PEARL JAM обявиха последния си концерт за неопределено време

13 юли 2010, 15:31 ч. 285 / 4 17
пред./следв.
На концерта си в Лисабон, Португалия на 11 юли по време на фестивала "Optimus Alive" PEARL JAM са казали пред публиката на събитието, че това е последният им концерт засега. Думите на фронтмена Eddie Vedder са били: "Благодаря ви, че дойдохте на последния ни концерт. Не последният изобщо, но последният за дълъг период от време". След това бандата е продължила и приключила гига си без да дава повече подробности...

още за:

Pearl Jam


Коментари   (17)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


1+1=2 15.07.2010 01:51:46 отговори + 0 0
Понятието "гръндж" е пълна измислица. Това е ясно за всеки, който е запознат с музиката на т.нар. "гръндж групи". Папагалите обаче от години повтарят едни и същи заучени фрази за разстроените китари, за трите акорда и подобни простотии. Нирвана например е пънк група и ЧИСТО МУЗИКАЛНО няма нищо общо с Пърл Джем.
Пърл Джем е (изненада!) класически рок и блус. За да се убедите в това, трябва да се прежалите и да изслушате поне един албум на споменатите групи.(Ако пък след това изслушате дискографията на Алис ин Чейнс, съвсем ще се объркат представите ви, създадени от Уикипедия).
Изразът "Сиатълска вълна" има смисъл, защото описва едновременната поява на няколко смазващо талантливи (според мен) групи. Понятието "гръндж" няма смисъл, защото се опитва изкуствено да съчетае несъчетаеми неща.
Ако някой обича само метъл и му се драйфа от всичко друго, това не се нуждае от коментар, защото за вкус не се спори. Такъв човек не може да се нарече "музикален инвалид". Ако обаче някой лепи музикални етикети, произлизащи само от собствената му фантазия - това се нуждае от коментар. В музиката има ОБЕКТИВНИ факти, които не зависят от личните възприятия. Вървенето срещу тези факти не показва личен вкус - показва неграмотност. Например има критерии за сложност и простота на композицията, които изобщо не зависят от ценностни отсъждания. Една обективно сложна мелодия може да се нарече "отвратителна" или "гениална", но не може да се определи като проста, само защото на някой така му се струва. Огромна част от коментарите относно "гръндж" музиката не са в сферата "харесва ми/не ми харесва", а са в сферата на (псевдо)музикалната експертиза - "гръндж" групите звучат еднакво, не могат да композират, не могат да свирят и т.н. Авторите на тези коментари са прекалено гнусливи към своя обект и не считат за нужно да го наблюдават, преди да го засипят с експертни квалификации. Стига им колективната представа,блуждаеща по свой си начин в чугуненитe им глави. Да повторим обаче, че има критерии, а не просто впечатления. Анти-"гръндж" настроените грешат, когато влизат в чисто музикални спорове. Там те се оплитат жестоко, просто защото не знаят за какво точно говорят - за някаква четириглава ламя с разстроени китари ли, за пънкари в мазета ли, за агенти-провокатори ли... Пример за това е въпросът на един човечец под новина за Алис ин Чейнс в Катехизиса: "Какво прави новина за тази група в този сайт?" Фенът на праведната музика е дълбоко потресен, защото от подсъзнанието му е изникнало митичното чудовище от 90-те, което като барбарон е приемало най- различни форми и е тормозело горките рок музиканти. Докато те са се опитвали да правят възвишено изкуство, то ги е заглушавало с вувузели. Медитирайте няколко минути върху въпроса на този възмутен гражданин и когато постигнете просветление, ще ви се изясни разликата между обективните и субективните нива. Едно от двете нива е лоното на безопасното хейтърство – в него можете да плюете и да съскате на воля и никой няма да ви обяви за нискоинтелигентни. Нагазването в другото ниво не е препоръчително, защото пръските от плюнките ви ще приемат формата на скритата във вас простотия – ако знаете,че съществува, не е проблем, но ако не знаете, това ще е опасно за психическото ви здраве.
Сега да разширим темата и едновременно с това да я приключим: Всяко нещо, за което имате мнение, се намира в определено поле – музикално, спортно, литературно, политическо и т.н. Всяко поле има определени стандарти. АКО НЕ ПОЗНАВАТЕ ТЕЗИ СТАНДАРТИ, пред вас има два варианта: да не обосновавате своето мнение или да го обосновете с някакви други стандарти – ваши собствени, на вашата културна група, или ако искате може да се позовете на Маркс и Енгелс (ако сте ги чели). Това са напълно приемливи възможности. Няма обаче вариант, при който да заемете позиция в самото поле и оттам да сипете мъдрости.
В заключение да се спрем накратко върху един въпрос, който мъчи много невролози, психиатри и музикални корифеи: „Как така някои хора слушат с огромно удоволствие и боготворят противоестественото явление, наречено в академичните трудове „Сиатълска вълна”?” За последните 20 години научните търсения в тази посока не се увенчават с успех. Ще дам насоки за решаването на тази загадка, но няма да я разбулвам изцяло. Ето няколко жокера: има професионално музикално скалъпване, има непрофесионално музикално скалъпване, има съзнателно бягство от музикално скалъпване, има и несъзнателно бягство от музикално скалъпване. Едно от тези неща е характерно за основните представители на „Сиатълската вълна”, при цялата им СТИЛОВА разнородност. Да се върнем пак към обективното и субективното – въпросната характеристика е по-скоро на границата между двете нива, но е напълно възможно да бъде доказана като факт. Оценката на тази характеристика естествено зависи изцяло от личното възприятие. Има определена група хора, които я оценяват като проява на извънреден талант. Музикалните корифеи с радост твърдят, че тези хора бълнуват за някакъв „музикален катарзис” поради увредените си мозъчни центрове. Медицината обаче засега не потвърждава тази хипотеза.
Накрая един призив към Джери Кантрел (направете справка в Гугъл, ако не сте сигурни кой точно от многото сиатълски некадърници беше този) :Моля Ви, Маестро, запишете КЪНТРИ албум! Така истинските фенове на рок музиката, на метъл музиката, на бритпопа и на джаза ще спят спокойно, защото няма да виждат името Ви в специализирани сайтове и списания наред с имената на истинските музикални икони!


Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

grey 14.07.2010 23:53:12 отговори + 0 0
Тези не са си ходили, нито смятат да го правят, за щастие на всички ловъри по-долу, пхаха. Човек да не смее да каже, че това е последният концерт от турнето, на новина го обръщат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

:) 14.07.2010 16:48:11 отговори + 0 0
Е те тея имат един як албум,дебюта от 1991-а TEN.Чудя се зашо продължават да съществуват.Alice in chains поне се върнаха доста силно,ама тези?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.07.2010 14:29:06 отговори + 0 0
И аз не се извинявам на феновете на този стил,най-добре да не свирят никога повече и не само те ами всички грънджари шибани! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

1914 14.07.2010 10:00:01 отговори + 0 0
А на мен ми се драйфа и от глем,и от гръндж.Въобще не се извинявам на феновете им. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


GlamFan 14.07.2010 09:56:34 отговори + 0 0
Ако хич изобщо никога повече не се появят ще съм най-щастлив! Да ме извиняват феновете им, ама ми се драйфа от тях... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

makeyourownbones 14.07.2010 09:55:20 отговори + 0 0
Според мен единият от факторите за това решение е страшно натоварената програма на Matt Cameron - след реюниъна на Soundgarden има страшно натоварена tour програма и с двете банди... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ilith 14.07.2010 01:22:16 отговори + 0 0
Ахахаха. О, да, вашето съществуване ще стане толкова по-велико и извисено, ИМЕННО, когато джем спрат да свирят. Честно, нямате ли си друга работа?
Освен това, не е 100% сигурно, някъде другаде четох преди малко, че това е слух...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ками 14.07.2010 00:29:51 отговори + 0 0
Ми наистина май само малоумници пишат тук, като гледам първите няколко коментара...
GLAM METAL трай си, като не те кефи...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.07.2010 22:14:03 отговори + 0 0
Абе само малоумници ли го четат този сайт?Обезнадеждих се вече Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Kiko 13.07.2010 22:03:49 отговори + 0 0
GLAM METAL,това е велика група ,имай уважение.Те за разлика от всичко GLAM ,правят музика.
Писна ми от жалкари в тоя сайт,гнусни музикални инвалиди!!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

GLAM METAL 13.07.2010 20:58:30 отговори + 0 0
Е, най-накрая. Да се свършва вече с тоя гръндж. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MadHamish 13.07.2010 19:46:40 отговори + 0 0
Катехизисе, извинявам се, ама те четат предимно бунаци. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Метал 73 13.07.2010 19:42:35 отговори + 0 0
Най накрая ще свършат мъките ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.07.2010 17:19:37 отговори + 0 0
след дълъг период от време, дал Бог! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


MadHamish 13.07.2010 16:32:06 отговори + 0 0
Тъпо, не се класирахме и тази година, кой знае кога. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.07.2010 16:09:24 отговори + 0 0
айде чул те Господ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".