Рок и метъл музиканти изказват подкрепа за Украйна след руската инвазия в страната

25 фев 2022, 07:58 ч. 1483 / 7 0
пред./следв.

    Вчера, 24 февруари 2022 г., бе повратен момент в историята на Европа. За първи път след Втората световна война една държава нападна друга суверенна и независима страна на Стария континент. Русия атакува Украйна по земя, въздух и вода. Въпреки че поводът е поискана помощ от двете сепаратистки самообявили се "народни" републики в източната част на Украйна, инвазията е от три посоки, вкл. през Беларус. На ракетни удари са подложени столицата Киев, Одеса, Харков и мн. други градове. След кратки ожесточени боеве руската армия взе под контрол АЕЦ в Чернобил - централата, която през 1986 г. едва не предизвика невиждана глобална ядрена катастрофа на целия континент.

   Европейският съюз, САЩ, Обединеното кралство и др. налагат строги финансови, търговски и др. санкции. Някои държави спират издаването на визи за руски граждани и прекъсват дипломатическите си отношения с Русия на Владимир Путин. Мнозина наблюдатели, журналисти, политици и обикновени хора се страхуват, че инвазията в Украйна може да даде начало на Трета световна война. Руският президент заплаши, че ако трета държава се намеси в конфликта, ще има "невиждан" военен отговор, който ще е с ужасни последици. Предполага се, че Путин говори за използване на ядрено оръжие. Официалните руски власти определят нахлуването си в съседната страна не като война, а като "военна операция" и заявяват, че целта им е "демилитаризация" и "денацификация" (отстраняване на нацисти) на Украйна. За момента никой не може да каже докога ще продължат военните действия и какъв мащаб ще придобие кризата.

   Отзвукът в целия свят е огромен. В редица големи градове на всички континенти се проведоха антивоенни демонстрации, както и протести срещу Путин. Хората на изкуството са в единна позиция и призозават за мир. Рок и метъл музиканти не закъсняха с реакциите си. Подкрепа за Украйна и остра позиция срещу руското нашествие изказват David Coverdale (WHITESNAKE), David Draiman (DISTURBED), Kevin "Noodles" Wasserman (THE OFFSPRING), Michael Sweet (STRYPER), Adam "Nergal" Darski (BEHEMOTH) и мн. др.

   Най-известната украинска метъл банда JINJER разпространи съобщение, в което успокои феновете, че всички музиканти и семействата им са добре и че нищо не може да оправдае насилието и инвазията на Русия в родината им.

 

още за:

Украйна


Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".