Прочетете актуално интервю със SAMAEL преди концерта им в София

20 яну 2009, 13:15 ч. 351 / 1 0
пред./следв.
"Most of Evil Music" разпространиха скорошно интервю с фронтмена на SAMAEL Vorph, взето специално по повод предстоящия първи концерт на групата в България (София, 31 януари, клуб "Blue Box", заедно с KEEP OF KALESSIN и NOCTIFERIA). Предаваме разговора по-долу дословно.
   Днес в полунощ е и крайният срок, в който може да спечелите покана за събитието от нашата игра.


   1. Привет момчета, ето че сте напът да превърнете в действителност още една спирка по света, спомената в песента “On Earth”, като посетите София за първи път. Познавате ли тази част на Европа, имате ли впечатления от хората тук, публиката, феновете?
   Vorph: Напълно девствени сме по отношение на България. Никой от нас не е бил там и трябва да призная, че не зная почти нищо за историята и културата на страната ви, затова очакваме с нетърпение да научим повече. Беше планирано поне няколко пъти България да стане спирка от маршрута на нашите турнета и ето, че сега това най-после ще се случи.

   2. Имах късмета гледам Samael на живо два пъти – първо на голяма фестивална сцена ("Summer Breeze 2002") и скоро след това – в един малък клуб в Германия. Тогава разбрах, че това е група, способна да придаде неповторим смисъл на абсолютно всяко свое шоу, без значение от размера на залата или характера на публиката. Как постигате тази мощ на сцената, кое е преобладаващо – професионализмът и рутината или първичната енергия, страстта?
   Vorph: В нашите песни става дума за неща, които са наистина важни за нас, което ни помага да ги представим достатъчно искрено на сцената. В музиката страстта наистина е основното гориво, но все пак би било трудно да се разграничи точното съотношение между съставките. Още когато започнахме със Samael, ние разбрахме, че музиката е само една от страните на съществуването на една група и приехме всичките аспекти на това. Правилният начин може би е в това да се улучи точния баланс между всички компоненти.

   3. Спомням си как на шоуто, което направихте в малкия клуб, ти беше с патерица на сцената, което беше наистина удивително. Тогава се зачудих, какво би мотивирало един музикант да пренебрегне нормалното неудобство и просто да продължи турнето си, дори и с патерица?....
   Vorph: Това беше след 2001, когато прекарахме период на цяла година без концерти. Когато Makro дойде при нас през 2002, ние най-накрая имахме шанса да се върнем и да свирим на поредица от фестивали, след което да направим първото си Европейско турне, от много време насам. Така че когато ми се случи злополуката, аз просто реших да дам всичко от себе си, за да не проваля турнето. Наистина за мен беше малко потискащо да се подпирам на стол, докато съм на сцената, но все пак беше за предпочитане, вместо да отменим тура.

   4. Би ли споделил нещо за шоуто ви в София, какво ще включва представянето ви, ще има ли щанд с мърчандайз?
   Vorph: Чисто визуално не планираме нещо извънредно, предпочитаме да се фокусираме върху музиката. Този път стремежът ни е да постигнем максимална близост между това, което феновете ще чуят в залата и първоначалната ни представа как трябва да бъде, като за целта разчитаме на собствени саунд- и лайт-инженери. Естествено, ще има изобилие от мърчъндайз.

   5. А по отношение на сет-листа? Ще свирите ли материал от новия албум ‘Above’? Една и съща програма ли представяте, когато сте на турне или отдавате специални предпочитания на даден период и парчета, в зависимост от мястото, на което свирите?
   Vorph: На това турне сме се концентрирали предимно на по-стар материал. ‘Above’ ще излезе едва на 6-ти Март, така че вероятно няма да свирим парчета от него все още. Това което можем да издадем, е че на втората част на тура, която включва Балканите, ще свирим по-дълъг сет и ще се опитаме да включим парчета от всички периоди на Samael. Уцелим ли веднъж подходящия сет-лист за едно турне, обикновено не сме склонни да го променяме за различните държави.

   6. Някакви планове скоро да издадете ново DVD с концертен материал?
   Vorph: Засега не планираме такова. Доста материал сме събрали през последните години, но първо е необходимо да заснемем професионално някой концерт, за мислим за ново DVD.

   7. Мислили ли сте някога да се занимавате с музикална продукция на други групи, филми или други проекти, защото очевидно имате потенциал за това?
При целия ви професионализъм, оригинално мислене и новаторство, за музиката наистина би било загуба, ако не работите повече в тази насока...
   Vorph: Xy е продуцирал два албума на Rotting Christ и два на My Insanity, които по-късно издаде чрез неговата собствена фирма. Но все пак Samael поглъща огромната част от времето му, така че не е успял да направи нищо друго в тази насока напоследък. От друга страна, новият ни албум ‘Above’ първоначално също беше замислен като отделен проект - подобно на ‘Era One’, само че с музикална насоченост в обратната посока. Накрая обаче и двата проекта се превърнаха в албуми на Samael. Истината е, че с тази група ние имаме пълната свобода да експериментираме във всички насоки, които желаем, затова засега не изпитваме нужда да се разпиляваме в други проекти.

   Благодаря за интервюто, ще се видим скоро в София!

   Интервю на Анжела Александрова
   4 Януари 2009 г.


Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".