Прочетете интервю с ELUVEITIE, взето при последното им гостуване в България

13 апр 2013, 20:45 ч. 1623 / 10 1
пред./следв.
Автор: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов; авторът

На 18 март 2013 г. "танковата дивизия" Sabaton извърши поредната атака на българската столица. Шведите бяха подпомогнати от смелите галски воини Eluveitie и тайнствените магьосници от унгарските степи Wisdom. Провелият се концерт бе продължение на "Swedish Empire Tour" и част от източноевропейското турне на групите.
   Вечерта на деня преди концерта най-отдадените фенове на Sabaton и Eluveitie успяха да се срещнат с питие в ръка на бифорпарти с любимите си групи в клуб "Rock It". Събитието протече при невероятно настроение и перфектна организация от страна на домакините и "Bulgarian Panzer Battalion" - официален фен клуб на Sabaton в България. Със съдействието на организаторите на концерта "BGTSC" и лично на г-н Бойко Гюров успяхме да вземем интервю с харизматичния фронтмен, лидер и "главен идеолог" на Eluveitie Christian "Chrigel" Glanzmann.
   Почти веднага след появата си в клуба, без да успее да изпие дори първата си бира, Chrigel Glanzmann беше отвлечен от масата за няколко въпроса. Ето какво сподели той за нашия сайт.

  • Metal Katehizis: Здравей, Chrigel! Харесва ли ти обстановката в клуба?

    Chrigel Glanzmann: Да, изглежда наистина хубаво място.

  • Вие сте доста популярни в България, но как да произнасяме правилно името на групата [Eluveitie]? Много хора го изговарят като Елувейти.

    Елвейти. Елувейти също не е толкова лошо, но все пак правилно е Елвейти. Но пък в Америка го изговаряха като Ел-ювейти, така че Елувейти е горе-долу добре.

  • Вие сте в България за трети път – за първи път бяхте на 8 февруари 2009 г. като съпорт на Kreator и за втори – на 13 октомври 2010 г. с Korpiklaani. Спомняте ли си предишните посещения?

    Да, разбира се, спомням си ги. За съжаление не идваме много често в България, но винаги ни е харесвало да свирим тук, хората са добри и публиката е страхотна.

  • Този път пристигнахте по-рано и имате време преди концерта. Успяхте ли да разгледате София?

    За съжаление не, някои от групата може и да са успели, но аз не съм.

  • Съвсем наблизо има останки от римско време.

    Не знаех.

  • Как върви турнето със Sabaton и Wisdom?

    Наистина страхотно, свирим на много концерти. Това е световно турне, което и за нас, и за Sabaton се състои от две части. В първата част имахме изяви отделно, а във втората част сме заедно с тях в цяла Източна Европа. Всички концерти минават отлично.

  • Със съжаление разбрахме, че Anna Murphy [хърди-гърди и дамски вокали] е болна. Как е тя, има ли шанс да се възстанови скоро?

    На Anna й се наложи да пропусне част от световната ни обиколка, тъй като не е добре със здравето. Възстановява се, но ще е необходимо още известно време.

  • Разкажи ни нещо за публиката в различните държави и континенти.

    Честно казано, не мисля, че има много големи разлики. Може да се каже, че в Южна и Източна Европа хората са по-емоционални, но навсякъде по света е подобно, освен в Азия. Там са съвсем различни. Най-дивата тълпа на наш концерт беше в Индия.

  • Аз четох странни неща за турнето в Индия. Би ли ни разказал за него?

    Беше различно, беше толкова различно, че не можеш да си представиш. Ние също не си го бяхме представяли. Там обществото е съвсем друго. Беше щуро преживяване. Шоуто беше доста голямо, не знам точния брой, но имаше някъде между 20 000 - 25 000 души. Първото нещо, което ни шокира, беше, че ни третират като някакви суперзвезди, не го очаквахме. Имаше много охрана, всеки от нас имаше персонален бодигард и не ни позволяваха да се разхождаме без въоръжени пазачи. Освен това не знаехме какво да очакваме от публиката, защото никой от нас не беше ходил в Индия, така че не бяхме наясно дали имат голяма метъл сцена и дали много хора ни познават. Но после излязохме на сцената пред тези 20 000 - 25 000 души и те знаеха всяко парче, пееха всяка песен с нас и си казахме: "Това е чудесно, но доста странно." Публиката полудя, подивя, ама наистина страшно подивя. Не съм виждал нищо подобно, дори ни се наложи да спрем концерта. В първия момент не го осъзнах, но тъкмо свирехме "Inis Mona" и точно след песента видях, че нещо става на сцената. Притичаха някакви въоръжени мъже, сграбчиха ни и ни издърпаха от сцената. Беше страшно, защото не знаехме какво се случва и взехме да се питаме какво, по дяволите, става. Заведоха ни в някаква стая зад сцената и ни казаха, че е поради мерки за сигурност, защото тълпата е станала неудържима. Аз не го видях от сцената, но били почнали да чупят загражденията – представете си 25 000 души да вилнеят, може да стане опасно, така че се наложи да направим прекъсване от около половин час. За това време хората се укротиха и ни позволиха да излезем отново и да довършим шоуто. Беше доста шантаво, но уникално преживяване.

  • Тук няма да имате такива преживявания, хората са миролюбиви и приятелски настроени.

    Знаем и много се радваме за това.

  • Кои групи ви вдъхновиха да започнете да свирите метъл и по-точно фолк метъл?

    Аз започнах да слушам метъл с Iron Maiden, но това беше много отдавна. Бях още момче, когато излезе албумът "The Number of the Beast" (1982) и с него започнах да слушам такава музика. Колкото до фолк метъла, ние не се възприемаме като фолк метъл група. Когато започнахме да свирим, не сме си казвали, че искаме да свирим фолк метъл. Тогава нямаше много фолк метъл групи, нямаше фолк метъл сцена или нещо такова и ние не знаехме какво точно е фолк метъл. Всъщност исках да осъществя желанието си да комбинирам двата вида музика, които обичам – мелодик дет метъл и келтска фолклорна музика. Аз свирех келтска народна музика от дълго време и исках да я комбинирам с мело-дет метъл. Това правим и до днес. Не знам много за фолк метъл сцената, а и много не се интересувам. Основната причината да започнем да свирим такава музика е фолклорната музика.

  • Разкажи ни нещо за народните инструменти, които използвате в групата.

    Всички те са инструменти, типични за келтската народна музика. Още като формирах групата беше ясно кои инструменти ще бъдат включени – ирландски флейти, гайди и по-специално ирландска гайда, гайта (испанска гайда), хърди-гърди (колесна лира), цигулка и мандола.

  • Слушал ли си българска народна музика и гайда?

    Да, всъщност Pade [Patrick "Pade" Kistler], вторият гайдар в групата, свири на българска гайда. Това е красив инструмент, една от любимите ми гайди.

  • Пеете за античната история, последният ви албум "Helvetios" е за Галските войни [първи век от н.е. галските племена (хелветите) срещу Римската империя]. Защо избрахте тази тематика?

    От една страна келтската култура винаги е била част от живота ми, аз съм израсъл с нея и в Швейцария тя е част от историята, слушаме за тези неща в училище. Това е ранната история на родната ми страна и е естествено да е част от живота ми. От друга страна, мисля, че не е маловажно и е хубаво човек да се занимава с история, да се връща към историята - може да научи нещо. Ако се вгледаме в историята, виждаме, че хората не сме се променили много и правим точно същите глупости и безумни неща като преди хиляди години. Що се отнася до предците ни, галите и тяхната история - заслужава си да се мисли за това и да се пишат песни за това.

  • Говорите различни езици в Швейцария, всички ли признавате този галски произход?

    Има четири официални езика в Швейцария и всички включват в тях галски думи и галски граматични структури. Но галският език като самостоятелен престава да съществува като жив език в ранното Средновековие, смесва се с други езици. Например някаква смесица от простонароден латински и галски е в основата на съвременния френски език.

  • Кой даде идеята да пеете на галски?

    Аз, всъщност цялата концепция за Eluveitie е моя. Мисля, че се връзва, името на групата също е на галски. Eluveitie е създадена с идеята за келтски фолклор и галска история, затова има смисъл от песни на галски.

  • Къде го научи?

    Той е мъртъв език, като латинския, не може да кажеш, че си го научил. Основно е обект на научни разработки. Аз работих с няколко университетски учени, за да напиша текстове на галски.

  • Коя е любимата ти песен на Eluveitie?

    Не знам, не мога да преценя. Ако пишеш песни, те са ти като бебета, като деца, не можеш да избереш едно от тях и да кажеш - ти си ми любимото дете. Обичаш всяко от тях.

  • Имаш ли семейство и деца?

    Не, нямам. Мисля, че ще съм много лош баща, защото няма да съм вкъщи много често.

  • Не мисля, че ще си толкова лош баща.

    Благодаря.

  • Планирате ли нов албум?

    Концертите са част от световно турне и ще трябва да пътуваме още няколко месеца. Обиколката със Sabaton приключва края на март или началото на април. След това ни предстои за пръв път да пътуваме до Китай и Тайван. Ще имаме и концерти в Австралия, т.е. ще обиколим земното кълбо. Турнето ни продължава повече от година и половина, почти две години. Започна в средата на януари миналата година и ще продължи до септември тази година. Дотогава сме на път. След това имаме почивка няколко месеца и ще започнем работа по нов албум. По време на турнето вече обмисляме концепцията на албума, но още е много рано да говоря каквото и да било. Писане на нов материал ще започнем едва септември тази година.

  • Трудно ли е пътуването непрекъснато по света, взима ли своето ментално и физически?

    Особено физически, но това е професия и всяка професия взима своето. Не се оплаквам, това е, което обичам и искам да правя. Много сме благодарни и щастливи, че имаме тази възможност, че нещата се получават добре. Понякога е трудно – и физически, и психически. Например по отношение на личното пространство и съвместното съжителство по време на турне. Ние живеем в тур-буса и цялото лично пространство, което имаш, е мястото за спане. Понякога наистина силно ти липсва, мечтаеш за стени и да си сам за няколко дни. Но пак казвам, това е, което сме искали да правим, това е нашата страст и сме щастливи, че я осъществяваме.

  • Благодаря за интервюто и за отделеното време! Кажи нещо на българските ви фенове.

    Благодаря за подкрепата! Благодаря за интервюто и интереса към Eluveitie! Елате на шоуто утре, пийте по бира с нас и се забавлявайте.



Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 13.04.2013 21:05:26 отговори + 0 0
Най - големите сладури Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".