Промоутъри осъдиха белгийския "Музикаутор" за 1 млн. евро

30 май 2018, 23:29 ч. 1128 / 9 7
пред./следв.

   През май 2017 г. обединение на белгийски промоутъри започна съдебен процес срещу "Sabam" - аналогична организация на родния "Музикаутор". Причина за юридическия сблъсък между двете страни е голямо повишение на отчисленията, които най-мащабните фестивали в страната трябва да плащат на дружеството. В допълнение на това "Sabam" са включили и приходите от спонсорство и субсидии, свързани с провеждащите се събития в страната.

   Промоутърите твърдят, че белгийската организация за управление на авторски права злоупотребява с правомощията си, без да предлага допълнителни услуги в замяна на увеличението. Тази гледна точка споделя и белгийският съд, обвинявайки "Sabam" в некоректни търговски практики заради значителното увеличение на фестивалните отчисления, достигащи до 37%.

   Според документите по случая, "Sabam" са осъдени да платят глоба от 5000 евро за всеки ден, в който незаконната наредба е била в сила, като крайната сума може да достигне до не повече от 1 милион евро (за една година сумата е над 1,8 млн. евро, което означава, че ще бъде достигнат максималният размер).

   От лагера на компанията подчертават, че са готови да работят заедно с представители на концертния бизнес по редица въпроси, поставени от съдията. Решението им идва след като колегите им от Обединеното кралство продължават да преговарят за новите цени на тарифата за изплащане на авторски възнаграждения.

 

още за:

SabamБелгия
Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


mnogo dobre 2.06.2018 10:54:54 отговори + 0 0
какви прекрасни новини идват до българия. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lukcho 31.05.2018 09:34:41 отговори + 8 0
А нашите управители на водопади - кога? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

никой 31.05.2018 09:50:20 + 4 0
Тях вече ги боднаха. Но с малко:

https://www.werock.bg/novini/kzk-globi-muzikautor-s-56-hil-leva-zaradi-sluchaya-s-bnr?id=42690
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мрънкач 31.05.2018 08:42:41 отговори + 7 1
Всъщност каква им е идеята на компании като Музикаутор? Сериозно питам. Доколкото разбирам има три страни- звукозаписно студио (лейбъл), група и организатор на фестивал. Правата не се ли държат от страна на групата и студиото? Защо се намесва четвърта страна като музикаутор и с какво право иска пари? Цялата работа малко ми звучи като рекет. Например във Великобритания имаше някаква такса, която се плаща на ББС ако искаш да гледаш телевизия на живо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

тан 31.05.2018 10:45:56 + 2 0
Доколкото разбирам, Музикаутор са компания, която държи правата върху песни на изпълнители, които имат договор с нея. Т.е. тя се явява техен представител що се отнася до музиката им.
Когато група свири на концерт, тя трябва да получи хонорар за това, който се определя от компанията държаща правата (в случая Музикаутор).
Т.е. организаторите на фестивала плащат пари на Музикаутор, които прибират някаква част и другата дават на групата (според договора).
Лейбълът не знам как играе в цялата работа, може би Музикаутор е вместо лейбъл.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Знайко 31.05.2018 11:02:52 + 9 0
Най-досадното и безумното е, че промоутърът плаща един път хонорар на групата за концерта, но после трябва и да плати на Музикаутор за това, че групата си е свирила собствените песни. Абсолютна хуйня. Затова съчетанието "музикална индустрия" е адски мръсна дума. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Разбирач 31.05.2018 15:49:53 + 7 0
Само една поправка. Не се плаща на групата затова, че си е свирила песните, а на авторите на музиката и текста. Ако Металика изсвирят One, отчисления за текста ще получи James, а за музиката - James и Lars. Ако изсвирят Am I Evil, отчисления ще получат Sean Harris и Brian Tatler. Ако изсвирят Turn the Page, отчисления ще получи Bob Seger. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".