Прочетете интервю с DIMMU BORGIR преди първото им гостуване в България

10 авг 2009, 00:26 ч. 394 / 7 10
пред./следв.
Представяме ви интервю със Silenoz от DIMMU BORGIR, което е взето със съдействието на организаторите от "Joker Media" и е предоставено от радио "Z-Rock" специално за "Metal Katehizis":

   22.07.09 г. Интервю по телефона - България – Норвегия:

   Здравей, как си?
   Silenoz: Чудесно!

   В момента с кого разговарям – със Silenoz или със Sven Atle Kopperud?
   Разговаряш и с двамата.

   ОК. Как се чувстваш по-добре – като Silenoz или като Sven?
   И двете ми допадат. Няма голямо значение. Зависи в коя роля съм – в тази на Silenoz или в моята собствена. Двете вървят ръка за ръка.

   Всъщност какво означава Silenoz? От къде идва?
   Идва от гръцката митология. Предполага се, че представлява някакъв демон, който обитава горите. За него се знае, че има прецакан нос и е пиян през по-голямата част от времето. Да, това е едно демонично същество.

   Звучи добре!
   Да.

   Къде си сега?
   Сега съм в града. По принцип живея на село, но точно в момента съм в града.

   Турнето ви продължава ли все още или вече си почивате?
   Не, вече не сме на турне. Участвахме на няколко фестивала през това лято, но единственият, който остана в графика ни, е този в България.

   Две години, дори повече, след издаването на албума "In Sorte Diaboli" чувствате ли се уморени?
   Не. Изобщо. Единственото нещо, което ни уморява е кампанията по промотирането на всеки нов албум. Тогава даваме от триста до четиристотин и дори повече интервюта. Това наистина е изморително, но няма друго нещо, което да предпочитам да правя. Искам да се занимавам с музика, да ходя по турнета и да се забавлявам.

   Всъщност кой от вас дава интервюта – двамата с Shagrath или само ти?
   Само аз.

   От самото начало Dimmu Borgir е много успешна група, но последният албум беше изключително успешен. На какво се дължи това – на логичното, струва ми се, израстване на групата или имаше нещо наистина специално в "In Sorte Diaboli"?
   Мисля, че специалното нещо в този албум е това, че той беше написан спонтанно. Освен това той е в много по-голяма степен китарно ориентиран за сметка на симфоничната част, което го прави по-различен, прави така, че албумът да звучи "по-живо", не толкова статично. Всъщност мисля че това, което прави албума успешен, е фактът, че феновете са все още с нас и подкрепят групата. Те все още купуват албуми вместо да ги свалят от Интернет, както правят повечето хора. Заради всичко това намирам албума за успешен. За мен успешен е този албум, от който групата е доволна и в същото време се харесва и на феновете. Това е успех. Аз не измервам успеха в продажби, в слава, в късмет или някакви такива неща. В моите очи това няма нищо общо с успех.

   Били ли сте упреквани някога, че сте станали твърде комерсиални заради успеха на "In Sorte Diaboli"?
   Не. Никога не сме мислили по този начин. Да станеш комерсиален в нашите очи означава да подходиш търговски към албума си и да се оплетеш в мрежата на музикалната индустрия, а не просто да продаваш много албуми. Ние никога не сме правили такова нещо. Да продаваш много албуми не е синоним на това да си комерсиален и да си мейнстрийм. Имам предвид, ако погледнеш Maiden, или Priest, или Slayer, всички тези велики групи – те продават много албуми, но това не ги прави мейнстрийм. Така че не се притесняваме от това. Ако някой ни смята за комерсиална банда, нека го прави, на нас не ни пука. Никога не ни е пукало. И никога няма да ни пука.

   Никога преди група от Норвегия, имам предвид блек метъл група, не е била толкова възхвалявана, канена на най-големите световни рок фестивали, стигала до номер едно в класация за албуми... Каква е тайната на Dimmu Borgir? Много труд, добро стечение на обстоятелствата или и двете?
   Естествено това изисква много труд, но както всяко друго нещо и това има своите две страни. Както се казва, чашата може да е наполовина пълна, но и наполовина празна. Ние винаги сме били група, която се труди усърдно и винаги се опитва да улови всяка отдала се възможност. Ние сме от този тип групи, на които се случва по-скоро да съжаляват, че са направили нещо, отколкото да съжаляват, че не са го направили. Мисля, че това ни отличава от много други групи, особено от тези, които са в нашия стил музика. Ние искаме да се развиваме, искаме да вървим напред и да ставаме все по-добри. Това е основната ни цел.

   Сега хората имат по-големи очаквания. Притеснявате ли се от това?
   Не. Мисля, че ние винаги приемаме правенето на нов албум като предизвикателство. Всъщност това е предизвикателство по-скоро за нас самите отколкото за някой друг. Никога не сме се страхували от това, какво си мислят другите за нас или пък дали ще харесат това, което правим, или няма да го харесат. Наистина се надяваме на повечето хора да им хареса, но ако направим нещо, което всеки един от групата не харесва на 100 процента, просто няма да го издадем. Това е. Когато всички в групата сме доволни и щастливи от това, което правим, няма значение дали другите го харесват.

   Ти си китарист, но също така си основният текстописец в групата, нали така?
   Да. Така е.

   Не са много китаристите, които пишат текстове, нали знаеш?
   Така ли? Ха-ха-ха... Никога не съм се замислял за това.

   А започнахте ли работа по нов албум?
   Да, започнахме. Вече имаме четири-пет песни, по които започнахме работа, но ще отнеме още няколко месеца докато целият албум бъде написан и още няколко докато го запишем. Ако всичко е наред, догодина, може би напролет, албумът ни ще е готов.

   Нямате заглавие за него, нали?
   Не. Заглавието обикновено идва накрая, когато всички текстове са написани. Дори то се появява доста след това. Мисля, че текстовете за новия албум са най-силните, които съм писал някога. Много съм доволен от това, което се получава. Сега просто трябва да ги съчетаем по подходящ начин с музиката и съм сигурен, че ще се получи нещо страхотно.

   Значи вече имаш цялата история в главата си?
   Да. По-скоро я имам на хартия, ха-ха-ха...

   Можем ли да се обзаложим, че заглавието ще се състои от три думи?
   Със сигурност можете. Това е нещо като наша запазена марка, а освен това числото 3 е много символично, много магическо и съм сигурен, че ще продължим да залагаме на заглавия с три думи.

   Имате нов барабанист – Dariusz Brzozowski от Vader, нали?
   Да, точно така.

   Можем ли да го считаме за постоянен член на групата?
   Той не е постоянен член на групата. При него положението е по-особено. Ние много искахме да запишем албума си с него и да го използваме за концертите си. Той е най-добрият барабанист, с който сме свирили.

   Наистина ли?
   Да, определено. Аз би трябвало да знам, защото съм свирил с всички, ха-ха-ха...

   Дори по-добър от Hellhammer? Той беше невероятен!
   Да, за нашата музика бих казал, че е по-добър дори от него.

   Всъщност защо се разделихте с Hellhammer?
   При него проблемът беше по-скоро в житейската ситуация, в която се намираше. Освен това той се контузи много сериозно по това време и поради тази причина за съжаление не беше човек, на който можехме да разчитаме в дългосрочен план. Затова се наложи да потърсим друг барабанист. Но въпреки всичко Hellhammer все още е един от най-добрите ми приятели. Един наистина страхотен човек. Той е в този бизнес от много време и отлично разбира как се случват нещата в групите.

   Разкажи ни нещо за себе си. За самия теб. Имаш ли странични проекти? Свириш ли още с Nocturnal Breed?
   Не, не свиря с Nocturnal Breed от много време. От около десет години. Бях много зает с Dimmu и просто не исках да ги забавям и да ги дърпам назад. Тогава се задаваше нов албум за групата и вместо да ги карам да ме чакат и да се съобразяват с това, дали съм свободен за да записваме или да правим концерти, просто им казах, че ако съм им нужен за нещо, винаги ще откликна, но е по-добре да продължат напред без мен. Нямаше да е честно да им губя времето.

   Нещо друго? Например солов албум.
   Да, имам своя група на име Insidious Disease. Ще свирим на Вакен. Ще ми бъде за пети път. Свирил съм там четири пъти с Dimmu Borgir, сега ще бъде с различна група, музиката ще бъде различна. Ще бъде интересно. Наистина го очаквам с нетърпение.

   Вярно ли е, че преди да сформираш Dimmu Borgir си работил в детска градина?
   Да, това е така. Работех като асистент. Всъщност то не беше точно детска градина, а по-скоро начално училище. Бях асистент в училище. Това беше по времето, когато започнахме записите на "Puritanical Euphoric Misanthropia". Тъкмо пишехме музиката за този албум. Значи трябва да е било преди около девет години.

   Виждал ли си тези деца наскоро? Имам предвид, те добре ли са сега?
   Да. Добре са. Те вече са по-големи. Аз винаги съм общувал много добре с деца. Може би защото самият аз в главата си отчасти все още съм дете. Ха-ха-ха... Виждам някои от тях отвреме-навреме. Те все още си спомнят за мен като за "якия тип от училище". Винаги проявявах разбиране към децата и взимах тяхната страна когато се налагаше.

   Какво знаеш за България?
   Не знам кой знае колко встрани от футболната ви история. Знам, че е известна туристическа дестинация. Много хора от Норвегия посещават България като туристи. Държавата ви е на Черно море, което с нетърпение очаквам да видя. Никога не съм идвал в България и за мен това ще бъде ново преживяване. Винаги ми е било интересно да посещавам нови държави, да се срещам с различни култури и да се запознавам с нови и различни хора. Ще бъде хубаво.

   Мястото, на което ще свирите – Каварна, е на брега на морето. Смятате ли прекарате някой друг ден тук?
   Мисля, че може да останем ден или два след концерта. Звучи ни доста добре като идея. Сигурен съм, че и времето ще бъде хубаво.

   Да, ще бъде. Вярно ли е, че групата е планирала да запише "Death Cult Armageddon" с български оркестър преди все пак да се спре на онзи оркестър от Прага?
   Мисля, че по това време поддържахме контакти с различни оркестри. Не съм абсолютно сигурен, че и български оркестър е бил включен в преговорите, но имаше много различни варианти от Източна Европа, които имахме предвид. Накрая записахме албума с Пражката филхармония.

   Какво ще носите със себе си за концерта? Имам предвид ефекти, оборудване, мърчандайз...
   Мърчандайз със сигурност. За съжаление за шоуто в България има логистични затруднения по отношение на пренасяне на пълното ни оборудване, цялата ни сцена и пироефектите. Естествено ще опитаме да вземем с нас колкото може по-голяма част от всичко това. Сами ще се уверите, че ще направим всичко възможно да ви предложим най-доброто, на което сме способни. Това ще бъде първото ни посещение в България и искаме да сме сигурни, че феновете ще получат най-доброто – това което заслужават.

   Сигурен съм, че ще бъде страхотно!
   И аз мисля, че ще бъде страхотно.

   Силно се надявам да е така. Кажи нещо на феновете тук, в България!
   Вече споменах, че това е първата ни визита в България. Всички ние се вълнуваме от това, че ще свирим пред нова за нас публика. Знам, че в България има много хора, които подкрепят ъндърграунд музиката, има много фенове на метъла, така че нямаме търпение да свирим за тях и да покажем нашата признателност за подкрепата, която те са оказвали на Dimmu през годините. Беше крайно време да дойдем и да свирим в България, ако питаш мен.



   И малък коментар от "Metal Katehizis":
   Учудени сме, че Silenoz не се поинтересувал повече от произхода на собствения си прякор, още повече, че това не е толкова трудно. По всичко личи, че Silenoz е променено изписване на английското Silenus - персонаж от Гръцката митология, известен на български като Силен (с ударение на "е"-то). Това е старият учител на бога на виното Дионис и син на Хермес. Той наистина има странен, увреден нос, но само дотам. Описанието му като демонично същество не е правилно и то подхожда на вечните спътници на Силен и част от свитата на Дионис - сатирите. Те имат рога, кози крака и копита и по "правило" представляват горски демони.


Коментари   (10)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 11.08.2009 11:44:07 отговори + 0 0
малък коментар от Metal Katehizis"?... излишно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 11.08.2009 00:44:07 отговори + 0 0
каде мога да намеря сетлиста!!?? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Slayer 10.08.2009 23:19:56 отговори + 0 0
"а освен това числото 3 е много символично, много магическо"

Прав е човека, питайте всеки студент за силата на числото 3
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.08.2009 22:04:44 отговори + 0 0
Не са много китаристите, които пишат текстове, нали знаеш?
--------

Ехехе, айде бе?!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bubi 10.08.2009 12:34:37 отговори + 0 0
Силенос е ебати пича )) ако успея да се добера до него бих му стиснала ръката Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 10.08.2009 12:19:12 отговори + 0 0
Много хубаво интервю на Silenoz. Отговорите му са прави и точни. Много ми хареса, чак се овлекох, хи хи. Нямам търпение да ги видя вече ;о) Ще бъде страхотно, както казва Silenoz "In Sorte Diaboli" RULEZ !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Frances 10.08.2009 10:52:15 отговори + 0 0
Хе-хе ;-) Silenoz е доста приятен събеседник... Нямам търпение да ги видя на живо в събота ,очаква се да е страхотно преживяване :Р Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Titaka 10.08.2009 02:58:25 отговори + 0 0
Хаха, представям си Диму Боргир на плажа по бански,с кубинки и с Болярка в ръка Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.08.2009 00:49:27 отговори + 0 0
Ааа, с митологията нещата не са толкова ясни ;р. Силен освен персонаж на разни места се появява и като друг вид горски дух със същите черти на сатирите, но без крайно изразеният полов нагон ;р. В свитата на Дионисий е имало и силени и сатири. Може и да греша, не ми се прави справка сега, последно правех, докато четях "Раждането на трагедията" на Ницше. Но помня, че си бе пиян през цялото време ;р. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

:} 10.08.2009 00:46:19 отговори + 0 0
Супер,много добро интервю.Дано издебна някой от групата за афтографче или снимка.Квот дойде. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".