Полет в Дълбокия Космос: OBSCURA с първи хедлайнинг концерт у нас

22 фев 2020, 13:57 ч. 1460 / 11 6
пред./следв.

   През последните няколко години броят на техничните дет метъл банди започна да нараства. Бандите, които творят в тази сфера, несъмнено оставят своя отпечатък в историята на тежката музика, макар и в сенките, далеч от очите и ушите на мейнстрийма.

   В интервюто, което Steffen Kummerer (OBSCURA, THULCANDRA) даде за медията ни, той сподели, че вижда надежда в тази сцена. Вечерта на 20 февруари 2020-а колекционерският концерт (или мини-фест), организиран от "Projector Plus", беше убеждаващо показен, че ъндърграунд сцената е жива и продължава да се развива.

   Първи, точно по график, излязоха FRACTAL UNIVERSE. Въпреки краткото време, с което разполагаха поради богатия афиш, младите лъвове на френската прогресив сцена, се представиха подобаващо, а към края на изпълнението си китаристите на групата слязоха в публиката, довършвайки сета си и изразявайки благодарности на феновете, дошли по-рано, за да ги гледат.

   Номер две за вечерта бяха THULCANDRA - страничен проект на Steffen Kummerer от OBSCURA. Силно вдъхновени от DISSECTION, музикантите смесват дет и блек метъл, създавайки една особена атмосфера, която те потапя в завета на емблематичните шведи. Представянето им беше на ниво - тъмни мелодии, преливащи в смазващи рифове и бластбийтове. Налице бяха и първите веещи се коси за вечерта - сигурен признак, че дошлите фенове си прекарват повече от добре.

   Макар и 11 години по-късно след първия си концерт в България, холандските екстремни майстори GOD DETHRONED най-сетне дойдоха отново у нас. Въпреки студийната пауза в периода 2010-2017 г., Henri Sattler и компания се завърнаха по-силни от всякога.

   Музикантите не са забравили неподправената ярост, която ги съпътства през годините, но в същото време показаха, че както всяка една личност, те също се променят, а заедно с това и музиката, която правят. Звученето им е много по-изпипано, а атмосферичните и мелодични елементи в новите им песни правят преживяването още по-запомнящо се. Българските меломани посрещнаха GOD DETHRONED повече от подобаващо, наваксвайки си за дългото чакане и оставяйки един топъл спомен, носещ надеждата, че до следващата ни среща с холандците ще изминат по-малко от 11 години.

Сетлист на GOD DETHRONED:
01. Illuminati
02. Book of Lies
03. The World Ablaze
04. Villa Vampiria
05. No Man's Land
06. Spirit of Beelzebub
07. Gabriel
08. Escape Across the Ice (The White Army)
09. Nihilism


god dethroned

 

   Не след дълго дойде време за гвоздея в програмата - техничарите OBSCURA, водени от Steffen Kummerer, който видяхме и по-рано тази вечер. Самите OBSCURA гледахме за пръв път у нас през април 2016-а, отново в столичния "Mixtape 5", но концертът на 20 февруари бе първата им хедлайнърска изява у нас и със сигурност не и последната.

   С немска сериозност, точно по график, обливайки събралите се фенове в дим, допринасящ за загадъчната им поява, OBSCURA заеха своите места на сцената и ни отведоха на космическо пътешествие, наситено с философия, тежки рифове и веещи се коси. Музикантите свириха песни от всеки един от петте си студийни албума, като основно наблегнаха на актуалния "Diluvium". Енергията в клуба преливаше от сцената към феновете и обратно, създавайки незабравими моменти и смазващи мошпитове, които несъмнено бяха сред най-запомнящите се случки през вечерта.

   Без много да се бавят между песните, Kummerer и компания не спираха да благодарят на феновете, изказвайки благодарности и възхищение, че най-сетне имат възможността да се представят у нас в пълния си блясък. През девет рифа в десети, през девет мошпита в десети, дойде време за песента "An Epilogue to Infinity", след която последва очакваното краткотрайно оттегляне и не след дълго OBSCURA сложиха край на сечта с "Ten Sepiroth" и "A Last Farewell", оттегляйки се в сенките на фона на бурни аплодисменти от почти пълния "Mixtape 5".

   Както самият Steffen Kummerer не пропусна да отбележи, ъндърграундът у нас е жив и вечерта на 20 февруари 2020-а е едно от поредните доказателства за това. До нови срещи!

Сетлист на OBSCURA:
01. The Anticosmic Overload
02. The Seventh Aeon
03. Ode to the Sun
04. Emergent Evolution
05. Diluvium
06. Mortification of the Vulgar Sun
07. Septuagint
08. Vortex Omnivium
09. Alone
10. Universe Momentum
11. Akroasis
12. An Epilogue to Infinity
Бис:
13. Ten Sepiroth
14. A Last Farewell

 

Текст: Eino
Снимки: Орлин Николов за "Projector Plus"/Rockthenight.eu

 

   Десетки снимки от концерта на OBSCURA, GOD DETHRONED, THULCANDRA и FRACTAL UNIVERSE може да разгледате в нашите галерии.

 

obscura



Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


STALKER 23.02.2020 21:39:11 отговори + 5 0
God Dethroned направо смачкаха... Мега добър концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бензин 23.02.2020 17:40:27 отговори + 1 1
Обскюра бяха великани ама God Dethroned и Thulcandra са за друг стил бих сложил Алегион с Обскюра и Fractal Universe а God Dethroned при Бехемот примерно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе 23.02.2020 09:56:29 отговори + 8 0
Много добър концерт. Obscura и God Dethroned ни смачкаха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 22.02.2020 16:47:11 отговори + 11 0
Лично за мен пикът на вечерта бяха God dethroned.
Пикът на един мега як концерт! Не ми се тръгваше в четвъртък от Микстейп заради тази атмосфера.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

on the edge 22.02.2020 19:41:17 + 10 0
И аз много се изкефих на God Dethroned. За сефте ги слушам, но останах адски впечатлен. Даже в момента ги слушам. Имат брутално яки песни. Obscura и Thulcandra бяха топ, разбира се! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сър Джон 22.02.2020 15:08:48 отговори + 13 1
Разбихме се!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".