Прочетете интервю със Slash в навечерието на концерта му у нас

3 фев 2013, 14:58 ч. 1591 / 14 4
пред./следв.
"Целта ми винаги е била да извличам максимално удоволствие от свиренето и да ставам все по-добър китарист, нищо повече."

Интервю със Slash (екс-Guns N' Roses, Velvet Revolver)

Автор: Envy
Снимки: Roadrunner Records/Орфей Мюзик

Благодарение на усилията на официалния представител на "Roadrunner Records" за България - "Орфей Мюзик", успяхме да се доберем до заветното интервю с една от иконите на американския рок от втората половина на 80-те и началото на 90-те години на отминалия век. Разбира се, нямаше как да не се съобразим с настоятелната "препоръка" от страна на мениджмънта на 47-годишния ни събеседник да избягваме въпроси, свързани по какъвто и да било начин със семейството му, както и с Guns N' Roses и някогашния боен другар Axl Rose, но, реално погледнато, отпуснатите ни (точно) десет минути време за разговор и без това биха били крайно недостатъчни за изчерпателен диалог на тема GN'R, ето защо загърбихме миналото и се концентрирахме над настоящето на къдрокосия магистър по китарните изкуства, включително и над задаващия се след по-малко от седмица първи негов концерт в България.

Открихме г-н Saul Hudson, познат по целия свят просто като Slash, в дома му в Лос Анжелис. Текат последните приготовления преди началото на европейската част от световното турне в подкрепа на актуалния му солов албум "Apocalyptic Love" и обстановката е леко напрегната, така че решаваме да не злоупотребяваме с търпението на музиканта и да губим ценно време в общи приказки, а да караме по същество...

  • Metal Katehizis: И така, Slash, какви са последните новини около теб?

    Slash: Като че ли няма кой знае какви новини. След малко започва поредната ни репетиция за турнето, междувременно доизпипваме и монтажа на кадрите за един филм, който продуцирам, и... Това е, няма друго.

  • Другото и може би най-важно за нас е, че идния понеделник ще свириш за първи път в България - в случая с предвожданите от теб Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators. Имаш ли конкретни очаквания от шоуто, публиката и престоя си тук?

    Разказвали са ми за страната ви и определено ще ми бъде интересно да я видя с очите си, но принципно никога не отивам където и да било с предварителни очаквания.

  • А какво да очакваме ние от концерта ти?

    Бих ви посъветвал да се настроите за автентично рок шоу на една чистокръвна рокендрол група. Сетът ни е с продължителност около два часа и половина, като свирим песни от репертоара на всички групи, през които съм преминал през годините. Естествено, силно наблягаме и на парчетата от "Apocalyptic Love", но като цяло всеки от концертите ни е уникален сам по себе си, тъй като променяме сетлиста всяка вечер и човек няма как да предвиди както ще види и чуе. Няма хореография, специфично светлинно шоу или точна подредба на песните - просто излизаме на сцената и действаме спонтанно, като истинска рок група.

  • Тъкмо мислех да те питам за начина, по който решаваш кои парчета от пребогатата си дискография да свирите, но ти самият вече хвърли известна светлина върху този "процес"...

    Да, няма процес в буквалния смисъл на думата. Занимавам се с тази работа от толкова дълго време, че го правя едва ли не подсъзнателно. Аз съм преди всичко рок фен и като такъв знам кои и защо са били най-добрите рок концерти, на които съм присъствал, и просто попивам опит оттам. Именно от тези концерти съм се научил, че има само едно основно правило - да поддържаш шоуто интересно за публиката от началото до края.

    Обикновено съм наясно кои ще бъдат първите няколко песни от сета ми, както и че неизбежно трябва да вкарвам по някое и друго парче на Guns N' Roses заради популярността им, но оттам нататък преценявам всичко на момента, в зависимост от атмосферата в залата и реакциите на публиката. И да, за щастие имам относително обширна дискография зад гърба си, така че разполагам с достатъчно богат избор на песни, които да свиря.

  • В тази връзка, кои от албумите, в чието създаване си участвал през последния четвърт век, харесваш най-много?

    Със сигурност последните два - имам предвид "Slash" (2010) и "Apocalyptic Love" (2012). Към тях бих добавил "Ain't Life Grand" (2000) на Slash's Snakepit, "Appetite for Destruction" (1987) на Guns N' Roses и... Като че ли са тези.

  • А има ли твой запис, който би променил радикално, стига да имаше възможност да го направиш?

    Никога не съм разсъждавал по този начин. Стореното - сторено, записаното - записано.

  • Достоен за уважение отговор. А хрумвало ли ти е да записваш и вокали, не само да свириш? Имам предвид песните за соловите ти издания.

    Хрумвало ми е, но така и не се е стигало дотам, ха-ха-ха!

  • Поне опитвал ли си?

    Да, случвало се е навремето, но така и не ми хареса - просто пеенето не ми доставя удоволствие. Замислял съм се да записвам сам вокалите си в моменти, когато съм бил в задънена улица в търсенето на подходящ глас за конкретно парче, но като цяло предпочитам да оставя пеенето на хора, които се справят с него по-добре от мен.

  • Работата с кои от дузината вокалисти, участвали в записите на едноименния ти солов албум, ти бе най-приятна?

    С всички - съвсем сериозно. Това ме изненада донякъде - имам предвид неистовия хъс, с който всеки един от тях се отдаде на работата с мен... Разбира се, най-голямо удоволствие ми достави сътрудничеството с героите ми от едно време - няма как да опиша какво е усещането да композираш и записваш с Ozzy, Lemmy, Iggy Pop, Ian Astbury... Слушам музиката им от десетилетия и изведнъж се озовавам в студиото с тях... Преживяването е наистина несравнимо! Това естествено не означава, че работата с по-младите им колеги (Chris Cornell от Soundgarden, Andrew Stockdale от Wolfmother, Matthew Sanders от Avenged Sevenfold, Adam Levine от Maroon 5 и др.) бе по-малко вдъхновяваща.

  • Да, в крайна сметка реши да работиш за постоянно именно с един от тях - Myles Kennedy от Alter Bridge. Защо точно с него?

    Постепенно се убедих, че Myles в никакъв случай не е неизвестен певец, макар лично аз никога не бях чувал за него преди записите за първия ми солов албум. Някой ми го препоръча в последния момент, чух няколко негови песни и го поканих без да се замисля. Има невероятно свеж и приятен глас, страшно талантлив е и е огромно удоволствие да се работи с него. В крайна сметка Myles записа вокалите за две песни от диска - всъщност единствените, които все още бяха незавършени ("Back from Cali" и "Starlight"), след което някак естествено му предложих да се присъедини към мен и за последвалото турне, тъй като бе единственият напълно подходящ човек за целта. Не се сещам за друг, който да е в състояние да изпее еднакво добре парчета и на Guns, и на Velvet Revolver, и на Skakepit, и какво ли още не - казвам го най-отговорно.

    Така се започна. По време на въпросното турне се сработихме идеално, а след това, когато започнах работата по "Apocalyptic Love", Myles вече бе единственият възможен вокалист в съзнанието ми.

  • Обсъдихме пеенето - да поговорим и за свиренето. Кои според теб са най-добрите съвременни китаристи?

    Ако говорим само за метъл, бих посочил Synyster Gates от Avenged Sevenfold - в момента категорично не виждам по-талантлив сред младите китаристи. Буквално преди няколко минути слушах записи на Zakk Wylde (Black Label Society, екс-Ozzy Osbourne, Pride & Glory) и няма как да отрека, че е меко казано феноменален, но и той, подобно на мен, вече няма как да мине за млад китарист, хе-хе... Иначе има десетки нови рок и метъл групи, които искрено харесвам, но няма смисъл да ги споменавам в случая, тъй като не са известни заради соло китаристите си.

  • А кого би посочил за свое най-силно вдъхновение? Кои бяха китарните ти герои, когато си започвал да се учиш да свириш?

    О, десетки са... В самото начало бяха Pete Townsend, Keith Richards, Jimmy Page, Eric Clapton, Jeff Beck, момчетата от Aerosmith - именно изпълненията на тези хора ме подтикнаха да поискам да стана китарист. След това, докато усвоявах тънкостите в "занаята", попивах умения и от Rick Nielsen, Ted Nugent, Gary Moore, Uli Jon Roth, Joe Walsh, Billy Gibbons... Разбира се и от B.B. King, Albert King, Freddie King и всички останали "kings" от блус епохата... Списъкът е безкраен.

  • Днес самият ти служиш за вдъхновение на огромен брой млади китаристи, продал си буквално стотици хиляди копия от албумите си, наскоро бе "въведен" в Залата на славата на рокендрола, имаш собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд... Останало ли ти е изобщо нещо, за което да мечтаеш?

    На първо място, никога не съм мечтал за тези неща - целта ми винаги е била да извличам максимално удоволствие от свиренето и да ставам все по-добър китарист, нищо повече. Естествено няма как да кажа, че не ми пука за признанието, което съм получил за работата си, но гледам на него по-скоро като на част от развитието си, отколкото като на някаква мечта или нещо от сорта. В основата на всичко за мен е еволюцията - постоянно се стремя да се усъвършенствам в свиренето, в сработването с момчетата от групата, в композирането и умението да превръщам мелодиите, които изникват в съзнанието ми, в реална музика...

  • ...но освен с музика се занимаваш и с кино - още в началото на разговора ни спомена за филм, над който работиш. Би ли споделил нещо повече за продуцентската си компания "Slasher Films"?

    Отскоро съм в този бизнес - все още нямам нито един филм в портфолиото си, но, както вече казах, в момента завършваме работата по първия. Става дума за филм на ужасите със заглавие "Nothing to Fear". Получава се действително страшничък... Би трябвало да го пуснем по някое време догодина.

  • Навлязохме в десетата минута на интервюто и агентът ти ми дава настоятелен знак по другата линия, че е време да приключваме, така че се налага да оставим останалите въпроси за друг път и да преминем направо към дежурния финал: Какви са конкретните ти планове след края на турнето? И има ли надежда да дочакаме трети албум от Velvet Revolver?

    Наистина нямам представа какво ще се случи с Velvet Revolver - все още нямаме нов певец и не е ясно кога и дали ще имаме... Засега съм отдаден изцяло на турнето, соловата си кариера и филмовата си компания, а всичко останало... Ще видим - времето ще покаже.



Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Nespithe 4.02.2013 09:06:35 отговори + 0 0
Envy, толкова нещо сте изприказвали за 10 минути, а не си го попитал кой му е любимия Asphyx Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

гуменка 3.02.2013 20:58:49 отговори + 0 0
В.ОСЕМ.БЕЗ.ДЕСЕТ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

джапанка 3.02.2013 19:17:04 отговори + 0 0
НЯКОЙ.ЗНАЕ ЛИ.В КОЛКО. ОТВАРЯТ. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MadHamish 3.02.2013 16:25:41 отговори + 0 0
Готино. Евала, Ники! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".