ROTTING CHRIST: 200... или Lucifer over Sofia

5 май 2011, 23:40 ч. 656 / 7 35
пред./следв.
5 май 2011 г. бе датата на поредното гостуване на "пакет" екстремни групи у нас, този път - по покана на "ShadowLand Music" и предвождани от гръцките екстремни лидери ROTTING CHRIST, допълвани от финландските мелодични детметъли OMNIUM GATHERUM, и подкрепяни от младите DAYLIGHT MISERY, DARK END и DE PROFUNDIS.

   Съдбата на първите банди на подобни събития е винаги подобна - да свирят пред малко, постепенно сгъстяваща се публика и да бъдат харесвани от едни и изчаквани да приключат с досада от други. И трите първи предгрупи бяха непознати за българските фенове, което не попречи да изпълнят максимално добре "подгряващата" си функция. По-специално впечатление откъм имидж направиха DARK END с фронтмена си, пародиращ Исус Христос, макар и музикално да не блестяха с нищо особено, докато DAYLIGHT MISERY се оказаха истинско нелошо копие на AMORPHIS (изцяло в добрия смисъл на думата). Скритите хедлайнъри на вечерта, но без да успеят да засенчат ROTTING CHRIST, бяха OMNIUM GATHERUM. Шестима куфеещи скандинавци на една малка сцена е гледка, която си струва да се види. Музикантите не изглеждаха по никакъв начин притеснени от тясното пространство и се разгърнаха напълно, помитайки вече пълната зала с осем композиции, наблягайки предимно на актуалния си албум "New World Shadows". С началото на техния сет софийският клуб "R.B.F." вече вреше и кипеше и обстановката не се успокои чак до края на екстремната вечер. Ето и сетлист на OMNIUM GATHERUM:
01. Ego
02. A Shadowkey
03. New World Shadows
04. Nail
05. Soul Journeys
06. The Fall Went Right Through Here
07. Chameleon Skin
08. Deep Cold



   За пети път в България, така обичаните у нас ROTTING CHRIST винаги са имали нелеката съдба да свирят на странни места - още от първия паметен път през 1998-а, когато гостуваха на връх Великден в кънтящата спортна зала в Бургас, а тя изглеждаше така ужасно празна с около 300-та души в нея, но още тогава те показаха каква безкомпромисна сила са, каква класа притежават и колко високо стоят.

   Оттогава, по ирония на съдбата или просто по стечение на обстоятелствата, те така и не случиха да свирят у нас (за разлика от много други групи от тяхната категория) в свястна зала, с капацитет поне над 500 места, а всеки от концертите им - било то в култовия клуб "Сатан", "О! Шипка" или читалище "Христо Ботев", протичаше като типично ъндърграунд събитие, с всичките плюсове и минуси на това. И като че ли снощи за първи път групата получи малка реабилитация с шанса да свири в по-добра зала, отново пред доста малко, но за сметка на това КАКВИ фенове!...

   Различното този път? Ключовият албум, естествено!

   Чудили ли сте се някога какъв би бил перфектният саундтрак за баталните сцени от най-епичните филми като "Гладиатор", "Смело Сърце", "Спартак", "300" или който там се сетите? "Aealo", естествено! С това очакване тръгнах към този концерт и то изобщо не ме подведе. Сакис излезе, строи войската си и с жест на пълководец даде началото на битката: Напреееед! Още с първия ударен акорд, вплетен във виещите самодивски вокали на народните певици - и мазалото започна... Оттам нататък просто нищо не може да се преразкаже достатъчно добре, нито за отсъстващите, които няма как по разкази да добият представя за отнасящото глави батално пиршество, нито за присъстващите - всеки от които го е преживял по своя си начин.

   ROTTING CHRIST отдавна са доказали че са единствена по рода си група, с музика неподаваща се на еднозначни определения, които през годините трупат пласт след пласт и наслагват нови и нови елементи, черпещи вдъхновение от все по-необичайни източници. Огромно предизвикателство е да се представи на живо всичко това, и то с относително не-големите бюджети, с които разполагат и скромните мащаби на тур-продукциите им.

   Мисля, че в шоуто на "Aealo"-тура то им се отдава стопроцентово. В него има всичко: от класиката на суровия олдскуул ъндърграунд, през злокобната демонична ритуалност, епичните химни, изпълнявани с еднакво зверско настървение от публика и група, чак до панорамните многопластови картини, като в звуково 3D-кино. Това което прави музиката и концертите на ROTTING CHRIST още по-специални, са и допълнителната лудост и драматизъм, така типични за Балканския ни произход и естествено усещани от публиката тук. То личи с особена сила в пищящите гайди и женския хор в "Aealo" - това не е пиянско-веселашкият фолклор на средна Европа, нито красивият носталгичен финландски епос и т.н., това е трагизмът на цялата Балканска история, наситена с повече кръв и трагедия, отколкото и най-болния мозък може да измисли.

   Наистина е клише да се сравнява, който и да е екстремен концерт, с битки и военни действия, но това снощи си беше истинска батална сцена - и като концепция и като изпълнение. Сечта беше твърде кратка, но жестока и само 200-та души, които бяха там, знаят наистина за какво става въпрос. На останалите, които не бяха, можем само да благодарим за комфорта и невероятния лукс, който ни подсигуриха - да гледаме великаните само на ръка разстояние и да се насладим докрай на безценното шоу, без да се тъпчем един друг.


   Сетлист на ROTTING CHRIST:
01. Intro
02. Aealo ("Aealo")
03. Eon Aenaos ("Aealo")
04. Athanatoi Este ("Sanctus Diavolos")
05. Fire Death and Fear ("Aealo")
06. King of a Stellar War ("Triarchy of the Lost Lovers")
07. The Sign of Evil Existence ("The Mighty Contract")
08. Transform All Suffering Into Plagues ("The Mighty Contract")
09. In Domine Sathana ("Genesis")
10. Χaοs Γeveтο (The Sign of Prime Creation) ("Theogonia")
11. Phobos' Synagogue ("Theogonia")
12. Dub-sag-ta-ke ("Aealo")
13. Noctis Era ("Aealo")
14. Threnody ("Theogonia")
15. Non Serviam ("Non Serviam")
16. Outro
   Снимки на ROTTING CHRIST и OMNIUM GATHERUM

Абигейл ЛаФей





Коментари   (35)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 20.05.2011 14:46:01 отговори + 0 0
Анонимен - 2011-05-18 16:51:31
Струва ми се, че всички които бяха на концерта гласуваха вече

...даже по два пъти
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.05.2011 16:51:31 отговори + 0 0
Струва ми се, че всички които бяха на концерта гласуваха вече Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Вологес 9.05.2011 22:29:49 отговори + 1 0
Браво, много хубав репортаж! А за Ротинг каквотои а се каже, ще е малко! Откъснахме си тиквите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 9.05.2011 16:34:41 отговори + 0 0
направо е тунела под Ламанша! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 9.05.2011 14:58:15 отговори + 0 0
Хахахах ъндърграунд!Не ъндърграунд - чак метро линия!Хахахахахаххах Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 9.05.2011 10:39:15 отговори + 0 0
Невероятно беше! Накефих се много. Само на оня клоун с плитките от сърце се посмях. Всичко останало беше върхът! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стоил 8.05.2011 20:57:27 отговори + 0 0
Концертът беше много силен - типичен ъндърграунд. Групите се раздадоха максимално - всеки му според възможностите. Rotting Christ, както винаги пращяха от енергия и се кефиха яко - без да се притесняват от броя на публиката, качеството на залата и звука и т.н. Имено затова ги харесвам и са ми една от любимите групи - заради енергията и настроението, заради неподправената им музика. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MadHamish 8.05.2011 13:34:35 отговори + 0 0
Страхотен концерт, Rotting Christ са като бомби на живо. И репортажът е един от най-хубавите, които съм чел тук. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal! 7.05.2011 19:01:11 отговори + 1 0
Повярвайте ми, по- добре 250-300 (толкова бяхме, не се доверявайте на коментарите от некомпетентни люде) куфеещи маниаци, които крещят по време и след всяка песен отколкото 2000 скръстили ръце и ръкопляскащи улегнали пенсии. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Creech 7.05.2011 17:38:50 отговори + 0 0
Rune - 2011-05-06 15:52:23
@Creech - 2011-05-06 12:16:21
Всеки има право на вкус и преценка за това кое го радва и кое нечак толкова
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 7.05.2011 17:34:15 отговори + 0 0
Колкото и човека да бяхме, беше жестоко, комшиите както винаги бяха размазващи, другите групи с малки изключения бяха също супер, тези които не блестяха с музикална дарба, поне бяха с интересни декори :-), колкото и пъти да дойдат ROTTING CHRIST, ще бъда там, на живо са много яки, а това не всяка група го притежава. А за броят на феновете, да, жалко е, че не са поне 2000, но пък смятам че качеството е по - важно от количеството и това със сигурност се оценява високо от групите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.05.2011 15:05:18 отговори + 0 0
Кога ще има снимки от концерта? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Evil14 7.05.2011 13:58:50 отговори + 0 0
Или май ти си бил пиян и залян,защото имаше над 200 човека Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

fen 7.05.2011 10:49:09 отговори + 0 0
@Rotting бях на концерта и видях че нямаше и 200 човека!!! Май бирата ти ги е размножила хахахаахха Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rotting 6.05.2011 23:40:09 отговори + 0 0
Още снимки няма ли да слагате Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


distortion 6.05.2011 21:35:45 отговори + 0 0
Katehizis, ако позволите да ви поправя, албумът в сетлиста се казва "Thy Mighty Contract" Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metalistvr123 6.05.2011 18:34:12 отговори + 0 0
Приветствам автора на статията че реши да смени предното малоумно заглавие с това което е доста по-добро! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rune 6.05.2011 15:52:23 отговори + 0 0
@Creech - 2011-05-06 12:16:21
Патенце +1 за коментара ти, ако не броим частта за Омниум, 'щото аз си се накефих на макс и на тяхното представяне! А колко ме боли кръста... :Р
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бате Слави 6.05.2011 15:50:01 отговори + 0 0
Защо не била претъпкана зала за 250 човека? Ами защото Ники приятелю,в гнусната ни държава се слуша ЧАЛГА+МЕТАЛИКА+МЕЙДЪН.Няма ги вече по-старите фенове меломани.Пораснаха и живота ги грабна,но това не значи че вкъщи не си пускат новия ROTTING!Истината е че ще става все по-зле.Няма да идват подобен род групи,а пазара за банди като Металика, Мейдън и Меноуор в един момент тотално ще е изчерпан и тогава от общия збор малко по-горе ще остане само ЧАЛГА!!!
Народа пак ще бърза да ходи да яде агнета,да се налива с алкохол до припадък и да позира с фланелката пред другарчетата.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blood_Anarki 6.05.2011 15:39:39 отговори + 0 0
Защото дет метъл слушат много по-малко хора, отколкото си мислиш Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ники 6.05.2011 14:57:07 отговори + 0 0
Невероятен концерт с невероятна атмосфера. Всеки който е пропуснал може горчиво да съжелява. DE PROFUNDIS откриха подобаващо, за DARK END по-добре да не казвам нищо защото нищо добро не ми хрумва, DAYLIGHT MISERY бяха О.К. ама след тях OMNIUM GATHERUM избиха рибара, макар да не са точно моя тип метал, не мога да отрека че се раздават като за световно, и накрая НАЙ-ВЕЛИКИТЕ за десерт. ROTTING CHRIST ако ще да идват през седмица пак ще бъде интересно. Не мога да разбера защо залата не беше претъпкана при положение че бандата промотира не просто поредния си албум, а НАЙ-добрия албум в близо двудесетилетната си кариерера. И това не е според моето глупаво некомпетентно мнение, ами според повечето водещи метъл медии по света. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

usurper 6.05.2011 13:50:34 отговори + 0 0
Мда, на Омниум звукът беше голяма мазня, но ме може да се отрече ентузиазма на пичовете. Вокала как не си откъсна главата от толко мятане, не знам Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 6.05.2011 13:45:51 отговори + 0 0
Видяно: 666 път(и) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Creech 6.05.2011 12:16:21 отговори + 0 0
Няма да си кривя душата, но omnium-а не ми хареса. Къде заради скапания звук, къде заради чупенето на китката на вокалиста. По- същественото обаче че RC ни нанесоха ебати музикалния тупъник и явно аз и мойте приятели сме мазохисти защото направо не ни беше достатъчно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rotting 6.05.2011 11:47:04 отговори + 0 0
А защо решихте, че има малко хора? Ако бяхте посетили концерта щяхте да разберете, а не да вадите заключителни коментари докато в навечерието на концерта сте си стояли на Уинампа. Omnium Gatherum се оказаха големи пичове и професионалисти, няма да се учудя ако скоро самостоятелно ни посетят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


borknagar 6.05.2011 11:27:40 отговори + 0 0
Тя групата има фенове, но вече не сме '99 и да има Хистерия само, така че все по-трудно ще събира много хора (не че не го заслужават) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nevermore 6.05.2011 10:57:48 отговори + 0 0
Групата на вечерта беше една - Omnium Gatherum. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 6.05.2011 10:21:59 отговори + 0 0
тя има много фенове, но идва често Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

фен 6.05.2011 09:57:22 отговори + 0 0
леле страхотно беше но малкоооооо
трябваше поне 90 мин.
Групата има изключително малко фенове в Бг!!! УжасТ
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ар 6.05.2011 05:25:36 отговори + 0 0
Rotting christ бяха велики...НО ЗАЩО ТОЛКОВА МАЛКО ВРЕМЕ СВИРИХА !!! Наистина ужасно малко време !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


usurper 6.05.2011 00:42:11 отговори + 0 0
Сакис беше в срахотна форма и настроение, както и цялата група де. Само не мога да се сетя дали и 2007 г. пак им беше толкова къс сета. Иначе супер концерт Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MESHUGGAH 6.05.2011 00:27:05 отговори + 0 0
Искаме и пълните сетлисти на бандите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 6.05.2011 00:16:16 отговори + 0 0
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAa Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

d3m0nhun73r 5.05.2011 23:59:36 отговори + 0 0
МНОГОО ЯК КОНЦЕРТ РАЗБИХ СЕ ТОТАЛНО :X Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 5.05.2011 23:52:14 отговори + 0 0
много кратък бис
иначе Rotting Christ РАЗ–ЦЕ–ПИ–ХА!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".