Прочетете интервю с ARCH ENEMY преди концерта им в София

12 май 2014, 09:14 ч. 1314 / 15 6
пред./следв.

   След около две седмици, точно в деня на т. нар "евровот", когато политическата клоунада ще стигне неподозирани висини, в софийския клуб "Mixtape 5" концерт пред отбрана публика, по покана на "Live & Loud", ще направят мелодичните дет метъл герои Arch Enemy. Групата ще представи в България новия си албум "War Eternal" и новата си вокалистка - синекосата красавица Alissa White-Gluz. За кого изненада, за кого - не, Alissa пасна много добре на бандата и "влезе в обувките" на кака си Angela от раз. И все пак, за да поизясним някои неясноти, се свързахме със страшилището на баса Sharlee D'Angelo, който спокойно отговори на всичко и прояви търпение дори при "оригиналния" въпрос в края на интервюто.

   Напомняме, че има още пет дни, в които може да спечелите 2 покани за предстоящия лайв на бандата.

 


WeRock.bg: Скоро ще бъдете в България. Какво можем да очакваме от концерта ви в София?
Sharlee D'Angelo: В София ще бъде един от първите ни концерти със сегашния състав, а и изобщо един от първите за групата от около година и половина. Ще видите една много мотивирана и надъхана за страхотен концерт банда.

Защо един от първите концерти за година и половина?
Дадохме си почивка през 2013-а. Две години свирихме за промоцията на "Khaos Legions", а през лятото отложихме всичките си ангажименти, за да се съсредоточим върху писането на новия ни албум. В същото време Angela ни напусна и се наложи да й търсим заместник.

Това беше изненада. Как успяхте да се появите с нов албум и нова вокалистка едновременно?
Така се получи. Ако просто бяхме обявили, че Angela ни е напуснала, щяха да започнат много спекулации, хората щяха да започнат да си съчиняват всякакви истории. Затова решихме да изчакаме най-подходящия момент, за да разкрием ситуацията на феновете. Искахме да ги уверим, че нищо не се е променило. Искахме да покажем на какво сме способни въпреки промяната.

А защо отново се спряхме на жена?
А защо не? Мъж, жена... Няма никакво значение. Когато Paul Di'Anno напусна Iron Maiden и те взеха Bruce Dickinson на негово място, едва ли някой ги е питал, защо отново са избрали мъж за вокалист.

Кой избра Алиса за новата ви вокалистка?
Бяхме обсъждали нейното име преди време. Angela също я познаваше. Когато тя ни каза, че ни напуска, останалите се събрахме и решихме, че или трябва да разпуснем групата, или да продължим с нова вокалистка. Обсъдихме няколко имена и се спряхме на Alissa White-Gluz. За наше щастие тя също се съгласи. В противен случай щяхме да изгубим много ценно време в прослушвания. Alissa има невероятен глас, има опит и е много талантлива. За нас е перфектен избор. Още от първата репетиция разбрахме, че тя е нашият човек . Alissa не е копие на Angela, има свой собствен стил, а това много освежава групата. Даде и много идеи за новия албум.
Също така гласът й е уникален. Тя самата притежава всичко необходимо за един певец. Като текстописец е много талантлива. С Michael писаха заедно текстовете в новия албум. Чудесна е за работа в екип. Освен това е записвала и преди с The Agonist, била е на турнета с тях, а и с Kamelot като беквокалистка, което показва, че може да се справя с различни типове музика. Знае какъв е животът по турнетата. И е много надъхана.

В The Agonist, Alissa имаше и чисти вокали. Очертава ли се нещо подобно и в Arch Enemy?
Да, защо пък не. В този албум нямаме особено много чисто пеене. Използваме по-скоро хорове като заден фон. За в бъдеще обаче можем да опитаме. Песните в новия ни албум не са писани за чисти вокали, опитахме някои неща, но не се получи. Само че не искаме да се ограничаваме. Когато включим Alissa в композирането на песните, нещата ще са по-различни.

Какво можем да очакваме от новия ви албум?
Това е един великолепен албум. Класически Arch Enemy - ако харесвате групата, няма как да не ви хареса и албумът. Но като всеки наш диск, този е по-различен от предишните. По-енергичен е. Скоростта е по-висока. Албумът е по-къс и по-директен в сравнение с предишния. Заглавното парче "War Eternal" е добър пример как ще звучи албумът, но в записите ние работихме и с истински оркестър и хор. За заден фон използвахме истински симфонични инструменти. Разбира се, не по начина, по който Nightwish ги ползват, а само за подсилване на атмосферата.

Коя е вечната война от заглавието?
Онази, която водиш всеки ден. Всеки се опитва да ти дава насоки в живота и да те мачка, ако нарушиш правилата. Това е борбата да си себе си, което не винаги е лесно, но ако е това, което чувстваш, то трябва да се бориш за него всеки ден.

Попадал ли си на хора, които да ти казват как да живееш живота си?
Непрекъснато. Срещаш такива хора, които си мислят, че ти правят доброто, а всъщност са много ограничени в собствените си виждания. Това са учители, шефове, директори на музикални компании - всеки се опитва да ти наложи своя си начин.

И как реагираш ти на такива хора?
Негативно. Но в крайна сметка се старая да се справя със ситуацията и да остана верен на себе си. Понякога се провалям, друг път успявам.

 

sharlee

Пак да те върна на Alissa - как ти се видя реакцията на феновете след напускането на Angela и присъединяването на Alissa?
Реакцията беше изненадващо позитивна, очаквах да е много по-зле. Angela е култова личност, пробила си е сама път от дъното до една от първите жени, стигнали толкова високо ниво в метъл сцената. За хората е трудно да възприемат някой друг на нейното място. Но феновете уважиха решението й да се оттегли, понеже сме в добри отношения и тя продължава да работи за групата. Така че ситуацията беше приета нормално. Освен това, Alissa е известно име и всеки е виждал и чувал как може да пее.

Когато Angela се присъедини към Arch Enemy, тя беше неизвестна. Сега обаче взехте Alissa, която е популярна. Защо отново не заложихте на неизвестно име?
Да откриеш някого и да го наложиш, е много труден процес. Трябваше да минем през много прослушвания, а дори и да откриехме перфектния глас, нямаше да знаем как се държи на сцена. Имахме нужда от опитна вокалистка. Затова търсихме професионалистка. Alissa е точно това.

Да поговорим за страничните ти проекти. С колко групи си активен в момента?
Основно с Arch Enemy. Докато почивахме от групата, с Michael свирихме със Spiritual Beggars - бяхме на две европейски турнета, посетихме Япония, Мексико... Имам и проект с Bjorn "Speed" Strid от Soilwork, наречен The Night Flight Orchestra. С тях имахме няколко концерта наскоро. Понеже все пак денят е само 24 часа, нямам много време, за да бъда в много банди. Аз съм щастлив от музиката, която правя с Arch Enemy, въпреки че от време на време ми харесва да сменям стиловете.

Какво се случва с Mercyful Fate? Още ли си част от групата и има ли шанс да видим нов албум от тях?
За Mercyful Fate знам толкова, колкото и ти. Свирих на последното им шоу, което беше през септември 1999-а и оттогава не съм чувал нищо за тях. Бандата не е активна. Не знам дали биха се събрали в оригинален състав, но с удоволствие бих ги гледал, ако направят реюниън.

И накрая - Angela е руса, Alissa е със синя коса... Ще промените ли нещо в осветлението на сцената?
Да, преди имахме повече жълта светлина, сега ще е синя. Освен това Alissa ще носи костюм, изстрелващ сини лазери, с който ще прелита над главите на публиката като супер герой.... Не, шегувам се, въпреки че не е лоша идея. Но пък косата на Alissa си е светлинно шоу сама по себе си.

 

arch enemy poster



Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Еххх 13.05.2014 00:12:04 отговори + 0 0
Ех, защо завърших вече?! На 25-ти май най-страхотният начин да прекараш бала си е да се размажеш на нечовешка група като Arch enemy, била тя и с чисто нов вокалист. Не е като да си изтупан в някой ресторант и после да се чудиш как да си спестиш чалгата на съучениците ти.

Много мило интервю! Благодаря на Шарли и на екипа!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

www 12.05.2014 23:11:24 отговори + 0 0
vvv

2014-05-12 17:00:31
Аз съм сигурен, че концертът ще е як! Всичките в групата са професионалисти и ще го докажат!

Толкова професионално изпързаляха навалицата, че със сигурност го доказаха
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cenarius 12.05.2014 17:39:51 отговори + 0 0
Голяма група.Дори с новата вокалистка ще къртят здраво, а тези които не ги кефи(вероятно 5% от феновете им ) си е техен проблем. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vvv 12.05.2014 17:00:31 отговори + 0 0
Аз съм сигурен, че концертът ще е як! Всичките в групата са професионалисти и ще го докажат! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Васил М. 12.05.2014 12:20:19 отговори + 0 0
Браво за интервюто!
Смениха си вокала тихо-мълком и знаят, че няма да им простим въпреки опитите да ни убедят в противното! Не очаквам нищо особено от този концерт, напротив очаквам и други неприятни изненади!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ерик 12.05.2014 09:50:04 отговори + 0 0
Леле, тия както са се надъхали ще смажат на концерта! Загряваме! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".