Прочетете подробен пълен очерк от тридневния "SPIRIT of Burgas"

20 авг 2009, 19:54 ч. 475 / 1 11
пред./следв.
Може би материалът по-долу е за раздел "Статии". Със сигурност трябваше да го илюстрираме с 5-10-15 фотографии. Трябваше да го публикуваме и малко по-рано. По подобие на репортажа от концерта на DIMMU BORGIR - трябваше да го пуснем и дори преди фестивалът в Бургас да е започнал ;-) Но, има едно голямо "НО" - август месец е и сме се отдали на заслужена почивка. Естествено, това не значи, че ще спрем да обновяваме сайта си, просто забавихме леко темпото. Сега, обаче, ще побързаме, преди чайките да са нацвъкали нечий лаптоп или солените пръски на морския прибой да докарат ръжда на клавиатурата ;-)))

   Ето и как изглеждаха трите дни на тазгодишния "SPIRIT of Burgas" през погледа на Яни:

   14 август 2009 г. Мина се не мина една година и отново сме в Бургас (вече се чудя как е правилно да се произнася...?) на фестивала "Spirit Of Burgas" или както е по-известен – Спирита. Няма как моментално да не ти направи впечатление – в първия ден на тазгодишното издание публиката е сигурно колкото във всичките три дни от миналата година взети заедно! Поглеждаме към плаката на фестивала и причината за тази висока посещаемост е повече от очевидна: легендите FAITH NO MORE! Колегата Envy прекрасно е предал емоциите от техния нечовешки сет (прочети), за това няма да се спирам подробно на него. Вместо това ще се пренесем на "Jack Daniel's Rock Stage" (JDRS), за да проследим събитията, случили се там.
   В 20:00 ч. стартът е даден от миналогодишните участници BREAKPOINT пред около стотина фена. Момчетата явно доста са се потрудили в последната една година, защото вече звучат значително по-убедително от преди. Алтернативният им звук определено е втежнен и беше на ниво, сценичното поведение – също. Вокалите на Стоимен са претърпели сериозно развитие, особено в по-екстремните моменти. Като цяло групата се представи доста добре и събра множество овации, имаше дори хедбенгинг в предните редове на публиката.
   След педнадесетина минути техническа пауза шоуто беше подновено от младите македонците BERNAYS PROPAGANDA. Групата свири адски интересен пост-пънк с женски вокали. Красивата Кристина беше обсебила сцената и беше трудно човек да откъсне поглед от нея – много стилна, с невероятно сценично присъствие и безупречно пеене. Броят на феновете пред сцената се удвои, дори утрои, много от хората подскачаха и танцуваха, забавляваха се. BERNAYS PROPAGANDA забиха много солидно, личи си увереността им на сцена, перфектната им сработка и комуникацията с публиката. Концертът в Бургас е част от мащабното им европейско турне.
   Следваха словенците ELVIS JACKSON. Тези пичове определено знаят как се прави купон – още със стъпването им на сцената около 400 фена избухнаха в мощни скандирания и ръкопляскания. Интересната комбинация от стилове: ска, пънк, рок, метъл, че даже и траш за кратки моменти, създава такова настроение, че не можеш да останеш безучастен. Голям купон стана по време на веселяшката "My Beer". Освен със завладяващото сценично поведение ще запомним вокалът Buda и с това, че в част от концерта свири на тромпет. ELVIS JACKSON имаха немалко фенове сред публиката, които знаеха и пееха песните им, получи се страхотен концерт.
   Дойде ред на още едни "ветерани" от миналогодишното издание на "Spirit Of Burgas" – нюметълите AS SOON AS POSSIBLE. Може би заради наближаващия сет на FAITH NO MORE, част от феновете се бяха запътили към главната сцена на фестивала и на ASAP им се наложи да свирят пред леко оредяла публика. Това никак не повлия на гига им, зареден с много енергия и себераздаване. Както и друг път сме казвали, ASAP впечатляват с инструменталните си умения, а фронтменът им, познат като Dimbi, се дереше като за последно.
   Ех, гледахме и FNM на родна почва – поредната сбъдната мечта... Но да не се отплесваме, а да побързаме към JDRS, защото след малко там излизат добилите голяма популярност момчета от ODD CREW. Окончателно скъсали с блус-миналото си, бившите КАСКАДЬОРИ просто избиха рибата! Свириха пред голяма тълпа, която не спря да куфее по време на целия им сет. Имаше много хора с тениски на ODD CREW, тези момчета наистина са специална банда. Южняшкият им метъл, пропит от DOWN и CROWBAR-влияния, страхотно се понрави на феновете. А как свирят младежите! Просто са безупречни, както като музикатни, така и като сценично поведение – надъхващи до дупка, bad-ass отвсякъде. Няма да се впускам в подробности, срамота е да не сте гледали все още ODD CREW на живо. Ако пък наистина не сте, ето един страхотен шанс да се поправите: 10 Септември 2009 г., клуб "Blue Box" като съпорт на американските легенди PRO-PAIN.
   Минава 02:00 ч. и идва време да видим оставените за последни тази вечер – родните ексцентрици от BABYFACE CLAN. Ненормалникът Насо Русков започна концерта с насечени машинални движения в свой стил – началото е дадено с разбиващата "The Robot". Последваха някои от най-силните парчета на BABYFACE CLAN и IMBECILES & THE POISON UMBRELLA, а едно от последните изпълнения беше изненадващият и крайно интересен кавър на класиката на VELVET UNDERGROUND – "Herion". По едно време за малко не се стигна до инцидент между Русков и фен от публиката, хвърлил шише от минерална вода към сцената. В крайна сметка всичко се размина само с няколко нецензурирани реплики. BABYFACE CLAN за пореден път изнесоха запомнящо се шоу, достойно за финал на този изпълнен с положителни емоции фестивален ден.
   Посетителите на втория ден от "Spirit Of Burgas 2009" бяха може би двойно по-малко от предния ден. Традиционно в 20:00 ч. вечерта на JDRS беше открита от гърците INK. Все си мисля, че на тяхно място можеше да бъде поканена далеч по-стойностна българска група. INK не впечатляваха с абсолютно нищо, освен с ужасните напъни на вокалиста си. Както и да е, няма да се спирам подробно на тях.
   На Главната сцена забива родният електро-алтърнатив (вече) квартет GRAVITY CO. Момчетата свирят с огромен професионализъм, звукът им е на доста прилично ниво. Вече втора година на основната сцена на "Spirit Of Burgas" GRAVITY CO. изнасят качествено шоу и успяват да съберат около 1000-1500 души на концертите си. Както и друг път сме казвали, леко неприятно впечатление правят опитите на иначе талантливият им певец Ники да се изживява като секс-символ. Просто е някак си нелепо...
   На JDRS вече са SEPUKO 6, а публиката сигурно надхвърля 600-700 души. Трядва да отбележим, че групата си има верни фенове, които знаеха доста от песните им, а един от запомнящите се моменти беше когато SEPUKO 6 подхванаха за кратко цепелинската класика "Whole Lotta Love". Това не беше единственият поклон към легендарният британски квартет, тъй като малко по-късно хедлайнерите на Main Stage – Fun Lovin' Criminals започнаха сета си именно с кавър на LED ZEPPELIN - "Rock'n Roll". Да се върнем все пак на JDRS.
   Следваха швейцарците THOSE FURIOUS FLAMES. Скучноватият им хард-рок-н-рол накара по-голямата част от публиката да потърси развлечение по останалите сцени. Така сторих и аз, стъписващата им неоригиналност и смехотворното им сценично поведение ми дойдоха в повече. Добре де, наистина ли толкова нямаше кой да поканят, та избраха група като тази? Може би аз нещо не съм в час...
   Връщаме се за МЛЪК! Феновете отново се струпват пред сцената, очевидно е, че момчетата са си създали сериозна фенска маса. Купонът наистина беше на ниво, веселяшкият им алтърнатив-пънк е адски заразителен, а фронтменът им, известен като Дедо Крас, пускаше адски забавни майтапи между песните. Кулминацията на шоуто им беше по време на хита "Всеки Мрази Красивите И Умните".
   Fun Lovin' Criminals са едни от любимците на българската публика и това бе потвърдено на лайва им на "Spirit Of Burgas 2009". Както казахме, шоуто им бе открито от чудесна кавър-версия на цепелинската "Rock'n Roll". Странно, точно днес бях избрал да съм с тениска именно на LED ZEPPELIN (странно, че за разлика от писанията на някои колеги, материалът на Яни не започва с този факт и не се върти основно около него, б. ред.).
   FLC свириха с огромно настроение и успяха да го предадат в пълна степен на близо шестте хиляди пред сцената. Огромният Frank с лекота налагаше кожите и не пропускаше възможността да пусне някой бъзик между песните. Гласът на триото Huey не му оставаше длъжен. Фронтменът, обгърнат от особения си магнетизъм, усмихнат до ушите, с нескрито удоволствие комуникираше с феновете, давайки ни да разберем, че заемаме специално място в сърцето му. Като че ли сериозното количество употребен бял прах си каза думата в сценичното присъствие на Huey, но едва ли на някои му пукаше за това, купонът беше на ниво. Fast – човекът оркестър, беше може би най-сдържаният от тримата, но при положение, че трябваше да поеме баса, клавишните, че даже и тромпета, това изглеждаше повече от нормално. Чухме сигурно най-големите хитове на FLC – "Smoke 'em", "Too Hot", "The Fun Lovin' Criminal" и още много други. За бис бяха оставени още два страхотни кавъра: "Foxy Lady" на китарния бог Jimi Hendrix и "We Have All The Time In The World" на големия Louis Armstrong.
   Връщаме се пред JDRS, където се вихри Светльо и неговите The Legends. Със сигурност това беше най-посетеният концерт на JDRS от трите дни на "Spirit Of Burgas 2009". Още от самото начало стана ясно, че освен любими парчета като "Ой, ти, Черно море", "Let me да те love you", "Мъриана" и т. н. ще чуем и адски много простотия, тъй като Светльо не спестяваше нищо на никой. Веднага след първата песен той тегли една мощна майна на озвучителите с искането да му усилят вокала в мониторите. След това на прицел попадна Графа, който отнесе меко казано много бъзици. В сета бяха включени и Хиподилските класики "Овци" и "Бате Гойко", както и два кавъра по Johnny Cash и MOTORHEAD.
   Следващи и последни за тази вечер на JDRS са всенародните любимци ЧЕРНО ФЕРЕДЖЕ, за които това също беше второ участие на фестивала. Новото при тях беше четвъртият член в състава – Геша на барабани. Аз поне не усетих кой знае каква разлика с и без барабани. Иначе всичко останало е добре познатото старо – същите парчета, същите лафове, същите простотии. И така близо два часа. Определено около хилядата фенове доста се изкефиха на сета на ЧЕРНО ФЕРЕДЖЕ. Ние хвърлихме едно око/ухо на ска-веселяците LA MUCHEDUMBRE, които бяха разфихрили убийствен купон на "На Тъмно"-сцената и отидохме да събираме сили за последния трети фестивален ден на "Spirit Of Burgas 2009".
   Той започва с КЪЛН на Главната, които откриха с жестоката "Emptiness". За около 30-минутен сет още по светло КЪЛН сабраха около 300 човека. Свириха адски надъхано, чухме хита "Без Лице", както и едно съвсем ново парче. На JDRS вече са започнали OLLIE, чийто мелодичен пънк тип "американска ученическа банда" като че ли не се понрави кой знае колко на рехавата публика. Изсвириха дори скучноват кавър на вечния хит на ABBA – "Mamma Mia".
   То се бе видяло, че трябва непрекъснато да претичваме от JDRS до "Main Stage" и обратно, но какво да се прави, като имаше толкова много групи, които искахме да видим. На псоледната дънят култовите поморийци ARTERY. Излишно е да обясняваме какво настроение предизвика техния сет. Бургас си е почти "у дома" за тях, доста хора бяха дошли да се забавляват с тяхната музика. Както винаги Янко Бръснаря не пропусна да ни посвири на бузуки. На сцената с ARTERY беше и новият им барабанист – Фернандо от Венецуела. Разбира се "Control" беше кулминацията на шоуто им.
   Отново сме пред JDRS за да видим една от най-интересните родни групи – HYPERQUBE. Експериментаторите от София (ОК де, барабанистът им Максим е горд врачанин) бяха заложили на електронните изразни средства - китарата рядко влизаше в употреба. Момчетата определено притежават страхотна класа. Музиката им, ужасно трудна за описание, се лееше напълно естествено и около 25-минутния им сет изглеждаше като едно концептуално изпълнение. Жалко, че твърде малко хора станаха свидетели на един от по-качествените концерти на JDRS, но така или иначе музиката на HYPERQUBE в никакъв случай не е насочена към масовия вкус, а по-скоро към търсещите резличното, неконвенционалното.
   След убийствения концерт на CLAWFINGER (репортаж), бързаме да видим гордостта на Пловдив – COLLAPSO. KILLSWITCH ENGAGE-повлияният им метъл събра значително количество фенове пред JDRS. Групата определено има потенциал, но трябва час по-скоро да намери себе си, тъй като към момента музиката им е смесица от натрапващи се влияния без собствен почерк. Иначе музикантските им способности и сценичното им поведение заслужават само адмирации.
   LAST HOPE традиционно (а може би и буквално) избиха рибата (ако такава бе останала в морето пред Централния бургаски плаж). Чиката и компания прекрасно знаят как да раздвижат народа и дори след три почти цели нощи ходене по концерти, феновете все пак намериха сили да избухнат с лидерите на родния хардкор. Разбира се, LAST HOPE заложиха на най-популярните си парчета, имаше "wall of death", имаше го и традиционното гост участие на Шута, който гледахме малко по-късно и с неговите BROTHERS IN BLOOD.
   Метълкорът на италианците MELLOW TOY по-скоро не се понрави на публиката, голяма част от която се разпръсна по другите сцени по време на тяхното изпълнение. То бе доста надъхано с непрекъснато подканяне за повече активност, но вече поуморената и доста оредяла публика предпочиташе по-кротко да наблюдава концерта.
   Като че ли това беше "Spirit Of Burgas 2009" през погледа на "Metal Katehizis". Гледахме страхно много групи, много и не успяхме да видим. За един ден дори се разделихме и част от нас отскочиха до Каварна за DIMMU BORGIR. По едно време наистина ми се прииска да съм като клонираната овца Доли, за да мога да съм едновременно на повече от един концерт. Определено тази година фестивалът е претърпял положително развитие спрямо миналата и в организационен план и по отношение на поканените изпълнители. Единственото, от което можем да сме недоволни е кошмарния пропусквателен режим през първия ден. Като цяло обаче положителните неща бяха много повече. Без да изреждаме ще отбележим, че бяха на лице условията за наистина страхотно изкарване, имаше за всеки по нещо и е логично за догодина да очакваме още по-добър "Spirit Of Burgas".

още за:

Spirit Of Burgas


Коментари   (11)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 28.08.2009 14:17:42 отговори + 0 0
... пък и имаше значителен брой хора пред ''На Тъмно'' сцената, чието мнение е по-важното. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.08.2009 14:16:15 отговори + 0 0
Какво се учудвате, че Fyeld не са отразени? Odd Crew са си кръчма по принцип и е нормално цEло село натам да се запъти. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Joey 25.08.2009 17:37:11 отговори + 0 0
Браво Яни,

страхотен репортаж ))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ани 25.08.2009 15:22:48 отговори + 0 0
Светльовите изяви стават все по-абсурдни! Фен съм на Хиподил, но така и не разбрах, на кого (освен на Витков очевидно) му пука за Графа или който там реши да псува?! След всяка песен: Графа това, Графа онова - цялото това псуване беше адски безмислено... Виж на Черно Фередже доста повече им иде отръки! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

- 21.08.2009 11:44:41 отговори + 0 0
А стига с тея Боргир ве. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


katehizis.com 21.08.2009 11:12:04 отговори + 0 0
@.- 2009-08-21 01:43:37


Искрено съжаляваме, че сме те разочаровали, синко! Дай си банковата сметка, по която да ти преведем потрошените по катехизис пари.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 21.08.2009 10:49:01 отговори + 0 0
Имах огромно желание да гледам всичко на "На Тъмно" в първите две вечери, но нямаше как... Не само Fyeld, доста други пропуснахме, но при тази програма... ;-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хм 21.08.2009 10:29:05 отговори + 0 0
доколкото си спомням, Fyeld свириха по едно и също време с Odd Crew, как човек да огрее навсякъде? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

igi_stz 21.08.2009 10:19:59 отговори + 0 0
Защо, по дяволите, никой не отрази Fyeld, сякаш не са свирили? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

967 21.08.2009 08:49:11 отговори + 0 0
аз пЪк след CLAWFINGER тичах да видя ДЖЕНДЕМА Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


. 21.08.2009 01:43:37 отговори + 0 0
Браво! Как може такова нещо за боргир отбихте номера с някво никакво отразяване на събитието нито снимки нито нищо като хората а за тоя фестивал тонове материал..просто нямам думи и не е честно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".