Песни за огън и лед: AMORPHIS и SOLSTAFIR на 5 ноември в София

6 ное 2023, 14:47 ч. 2713 / 27 17
пред./следв.

   Снощи, във ветровитата вечер на 5 ноември, усетихме леден дъх от Финландия и огнено изригване на исландски гейзери. Българските фенове имаха среща с три прекрасни групи от Северна Европа. Събитието се състоя в "Pirotska 5 Event Center". Организатор беше "BGTSC", което винаги предполага спазване на реда и добър пропускателен режим. Всеки заемаше място, което харесаше, или за което си беше купил билет в залата - терен или балкон. Имаше щанд с мърчандайз и барове с напитки. Събитието протече стегнато, без големи паузи между групите. Концертът беше разпродаден, от което хедлайнърите AMORPHIS изразиха специално задоволство. Като недостатъци можем да посочим на моменти незадоволителното качество на звука и липсата на вентилация в клуба по време на изпълненията на първите две групи. При представянето на хедлайнъра имаше климатизация, но определено на концерта беше топло и задушно.

   Първи на сцената се качиха финландците LOST SOCIETY. Бандата е формирана през 2010 г. и досега имат издадени пет албума, последният "If the Sky Came Down" от 2022 г. Започват като траш метъл банда с текстове за партита и алкохол. В последните два албума решително променят стила си към металкор и социално ангажирани теми.

   LOST SOCIETY не са особено познати на българската публика, но бяха приети добре. Фронтменът Samy Elbanna непрекъснато контактуваше с публиката, скачаше, танцуваше, не се спираше на едно място и бързо стопи ледовете. Другите музиканти също се представиха отлично и така всички в клуба бяха въвлечени в историите, които ни разказваха от сцената. LOST SOCIETY представиха основно песни от последния си албум, като чухме само три по-стари парчета. Дори от тези фрагменти се видя промяната и развитието, които е претърпяла бандата в търсене на желаното собствено звучене. Особено впечатляваща беше баладата "Into Eternity", която в оригинал е с участието на APOCALYPTICA. LOST SOCIETY много добре подгряха публиката и ни оставиха в ръцете на следващите изпълнители - магическите SOLSTAFIR.

Сетлист на LOST SOCIETY:
01. 112
02. Underneath
03. Riot
04. Awake
05. What Have I Done
06. Into Eternity
07. No Absolution
08. Stitches

 

lost society


  Какво да кажем за SOLSTAFIR - може би така бихме си представили Песен за огън и лед. Епична, тъжна, бунтуваща се и ... триизмерна. Музиката на исландците обгръща и потапя, и най-добре да се оставиш на течението, за да усетиш магията. Няма настояще, няма минало, а бъдещето е в някакви криволичещи истории от звуци. Допълнителна атракция е самата група. Червенокосият басист Svavar Austman със запомнящата се прическа на две плитки, китаристът Saethor Marius Saethorsson с неизменната си каубойска шапка, спокойният барабанист Ari Steinarsson, който е над нещата скрит зад ударната секция и най-сетне вокалистът Adalbjorn "Addi" Tryggvason. За него няколко думи не стигат. Той може би е извънземен, ако не, освен музикант е много добър мим. Addi пееше, сменяше китари и изиграваше парчетата с мимики на лицето и движения на тялото. Той обикаляше сцената, клякаше, катереше се по оградата, ръкуваше се с публиката и пращаше въздушни целувки на дамите.

   И малко суха статистика. Групата е създадена през 1995 г. в Рейкявик, Исландия. Досега имат седем албума, последният е "Endless Twilight of Codependent Love" от 2020 г. SOLSTAFIR идват за трети път в България. През 2015 г. в София са хедлайнъри, през 2022 г. в Пловдив подгряват APOCALYPTICA. Снощи Addi отбеляза, че идват за втори път в София. SOLSTAFIR значи "крепускуларни лъчи", които представляват стълбове от осветен от слънцето въздух, оградени от по-тъмен въздух, засенчен от облаци или други предмети.

   Връщаме се към снощното събитие. Чухме само шест композиции, защото всички са много дълги, поне по 10 минути. Но във всяка песен са вмъкнати няколко пласта и идеи, като разнообразието е гарантирано. Нямаше никакво значение, че не разбрахме и дума от чудноватия исландски език, той допринасяше за цялото и беше още един инструмент в разточителството от звуци. Само последната песен беше на английски, но това едва ли имаше значение, тъй като из залата отново се лееше уникалната сплав от напеви.

   Публиката посрещна и изпрати SOLSTAFIR възторжено и макар без обещания, се надяваме на нови срещи със самобитните исландци.

Сетлист на SOLSTAFIR:
01. Blafjall
02. Akkeri
03. Or
04. Fjara
05. Otta
06. Goddess of the Ages

 

solstafir 


   Преди няколко дни в интервю, публикувано на WeRock.bg, клавиристът Santeri Kallio каза, че за AMORPHIS България е едно от най-добрите места за концерти. На 5 ноември 2023 г. групата направи деветия си концерт на българска почва.

   В 21:30 ч. шестимата музиканти излязоха на сцената и веднага стана ясно, че ненапразно са идвали толкова пъти - публиката в претъпкания, напълно разпродаден клуб ги посрещна с викове, емоция и енергия, а AMORPHIS, разбира се, отговориха подобаващо - изнесоха впечатляващо шоу, което надали ще бъде забравено скоро.

   Трябва обаче да признаем, че не мина съвсем безпроблемно. Както и при LOST SOCIETY и SOLSTAFIR, и сега озвучаването като цяло беше на високо ниво, но на моменти басът се чуваше твърде силно, за сметка на останалите инструменти. Само че това беше дребен проблем и не помрачи настроението на събралите се в клуба хора.

   Защото, все пак, AMORPHIS са си AMORPHIS - чудовищно добри музиканти, чийто мрачен и тежък северняшки метъл може да сгрее душата на всеки любител на твърдата музика. Още първите тонове на "Northward" ни показаха, че ще получим безупречно музикално изпълнение. Esa Holopainen е страхотен китарист и не спря да го демонстрира през целия концерт, а Tomi Koivusaari на ритъм китарата показа също толкова майсторство. Ритъм секцията на барабаниста Jan Rechberger и басиста Olli-Pekka Laine беше точно толкова енергична и виртуозна, колкото очаквахме. Santeri Kallio, разбира се, не остана по-назад и с виртуозни клавирни сола красеше всяка песен.

   Специално споменаване обаче заслужава Tomi Jousten. Един от най-интересните и разпознаваеми гласове в съвременния метъл, харизматичен фронтмен и техничен певец, способен да преминава от чисто лирично пеене в агресивно дране без видимо усилие. Tomi не спря да поддържа контакта с публиката и неведнъж благодари за топлото посрещане - а насъбралите се фенове му отвръщаха подобаващо - с емоция и викове.

   Подборът на песните беше силен. Акцентът, както и се очакваше, падна върху актуалния албум на AMORPHIS - излезлия в началото на миналата година "Halo", от който бяха изсвирени четири песни, но групата успя да разходи феновете из доста голяма част от богатата си дискография. Чухме песни както от началото, от "Tales from the Thousand Lakes" и "Elegy", така и от превръщащи се в класика албуми с Tomi Jousten като "Skyforger" и "Queen of Time" - и всяка песен беше посрещната все по-емоционално. След "Wrong Direction" дойде време и за "Amongst Stars" - ангелогласната Anneke van Giesbergen, с която Tomi Jousten пее в дует в оригиналната версия, тук прозвуча на запис... за да бъде почти напълно заглушена от пригласянията на феновете. Скоро след тази песен дойде също толкова емоционалното изпълнение на "My Kantele", а след нея стана време вокалистът да представи групата - а музикантите пък за пореден път демонстрираха майсторство и чувство за хумор с изпълнение на рифове от класически хитове като "Perfect Strangers" или "Back in Black". Последва "House of Sleep" - финалът на редовната част от концерта...

   Няколко минути по-късно музикантите излязоха отново на сцената за задължителния бис - "The Bee" - едно от най-емоционалните изпълнения за вечерта. С тази песен деветият концерт на AMORPHIS в България приключи. Остава ни само да си пожелаем скоро да ги видим за десети път.

Сетлист на AMORPHIS:
01. Northwards
02. On the Dark Waters
03. Bad Blood
04. The Moon
05. Thousand Lakes
06. Into Hiding
07. Black Winter Day
08. Silver Bride
09. Sky Is Mine
10. Wrong Direction
11. Amongst Stars
12. Seven Roads Come Together
13. My Kantele
14. House of Sleep

Бис:
15. The Bee


Текст: HeathenHeart, Tigermaster
Снимки: Борис Алмишев



   В галериите ни може да разгледате десетки фотоси от концерта:

Снимки на LOST SOCIETY
Снимки на SOLSTAFIR
Снимки на AMORPHIS

 

amorphis fans

amorphis

amorphis



Коментари   (17)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Грък 11.11.2023 10:25:37 отговори + 3 1
Групата се представи чудесно, учуден съм обаче, че нямаше припаднали от жегата. Колко би струвало на организатора да осигури хуманни условия? Изглежда ще се мисли в тая насока чак когато стане някой инцидент. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

еха 11.11.2023 10:43:53 + 0 4
Не съм чул организатор да си носи и инсталира климатизация в някоя зала. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gafus 10.11.2023 10:21:08 отговори + 2 7
От всичките концерти в БГ , най-слабия сетлист...имат 20 албума свирят освен от последния(който не е кой знае какво) от още 3..не е сериозно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Zyklon 7.11.2023 18:37:59 отговори + 6 2
Сигурно съм гледал всички гостувания на Аморфис обаче ми се ще да променят малко сетлиста. Почва да ми става еднообразен. Жегата беше много неприятна и имах чувството че имаше повече хора от капацитета на залата. Тия дето бяха там само да си говорят въобще не искам да ги коментирам. Исландците ги чаках с интерес, но звукът им беше ужасен. Поне за мен. Нищо не разбрах от музиката им и ми бяха много скучни и еднообразни. Може би на диск ще звучат по-добре но на живо не бих ги гледал повече. И накрая до телефонистите дето снимат клипчета по 5 секунди.....Стойте си вкъщи и гледайте тубата. Някой хора предпочитат да гледат на живо а не някакви дисплей да им се пречкат . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дъртия 9.11.2023 11:06:17 + 2 0
За солстафир недейте така, не с лошо! Взимате си най-добрите слушалки у дома, пускате на любимия стрийм последния им албум от 2020 и като го чуете 2 пъти поне от начало до край - пак идвате и казвате как е било? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

borknagar 7.11.2023 17:33:31 отговори + 3 1
Учудват ме коментарите. Това ми беше четвъртия концерт на Аморфис и мога да кажа най-хубавия. Звукът си беше чудесен, може би малко по-добре беше при Солстафир, но всички се различаваше. Що се отнася до задушевността, опредено при следващи концерти, може и по-малко хора да се ограничи. Но нямам други забележки - нямаше пушещи тъпаци, нямаше такива, които ти заливат бира върху главата...и да имаше такива, които много държаха да са на раздумка, не на концерт Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

влади 7.11.2023 15:17:26 отговори + 5 0
Лошото е, че няма зала среден размер с читава акустика - Универсиада и Христо Ботев са зле особено втората. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Anto 7.11.2023 14:21:34 отговори + 6 0
Пироцка ноу мор Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 7.11.2023 11:17:02 отговори + 8 0
За съжаление не успях да си взема билет за тоя концерт на Аморфис...Гледал съм ги поне 3-4 пъти досега. Бил съм в тоя клуб Пиротска и според мен не става за такъв тип лайвове. Определено можеше да е на друго място, хем повече хора щеше да има и повече въздух. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 6.11.2023 23:04:41 отговори + 10 1
Задушевна беше атмосферата, обаче за първи път гледах Amorphis на живо и се надявам да не е за последен. И трите групи бяха страхотни.

Сега, аз бях на седалките отстрани на сцената, а в един момент ми се наложи да се изправя и да се кача на заграждението пред седалката не за да виждам сцената по-добре, а за да си поема въздух. На други концерти в същия клуб не ми е било толкова задушно.

Обаче това е бял, та прозрачен кахър. Концертът ми хареса.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 6.11.2023 20:29:32 отговори + 20 0
Освен задуха, имаше някакви хора, които не бяха дошли да слушат, а да си лафят като се надвикват с групите. Като искате да си лафите, идете на кръчма, що пречите на другите да слушат? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

inFamouzzzBG 6.11.2023 23:59:05 + 0 9
Така си е, от тази дандания една приказка не можахме да си кажем...... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Klinghoffer 6.11.2023 20:28:10 отговори + 13 0
Щеше да е великолепен концерт, ако не бяхме натикани в тая отвратително гореща дупка без кислород. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Robo 6.11.2023 18:57:30 отговори + 7 0
По мои впечатления вокалите се губеха сред другите инструмени. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дъртия 6.11.2023 16:19:41 отговори + 20 0
Толкова задушно помня само на Терион в ПЖИ. Егати дупката откъм кислород е тая Пиратска 5... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Slipknot 6.11.2023 16:10:15 отговори + 9 0
Невероятен концерт. Само да допълня, че Amorphis изсвириха и рифа на Raining Blood Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 6.11.2023 17:11:28 + 4 0
Както и N.I.B. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".