Приказка в лятна нощ - NEGURA BUNGET в София на 19 юни

20 юни 2016, 14:06 ч. 1235 / 15 4
пред./следв.

   Сред няколкото жарки юнски дни, в сърцето на нажежената столица, феновете на румънската банда NEGURA BUNGET имаха удоволствието да вкусят за пореден път от елексира на уникалното ѝ творчество. Групата е позната и обичана от родната публика, като това беше нейно шесто посещение в България. Имахме честта NEGURA BUNGET да изберат София за една от спирките на юбилейното турне за 20-годишнината от създаването си, за 10-годишнината на знаковия си албум "Om" (2006), а също така и за представяне на новата си творба, "ZI", която е втора част от т. нар. "Трансилванска трилогия".

   Дали поради провеждащото се в момента Европейско първенство по футбол или поради жегата, снощи публиката беше в камерен състав, но пък всеки присъствал може да се похвали, че NEGURA BUNGET са му свирили "на ухо". Организаторите от "Live & Loud" бяха осигурили прохлада в клуба, на бара се продаваха разнообразни напитки, а феновете имаха възможност да се разполагат както намерят за добре.

   Първа на сцената се качи българската група TEETH OF DIVINE. Това е експериментална формация, която разчита главно на импровизация в музиката си. Снощи групата ни представи странна комбинация от звуци и пърформанс. Озвучаването беше главно от едно виолончело, понякога се включваше глас. В средата на пода на клуба беше поставен череп, а трима маскирани мъже изпълниха около него пиеса или ритуал без думи. Накрая имаше обяснение на случващото се, че човек трябва да следва интуицията си.

   Публиката прие със смесени чувства представеното до момента на сцената, но всичко беше забравено, щом се появиха главните "виновници" за вечерта - NEGURA BUNGET. Румънците определят настоящия състав на бандата, който е постоянен в последните три години, като най-добрия си лайнъп. Въпреки това всеки знае кой е духът на групата - Gabriel Mafa, известен като Negru. Той е един от създателите на бандата, останал ѝ е верен и я е превел през различни промени и перипетии за всичките 20 години от съществуването ѝ.

   NEGURA BUNGET дадоха начало на сета си с парчето "Nametenie" от албума "Tau" (2015), който е първа част от "Трансилванска трилогия" и... магията започна да действа. Вече нищо не беше същото, всички бяхме пренесени сред природата на граничната област Банат, където си дават среща величествени планини и зловещи блата, както различни националности и култури. Върнахме се още по-назад, към първичия хаос и сътворението. Музиката на NEGURA BUNGET проправяше път през пространството и времето. Вокалистът Tibor Kati беше нашият вещ гид. Той изпяваше и изиграваше парче след парче и ни потапяше в паралелна вселена. Едновременно управляваше и се молеше, призоваваше и се бранеше от пра-древни сили, когато светът е бил млад и неопитомен.

   Известно е, че NEGURA BUNGET правят невероятно въздействаща музика, а заедно с идеалния звук, непринудената обстановка и полутъмния клуб, илюзорният свят на изкуството беше още по-изкусителен и почти реален.

   Групата изпълни и една композиция, "Foc", от предстоящето си издание "ZI". Румънците завършиха сета си с две песни от албума "Virstele pamintului" (2010) - "Dacia hiperboreana" и "Tara de dincolo de negura". След концерта музикантите раздаваха автографи и се снимаха с всеки, който пожелае. Публика и група се раделиха като съседи, едните от които за малко са погостували и пяли.

Сетлист на NEGURA BUNGET:
01. Nametеnie
02. Cunоаsterea tacuta
03. Hora soаreliu
04. Norilor
05. Foc
06. Schmnicеste
07. Dacia hiperboreana
08. Tara de dincolo de negura

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов

 

   В галериите ни може да разгледате и няколко десетки снимки от концерта на NEGURA BUNGET в София на 19 юни.

 

negura



Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


The Punisher 21.06.2016 10:43:13 отговори + 11 0
Абсолютно съм съгласен със Синия език! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 21.06.2016 10:54:36 + 12 0
Няма как иначе !!! Обективен съм !!! А и живота ме е научил да ценя усилията и труда на всички хора ... От благодарните съм . Думата Благодаря присъства много често в разговорния ми речник ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 20.06.2016 15:23:23 отговори + 16 6
Незабравимо събитие на правилното място ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 20.06.2016 15:21:33 отговори + 19 6
Перфектен концерт !!! Прохладата в клуба контрастираше със фантастичната музика на Negura Bunget ... Ледена бира и уют ! Звук на шест ! Даже гледахме с румънците Румъния - Албания от EURO 2016 на плазмата с по бира в ръка . Приятна атмосфера се получи !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".