Репортаж от третия ден на "SPIRIT of Burgas"

20 авг 2008, 08:19 ч. 239 / 4 8
пред./следв.
"SPIRIT Of Burgas", ден трети. Метълското присъствие в района на Морската Градина в Бургас днес е повече от осезаемо. Хора с изрисувани лица и тениски с нечетливи надписи се разхождаха навсякъде в околността и отпиваха кой бира, кой водка, кой каквото друго намери.
   19:00 ч. Тичам към "Main Stage" за да видя изпълнението на възродените НОВА ГЕНЕРАЦИЯ - култ в уейв средите у нас. Сета започва ударно с хита "Ледове". Сегашният певец на групата - Terry от изявилите се два дни по-рано ALIEN INDUSTRY изглеждаше леко нервен. Но това като че ли е разбираемо - не е лесно да запълниш обувките на безсмъртния гений на родното изкуство Димитър Воев. Въпреки всичко, Terry се справи чудесно с партиите си. Групата свиреше с видимо удоволствие, а звукът им беше перфектен. Последваха още три класики - "Само Двама", "Черно Танго" и "Арлина". Хората пред сцената пееха и танцуваха като в екстаз. За оставащата част от концерта НОВА ГЕНЕРАЦИЯ поканиха на сцената Деси от варненския електро-фънк проект PHUTURE SHOCK за няколко нови песни, които, макар и нетипични, бяха добре приети от публиката.
   По това време на "Jack Daniel's Rock Stage" своя метълкор сет вече бяха започнали русенците OVERDAWN. За разлика от предните два дни сега хората бяха значително повече и куфеенето избухна още по светло. OVERDOWN и последвалите ги ПРОПАГАНДА заформиха истинска метъл-вихрушка и дадоха страхотно начало на очертаващата се тежка вечер. За пръв, но не за последен път на "SPIRIT Of Burgas" видяхме здраво пого, буквално вдигащо облаци прах от полянката пред сцената.
   БАЛКАНДЖИ бяха една от най-чаканите групи на фестивала. Около 400 души пяха песните на групата, чиито седем музиканти едва се събраха на камиона-сцена на "Jack Daniel’s". Много надъхано, супер-професионално изпълнение, но това не би трябвало да изненада никой. Музикантите, както винаги, бяха с костюми и вратовръзки и както винаги - супер-атрактивни на живо. Купонът беше пълен с парчета като "Крали Марко", "Ой Мари Яно", "Към таз Земя" и др.
   Както се и очакваше, местната гордост THE REVENGE PROJECT събра най-много публика пред "Jack Daniel's Rock Stage". Мощно начало с "Swallow The Dark" и "Anger To Dwell". Веднага направи впечатление, че китарата на Staffa е доста тиха и за съжаление едва чувахме пилещите му сола. За сметка на това, ревовете на Max Pain сигурно се чуваха чак в квартал "Меден Рудник". Със солидното си присъствие на сцената и перфектното си свирене THE REVENGE PROJECT не оставиха никакво съмнение у неспирно куфеещата тълпа, че са лидерите на техничния дет метъл у нас. Лични фаворити бяха "Unreal Is My Trip" и "The Growing Mirror". Новата, далеч по-мелодична песен "1000 Voices" от предстоящия албум на групата вече е добре позната на феновете, които пригласяха на Deimoz и Staffa по време на припева. Страхотен едночасов лайв за REVENGE.
   Следваха веселяците от ска-пънк шайката LA MUCHEDUMBRE. Новият вокал на групата - Лъчо е адски готин пич: непрекъснато усмихнат до ушите и танцуващ с цигара в ръка, пускаше свежи лафове между песните. Един от най-интересните моменти в сета им беше кавъра на пънк-величията RANCID - "Radio Radio Radio".
   По време на концерта на хедлайнърите на "Main Stage" CRADLE OF FILTH (репортаж, снимки), изпълненията на "Jack Daniel's Rock Stage" бяха временно спрени, за да може по-голямата част от феновете да не изпуснат сетовете на събралите се за пръв път от няколко години KOROZY и гостите от Южна Африка AUTUMN SUN.
   Междувременно, на "Music Space Stage" пред около 30-40 човека забиваха пловдивчаните JAMES CROW. Мелодичният им алтърнатив беше много добре приет от феновете, а на мен лично най-силно впечатление ми направи Никола, който умело разхождаше пръстите си по фретлес-баса. Кадърна група с голям потенциал.
   След тях дойде ред на AWAKE, които направиха убийствено шоу. За 45 минути групата изсвири почти целият си албум "Little Bliss", а като подарък за феновете, певецът Иван, който според мен е вокал и фронтмен от изключителна класа, хвърли няколко копия от албума в публиката. Любопитен момент беше, когато Иван, по подобие на колегата си Bruce Dickinson от преди 2 години на фестивала "Download", загуби равновесие и се строполи на сцената. Гласът му обаче не трепна и шоуто продължи с пълна сила. Не е тайна, че AWAKE са една от най-уважаваните групи в музикантските среди. Сред публиката можеше да се забележат много познати физиономии от D2, GRAVITY CO., I.T.S.I., HYPERQUBE, BREAKPOIN, LET THEM DIE и други. Очаквам много от тази група за в бъдеще.
   Връщаме се на "Jack Daniel's Rock Stage", където вече са започнали южноафриканските мелодик блек метъли AUTUMN SUN. Няколко неща се набиват на очи в тази група: видимо крехката им възраст, виртуозните китарни умения на вокала Pepi и не на последно място красивата Shelly на кийборда. Музикантите се забавляваха на сцената, феновете също. В знак на благодарност AUTUMN SUN раздадоха безплатно много свои дискове и тениски.
   Дългоочакваният "реюниън" на най-успешната ни блек метъл група извън границите на родината KOROZY отбеляза финала на "SPIRIT Of Burgas" на рок сцената. Гани и компания, видимо позагубили форма, все пак забиха много надъхано. Въпреки, че им се носи славата на "най-мразената група в Бургас", KOROZY получиха солидна подкрепа. Неприятно впечатление направи русата дама, която се разхождаше по сцената с бутилка уиски в ръка и правеше нелепи опити да надъхва феновете, според мен доста дразнещо. Като цяло доста як сет на KOROZY.

   В обобщение трябва да кажем, че "SPIRIT Of Burgas 2008" даде да се разбере, че все пак в България може да се направи сериозен фестивал. Освен епизодични проблеми със звука, не се сещам за някакви по-сериозни пропуски на организацията. Стандартните оплаквания: закъснение на концертите и гигантски опашки при тоалетните и щандовете за бира, липсваха в Бургас. Дали заради участието на "MTV Europe", дали заради "DS Music" или заради мощната подкрепа на община Бургас (най-вероятно заради трите неща заедно), фестивалът беше организиран и проведен "по конец". Не ни остава нищо друго освен да си пожелаем още по-емоционален "SPIRIT Of Burgas 2009".

Яни

още за:

Spirit Of Burgas


Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Kristyn 21.08.2008 16:07:26 отговори + 0 0
Awake бяха жестоки =)=)=)шоуто заслужава много усмивки и ръкопляскане=)=)=) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.08.2008 15:34:26 отговори + 0 0
когато те озвучават хора които слушат d&b,винаги ще се чува лайняно...а на едно място да качиш Балкаджии и Cradle of Filth ????????????? нямам думи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.08.2008 00:57:28 отговори + 0 0
The Revenge Project се представиха достойно за хедлайнери на такъв голям фестивал. За Балканджии нямам думи, велики просто! Останалите групи от третия ден няма да коментирам. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Е 20.08.2008 13:56:33 отговори + 0 0
Страхотен репортаж от третия ден, най-добрия според мен! РиспектЪ. Дано догодина има пак. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ГЕРГАН 20.08.2008 11:10:20 отговори + 0 0
Много як репортаж, браво Яни! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 20.08.2008 10:05:04 отговори + 0 0
Добър репортаж! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 20.08.2008 10:00:49 отговори + 0 0
Jack Daniel's сцената си беше най добра cradle бяха отврад Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

boodoom children 20.08.2008 08:35:40 отговори + 0 0
Българските банди бяха страхотни както и основната банда.Заслужаваше си да се гледа този ден от феста. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".