Прочетете последното интервю на DIMMU BORGIR преди раздялата с Mustis и Vortex

11 апр 2013, 20:19 ч. 1634 / 11 5
пред./следв.
Разговор на icumblood със Silenoz от Dimmu Borgir

През 2009 г. бяхме свидетели на първото и досега единствено гостуване на DIMMU BORGIR в България. Те свириха на 15 август в Каварна в рамките на фестивала "Thrash till Death", за който това бе последно издание. Датата съвпадна с втория ден на "Spirit of Burgas", където на 14-и бяхме гледали FAITH NO MORE, а на 16-и ни очакваха CLAWFINGER. Нямаше как да не изминем два пъти 200-те километра между "Бъргъс" и Морската ни рок столица. На 15 август, вече отминали Варна и напредващи към Каварна, получихме обаждане от организаторите на "Thrash till Death", с което ни предложиха интервю с DIMMU BORGIR лице в лице. Увеличихме скоростта, за да успеем да пристигнем навреме и се надявахме полицията по пътя да е благосклонна към тълпите народ с черни фланелки, прииждащи на север. За щастие, пристигнахме без забавяне.
   Малко преди събитието да бъде открито от SERPENTINE CREATION, влязохме в една от съблекалните на стадион "Каликра", за да срещнем с лидера на групата Sven Atle Kopperud - Silenoz. Нашето интервю бе последно от графика, а броени дни след този паметен концерт стана ясно, че BORGIR се разделят с клавириста Mustis и басиста ICS Vortex. Макар те да не участваха в разговора ни, на практика това е последното интервю, дадено от DIMMU BORGIR, преди напускането на двама от емблематичните й членове. А летния сезон, отпуските и напиращите ангажименти след тях направиха така, че до април 2013 г. то остана непубликувано и невидяно от никого.
   До сега, когато българският фен клуб на норвежката банда не организира парти по случай 20-ия й юбилей. То ще се случи на 13 април в метъл бар "The Black Lodge" в София. По-долу ще намерите и изваденият от архивите диалог със Silenoz, повечето от въпросите в който не са загубили давност. Приятно четене и не се стряскайте, ако видите Сатаната да наднича зад гърба ви в монитора. Дори и той все още не е виждал интервюто ;-)

  • Metal Katehizis: Добре дошли в България! За първи път сте тук, така че какви са първите ви впечатления?

    Silenoz: Нямахме много време, за да разгледаме наоколо. От летището пристигнахме направо тук, но утре ще имаме повече свободно време, за да видим как е.

  • Какво ще правите тези няколко дни след концерта, когато все още сте в Каварна?

    Обикновено, когато участваме на фестивали, пристигаме, свирим и веднага след това си тръгваме. Този път обаче ще имаме възможност да видим повече от България, защото ще останем още ден-два след концерта.

  • Концертът ви тази вечер част от турне ли е или е самостоятелно шоу?

    Това лято свирихме на много фестивали, но тази вечер в Каварна е самостоятелен концерт. В момента работим върху новия си албум и това шоу е нещо като почивка от работата в студиото.

  • Като спомена фестивали, къде свирихте и къде беше най-силно представянето ви?

    Ами, от гледна точка на представянето ни, мисля че в Швеция беше много добре. Иначе навсякъде публиката беше страхотна. В Хърватска например, свирехме за първи път и то на някакъв фестивал за алтернативна музика. За нас винаги е предизвикателство, когато представяме музиката си пред хора, които не са част от типичната метъл публика.

  • Няколко думи за новия албум? Нещо директно от "кухнята"?

    В момента пишем новия материал. Усетихме, че е дошло подходящото време за това. Но от време на време разнообразяваме ежедневието с концерти като този тук и да посетим места, на които не сме били преди.

  • Кога ще излезе? 2010-а?

    Да, надяваме се да е готов до пролетта на 2010-а. Зависи от вдъхновението ни да пишем нови песни, разбира се.

  • Няма как да пропуснем един конкретен въпрос. Преди няколко дни един от популярните български вестници неволно ви прекръсти на "Диму Бъргер". Случва ли се често на медии извън Норвегия да бъркат името на групата?

    Всъщност досега медиите бяха бъркали всичко друго само не и името ни. Ако някой има проблем с езика, може би не трябва да работи в такава медия, а да си избере друга реализация.

  • Като говорим за името, знаем че Диму Боргир е местност в Исландия. Кой го предложи, всъщност?

    Първият ни басист даде идеята за името, защото семейството му беше от Исландия. Търсехме име, което да ни отличава от всички останали банди. Това ни се стори подходящо, защото отговаряше на духа на музиката, която искахме да правим. Освен това беше и достатъчно трудно произносимо за повечето хора, което пък го правеше идеално за нас.

  • А посещавали ли сте някога тази местност?

    Всъщност никога не сме ходили в Диму Боргир в Исландия. Имахме планове да идем тази година, но не се получи, така че, може би следващата. Но това, че не сме били в Диму Боргир, не го казвайте на никого, хахаха!

  • А мислили ли сте да направите концерт там?

    Би било страхотно, ако стане един ден. Проблемът, е че мястото е в центъра на нищото и ще е малко трудно да пренесем апаратурата дотам. Но Cannibal Corpse, например, са свирили в Исландия няколко пъти и казват, че феновете там са абсолютно откачени. Rammstein пък са свирили там пред 10 000 човека, което си е 10% от цялото население на държавата!

  • Исландия беше остро засегната от световната финансова криза. Как се отразява кризата на група като вас?

    Кризата е световна и това неизбежно се отрази на предложенията за концерти, както и на продължителноста на турнетата ни. Но пък от друга страна, да бъдеш музикант в Норвегия, който свири нещо по различно от сладникав поп а-ла Бритни Спиърс, означава да си във финансова криза през цялото време. Така че, всъщност за нас тази криза не е нещо ново и неочаквано.

  • Ако се върнем назад в годините, кой според теб е най-важният албум на Dimmu Borgir?

    Бих казал – дебютът ни "For All Tid" и разбира се "Enthrone Darkness Triumphant", който беше огромна стъпка напред и който ни накара да осъзнаем, че музиката ни е нещо специално, че се харесва, а това ни амбицира още повече. Преди този албум си мечтаехме да се издържаме само от музика, а след него започнахме да го правим.

  • В едно свое интервю Peter Tagtgren от Hypocrisy споменава, че докато е продуцирал "Entrhone Darkness Triumphant", наистина е почувствал, че музиката в него е особено специална. Как е да работиш с легенда като Peter?

    Чувството да работиш с него е невероятно. Създадохме три албума заедно, всъщност четири - ако броим и презаписа на "Stormblast". Той е страхотен професионалист и е фен на оригиналното издание на "Stormblast", затова беше и най-добрият избор за работата по новата версия на албума. Все още поддържаме връзка с него.

  • Каква е разликата между норвежката блек метъл сцена от началото на 90-те години и тази сега?

    Хората, които бяха част от тази сцена, порастнаха и вече не разсъждават като тийнейджъри. Има млади банди, които напомнят леко на старото звучене, но онези банди от началото се промениха музикално, защото и самите хора в тях се промениха. И нашите албуми са пример за това - има голяма разлика между старите записи и тези, които са актуални сега.

  • Нови банди които би ни препоръчал тогава?

    Скоро не съм чул нищо интересно от норвежката сцена. Ако говорим за блек метъл, харесвам много Katharsis от Германия, изключителна банда!

  • А имаш ли време да слушаш нова музика?

    Да, но само когато не съм зает с нещо около Dimmu Borgir. Аз се занимавам с всички бизнес неща около групата - уреждане на интервюта, концерти, турнета и това поглъща огромна част от времето ми.

  • Какво мислиш за всички тези групи, които в последните няколко години се събраха отново? Имаме реюниън на Immortal, Emperor също се събраха за няколко концерта, Mayhem взеха отново Attila в състава си...

    Според мен тези реюниъни имат смисъл тогава, когато групата е била голямо име на сцената преди да се разпадне. Но ми е странно, когато видя реюниън на банда, която никога не е била голяма през 80-те. Може би го правят, заради познатите и приятелите си, но реюниънът няма голям смисъл, ако нямаш много фенове, които да го желаят. В случая с Immortal, след като спряха да свирят, за мен беше ясно, че след няколко години ще се съберат пак. Слушах няколко парчета от новия им албум преди 2 седмици и бих казал, че звученето е класически Immortal. Напомня ми до известна степен на "Pure Holocaust".

  • Имаш ли време за странични проекти извън Dimmu Borgir?

    Да, свиря в Insidious Disease, заедно с Шейн Ембъри от Napalm Death. Вокалист ни е Марк от култовата германска дет банда Morgoth. Преди 2 седмици забихме на Вакен и сме почти готови с първия си албум.

  • Кажи нещо повече за този албум. Какво е звученето?

    Екстремен и мелодичен дет метъл, само че не мелодичен като на гьотеборгските банди. Звучим по-олдскул. Първото ни шоу беше на Вакен, хората не бяха чували нищо наше до момента, но откачиха. Имаше 2-3000 души пред нашата сцена, което си е постижение, като имаш предвид, че по същото време Motorhead свиреха на главната.

  • За толкова години в музикалния бизнес, кой е най-важният урок, който си научил?

    Да се отнасяш към хората с уважение. Няма значение кой откъде идва - ако не даваш уважение, няма и да получиш. Понякога, обаче, този урок се научава по трудния начин или пък прекалено късно.

  • Ако можеш да дадеш един съвет на младите групи, какъв би бил той?

    Отнасяйте се към всеки с уважение и вярвайте 100% във всичко, което правите. Не слушайте какво ви говорят другите, защото ако някой взима решенията вместо вас, няма да стигнете до никъде. Успехът има много измерения, но за нас като група той винаги се е изразявал в това - да запишем най-добрия албум, на който сме способни и да сме доволни от него. Ако музиката се хареса и на други хора, това е чудесно, но на първо място е важно да сме удовлетворени самите ние. Няма как да задоволиш всички останали.

  • В други интервюта на същия въпрос музикантите са отговаряли: "Важно е да имате добър адвокат". Случвало ли се е да ви мамят като група?

    Хиляди пъти. От началото досега винаги се случва някой да ни преметне с нещо. В този бизнес е необходимо да си с много ясна идея, какво правиш. Адвокат, който е навътре в тази материя, наистина би бил много полезен.

  • Свирили сте неколкократно в САЩ. Каква е разликата, според теб, между публиката в Европа и тази в САЩ?

    В Щатите по концертите идват много хора, от различни поколения. В това е силата на нашата музика - че можем да съберем различни хора на едно място.

  • Въпрос, който не е свързан с музиката - кой е твоят любим алкохол?

    В момента е бирата. Обичах много да се наливам с уиски "Crown Royal", но това натоварва твърде много черния ми дроб. Затова предпочитам една студена бира.

  • И последни думи за феновете?

    Радвам се, че най после открихме правилния промоутър, който да ни организира концерт в България. Ще изнесем най-доброто шоу, на което сме способни, и се надявам че всички вие ще останете доволни!



Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


xaoc 13.04.2013 01:05:51 отговори + 0 0
Беше незабравимо, утре в Ложата ще си го припомним. С видео, картинки и разкази на очевидци. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анормален 12.04.2013 16:56:34 отговори + 0 0

Айде,пак кусури...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Соломон Хюцлер 12.04.2013 14:36:22 отговори + 0 0
Феста беше много слабо посетен. Пък и Бургийте не се връзваха много с името му. Но беше добро и интервюто е готино. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 12.04.2013 14:32:43 отговори + 0 0
"А летния сезон, отпуските и напиращите ангажименти след тях направиха така, че до април 2013 г. то остана непубликувано и невидяно от никого. "

Брейй, вие 3 години и половина дъх не сте си поели бре... Сигурно е много трудно, изморително и времеемко да се транскрибира едно интервю - такъв епичен проект.

Благодаря за интервюто все пак, макар и доста закъсняло.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 12.04.2013 11:07:45 отговори + 0 0
Супер! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".