Повече подробности за рок концертите на "SPIRIT of Burgas"

16 авг 2008, 19:08 ч. 759 / 7 8
пред./следв.
Единственият по рода си музикален фестивал у нас започна. Скептичното ми настроение относно организирането на подобно събитие на родна земя се изпари в момента на стъпването във фестивалната зона. Алеите на Морската градина в Бургас бяха украсени с балони и карти за игра, носещи ликовете на изпълнителите, които предстоеше да видим на различните сцени. Плажът беше добре почистен, а броят на баровете и тоалетните - предостатъчен. С карта и програма на фестивала в ръка пообиколих района и стана ясно, че тук думата "организация" има смисъл. Представете си, че само за първия ден около 35 групи и изпълнители бяха разпределени на 6 сцени и предварителният график с последователността и часа им на излизане пред публиката беше спазван стриктно до минута. Но да обърнем внимание на музикалната част на фестивала. За нас/вас - почитателите на по-твърдия звук най-голям интерес представлява т. нар. "Jack Daniel's Rock Stage", където са събрани предимно родни банди (с изключение на AUTUMN SUN от Южна Африка, които ще закрият феста на тази сцена). Подборът на групите, за който се е погрижило Интернет радиото "Tangra Mega Rock", е доста сполучлив помоему. Ще се опитам накратко да ви разкажа "SPIRIT Of Burgas" ден първи такъв, какъвто аз го видях.

   Точно в обявения час 19:10 началото на купона пред "Jack Daniel's Rock Stage" дадоха ODD CREW, по-познати в последните години като КАСКАДЬОРИ. Сменяйки името си момчетата остават в миналото асоциациите с блуса и Васко Кръпката и показват една неподозирана (за мен) по-различна тяхна страна. А именно - тежък, супер-надъхващ стоунър (неслучайно барабанистът на групата носеше тениска на DOWN). Звукът беше убийствен. За съжаление в този момент публиката бе все още твърде рехава, но това не попречи на ODD CREW да оставят всички незапознати с новото им амплоа с широко отворени очи и уста... Трябва да споделя и възхищението си от музикантските качества на момчетата. Нямам търпение да се появи новият им албум към средата на следващия месец.
   След тях дойде ред на пловдивчани от GABANA. По всичко личеше, че групата е набрала сериозен концертен опит. И музикално, и визуално GABANA бяха на доста високо ниво - атрактивни на сцената (някои хора от компанията ни оприличиха фронтмена на "ранния Thom Yorke"), пракрасно владеещи инструментите си и публика, която знае песните им. Какво повече можеш да искаш? А, да - поне два пъти по-дълъг сетлист, защото тези 50 минути са крайно недостатъчни.
   Дами и господа - SUNRISE. Само дето не се появи някое конферансие да ги представи. Очевидно г-н Мархолев и ко. са се взели адски на сериозно. То не бяха бели сака, бек вокалистки (включили се сигурно пет пъти в целия концерт), поименно представяне на музикантите в началото и в края на шоуто, прегръдки, поклони и т. н. SUNRISE са група, кръстена на песен на URIAH HEEP и музикалните им влияния са очевидни. Но все пак е доста нелепо на такъв фестивал три четвърти от песните ти да са кавъри на известни и по-скоро втръснали на всички рок класики (URIAH HEEP, DEEP PURPLE и BAD COMPANY). За съжаление и авторските им песни звучаха като кавъри. За мен най-хубавото нещо в тази група е клавиристът им Ясен, който освен че е адски добър с хамънд-органа притежава и страхотен глас.
   Купонджиите от DAILY NOISE CLUB дойдоха точно навреме да раздвижат поотегчената публика. Който ги е гледал, знае, че групата свири адски заразителен рокендрол и настроението по време на изпълненията им винаги е "на макс". Тук обаче усетихме за пръв път от началото на феста проблеми с техниката - барабаните почти не се чуваха, а едната китара заглъхваше на моменти. За щастие след 1-2 песни нещата си дойдоха на мястото.
   В същото време на главната сцена свиреха родните електро-рок звезди GRAVITY CO. Разходих се да видя за какво става дума и останах силно впечатлен. Голямата сцена беше потънала в гъсти пушеци и огнени светлини, звукът беше силен, брилянтно чист, с жестоки баси. А там момчетата абсолютно професионално свиреха хит след хит и със сигурност много се харесаха на около 1000-та души пред сцената. GRAVITY CO завършиха едночасовия си сет с най-големия си хит "Empty World", което предизвика истински екстаз сред публиката. Новият певец на групата - Николай Бакалов, се справя страхотно на сцената с вокалните партии на своя предшественик Явор Захариев. Като че ли, за разлика от него, Ники залага малко повече на имиджа и шоуто. Предвид крехката му възраст за група от такъв калибър вярвам, че с напредване на времето той ще става все по-добър и по-добър.
   Обратно на "Jack Daniel's Rock Stage". На сцената са алтърнатив/нео-метъл машината AS SOON AS POSSIBLE. Страшни инструменталисти! Групата се раздаде максимално, а публиката им отговори с активно куфеене. Много кадърна банда със страхотни авторски парчета. За нещастие, малко след началото на сета им на "Main Stage" започнаха бащиците на готическия пост-пънк и хедлайнъри на първата фестивална вечер THE SISTERS OF MERCY и публиката пред останалите сцени драстично намаля.
   "Милостивите сестри" показаха какво значи да си голяма група без излишен шум, помпозност и претенции. Те се появиха около 23:00 ч. пред вече доста сгъстена тълпа, в която нерядко се открояваха младежи и девойки с готик облекло и аксесоари. Сред вълма от оцветен от прожекторите пушек вокалистът Andrew Eldritch завладя публиката с харизматичното си присъствие, изглеждайки полустрого, полузакачливо зад кръглите си тъмни очила. Китаристът Chris May пък беше като изваден от индъстриъл изложба, а другият струнник на групата - Ben Christo навяваше асоциации с Едуард с ръцете ножици от едноименната кинолента. Около час тримата музиканти, които в момента не са на турне, а имат само няколко фестивални участия, едно от които е в България, представяха песни от различни периоди в своето творчество. Тъй като неминуемо на подобно събитие публиката е разнолика, нужен е голям хит, който да я раздвижи и сплоти. Той дойде чак на биса, когато на бургаския плаж, под светлината на почти пълната луна зазвуча на живо вечната класика "The Temple of Love". Това бе и своеобразната кулминация на първия ден на фестивала. Преди гига на THE SISTERS OF MERCY в ролята на водещ тв/поп звездата Део представи на сцената кмета на Бургас и един от най-младите градоначалници в държавата - Димитър Николов, който обеща, че и догодина ще има "SPIRIT of Burgas". А дали той ще се превърне в храм и празник на музиката, каквато заявка даде, предстои да разберем в близко бъдеще.
   30 снимки от шоуто на THE SISTERS OF MERCY може да разгледате тук.

   В това време пред около 10-20 души на "Jack Daniel's Rock Stage" излязоха индъстриъл експерименталистите от София FAULT. Музиката им точно отговаря на надписа, който виждаме на Майспейс-страницата на проекта и на официалния им сайт - "Music inspired and taken from machines". Бавен, монотонен индъстриъл, с много електроника на почти изцяло тъмна сцена - това са FAULT. Много, много интересна група.
   За пръв път се случи да закъснее излизане на бандата на сцената на индъстриъл метъл супер-групата ALIEN INDUSTRY. Вероятно се изчакваше да приключи сетът на THE SISTERS OF MERCY, след което публиката се стече отново към рок сцената, за да види близо едночасово шоу от супервисоко ниво. Музикантите изглеждаха значително по-свежи и надъхани от концерта им от преди около месец с титаните MINISTRY и дадоха всичко от себе си за тези около 250-300 души.
   Бегом към "Music Space Stage". Там преди малко са започнали не кой да е а PANICAN WHYASKER. Имаше поне 500 души пред сцената - до един танцуващи и подскачащи в ритъма на уникалната музика на групата. Трябва да споделя нещо с вас: за трети път гледам PANICAN, но вчера сякаш за пръв път разбрах, че тази група е феномен! Оставям настрана виртуозните им инструментални умения (сигурно половината време съм гледал опулен нечовешкото барабанене на Даката...), самото им присъствие на сцената е неописуемо магнетично. А Нуфри! Тази откачалка ни разби, няма друг толкова завладяващ фронтмен у нас. Колкото и да бе продължил този концерт все щеше да е малко.
   Насочваме се обратно към "Jack Daniel's Rock Stage", където софиянците FYELD вече бяха започнали последното за вечерта рок/метъл участие. Тежкият им експериментален метъл накара доста от хората, насядали по земята в този късен час да станат и да се включат в куфеенето. За едни фестивалният ден беше към края си, за други - в разгара си.
   Тази вечер предстои да видим не по-малко любими и интересни групи, но за тях ще прочетете утре на обичайното място.

Яни

още за:

Spirit Of Burgas


Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 18.08.2008 09:16:45 отговори + 0 0
Гравити много успешно ни...успаха... Да имаш клипове дето се въртят по МТВ е едно,но наживо бяха пълна трагедия...Пълна Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mm 17.08.2008 13:30:53 отговори + 0 0
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-08-17&article=244443

И пак нашенския си комплексарски шовинизъм - "нашите момчета почти засенчили именитите хедлайнъри" ?!?! Още малко и швепс.
През цялото време, докато свириха Гравити си мислих, че е крайно време да станат инструментална група.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.08.2008 12:55:52 отговори + 0 0
Да допълня, че бях отзад на Систърс и там също беше зле Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.08.2008 12:54:56 отговори + 0 0
Така е, както пише mm. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mm 17.08.2008 12:00:51 отговори + 0 0
На всички сцени - Латино, Пендулум, Паникан, Елиън..., че и на Гравити Ко преди тях - звука беше супер, освен на Систърс. Поне там, където бях - най-отпред. На пак казвам - за мен е абсолютно пренебрежим факт, сравнено с емоцията. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 17.08.2008 11:51:41 отговори + 0 0
"Но даже кофти озвучаването не успя и на милиметър да ми развали тоталния кеф от концерта и факта, че осъществих една от най-големите си мечти."

са последно кристален ли е бил звука както пише в по горния "репортаж" или...???
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blood_Anarki 17.08.2008 01:41:30 отговори + 0 0
Звучи много добре, чак взех да съжалявам, че нямаше как да скатая от работа, за да видя Sisters of Mercy и останалите рок и алтърнатив банди... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mm 16.08.2008 23:01:47 отговори + 0 0
Несправедливо пропуснат е другия основен член на Систърс от самото и създаване, който в голяма част се чуваше най-ясно от всички - Доктор Аваланш.
И тцък, далеч не мисля, че Темпъла беше "кулминацията на вечерта" - поне отпред в погото не личеше да е така. Знам тази песен наизуст и насън и при все това - едва на втория куплет осъзнах, че свирят нея, толкова зле се чуваше. Те може би и затова я съкратиха наполовина. Но даже кофти озвучаването не успя и на милиметър да ми развали тоталния кеф от концерта и факта, че осъществих една от най-големите си мечти.

Сетлист, anyone?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".