"Roots, Bloody Roots" на макс с братята Cavalera в София

16 ное 2016, 02:48 ч. 4073 / 9 20
пред./следв.

   Бразилия. Амазонка. Джунгла, индианци, барабани, трайбъл ритми, тежък метъл и ниско настроени китари. 1996 година. Ако това бе игра на асоциации, заглавието на филма щеше да е "Roots". С вариант на позабравеното подзаглавие "Без Макс няма SEPULTURA". И тогава възниква въпросът "А с Макс има ли SEPULTURA?" NAILBOMB, SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY - SEPULTURA ли са? Особено заедно с Игор.

   Е - специално на 15 ноември в зала "Универсиада" в София SEPULTURA имаше. С Макс, но не съвсем на макс, ала все пак наполовина от максимума. Max и Igor Cavalera бяха тук с турнето "Return to Roots", на което изпълняват целия албум - крайъгълен камък на SEPULTURA по случай 20-ия му юбилей. Последното издание на групата с Max Cavalera. Издание с което и след което SEPULTURA вече не са същите и никога повече няма да бъдат. Самият Max каза неведнъж в интервюта и че "Return to Roots" е възможно най-близкото събитие до реюниън на SEPULTURA, което някога ще можем да видим.

   Ето и какво видяхме...

   В студената есенна вечер в столицата пристигна група от двама бразилци и двама пред-тръмпови американци, за да затопли до точката на кипене публика от над 2000 души с жежки метъл/трайбъл/латино звуци. Ако сте съвременник на излъчвания по музикалните тв канали през втората половина на 90-те години видеоклип "Ratamahatta" и умелата мистификация на германската банда J.B.O. "SEPULTURA изпълняват "Roots, Bloody Roots" с Лучано Павароти", знаете чудесно какво точно ви очаква. Със сигурност в нагласата ви има нотка носталгия. Защото превърналото се в мода изнасяне на концерти с цели албуми има малки, големи и още по-големи варианти. Албумът "Roots" на SEPULTURA категорично не е от малките.

   Шоуто започва почти точно в определения начален час 20:00 със съпорт бандата от Бавария DYING GORGEOUS LIES. Непозната у нас група, с която имахме възможност да се срещнем на живо. Квинтетът тази вечер беше квартет, тъй като басистът Buzz'D Joe е бил приет по спешност в болница, без да има вариант да му бъде намерен заместник. И така германците се представиха с двамата си китаристи, барабаниста си и своята фронтдама Liz Gorgeous. Музиката им, смесваща траш и традиционен хеви метъл, не звучеше никак лошо и пасваше за подгряване на братята Cavalera. След втората песен вокалистката поздрави с "Добър вечер, София" на български, а професионализмът на DYING GORGEOUS LIES личеше и в сработеността им, и в нахъсаното сценично поведение, което предизвикваше спорадични възторжени реакции в публиката. Феновете ни се оказаха изключително културни, когато Liz ги подкани да размахват средни пръсти по време на парчето "Join My Hate". Почти нямаше хора, които да последват примера ѝ. Към края на песента певицата провери дали зрителите наистина не искат да я слушат или пазят възпитание, приканвайки ги да ръкопляскат с високо вдигнати ръце. Този път се отзоваха повече от присъстващите и не след дълго около 40-минутния сет на баварците приключи.

   Сцената бе бързо пренаредена, техниците на хедлайнърите направиха кратък саундчек, всичко за братята Cavalera бе готово и тогава се получи чувствително по-дълго от нормалното изчакване. Igor Cavalera застана зад барабаните в 21:35 ч., последваха го Max Cavalera, Marc Rizzo (китара) и Johny Chow (бас) и ураганът от бразилски метъл ритми започна. Бяха изпълнени 15-те песни от "Roots" без "скритото" 16-о парче "Canyon Jam". Още с първите акорди на "Roots, Bloody Roots" голяма част от публиката започна да подскача и вълните от куфеещи фенове не спираха през цялото време с различен интензитет. На "Ratamahatta" куфеенето обхвана и трибуните и залата буквално беше пред срутване. "Lookaway", в чиято студийна версия гостуват Jonathan Davis (KORN), Mike Patton (FAITH NO MORE) и DJ Lethal (HOUSE OF PAIN, LIMP BIZKIT), звучеше, разбира се, по-бледо от оригинала, но трайбъл инструментите, напеви и ритми, някои пресъздадени на живо, други на запис, бяха абсолютно на място и съживиха 20-годишната творба сякаш с магията на индиански шаман. По време на "Spit" Max Cavalera организира първи съркълпит, който се повтори още няколко пъти до края. На инструменталите "Jasco" и "Itsari" в светлината на прожекторите бе Igor (на тази обиколка изписван като "Iggor"), а Max му партнираше с барабан на второто парче. Фронтменът периодично подканяше феновете да дивеят и припяват, без да има особена нужда от това. "Ambush", "Endangered Species" и финалната "Dictatorshit" белязаха края на "Завръщането към корените". Така в България видяхме изпълнението на целия албум "Roots" с двама от основните музиканти, създали и записали творбата през 1996-а.

   Защо го правят ли? Защото могат. И защото с това турне и при осмото си гостуване в България Max Cavalera показа, че още може да пълни големи зали. И защото могат да си позволят и това - за завършек на концерта братята бяха избрали три кавъра на други групи, плюс алтернативната бърза версия на "Roots, Bloody Roots". Както и на останалата част от турнето, звучаха "Procreation (of the Wicked)" на швейцарските класици CELTIC FROST, "Policia" на рокаджжите от Сао Паоло TITAS в изпълнение само на Max и Igor, класиката "Ace of Spades" на MOTORHEAD. Да, "Roots" не е "Arise" или "Chaos A.D.", но е знаков и култов албум. Бразлиците се върнаха към корените си и, с помощта на организаторите "M.E. Music", върнаха нас, или по-голямата част от нас, в едни по-романтични и по-музикантски времена. Двадесет години по-късно. Почти като в книгата на Александър Дюма. И защо, също като в произведенията за мускетарите на френския класик, да не видим как би звучало всичко това след още десет години?

   Сетлист:

Част I - "Roots"
01. Roots Bloody Roots
02. Attitude
03. Cut-Throat
04. Ratamahatta
05. Breed Apart
06. Straighthate
07. Spit
08. Lookaway
09. Dusted
10. Born Stubborn
11. Itsаri
12. Jascо
13. Ambush
14. Endangered Species
15. Dictatorshit

Част II
16. Procreation (of the Wicked) (CELTIC FROST cover)
17. Policia (TITAS cover) (само Max и Igor)
18. Ace of Spades (MOTORHEAD cover)
19. Roots Bloody Roots (fast version)


Текст: Satyr
Снимки: Герасим Трифонов


   В галериите ни може да разгледате няколко десетки снимки от концерта на Max и Igor Cavalera "Return to Roots".

 

igor cavalera

max cavalera



Коментари   (20)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Jonathan Davis 17.11.2016 10:41:51 отговори + 6 0
Абе добре свириха момчетата...не знам дали забелязахте тоя албум колко прилича на наще неща, но кат цяло траша беше на заден план... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ross "Boyko Borisov" Robi 18.11.2016 08:06:04 + 4 0
Поемам изцяло вината. В мен е причината, грешката е моя. Подавам оставка. Мейк Бългериа грейт агейн! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Владе 16.11.2016 16:25:41 отговори + 3 10
еееееее видяхте ли какъв умрял коьот си беше закачил Макс на главата :-)))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

панцер 16.11.2016 16:38:55 + 19 0
Какво е коьот?!? ????? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Misery 16.11.2016 11:10:02 отговори + 12 6
Готино е, когато като "недостатъци" на един концерт се изтъкват наличието на рекламни чадъри в залата и елекът на Макс.
Няма какво да се добави Roots, bloody Roots!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

панцер 16.11.2016 11:39:34 + 12 1
Не е съвсем така. На мен ми беше хладно и чадърите пречеха на слънцето да ме топли. Бахти недомислицата!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ку-ку 16.11.2016 11:40:41 + 9 7
Добре бе Гани, не се впрягай толкова. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Лаптопаджия 16.11.2016 10:18:44 отговори + 7 6
Макс определено беше на ниво в сравнение с последния концерт в Маймунарника. Звукът долу пред сцената също. Много весел концерт стана! Единственият минус е че Макс беше с елек... а 2003-та нещата не стояха така! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 16.11.2016 10:25:41 + 12 8
Че има ли нещо по-метъл от един хубав елек с нашивки в комбинация с джинси? Изчакай Аскинг Александрия да дойдат и да се разквичат догодина, те ще носят терлици (както и зализани емо косички)! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Терликът вони 16.11.2016 10:55:19 + 13 1
Пундьо мамин, ти беше ли въобще на концерта, че взимаш отношение? Въобще на колко концерта си бил, от тези който "коментираш" всеки път? Или само жалкото ти желание за себеизява и пропагандиране те води? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Лаптопаджия 16.11.2016 11:46:52 + 11 2
Терличе, ти няма ли да дойдеш на Аскинг Александрия или ще си много уморен от бутане на танка до и от концерта на Сабатон и Аксепт предния ден? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 17.11.2016 08:31:28 + 4 2
Мечовете са наточени и горим от очакване Аскинг да пристигнат. Малка армия от викинги и танкисти, носещи елеци, ще срази всичко зализано, татуирано и хленчещо, пиещо "Monster" и носещо потник вечерта на концерта! Ще бъде убийствено (ако остане време ще се топят и чалгарски лица). В името на Метъла! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пепеляшка 17.11.2016 11:10:43 + 3 0
Браво терлик, успя и този път да ме разсмееш с твоите глупости. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Рептил 17.11.2016 18:24:12 + 4 0
Незнам от коя болница пише анти терелик ама трябва да му забранят достъпа до интернет. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Терликът вони 17.11.2016 22:05:19 + 2 0
Мани го, спрял е. Прави го, за да дразни. Все пак е един от най-големите тролове в секцията за коментари. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

пустиняк 16.11.2016 10:09:39 отговори + 11 5
Я Макс си е сложил повече от 2 струни на китарата този път. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Big Dick 16.11.2016 09:48:20 отговори + 17 6
Концерта беше жесток, звука мощен, а публиката не спря да дивее !!! Учудвам се на този скучния, който е скучал на някоя седалка с критичен поглед към сцената и побърза да се изплюе тук. За теб друже има групи като Аеросмит, Бон Джоуви ..нали се сещаш Пред сцената падаха хора и беше меле, яко пого, което продължи почти целия концерт, без да има нужда от подканяне ..хората откачиха от кеф ! Почти всеки с бира в ръка, крещене и дивеене. Наистина стана шоу ! Братята Кавалера са от висок ранг и можем да се радваме,че ни върнаха в едни музикантски времена, които помним с носталгия и върховен кеф Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Newsted 16.11.2016 07:40:23 отговори + 17 5
Макс изглеждаше доста по-добре от последния път в Маймунарника, имам предвид че тогава все едно беше болен и много изморен. Сега кипеше от енергия, което се отрази и на концерта. Поздравления за звука , който беше очудващо добър Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Некъф 16.11.2016 05:57:29 отговори + 17 6
Тебе като ти е било скучно да си беше зел фъстъци. Една кола дойде в 6 пълна с тях. Аз пък неистово се забавлявах, както и хората около мен. Поклон пред братята, едва ли ще ги видим пак, особено заедно. Благодаря им за връщането 20 години назад и непрестанното слушане на един емблематичен албум, па и неговото презаписване на труднодостъпни 90минутни касети . Страхотен концерт Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фен 16.11.2016 04:07:20 отговори + 10 13
Репортажа е добре, но концерта беше скучен! Нещо ми беше пресилено. Имаше емоция на 1-2 песни и двете с едно име, а другото си беше мъка и висене. И защо по дяволите имаше барове с чадъри? Каква беше тази глупост? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".