Репортаж от провелия се на 7-9 август "East Noise Fest 5"

12 авг 2009, 09:37 ч. 1033 / 5 13
пред./следв.
На 7, 8 и 9 август в Северна промишлена зона, град Варна се проведе поредното издание на фестивала "East Noise". Разпределението на групите в отделните дни беше по стилове - метъл, пънк и хардкор. Изявиха се едни от най-активните в момента български банди, плюс няколко чужди от Македония, Румъния, Унгария и Полша. Първият ден беше отреден за изява на метъл бандите. Последователно гледахме:
TWIST
OVERDAWN
DAY OF EXECUTION
SYMBOLIC
SPIRITUAL RAVISHMENT (Румъния)
DEMOGORGON (Полша)
PAST REDEMPTION
INSANE (Унгария)
ENTHRALLMENT
   По план трябваше да има още две банди - SCRATCH THE PITCH и G.O.T.C., но в крайна сметка те не се появиха. Същинското начало на феста дойде към 17:30 ч, въпреки че по предварително обявена информация би трябвало всичко да започва още в 16:00. Вероятно и дъжда, който започна да вали от ранния следобяд, е позабавил нещата като ту спираше, ту пак започваше през останалата част от деня. Организаторите се бяха погрижили това да не пропречи на провеждането на фестивала и бяха разпънали платна, предпазващи сцената от капки и наводняване. За жалост първият ден отбеляза и най-ниска посещаемост - около 50 човека публика. Няма да се спирам да описвам изявите на всички групи, само ще обърна внимание на по-интересните факти и на чуждите банди. В сравнение с миналата година има инфраструктурни подобрения - барче, от което хората можеха да си пазаруват храна и напитки, изградения навес и масите под него, на които можеше да се сяда и да се консумира взетото от барчето и да се гледа. Цените бяха прилични - една наливна бира струваше 1,5 лв., а сандвич с кебапче и гарнитура - 2 лв. Първата гостуваща банда от чуждина бяха SPIRITUAL RAVISHMENT, като те забиваха брутален деткор, но за съжаление без осезаеми бавни части, каквато е тенденцията напоследък. Поляците DEMOGORGON пък ни заковаха със своя зъл анти-християнски дет. Интересен факт е, че PAST REDEMPTION свириха точно 10 минути. Вероятно проблем с техниката ги отказа да продължат с изпълнението си. Важно е да се отбележи, че големи технически проблеми и гафове като цяло отсъстваха, звукът беше на прилично ниво и през трите дни и не би трябвало да има недоволни от него. Унгарците INSANE са познати у нас от гостуванията си в София и Пловдив през вече далечната 2004 г. За около 5 години виждаме стилова промяна при тях. Не свирят своя як и зарибяващ ню метъл, а са поели по модерната вълна на NWOAHM-бандите. Не отсъстват и включванията на мелодични вокали в песните им. Промените е възможно да се дължат и на почти изцяло обновения състав на групата в сравнение с този от 2004-а. Хедлайнърите на вечерта ENTHRALLMENT помитат всичко живо около себе си без да оставят живи свидетели. Забелязваме, че младо момче е поело бас китарата, а Васил е отново втора китара.
   Вторият ден (8 август) е денят за голям купон и забавление. Той остава в историята и като най-силно посетеният фестивален ден. От предварително обявените групи единствено MANIACAL PICTURES отсъстват. Старт на забавата се дава точно в 16:40 ч. и редът на групите е:
MAKAROV
A-D ALL STARS
SPOT
МЛЪК!
BGZ
PLASTIC BO
PIZZA
УИКЕДА
   Третият ден е отреден за изява на хардкор групите. В него се включват:
GARROTTA
CONTRADICTION
ONE FAITH
G.O.T.C.
A-MORAL
OUTRAGE
BROTHERS IN BLOOD
SMUT (Македония)
COLD BREATH
LAST HOPE
INDIGNITY
A.D.I.M.
   Прави впечатление, че липсващите в първия ден G.O.T.C. успяват да свирят през третия. Третия ден е и единственияг, който започва навреме. Ще обърна внимание на сравнително младата варненска банда CONTRADICTION. Тяхното участието на фестивала отбелязваше и излизането на дебютния им албум. Той можеше да бъде закупен от щанда за мърчандайз, както и техни тениски. За съжаление, на фестивала нямаше голямо разнообразие от тениски, дискове и други артикули на участващите банди. Явно кризата си е казала думата и в нашата сцена. Друг интересен факт около феста е участието на македонците SMUT. Група вече достатъчно добре позната на родния фен с многобройни гостувания у нас, започнали още през 2002 г. Те представиха една своя нова песен, написана за нас българите. В нея те пеят как за тях ние сме "моите приятели" и "моето семейство". Лично на мен това ми направи доста силно позитивно впечатление, което трябва да получи своята гласност. Преди да започнат да свирят INDIGNITY пък се проведе томболата за обещаната награда за притежател на тридневен билет - велосипед. Спечели го младеж, който си го получава от сцената и е видимо доволен от факта, че ще си тръгне освен с хубави спомени от фестивала и с колело. Кулминацията на вечерта и на фестивала като цяло идва с последната група - A.D.I.M. Познати като бившите VENDETTA и FACE UP. Започват с нови песни - "Време разделно", "На Гилотината" и "Ghost Rider", като последната е изсвирена за първи път на живо. Следват 3 удара от излязлото именно на миналогодишното издание на фестивала едноименно EP - "We Stand Alone", "Побой" и "Лъжа върху лъжа". След това бившият фронтмен на VENDETTA - Шута е повикан на сцената. С него A.D.I.M. забиват цели 4 песни - "Докато Умра", "Като един", "Пази си гърба" и "На моя път". Подобно неще не се бе случвало от години и все повече се увеличават слуховете за евентуален реюниън на VENDETTA за няколко концерта.
   Като цяло, "East Noise Fest 5" успя да бъде една чудесна глътка свеж въздух в сферата на ъндръграунда, откривайки прегорещия месец август (иначе оскъден откъм събития), в чиято среда предстоят "SPIRIT of Burgas" и "Thrash till Death Fest" в Каварна, на който ще се изявят DIMMU BORGIR. След това идва септември, с него и есента, когато концертният живот се активизира отново.
S-O-D

още за:

East Noise Fest


Коментари   (13)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Сашо 21.08.2009 19:35:35 отговори + 0 0
мога да кажа само че има страшмно много неблагодарни хора тука . първо незнам дали ви е известно но тия фестове и вобще всички хора които се занимават с музика е с изцяло тяхна инициатива биз никаква освен удоволствие от свиренето . чудя се колко от вас са способни да организират подобно мероприятие
чудя ви се какво подяволите очаквате от хора които си здират гъзовете от работа зада съберат пари да дойдат и да свират на тия фестове
а за Past Redemption мога да кажа само че си е чисто тяхна работа че си свириха 10 минути ... всички групи свириха без мониторни колони
обяснете ми защо Entralment не слязоха от сцената ?
другия път мислете преди да напишете нещо !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

StreetSoldier 13.08.2009 01:17:23 отговори + 0 0
Браво Влади! така като чета, не съжалявам че не съм ходил...явно е било мн зле тая година тц Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

бла бла 12.08.2009 20:20:17 отговори + 0 0
прав си за 4 те песни ама те си излизат редовно с него Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Pusciferian 12.08.2009 19:20:20 отговори + 0 0
доколкото помня бяха две песните - но тогава не бяха ADIM a Face Up и свириха по дълго Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

S-O-D 12.08.2009 17:55:54 отговори + 0 0
Да, но не и цели 4 песни и то такива като "На моя път" и "Пази си гърба". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Pusciferian 12.08.2009 17:35:56 отговори + 0 0
миналата година пак свириха със Vendetta и Шута беше там. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

S-O-D 12.08.2009 16:54:37 отговори + 0 0
Кажи ми кога за последно Шута е изпълнявал тези 4 песни с останалите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

БЛА БЛА 12.08.2009 16:44:38 отговори + 0 0
НЕ ЗНАМ СОД ЛИ СИ МОД ЛИ СИ
АМА НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ...
ШУТА НЕ СЕ БИЛ КАЧВАЛ НА СЦЕНАТА С АДИМ.
МАЙ ТИ АМА ИЗОБЩО НЕ ЗНАЕШ ЗА КАКВО ПИШЕШ И КАКВО ОТРАЗЯВАШ....
ШУТА РЕДОВНО СИ СЕ КАЧВА НА СЦЕНАТАС ТЯХ,ПРОСТО ТИ НЕ ХОДИШ ПО КОНЦЕРТИ А ПОСЛЕ ПИШЕШ И ИСКАШ ДА ТИ ВЕРВАТ ХОРАТА.........ВЕРВАЙТЕ МУ
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 12.08.2009 11:25:46 отговори + 0 0
Тия "организатори" да се откажат от тая дейност! Миналата година беше адски зле - некъв гараж, за светлини - фенерче едва ли не, звука - адски кофти с прекъсвания на микрофона. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BIG 6A 12.08.2009 10:52:00 отговори + 0 0
Смятай, щом миналата година е била по-добре, не мис е мисли тази какво е било. Щом Past Redemption са свирили 10 мин - счивай за каква простотия. Момчетата са се вдигнали от майната си и накрая - 10 мин. Подигравка. Събрали сума ти яки дет банди и интересни чуждестранни гости и накрая - 50 човека. Колкото и да ме кефи Варна, там за съжаление за метъл не става. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 12.08.2009 10:36:17 отговори + 0 0
Misery ))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Pusciferian 12.08.2009 09:51:42 отговори + 0 0
На феста имаше страшно много издънки - миналата година - въпреки повечето гафове с техниката, беше много по - добре!
Много ме хвана яд за Past Redemtion... все пак бях отишъл на първия ден специално за тях...
Но какво да се каже - "KA-ТО ЕДИН" миналата година "Hate City", какво повече да иска човек!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

967 12.08.2009 09:46:06 отговори + 0 0
Ани! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".