Репортаж от четвъртото издание на "WOA Metal Battle Bulgaria"

4 юни 2018, 08:30 ч. 2942 / 6 31
пред./следв.

   През първия уикенд на месец юни в столичния клуб "Mixtape 5" се състоя четвъртото издание на "Wacken Open Air Metal Battle Bulgaria". В рамките на двата дни на сцената видяхме 16 групи, всяка различаваща се с нещо от останалите, но целта, която родните музиканти имаха беше една и съща - да спечелят първото място, за да имат честта да представят страната ни на най-големия и престижен фестивал за тежка музика - "Wacken Open Air".

   С леко закъснение събитието започна на 2 юни в 17:55 ч., когато на сцената се появиха Бойко Гюров от "BGTSC" и другите двама членове на журито - Майкъл Тиесен и Робин Шлотман от "Seaside Touring". След кратка встъпителна реч те отстъпиха място на първата банда за вечерта - ABSOLUTE. Момчетата се представиха нахъсано, комбинирайки бързи и бавни песни, като траш метъл елементите преобладаваха в изпълнението им.

   След тях видяхме шуменската хард рок/хеви метъл формация FORGOT THE TEN, която със стегнатото си изпълнение носеше духа на осемдесетарската ера на тежката музика.

   Номер три за вечерта бяха момчетата от BORN FOR VENGEANCE - най-младите, но и едни от най-ентусиазираните групи в рамките на тазгодишния конкурс, отделили специално внимание не само на музикалната част от представянето си, но и на своя имидж.

   Следващи в програмата бяха варненските метъли от IL PASARO, черпещи енергия от 9-годишната си история, свирейки модернизиран траш метъл със 7-струнна китара.

   Не след дълго CORTEGE поеха щафетата, представяйки разнообразни, но може би и трудно смилаеми композиции за някои от присъстващите.

   Софийската траш/мелодет формация HECKTIC се представи доста стегнато, привличайки многобройна публика, която заформи приличен мошпит и не спираше да скандира името на групата между песните. Голям плюс беше, че в залата се носеше атмосфера, която създаваше впечатление, че се намираме не на конкурс, а на концерт на HECKTIC.

   Предпоследни за вечерта бяха нахъсаните бургазлии HELLRIDER, които изсвириха траш/дет метъл песните си с голяма доза енергичност.

   Първият ден на "WOA Metal Battle Bulgaria 2018" беше закрит от GRIMAZE, които се представиха доста силно, изпълнявайки наистина тежка музика, звучаща като отроче на GOJIRA и MESHUGGAH, грабвайки вниманието както на младите, така и на по-възрастните фенове в голямата зала на "Mixtape 5".

   След края на състезателната част българската трибют банда на METALLICA - HAMMERHEAD - превзе сцената, за да изпълни целия култов албум "...And Justice for All", както и някои от най-големите хитове на американските метъл величия.

   Вторият и финален ден на тазгодишното издание на конкурса, 3 юни, започна с няколко младежки банди, първи от които бяха алтърнатив момчетата от ANONYME. Групата постави подобаващо начало на вечерта, представяйки своите различни, но и приятни и мелодични композиции.

   След тях на сцената се качиха рапкор ентусиастите BADCAST, които представиха доста бърз и здрав сет, заразявайки публиката със своята енергия.

   Почти веднага софийската метъл/хардкор формация DISHONORED зае своето място и заби доста нахъсано, показвайки завидно умение да комбинира тежките и леки нюанси на модерната метъл сцена.

   Последни от младежките групи за вечерта бяха ESCAPE FROM INFERNO, чиито сет беше съкратен поради технически причини, но това не ги спря да дадат всичко от себе си в надпреварата.

   С идването на екстремните BLEAK REVELATION атмосферата в "Mixtape 5" коренно се измени. Сякаш нещо ни издърпа от светлината на младежкия ентусиазъм и ни хвърли в бездната на забвението.

   Пътешествието из тъмнината продължи с блекарите HISTORIAN, които бяха една от изненадите за вечерта. Изпълнението им може да бъде определено като стегнат и зловещ урок по история, след който нищо не е същото.

   Предпоследни бяха ветераните от ALIEN INDUSTRY, които стовариха парния си чук върху публиката.

   След тях на сцената се качиха EUFOBIA, които спечелиха не само феновете, но и журито. Добро впечатление оставя професионализмът, с който Ники и компания се отнасят от музикална гледна точка. И докато някои от хората в клуба доволно поклащаха глава, то други куфееха сякаш това е последният концерт, който ще посетят. EUFOBIA станаха и победители на четвъртото издание на "WOA Metal Battle Bulgaria".

Специалните гости OPHAN разполагаха с 30-минутен сет, по време на който не спираха да показват защо са една от различните, но и в същото време добри банди, която спечели миналогодишното издание на конкурса.

   Добре е да не забравяме, че през годините, независимо от това кой заслужава първото място, в крайна сметка печелят всички. Участията на родни банди на "Wacken Open Air" показват на големите в индустрията, че в България има разнообразна сцена, която вече стъпи на международна почва и няма да намерение да се отдръпва. Накрая, но не на последно място, ще споменем поредното перфектно организирано събитие от "BGTSC" и дадената възможност нашите банди да получат шанс да се изявят в Свещените земи на тежката музика. Ще се видим догодина!


Текст: Eino
Снимки: UnTonia


   Десетки снимки от "WOA Metal Battle Bulgaria 2018", ден 2 може да рагледате в нашите галерии.

 

 

woa battle

bleak revelation

escape from inferno

eufobia



Коментари   (31)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


EastVillageHC 22.06.2018 00:06:06 отговори + 3 0
Това са технически подробности с който отговорните лица трябва да се занимават, танту за кукуриго, банди vs организатори, важното е , че се случва такова събитие за пореден път и е прозорец към световната сцена за бг бандите ... с всичките рискове покрай тва ... Поздравления на Eufobia, хаха с който навремето, преди 2007ма и ЕС, се базикахме че са EUfobia, някви мега анти Европейския Пичовете къртат от години, и го заслужават ... а извън тва, Hellrider за мен пръснаха най много Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

C-major 8.06.2018 10:33:49 отговори + 8 0
Имам процедурен въпрос. Няма ли нарушение на условията от страна на победителя??? Цитирам условието: "– Групата ви не е имала и/или няма подписан договор и/или сделка с издател или чужд продуцент за настоящ, минал или бъдещ период?" А сега цитирам репортаж от сайта на радио Тангра мега рок: "- EUFORBIA свирят мелодичен дет метъл и имат придобит сериозен международен концертен опит, като вече са се появявали на една сцена с групи като Sinister и Onslaught. Сега излиза новият им албум 'Insemination', през румънския ъндърграунд лейбъл Axa Valaha (в България от Wizard)." Е ??? Някой ще се произнесе ли по въпроса!?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 10.06.2018 12:52:06 + 7 0
Не, тези условия са, ако случайно някой те забележи на Вакен да няма трети лица, които ти държат правата. В повечето случай тукашните договорки са дистрибуторски и не влизат в конфликт при евентуален интерес към бандата. Иначе казано най-вероятно Еуфобия си притежават всички права над издадената музика, а въпросния лейбъл удря едно рамо за дистрибуцията срещу процент от дистрибутираните копия. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 10.06.2018 13:00:44 + 6 1
Не си мислете, че Вакен батъла е конкурс за гаражни банди, много от чуждестранните участници там са групи с дългогодишен опит и по няколко издания зад гърба си, както и множество концерти по света. Въпросът е да нямаш договор с продуценти и хора, които държат по някакъв начин правата над музиката или групата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гост 6.06.2018 08:30:42 отговори + 10 3
Доволен съм от избора. Момчетата са подготвени, дисциплинирани, скромни. Копаят си здраво вече толкова години, без претенции и самочувствие до небесата. Има и други групи, които се развиват в правилната посока, но има да поработят още. Основно върху самочувствието и смирението. Не може да нямаш един записан албум, а да се държиш сякаш вчера си отказал на Металика да те подгряват на мотосъбора в Куртово Конаре. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хармоничен минор 5.06.2018 10:03:53 отговори + 5 4
Честито на победителя. Ама ще е хубаво ако видим и снимките от първия ден. Все пак нямахме право да снимаме ние Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ABSOLUTE 4.06.2018 18:31:58 отговори + 26 2
Страхотен фест, страхотна организация, супер настроение, як звук... Честито на победителя! Нека представи България достойно и най-вече да се забавляват и изкефят в максимална степен! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ванката 4.06.2018 17:52:48 отговори + 17 5
Поздравления на Еуфобия за победата! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

woa 4.06.2018 17:41:31 отговори + 13 17
Euphobia са най надценената бг група има ли опит дрън дрън единствният концерт от който си тръгнах преди края бе техен абсолютни позьори точно като за Wacken Явно чукът на alien industry е бил твърде тежък За журето Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 4.06.2018 17:46:11 + 13 6
Гроздето е кисело май
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 4.06.2018 22:35:51 + 12 6
Няма толкова смешна и комплексирана банда като Alien industry.
Някой май още от 2015-та го боли.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гост 6.06.2018 08:35:39 + 8 2
Alien Industry са с доста неясна концепция. Свирят някаква не добре премислена смес от взаимно изключващи се стилове, и резултатът е леко неприятен за ухото. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 4.06.2018 13:31:04 отговори + 14 6
Много хубаво, че никой не се допитва до местните "разбирачи" и досега все яки банди стигаха до финалите. Успех на Eufobia, заслужават си победата, конкуренцията беше силна. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ла минор 4.06.2018 14:25:40 + 9 3
Именно! Малко хора успяват да асимилират факта, че журито не е съставено от случайни хора, а от такива, които познават индустрията от всичките ? възможни "ъгли". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 4.06.2018 14:28:54 + 11 2
Какво да асимилират..те повечето не знаят, на коя планета се намират и за тях са важни личните им предпочитания, щото видиш ли пенчо слуша "хеви" и ако някой не звучи като Judas няма място на Вакен Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

C-major 5.06.2018 14:09:44 + 11 4
Чуждестранното жури беше порядъчно наквасено... :0 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 5.06.2018 22:19:53 + 5 1
Не забелязах подобно нещо, когато излезнаха да обявят победителя, но явно имаме различни критерии за “наквасен” както и за музика... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ла минор 4.06.2018 11:36:23 отговори + 19 7
Господа, ще има ли година, в която след обявяване името на победителя, ще спрем да чуваме "нагласена работа" и т.н. ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SiXXX 7.06.2018 14:28:40 + 3 4
Когато спре да е нагласен Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 10.06.2018 13:06:09 + 1 0
Sixxx, това че твоят фаворит не е спечелил не прави нещата нагласени, Или, ако имаш някакви доказателства, или пък знаеш нещо повече от нас, моля те сподели Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

C-major 4.06.2018 10:36:07 отговори + 11 22
Този текст, цитирам "...с който Ники и компания се отнасят...." доста ме озадачи! Хм, толкаво фриволно и леко да се цитира името на човек от дадена група ми намирисва на нагласена работа! Но да сме живи и здрави - все пак живеем в България! Пожелавам успех на победителите!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ла минор 4.06.2018 11:10:25 + 14 5
Филмар! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

C-major 4.06.2018 11:21:57 + 7 10
Дано C-major не е прав но все пак.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

inFamouzzzBG 4.06.2018 16:17:45 + 10 2
Да не би WeRock да ги връчват наградите, че критикувате автора на статията? DD Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хаха 4.06.2018 16:28:56 + 11 4
Я виж, че един и същи човек си отговаря и си подкрепя мнението. Това е някой от групите, които не са спечелили. 16 групи участвали, 1 спечелила. Сега всички други се настройват срещу нея. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dr.Gore 4.06.2018 10:16:24 отговори + 16 16
Този път съм ок с групата. EUFOBIA имат и практиката, и визията за едно добро представяне в Германия. Даже за напред е ПОжелателно да се явяват групи с поне минимален опит, а не от репетиционната и хайде на W.O.A. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

trash666 4.06.2018 09:10:33 отговори + 11 3
А снимки от 02.06.2018 г. кога ще има? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

inFamouzzzBG 4.06.2018 08:47:40 отговори + 15 3
Fragments of Existence не са ли свирили? Много харесвам групата и мисля, че има какво да покажат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тодор 4.06.2018 16:02:17 + 4 0
Не свириха, имаха някакъв проблем Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 5.06.2018 06:37:36 + 5 2
За съжаление Иво не успя да пристигне на време в София и се наложи да отменят в последният момент участието си на финалите... Честито на Еуфобия, заслужават го... мега добро впечатление направиха Хелрайдър, Гримейз и Хектик! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ла минор 5.06.2018 07:14:13 + 3 2
При Хелрайдър всичко хубаво свършва с вокалите. Имат ужасно много да работят върху тях... На моменти пичът звучи като взет от някоя скинарска банда. За Хектик и Гримейз съм съгласен! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".