Рок като ураган - SCORPIONS свириха за пети път в България

16 дек 2013, 23:53 ч. 1148 / 8 30
пред./следв.
Дадените обещания, казват, трябвало да се спазват. Сигурно е така. И нещо друго обаче е не по-малко сигурно – феновете на SCORPIONS са изключително щастливи от факта, че любимците им правят точно обратното. Klaus Meine и колегите му заявяваха многократно, че турнето им преди три години ще е последното в историята на групата, а след него ще бъде сложен край на дългата им музикална кариера, но изпълнението на това обещание се отложи за неопределено време. Благодарение на тази, нека да я наречем, промяна на мнението, концертът в София през 2010-а не се оказа последният за SCORPIONS по нашите географски ширини и днес, по покана на “Loud Concerts”, те гостуваха в България за пети път.

   По същество, представянето на “Скорпионите” не се различаваше кой знае колко много от предишния път, когато те свириха в столицата ни. Най-голямата разлика всъщност беше мястото, на което сега се проведе събитието. Групата представи част от творчеството си в най-новата и най-голямата зала у нас. Доволно пълната “Арена Армеец” (около 9-10 хиляди души посетиха концерта, въпреки песимистичните “прогнози” на част от почитатели на твърдата музика) посрещна SCORPIONS в 20:35 ч., когато немците от Хановер започнаха по стандартен и очакван от публиката начин изпълнението си със “Sting in The Tail” – песен от едноименния им и за момента последен техен студиен запис. “Animal Magnetism” от 1980 година бе представен с класиките “Make it Real” и “The Zoo” (щеше да е много хубаво, ако от този албум бандата беше изпълнила и прекрасната “Lady Starlight”, но за жалост не ние подбираме песните), а първата изненада за вечерта бе “Is There Anybody There?”. Както винаги, когато се качат на сцената, Klaus, Rudolf, Matthias, James и Pawel са като частите на безгрешно работеща немска машина. В живите изпълнения на SCORPIONS никога не е имало някакви излишни, дълги и досадни импровизации или прекалени заигравки с публиката. При тях всичко е изпипано, точно и ясно, а всеки един от петимата музиканти знае какво се иска от него. И може би именно това се харесва най-много на феновете им. След прекрасните мелодии, разбира се. А като заговорихме за прекрасни мелодии и добре сработени музиканти, няма как да не споменем чудесното изпълнение на “Coast to Coast” и страхотните Rudolf Schenker и Matthias Jabs, с които бе истинско удоволствие да се пътува по мултимедийната магистрала. Инструменталът от 1979-а е станал неизменна част от сетлиста на SCORPIONS. Освен че е любим на публиката, той дава възможност на Klaus Meine да си поеме глътка въздух и поне за кратко гласните му струни да си починат. Факт е, че вокалните му възможности вече не са на онова изключително ниво, на което бяха през 80-те и началото на 90-те години на миналия век, но въпреки това на концерта в “Арена Армеец” той пя сравнително добре. Що се отнася до звука, то можем да кажем, че като качество той не бе на онова високо ниво, на което често ставаме свидетели в тази зала.

   Задължителната баладична част този път започна с новата “The Best Is Yet to Come” (песента е само на три години), но онова, което истински очарова зрителите и особено нежната половина от тях, бяха любимите на няколко поколения “Send Me an Angel” (тук, като че ли, Klaus Meine се справи най-добре) и “Holiday”. Очаквано, композициите бяха изпълнени под светлините на стотици запалки и мобилни устройства, както и с активната помощ на публиката, а веднага след тях концертът отново се върна към бързото си темпо. “Виновниците” затова бяха “Raised on Rock”, “Tease Me, Please Me” и смазващата “Hit Between the Eyes”, превърнала се в едно от най-силните изпълнения за вечерта. Тук някъде James Kottak представи своето соло на барабани, което бе придружено от ефектна мултимедия, проследяваща музикалната история на SCORPIONS, а след него “Blackout” вдигна на крака цялата зала. Matthias Jabs пък демонстрира китарните си умения с авторската композиция “Six String Sting” и прикани колегите си заедно да изпълнят “Big City Nights”. Това бе и последната песен от основната част на концерта.

   Нямаше как най-известната и успяла германска група за всички времена да се раздели с почитателите си, без да изпълни с тях класиката “Still Loving You”, както и вечния шлагер “Wind of Change”. След тези два бисера едва ли остана някой, на който да не му е ясно защо наричат SCORPIONS Кралете на баладите. Те пък от своя страна бяха приготвили за финал на вечерта един истински рок ураган – “Rock You Like a Hurricane”, взимайки си след него довиждане с публиката. Довиждане, до следващата ни среща. Защото всички много добре знаем, че такава (почти) сигурно ще има. Независимо колко пъти още SCORPIONS ще прекратяват кариерата си ;-)

   Над 40 великолепни снимки от концерта на SCORPIONS може да разгледате в нашите галерии. Ето и пълен сетлист от събитието, състояло се на 16.12.2013 г., в зала "Арена Армеец" в София:
01. Sting in thе Tail
02. Make It Real
03. Is There Anybody There?
04. The Zoo
05. Coast to Coast
06. Loving You Sunday Morning
07. The Best Is Yet to Come
08. Send Me an Angel
09. Holiday
10. Raised on Rock
11. Tease Me, Please Mе
12. Hit Between the Eyes
13. Kottak Attack (James Kottak drum solo)
14. Blackout
15. Six String Sting (Matthias Jabs guitar solo)
16. Big City Nights
Бис:
17. Still Loving You
18. Wind of Change
19. Rock You Like a Hurricanе

Ози

scorpions live
scorpions live
scorpions live


Коментари   (30)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Пламен 30.12.2013 10:16:44 отговори + 0 0
Тези пичове са уникална група. Повечето музиканти им се подиграват, а феновете им имат една характерна особеност - или са над 50-те, или са момиченца между 11 и 14 годинки
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Storm Lord 22.12.2013 00:58:14 отговори + 0 0
И защо пак нямаше БЛЕК? Това вече граничи с безобразие! Някой знае ли къде ще се връщат парите от билетите??? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bm 20.12.2013 10:22:48 отговори + 0 0
Аз се надявам следващият им концерт в БГ да бъде unplugged! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

satanic psycho 666 19.12.2013 20:02:31 отговори + 0 0
Уникално и незабравимо преживяване......напразно ми беше криво, че не можах да отида 2010та. А дано дойдат пак преди да са прекратили кариерата си! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal 18.12.2013 22:04:35 отговори + 0 0
VYP - 2013-12-17 22:18:54
Уважаеми Господине/Госпожо,
По никакъв начин не съм искал да се изтъквам Просто изказах мнението си и то поради един факт - да се каже, че Клаус пее като преди 20 години... ами ясно е, че не е така. Но никъде не съм казал, че не може да пее. Все пак правеше ми впечатление, че на някои трудни пасажи от песните оставяше публиката да пее! Няма лошо. Концерта беше отличен... имаше заряд... публиката се постара. И да факт е, че са на по нед 60 години... и тръгвайки към залата не съм очаквал да чуя префектното пеене. Ако исках това - ами имам цялата им дискография и мога да си ги слушам на слушалки! Но аз обичам живата музика... и когато една група се раздаде, както Скорпионс онази вечер... ами доволен съм!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Име 18.12.2013 16:47:12 отговори + 0 0
Скорпионс не са лоша група (или поне не бяха). Но може би прекалено многото фенове, които очевидно нищо не разбират от музика (много от тях изказали се по-долу) ги правят да изглеждат като чалгарска група. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

D 18.12.2013 16:43:08 отговори + 0 0
Моето мнение:
Много яко - озвучение, светлинно шоу, барбани и китари, количество публика, продължителност, видео стена.
Много скапано - сетлист, глас, заспала публика, италианско знаме, освиркващи идиоти.
Концерта не си струваше 80 лева, добре че взех билетите на далавера.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

z25 18.12.2013 15:44:49 отговори + 0 0
Нека да бъдем честни относно звука самите колони пръщяха, иначе да концерта си беше много як и щеше да продължи ако не бяхме толкова смотан и неорганизиран народ!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Anton 18.12.2013 10:59:03 отговори + 0 0
Hristov,
аз не съм фен на групата, но относно това, което пишеш за рок феновете...за мен специално българските рок фенове са (сме) супер тесногръди, освен това и мрънкащи Дай им няколко албума 'класики", и това е. Всичко останало е "комерс"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hristov 18.12.2013 06:25:09 отговори + 0 0
Редовния ми поздрав за всички мрънкачи.Озвучаването беше отлично.Гласът на Майне страхотен за годините му.Ако една стотна от системните форумни "озвучители" бяха наистина такива, звуковото нещастие на десетките клубни концерти в БГ , които съм гледал щеше да е по-малко.Умолявам ви,приберете се у дома,нахлупете слушалките и просто си намерете други теми.Скорпиънс 2014 звучали еди как си.WTF очаквахте , когато тръгвахте към залата?Винаги съм вярвал ,че рок феновете са свободни широко скроени хора. В БГ май повечето са сълзливи "озвучители" и мрънчовци.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


VYP 17.12.2013 22:18:54 отговори + 0 0
Уважаеми/а Metal - 2013-12-17 19:43:03,

Смятам, че много читатели ще се съгласят с мен, че с този си коментар, просто искахте да се изтъкнете
Не всеки е с професионално музикално образование, заради което не мисля, че дължим някому извинение.
Факт е обаче, че концертът си беше на ниво. Мръднал-не мръднал, гласът на Клаус Майне се справи твърде прилично с всички предизвикателства, на доста трудните песни (че песните са трудни дори ние, недотам просветените във висшето изкуство на музиката, можем да разберем).
Господата са на по 65 годинки...Проявете разбиране, бъдете благодарни, че ги има още и им се радвайте, докато можете, колкото и зловещо да звучи
Tака че, скъпи ми съфорумници, ако не можете да кажете нещо хубаво, по-добре не казвайте нищо.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal 17.12.2013 19:43:03 отговори + 0 0
Скорпионс са велика група! Но не знам писалите тук за Клаус и това как гласът му не е мръднал от 80-те години... вие кой Клаус слушахте дами и господа?
Как може да кажете, че гласът му не е мръднал след като 70% от песните снощи бяха изпълнени в тоналност, която няма нищо общо с тази за която е писана дадена песен! Тоналността беше свалена най-малко с терца надолу... да не казвам даже квинта на някои парчета! Едва ли тези, които не са се занимавали с музика знаят какво означават тези понятия, но глухи ли сте бе хора?
Концерта си беше отличен, но моля не пишете неподготвени за гласовите данни на Клаус в този момент!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The Princess 17.12.2013 18:13:30 отговори + 0 0
Приятен концерт се получи. Залата ббеше доволо пълна Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кирре 17.12.2013 15:54:48 отговори + 0 0
Пак изпълниха нацистка песен BLACK OUT! Не ги е срам! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Gerry 17.12.2013 15:49:30 отговори + 0 0
Клаус си беше страхотен. Не е мръднал гласът му от 80-те насам. Няма друг такъв изпълнител. Не знам кой е великият вокален капацитет написал статията и дал своята експертна оценка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


теодор 17.12.2013 15:02:09 отговори + 0 0
"Какво толкова имате против звука?"
Ами имаме - защото точно тази група не бива да свири с такъв звук.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 17.12.2013 14:14:48 отговори + 1 0
Каква чалга бе, това е КЛАСИКА- половин век на сцена! Слушай там Бийбърчето и Сайли Майли. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trol 17.12.2013 14:01:38 отговори + 0 0
Който копае гроб другиму, сам пада в него. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

James 17.12.2013 13:58:01 отговори + 0 0
Концерта си беше ОК. Точно каквото очаквах. Какво толкова имате против звука? Чудесно изживяване! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

никинейм 17.12.2013 13:42:50 отговори + 0 0
време е некой от бандата да се спомине, че да се спре спекулира с концерти и турнета. тва е немския орхан мурат - чалгата на хард рока.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Д.М. 17.12.2013 12:54:49 отговори + 0 0
Звук - ПОД ВСЯКАКВА критика;БРИЛЯНТЕН Клаус,много добра мултимедия, кичозни сола-барабани/китара,добре(до болка) заучени осемдесетарски стойки и чалъми по сцената,пълна зала....какво му трябва на човек :-).... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Рони 17.12.2013 10:43:10 отговори + 0 0
Timeandtime - 2013-12-17 10:05:16

Не знам Уили на кой свят е бил, но ти определено снощи не си бил в залата. Седалките (без гълъбарника) - пълни до последното място. Правостоящи отзад - бая народ започващ от оградата на "Front of Stage" и стигащ чак до задните трибуни. "Front of Stage" - малко над половината пълен. Ако това за теб означава полу-празна зала, то нямаш представа от нещата. Съгласен съм с посоченото число в репортажа - 9-10 хиляди.
Иначе си абсолютно прав, че е пълна простотия да се пускат хора, които нямат билет за "Front of Stage" отпред. Това е некоректно отношение към онези, които са си купили най-скъпите билети. Но да не забравяме, че сме в България, все пак
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Цветан Атанасов 17.12.2013 10:17:07 отговори + 0 0
Често казано - учуден съм, че и този път не си отмениха концерта. Щото им стана навик... А към екипа на Катехизиса - благодаря Ви, че за коментарите кирилицата е задължителна! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Timeandtime 17.12.2013 10:05:16 отговори + 0 0
@Уили, не знам на кой свят си бил или си просто сляп фен на Scorpions, но залата беше полу-празна. След началото на концерта отвориха фен зоната за всички. Това е поредния път, който правят този номер - аз съм дал сума си пари за Front of Stage, а те ми пуснат там и тези, които не са давали пари. Не е честно и това супер много ми развали кефа! На концерт организиран от тия смешници няма да стъпя! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

scorpions 17.12.2013 08:35:58 отговори + 0 0
This is my life!!! SCORPIONS FOREVER!!!and THE BEST IS YET TO COME!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Зиги 17.12.2013 08:27:25 отговори + 0 0
Имаше - BLACKout!
И аз съм доволен от концерта, макар да не изпяха някои от любимите ми техни песни. Ама, ако трябваше да изпълнят всичко, което им харесвам, щяхме да нощуваме в "Армеец"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Християн 17.12.2013 08:19:20 отговори + 0 0
Нямаше блек,както и очаквах,че няма да има..-.- Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Уили 17.12.2013 07:47:46 отговори + 0 0
Като изключим куцото озвучаване, концертът си беше екстра. Почти пълна зала, много хитове, публиката се изкефи, групата също. Доволен съм! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dominici 17.12.2013 01:39:57 отговори + 0 0
Ужасно слаб и безличен концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sting In The Tail 17.12.2013 00:40:45 отговори + 0 0
Искам след година две отново! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".