Представяне на книгата "Хеви метъл културата - изследване по аналитичнопсихологическа антропология" във Варна

17 фев 2017, 09:52 ч. 1807 / 3 7
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

На 2 март от 18 часа в „Арт салона“ на Радио Варна ще бъде представена книгата на д-р Ана Стефанова „Хеви метъл културата – изследване по аналитичнопсихологическа антропология“. 

„Основните приноси на това изследване се свързват с прочита и тълкуването на хеви метъл културата от една психологическа гледна точка. В своята цялост книгата на Ана Стефанова предлага един сериозен психологически анализ на актуален социален феномен. Тази книга тематизира и идентифицира хеви метъл културата и нейните влияния през психологическата система на Карл Густав Юнг. Тя предлага един необичаен поглед към метъла, като прави оригинална интерпретация, даваща картина на феномена хеви метъл от психологическа гледна точка – една перспектива която, освен че систематизира проучвания феномен чрез рационална научна процедура, търси обяснение за него в природата на несъзнаваното, проявена в динамиките на архетипи, символи, образи. 

Проучването е иновативно по отношение на избрания материал – вниманието на Ана Стефанова се фокусира върху предизвикателен, противоречив, популярен и вълнуващ, но слабо проучен в България феномен – хеви метъл културата. Книгата е интригуващ и достоен отговор на това предизвикателство. 

Със своите наблюдения и психологически тълкувания върху архетипната експресия на хеви метъла, разчетен като „една вътрешна сакрална територия, която е източник и цел на душата“, книгата провокира размисли, като едновременно с това докосва читателя на едно много дълбоко ниво и така помага на читателите да разберат тази субкултура в дълбок психологичен план. 

Накрая, но не на последно място, бих искала да добавя, че с тази интригуваща и вълнуваща, богата на идеи, наблюдения и детайли книга, с избрания оригинален начин на концептуализация на проучения материал Ана Стефанова за пореден път се доказва като водещ и продуктивен български изследовател и експерт в полето на хуманистичната пост-Юнгианска дълбинна психология (наричана аналитична психология от Юнг).“ 

проф. д.изк. Лозанка Пейчева, ИЕФЕМ-БАН 

 

Д-р Ана Стефанова завършва Медицински университет - София като магистър лекар и ВСУ „Черноризец Храбър” като магистър психолог. Защитава докторска дисертация в ИЕФЕМ-БАН на тема „Аналитичнопсихологически подход към българския фолклор“, с акцент върху нестинарския обреден комплекс. Доктор по фолклористика, изследовател в областта на аналитичнопсихологи- ческия анализ на явления от традиционната култура, тя има множество публикации в областта, в чужбина и в страната. Ана Стефанова има поредица участия в изложби и художествени проекти. Тя е илюстратор на алегориите на Самюел Джонсън и бележките на д-р Стефка Ричи по тях в съвместната им книга „Pleasures of the Imagination”, излязла във Великобритания; автор и илюстратор е на книгата „Приказки отвъд мъглите”, излязла през 2016 г.

 

 

Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Tutur 17.02.2017 18:55:34 отговори + 2 2
Яко - ще ни презентират като антропологични обекти (кой повече, кой по-малко) на аналитичнопсихологическо, разбираш ли, изследване. Някаква кака, г-жа Стефанова, ще се прочуе като импозантен учен, яхнала отрудения гръб на "хеви метъл културата" Това ще да е голям бълвоч, сигурен съм! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 17.02.2017 13:06:54 отговори + 2 5
Бих си я взел с едно на ум (ако ми хване вниманието за повече от 5 секунди).

Поздрав с Quiet Riot - Bang Your Head
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Bodhi 17.02.2017 11:56:52 отговори + 6 4
Интересно ще изглежда от Юнгианската призма Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 17.02.2017 11:02:23 отговори + 8 6
Страшна глупост. Някой решил да прави научна кариера като се упражнява върху "архетипната експресия на хеви метъла"... Ами, би май гест. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

freak 17.02.2017 09:57:39 отговори + 13 7
Кому е нужно? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


се тая 17.02.2017 10:11:01 + 17 3
То това ми прилича на някаква теза за придобиване на академична степен или допълнителна квалификация, Или нещо подобно. И решила да я издава... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 17.02.2017 11:03:03 + 7 4
Рецензията е покъртителна просто. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".