това нямаше голямо значение. Почитателите на бандата показаха познаване на текстовете и искрена любов и изтръгнаха признание от Winston, че е силно впечатлен и обещание PWD да се върнат отново у нас. След този концерт не се съмняваме, че това ще се случи и е много вероятно да е пред още повече публика.

   След около една дузина парчета, вкл. кавъра на RAGE AGAINST THE MACHINE "Bulls on Parade", музикантите благодариха и се скриха зад сцената. Но нямаше съмнение, че те пак ще се появят. Така и стана и доста скоро PARKWAY DRIVE излязоха отново. Краят на събитието дойде с два финални удара - "Crushed" и "Bottom Feeder" (и двете песни от "Ire").

   Независимо дали човек е фен или не на този вид музика, ако стане свидетел на подобно професионално и емоционално изпълнение и на изключително добрия му прием от публиката, няма как да не съпреживее поне малко. А на 21 април в зала "Универсида" имаше много за преживяване. И сме сигурни, че след някоя и друга година ще скрепим отново българо-австралийската дружба. Чрез познатия и любим на всички език - музиката.

Сетлист на PARKWAY DRIVE:

01. Wild Eyes
02. Carriоn
03. Dedicated
04. Vicе Grip
05. Kаrma
06. Sleepwalker
07. Dark Days
08. Dеstroyer
09. Bоneyards
10. Writings on the Wall
11. Idоls and Anchors
12. Bulls on Parade (RAGE AGAINST THE MАCHINE cover)
13. Swing
14. Crushed
15. Bottom Feеder


   Снимки от концерта на PARKWAY DRIVE, STICK TO YOUR GUNS и DARKEST HOUR, дело на Герасим Трифонов, ще намерите в нашите галерии.

 

pwd



Коментари   (28)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Симонка 1.05.2017 14:51:38 отговори + 2 0
Страшна разбивация! Жестоко шоу, дано се върнат отново както обещаха m/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-елек 27.04.2017 13:28:16 отговори + 1 1
На предните техни концерти звукът беше още по-добър,но пък бяха в Микстейп все пак.Звукът на Darkest Hour беше ужасен,нищо не се разбираше.Kато цяло са вдигнали нивото откъм ефекти,като звук винаги са били перфектни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 24.04.2017 09:55:34 отговори + 6 1
Аз лично ги гледах за първи път и...съм силно впечатлен! И много доволен. Отдавна не бях чувал толкова добър звук, а техния пич зад мишпулта направо си куфееше заедно с публиката...Жесток купон! Чакам ги нетърпение отново. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

синоптик 23.04.2017 11:06:52 отговори + 7 2
Ей, браво! Супер концерт. Кой е автор на репортажа? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Боркана 23.04.2017 01:29:23 отговори + 4 10
Тъй нье е мьетал, дистракжан е изтината!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Дистракшън 23.04.2017 17:35:09 + 5 2
миличка...са група,която е основала траша в Германия ....а тия са някви *******, които използват техни рифове Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 22.04.2017 23:09:10 отговори + 6 4
Не съм върл почитател, но уважавам това, което правят. Ето една -кор група, която не си губи времето с пози и реване! Сигурно се е получил страхотен концерт Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gafus 22.04.2017 20:23:22 отговори + 4 13
и сега как да отида на Pain след такъв концерт... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Facus 23.04.2017 06:21:43 + 6 2
Ти и на този не беше... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gafus 23.04.2017 16:31:54 + 3 0
Мислиш ли ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

PWD 22.04.2017 19:04:44 отговори + 5 1
Обожавам песента "Vice Grip"!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Боцман 22.04.2017 18:42:01 отговори + 30 7
Екстра концерт, и 3те групи бяха бомба. А сега малко по-пенсионерска тема: кога ще научим пуберите да спрат да раздават ритници във въздуха и да раздават юмруци в мошпита? Удрят момичета и хора, които дори не искат да са в пита, супер грозна картинка. Има си неписани правила, които трябва да спазваме, за да си изкараме всички добре. Аз ако развъртя такива ритници и уцеля тяхната глава, ще трябва да се вика линейка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тцттц 22.04.2017 19:29:23 + 3 32
Ама абсолютно пенсионерска ти е позицията.
Едно е да има пого където всички си се блъскаме, друго е да си има стабилен мошпит където да се млатят всички. Особено на модерните групи 99% от случаите е така особено на брейкдауните. Всеки влиза на собствен риск в моша. Ако не искаш да бъдеш удрян не влизай в моша. Важи и за момичета и за деца.
ИМаше едно детенце на 7 8 годинки което беше в моша и не се оплакваше, а ти си седнал да се оплакваш? Ами започни да удряш и да се кефиш защото хората се забавляват, ако не - сядай горе на седалките
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

До тцтц 1.05.2017 12:41:35 + 1 0
Мисля, че не си разбрал поста на първия потребител. Аз също вече не съм първа младост (на 33) и сравнително едричък. Нямам нищо против погота и съм бил в доста. Това за което говори горния потребител е, че има някои доста млади момчета които леко се превъзбуждат и почват да раздават тупаници и ритници. Ако аз например реша да мина на същото ниво и раздам няколко тупаници на въпросните бих ги наранил. Разбира се, не искам това и нямам намерения да удрям доста по-млади от мен. Ако въпросните си се бутат така помежду си, съм ОК и нямам никакъв проблем, но в случая, по някой удар отнасяха и хора които не са влезнали сред тях, а си стояха странично. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Перфетно стана 22.04.2017 13:42:47 отговори + 12 5
Получи се перфектния концерт! Думи нямам.
Имах много резерви, най-много заради мястото, но който си може го може. Това е.
Перфектни групи и перфектна организация и перфектен концерт! Евала на всички замесени!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


makeyourownbones 22.04.2017 13:15:43 отговори + 9 2
"Stick To Your Guns с лайв дебют на българска земя". Нека пишещия да си поправи грешката. Все пак на 1ви Юли 2014 гледахме STYG в Mixtape. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 22.04.2017 13:27:12 + 11 2
Благодарим, поправено е. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сталкер 22.04.2017 15:12:51 + 5 1
А като идваха 2014-та пак ли имаше здраво полит пропаганда? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

враг 25.04.2017 13:26:19 + 0 0
имаше, да Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellrider 22.04.2017 12:53:22 отговори + 10 4
Нямам думи да опиша колко уникално яко беше!!!Перфектни,разбиващи,яко настроение,сетлиста жесток!Звукът перфектен,никакви забележки!Много,много силен концерт!Parkway стават все по-големи и по-големи,метълкор сцената им отеснява все повече! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mosher 22.04.2017 12:35:34 отговори + 12 3
Изкъртихме се! Концерта беше уникален!

Получи уикално! Всичко беше чудесно ! Имам си контузия, силни спомени и три яки тениски!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cornhusker 22.04.2017 11:42:11 отговори + 17 3
Концертът беше жесток, а Parkway Drive наистина са станали голяма група - евала за шоуто и поведението. Личи им че са минали в по-горна категория, и спокойно могат да са хедлайнери на големи фестивали, така че трябва да сме доволни, че и нас ни "огря" Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анализатор 22.04.2017 11:38:25 отговори + 10 12
тия тъпаци, гласували с "палец долу", които дори не са били на концерта, нека да бъдат разстреляни публично Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анализатор 22.04.2017 11:28:00 отговори + 8 3
Беше покъртително титанично!

Можеше да се желае повече по организацията от българска страна и по озвучаването.
Особено много ме подразниха няколко говеда, които си бяха поставили за цел да изблъскат и олеят с бира всичко, което мърда в публиката, въпреки че си имаше достатъчни място и кандидати за съркъли, мошове и производните им.

Атмосферата беше уникална. Имах резерви към сетлиста на Parkway Drive, обаче не е истина колко перфектно се получи. На Crushed залата щеше да се срути.

Яд ме е за Darkest Hour, които са най-технични от трите групи, а на родна територия са най-недооценени. Представиха се блестящо.

Fun Fact: Stick To Your Guns изпълниха няколко песни повече, спрямо предишните им концерти от турнето.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mosher 22.04.2017 12:28:44 + 9 10
Какво още по организацията и озвучаването???
Ти не разбра ли, че пичовете спасиха концерта, а озвучаването беше на светлинни години от всичко правено в този хамбар!

На кого викаш говеда бе мърмот?? Да беше стоял на седалките!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мърмот 22.04.2017 12:44:13 + 4 3
Аз съм ценител. Отидох да гледам и слушам, като си кофях умерено. Още на Darkest Hour обаче няколко бройки (предполагам вече пияни) си превишиха правомощията и окъпаха с бира първите редове. Както казах, имаше и място и кандидатити. Културните хора си правиха съркъл питовете в центъра. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

....... 23.04.2017 06:49:17 + 2 2
Анализатор, кое от българска страна не е било както трябва? Я дай клюки!
Аз не забелязах нередности. Всичко си беше както трябва, а звука беше перфектен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Джапанче 22.04.2017 11:05:29 отговори + 6 5
БРАВО! Този път предлагани от Вас снимки не са като паспортни... уловили сте хубави моменти! Благодаря Ви! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".