Прочетете интервю с Chuck Billy преди концерта на TESTAMENT в София

10 авг 2014, 15:21 ч. 1383 / 18 6
пред./следв.

   До 11 август тази година единствената изява на TESTAMENT на българска земя, си остава онзи близо час от първия фестивал в Каварна през 2006 г. От тогава до днес класиците на траша обиколиха няколко пъти Земното кълбо и ето че осем години по-късно пътят им отново ги доведе в България. Добър повод за една предконцертна телефонна среща с индианеца от племето Помо Chuck Billy.

 

TESTAMENT


Скоро ще сте в България за втория си концерт тук. Какъв ще е сетлистът?
Шоуто ни ще е дълго - около 90 минути и ще включва около 17 парчета. Ще свирим песни от цялата дискография на TESTAMENT - от "The Legacy" до " Dark Roots of Earth". Ще свирим и парчета от "The Gathering", които преди нямахме възможност да изпълняваме.

Имаш ли любимо парче за свирене?
Да, композиции от "The Gathering" като "3 Days in Darkness" или "D.N.R." Песни, които бих искал да свирим са "The Evil Has Landed" и "Henchman Ride". И все пак мисля, че сетът ни е доста добър.

Има ли парчета, които не свирите защото са трудни за изпълнение на живо?
Не, но понякога, когато репетираме по-баладичните си песни, не сме сигурни дали феновете ни ще ги възприемат на фона на траш сета ни. Лекички са и не пасват. Но иначе сме в състояние да изсвирим всичко.

Кой албум на TESTAMENT смяташ, че е недооценен?
За недооценен бих посочил "The Ritual". Това е последният ни албум в оригиналния състав с Alex и Louie. Тогава бяхме в период, в който се отдалечавахме един от друг. Сега, когато слушам този албум, оценявам колко добри всъщност са песните. Иначе не се сещам за наш албум, който да е бил твърде възхваляван. Аз харесвам изцяло музиката ни.

Как поддържаш гласа си във форма?
От 25 години правя едни и същи упражнения за разгряване на гласните струни. Но най-важна е психическата настройка преди да излезеш на сцена.

 

 

Когато нещата на сцената се объркат, каква е най-правилната реакция?
Да продължаваш, да свириш. Грешки се случват непрекъснато. Когато бях млад, се ядосвах много, когато стане някакво недоразумение на концерт, но тогава и пиех много, дори и на сцената. Днес съм наясно, че хората правят грешки, това е човешко. Сега, когато някой от нас се обърка или пък звукът е скапан, се стараем да поправим нещата в движение, защото феновете заслужават да чуят парчетата изсвирени както трябва.

Коя група според теб е златният стандарт по отношение на изпълнение на живо?
Има много добри лайв групи. Радвам се на голямата енергия, която предават младите метъл групи, докато куфеят в синхрон при изпълненията. Когато свириш хеви метъл, атмосферата на сцената е много по различна, отколкото ако свириш рок музика например. Рок групите се стремят към перфекционизъм, докато в метъла са важни отношението, агресията и тежкия звук.

Кои са групите, които би искал да вземеш на турне?
SOILWORK, THE HAUNTED, SKELETONWITCH, GOATWHORE... Дори HIGH ON FIRE. Много са.

Важно ли е за теб, феновете да обръщат внимание на текстовете ви, не само да се кефят на музиката?
Важно е, защото текстовете ни засягат реални проблеми. Чувствам се добре, когато знам, че моите текстове са помогнали на хора да преодолеят тежки периоди в живота си. Това означава, че моето послание е стигнало до тях.

Какво е посланието, което отправяш със своята музика?
Всеки човек е губил членове на своето семейство, аз изгубих баща си наскоро. Говоря в текстовете си, че след смъртта има живот, че има нещо от другата страна там, където всички отново ще бъдем заедно. Това ми дава надежда и искам да предам тази надежда и на хората. Говоря и за проблеми като глобалното затопляне, искам нашите фенове да мислят повече за планетата ни. Пея и за това как трябва да се възпитават децата. Засягам различни теми. В последният ни албум основната тема са войните, които се случват на различни места по света. "True American Hate" е за хората, които са учени цял живот да мразят всичко американско без дори да са срещали американец на живо. Във всяко наше парче има послание.

Учат ли се хората от тези послания и от миналото?
Не мисля, всичко се повтаря. Хората забравят. И все пак се срещат и будни личности, които разбират, какво се случва около тях. Писали са ни войници, които ни казват, че преди да влязат в сражение в Ирак, слушат TESTAMENT и се подготвят психически за опасностите. Радвам се, че можем да им помогнем в това отношение. Те използват енергията на нашата музика.

Битката ти с рака промени ли виждането ти за живота?
Да, от 10 години съм здрав и съм много благодарен за това. Радвам се на всеки един ден. В миналото се отдавах на безкраен купон, спях по цял ден, защото пиехме по цяла нощ и не можех да видя нищо от света. Сега пътувам по турнетата с жена ми и виждам места, които иначе никога не бих посетил. В този смисъл битката с рака ми отвори очите какво всъщност правя. Благословен съм, че имам възможност да върша това. Вече се чувствам като турист, който обикаля света и отделя около час и половина от времето си всеки ден, за да свири. Като млад бях впримчен в цикъла концерт - пиене - сън. Сега съм по-мъдър.

"Native Blood" стана най-доброто видео на ежегодните награди на американската индианска кино асоциация. Колко важна е за теб тази награда?
За мен е важна, защото смятах, че посланието в песента трудно ще се пресъздаде на видео. Историята е за малко момче, което използва научените шамански умения, за да се бори и да отстоява себе си. Посланието и видеото са страхотни. Когато спечелихме, бях много щастлив, защото трудът ни се отплати. Видеото е заснето в резервата на моето племе и когато снимахме, всички се събраха, дойдоха традиционни танцьори и стана чудесно. Всички се събраха, участваха и помагаха. Горд съм с това видео.

Случвало ли ти се в миналото да забравиш кой си и откъде си тръгнал?
Случвало се е да се загубя по пътя си. Но днес не е така. Колкото по възрастен ставам, толкова по уверен се чувствам в това кой съм и откъде идвам. Аз съм индианец!

Последен въпрос - твоята Голяма четворка на американския траш?
TESTAMENT, EXODUS, OVERKILL и DEATH ANGEL!

 

testament poster



Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


gross reality 12.08.2014 20:11:29 отговори + 0 0
сега открих тази група....много качествен траш метъл с хубави сола...никога не бях чувал такава олд скуул група със не-траш вокали,много са добри Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

еее 11.08.2014 09:53:06 отговори + 0 0
Чък е велик, Лауд не стават! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

някой 10.08.2014 23:21:57 отговори + 0 0
уааау - 2014-08-10 17:19:14
************!И кво ако имам нещо против Оувъркил?А?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Thrasher 10.08.2014 21:43:28 отговори + 0 0
Чък е велик просто! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

уааау 10.08.2014 17:19:14 отговори + 0 0
Ти нещо против Овъркил ли мяукаш, бе?
Какво значение има мнението на "някой", който реално е "никой" в крайна сметка.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


някой 10.08.2014 16:06:34 отговори + 0 0
На последния въпрос Чък доооста се е изплискал.Биг 4 без Слейър?Явно е намесено нещо лично в оценката му.А и последните две групи да ги слага там?Пълен смях! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".