Планира се пълна модернизация на историческия стадион "Академик" в София

28 дек 2011, 16:59 ч. 1168 / 1 8
пред./следв.
Мястото, на което започва новата концертна история на България с историческото гостуване на SODOM през 1991 г. у нас, и което от тогава насам е приютило шоута на групи и изпълнители като KISS, JUDAS PRIEST, SLAYER, WHITESNAKE, Marilyn Manson, ZZ TOP, Alice Cooper, MOTORHEAD, Peter Gabriel и мн. др., но напоследък бе "забранено" за концерти по технически причини, предстои да бъде възродено и да се "върне в играта". Стадион "Академик" в София е на път да се превърне в едно модерно съоръжение по примера на стадионите на европейските грандове, пише akademik-sofia.com.
   С настъпването на 2012 г. ще започне ремонт, който ще преобрази "Академик" в едно спортно бижу на България. В момента основно е ремонтирана козирката на стадиона, съгласно техническите експертизи и предписанията. Нанесено е антикорозионно покритие по металната конструкция на козирката. Ремонтирани са високо-якостните стоманени въжета и стоманено-бетонните пилони, които държат въжетата. Всичко е направено съгласно специални изисквания.

   Предвиждат се още ремонтни дейности. През 2012 г. се предвижда да бъде направен цялостен ремонт на трибуните, отговарящ на съвременните изисквания и условия. Включени са следните дейности: премахване на всички седалки, нова система за хидроизолация, ще се изгради ново покритие със седалки, сертифицирани и отговарящи на изискванията. В момента на стадион "Академик" има 10 000 седящи места, чийто брой за сега ще бъде запазен. Капацитетът на двете странични трибуни ще бъде увеличен, но на по-късен етап. Предвиждат се 15 000 седалки. През 2012-а ще бъде направена централната трибуна, за да може да се използва за футболни срещи, след това ще последва ремонтът на страничните сектори – "Б" и "Г", ще бъдат изградени допълнителни входове. Към тях се предвиждат да бъдат направени няколко зали. Сектор "Б" и "Г" в момента са изградени на земен насип и постоянно се наблюдава свличане. Секторите нямат санитарен възел и ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще бъдат изградени нови, с необходимите отходи и пътеходи, санитарна част към трибуните. Под трибуните тях ще бъдат проектирани и построени по 4 спортни зали. Над тях ще бъде построен спортен хостел, който ще обслужва нуждите на детско-юношеската школа. Стадион "Академик" ще бъде позициониран така, че да отговаря на всички изисквания, да бъде достъпен за студентски и масов спорт и същевременно на него да се играят мачове от Държавното първенство по футбол. Към момента ремонтните дейности се финансират с приходи на базата, като ще се участва по всички програми, които биха могли да финансират част от тази дейност. Не е изключено и външно финансиране.

Източник: Sport1.bg
стадион Академик

още за:

Akademik Stadium
Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


ii 30.12.2011 13:04:21 отговори + 0 0
Българска работа отново... толкова ли е трудно да направите нещо хубаво ... този стадион в този вид ли ще се ползва след 50 години ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 29.12.2011 18:48:03 отговори + 0 0
Ако целият стадион бъде с размерите на централната трибуна ще се получи голям за нашите стандарти. Националния е по-лошо реализиран от този проект в момента, спомням си, когато го ремонтираха него още, се тръбеше как не могло да се направи с козирка навсякъде... е ето ви сега неизползваема реликва само след няколко години ползване. Ако Академик се реализира в този проект това ще е единствения стадион в София, който става за европейски мачове, както и ще е по-удобен за голяма част от публиката на концертни мероприятия,тъй като няма да им вали отгоре. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Zeon 29.12.2011 13:58:40 отговори + 0 0
Винаги е било само централната трибуна и няма нищо лошо в това. Както знаете, има големи стадиони и малки стадиони. Тук няма за какво да недоволствате. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CR 29.12.2011 12:16:31 отговори + 0 0
Наистина исторически стадион
При спомена за датата 04.07.2008 и най-дъждовния концерт на Whitesnake и Def Leppard, направо паметна плоча да поставят
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dominici 29.12.2011 08:48:49 отговори + 0 0
По-добре "половин" перфектен, отколкото цял на парчета Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 28.12.2011 20:41:09 отговори + 0 0
Хаха, половин стадион - цяло чудо! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

usurper 28.12.2011 18:28:59 отговори + 0 0
Явно квото могат ще използват от стария, а за другото... макар че това ми се струва прекалено хубаво. Дано изнамерят пари. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

странник 28.12.2011 17:24:42 отговори + 0 0
на мен ли ми се струва, или ще строят половин стадион? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".