Petri Lindroos (ENSIFERUM): "Предпочитаме да наричаме стила си "героичен фолк метъл"

8 апр 2016, 12:26 ч. 2076 / 15 0
пред./следв.

   Вече повече от 20 години финландските фолкметъли ENSIFERUM пеят победните си песни. Те идват отдалече, почти от края на света, както някога някои са нарекли северната им родина. Славят силата на стоманените мечове, древни битки, невъзпети герои и храбреци, които струват, колкото цяла армия. За тези, които не са запознати, ще споменем, че името на групата е избрано от латински речник от един от създателите ѝ, китариста и вокалист Markus Toivonen, и значи "мечоносец". Всеки ще се съгласи, че това наименование идеално подхожда на бойните химни, които се леят от албумите на ENSIFERUM.

   Групата печели верни почитатели още с първите си творби и дори ѝ се приписва създаването на нов поджанр на фолк метъла - "бетъл метъл". Историята на бандата обаче не протича гладко и безпроблемно, а е белязана с редица промени в състава, особено в първото десетилетие. Най-шокиращото за ортодоксалните фенове събитие е "предателството" на харизматичния вокалист Jari Maenpaa. Той се разделя с групата през вече далечната 2004 г., за да се отдаде на собствения си проект WINTERSUN. Зад микрофона застава талантливият и енергичен Petri Lindroos, който успява да сломи предразсъдъците и да спечели сърцата на феновете (и фенките). Petri беше така любезен да отговори на поредицата от въпроси на WeRock.bg.

   Преди да му "дадем думата", ще споменем и "въртележката на дамите" в ENSIFERUM. От 2001 до 2007 г. клавиристка е Meiju Enho. Заменя я Emmi Silvennoinen. Преди няколко дни тя отстъпи мястото си на акордеонистката Netta Skog, изявявала се и в друга финска фолк метъл банда - TURISAS.

 

ensiferum

 

WeRock.bg: Ще имате втори концерт в България на 13 април. Първото ви представяне пред нашата публика беше през 2011 г. в София, като съпорт на CHILDREN OF BODOM. Спомняте ли си това посещение?
Petri Lindroos: Спомням си концерта, добре се получи, но тъй като бяхме подгряващи, се представихме със сравнително кратък сет.

Би ли ни разкрил какво ще включите на 13 април в сетлиста си?
Тъй като сега ще бъдем с хедлайнърски сет, ще свирим около 90 минути, може и повече. Ще изпълним песни от всичките си албуми, включително и от най-първите, записани с Jari.

Ще свирите с FLESHGOD APOCALYPSE и HEIDRA като подгряващи. Вие ли ги избрахте?
Донякъде, всъщност нямахме много време да избираме, даже HEIDRA са ни напълно непознати, не знаем какво свирят. На FLESHGOD APOCALYPSE сме чули 1-2 песни, но е добре, че групите са различни по звучене, постига се разнообразие. (Интервюто е взето на 31 март, а първият концерт на ENSIFERUM с тези две подгряващи групи е на 1 април., бел. авт.)

Кажи ни нещо за публиката в различните държави. Къде е най-дива?
По скоро може да се кажа, че няма разлика, но най-диви и емоционални феновете бяха на концертите ни във Франция и някои части на Канада.

Обикновено всички казват, че най-диви са в Южна Америка.
Да, но ние сме били там само веднъж на турне и затова не могат да направя изводи. Но в Южна Америка ми направи впечатление, че всички ни пееха песните, знаеха текстовете, докато в Средна Европа фновете са по-въздържани като цяло.

Някои хора твърдят, че сте изобретили стила бетъл метъл. Съгласен ли си?
Би могло да се каже. Бяхме едни от първите, които започнахме да свирим такъв вид фолк метъл, в който се пее повече за епични битки, за разлика от други групи, които пеят повече за пиене, за веселие. Ние самите предпочитаме да наричаме стила си героичен фолк метъл или паган метъл.

Като казваш паган метъл, някой от вас езичник ли е, последовател ли е на езическите вярвания?
Не, никой от нас не живее в гората, където да ловува вълци през зимата. [Заедно се смеем.] Всички сме нормални хора, просто ни харесва да свирим фолк метъл.

Как реши да напуснеш NORTHER и да се присъединиш към ENSIFERUM?
Всъщност не съм напуснал, а от NORTHER ме освободиха, защото не можех да съчетевам работат с тях с турнетата на ENSIFERUM. Пет години, от 2004 до 2009 г., съчетавах ангажиментите в двете банди и накрая от NORTHER ме помолиха да напусна. Предпочетох ENSIFERUM, защото беше по-активна група. NORTHER имаше по 10-12 концерта на година, след като напуснах, издадоха един албум и след малко повече от година се разпаднаха.

Смяташ ли, че стилът на ENSIFERUM се е променил с годините? Би ли коментирал развитието и тенденциите.
Това е доста обширен въпрос. Според мен стилът на групата не се е променил в същността си от това, с което започнахме. Започнахме, когато бяхме на по 20 години, сега наближаваме 40 и има известно улягане, по-спокойни композиции, но насоката на музиката ни не се е изменила. Другото, което може да се каже и е естествено, при смяната на Jari Maenpaa, който беше основен композитор, това задължение се прехвърли върху Markus Toivonen и е възможно да има някаква промяна, но идеите са същите.


petri

Планирате ли нов албум?
Да, но в момента нямаме време да работим много по него. Имаме някои нахвърляни идеи, но време за повече работа и записи се очертава чак през 2017 г.

Кажи нещо за себе си. Кога започна да пееш и да се занимаваш с музика?
Първите ми опити са от около 1994 г., когато формирахме нещо като съседска банда. Никой не искаше да пее и аз се заех с тази работа, по-точно дерях се на микрофона. [Смее се.]

Работиш ли друго, освен участието в ENSIFERUM?
Не, при тези интензивни турнета, не ми остава време за друга сериозна работа, така че в момента съм само в ENSIFERUM.

Вие сте фолк метъл банда, защо не използвате повече народни инструменти?
Това е много хубав въпрос. Всъщност ние използваме народни инструменти при студийните записи. Но при изявите на живо е трудно да водим още седем-осем души музиканти, нямаме такава финансова възможност. За в бъдеще, когато забогатеем, може и да започнем да го правим. [Смее се.]

Какво е мнението ти за фолк метъла в момента, не стана ли много смесен и сложен?
Би могло да се каже, но всяко нещо се развива. Една група започва с по-изчистен фолк метъл, после започва да добавя и други елементи към музиката си, за да има разнообразие. Младите банди, които в момента започват да свирят фолк метъл, го интерпретират така, както го разбират към настоящия момент.

Каква според теб е тайната на успеха?
Още един много хубав въпрос. Мисля, че в енергията и постоянството. Трябва винаги да си зареден с енергия, която да предадеш на публиката, да си винаги във форма.

Празнувате 20-годишнина на групата, как се виждате след още 20 години?
Тогава ще бъдем доста стари, но ще се радваме да ни има и след още 20 години. А кой знае, може и да имаме все още желание и енергия за нови неща.

Сега на групите се налага да пътуват повече, да правят повече концерти. Тежи ли ви?
В момента наистина е различно от преди 10-12 години. Тогава бяхме млади и се наливахме с много алкохол по турнетата, това ни беше забавно. Сега е по-различно, понякога ни дотежава, но ние обичаме това, което правим и то ни държи.

Кажи нещо на българските си фенове.
Чакаме ви на концерта, ще се радваме да ви покажем какво правим, да се видим по-отблизо. Както казах, ще свирим доста дълъг сет и ще можем да представим доста неща на нашите фенове.

Благодаря ти за интервюто, ще се видим на концерта!
И аз много благодаря!

 



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".