Руските дисиденти ДДТ с първи концерт в България на 24 октомври

3 авг 2010, 13:45 ч. 1167 / 12 6
пред./следв.
В Eventim.bg четем:

   Забранената в СССР група ДДТ с концерт в България

   Кошмарът за КГБ, "партийците" и техните съподвижници, но и една от най-популярните в историята на съветския и руски рок - група ДДТ, ще изнесе първия си концерт в България. Той ще се проведе на 24 октомври 2010 г. в столичната зала "Универсиада". Организатор е "Joker Media", с подкрепата на "Славянский дом". Основен медиен партньор е "Рок радио 1".
   От основаването си през 1980 г. групата многократно е променяла своя състав, местоживеене и отношенията си с "върховете", но нейната гражданска позиция винаги остава неизменна. Както сам посочва основателят и единственият несменен член на бандата - Юрий Шевчук, "групата никога не е била политическа, но винаги е оставала вярна на своя граждански дълг". Още през 1982 г., след първия им концерт, албумите им са забранени, а групата "излиза" в нелегалност. На следващата година в рамките на фестивала "Рок за мир" ДДТ пеят на най-голямата площадка на Русия – стадион "Лужники" в Москва, но тяхното изпълнение е отрязано от концертната програма, излъчвана по телевизията. През следващата година излиза първият им "класически" албум с името "Периферия". Критиката заклеймява групата като "агенти на Ватикана" и "безделници". Популярността им сред народа обаче неимоверно се повишава.
   Лишен от възможността да работи в гр. Уфа, Юрий Шевчук го напуска. Една година свири в гр. Свердловск, а от 1985 г. се установява в Москва, където издава два албума. От края на тази година ДДТ е в нов състав. Групата започва поредица от участия на концерти в страната и фестивали. Три години по-късно най-голямата звукозаписна компания "Мелодия" издава първия им официално одобрен албум "Аз получих тази роля". Едноименната песен става задълго химн на съветското рок движение. От албума са продадени половин милион екземпляра, за което групата получава 15 долара. Същата година за пръв път групата посещава САЩ, а нейното пребиваване в гр. Лос Анджелис се отразява по "МТV". Следващите две години са много активни за бандата. От 1991 г. групата започва внимателно да подготвя своите концерти, предлагайки висококачествена шоу програма.
   И до днес ДДТ е една от най-популярните групи на Русия. През май 1993 г. 120 000 зрители идват на техния концерт на Дворцовия площад в гр. Петербург. През същата година групата е определена за най-добра рок група, а Юрий Шевчук – за най-добър рок-музикант. През 1995 г. той посещава районите на бойните действия в Чечения. За 15-годишния юбилей на групата те събират толкова зрители, колкото нито една друга група не е събирала в Русия. През 1996 г. в САЩ групата записва новия си албум "Любов" и изнася множество концерти в различни градове на страната. В края на годината Юрий Шевчук се оттегля от активна концертна дейност и започва да обмисля нов албум. В резултат се появява "Мир номер ноль". През 1998 г. следват множество концерти в чужбина, годината се оказва дръзка и неочаквана. От тогава на сцената публиката слуша съвършено обновена група – "не толкова наивна, а много по-интелигентна". И до днес този албум се счита за най-значимия в историята на бандата. Както казва сам Юрий Шевчук "Ако не се беше родил този албум, навярно ДДТ нямаше вече да съществува". По време на самото национално турне за неговото промотиране се създават и много нови песни. Ето защо през 2000 г. излиза нов и много свеж албум "Метель августа". В същата година ДДТ прави първия си концерт в легендарната зала в Москва "Горбушка". Програмата "Жи Вой" изиграва ролята на репетиция за юбилейната "20:00". През 2002 г. излиза дългочакваният албум "Единочество І", а през 2003 г. и неговото продължение. Всяка година групата продължава да издава по един албум, последният от които се нарича "Не стреляй". Независимо от дългата си история и внушителната възраст, ДДТ продължават да растат, да се развиват и да радват своите почитатели от цял свят с ново звучене, композиции и сюжети, без да изменят на принципите си. Българските им почитатели ще могат да се насладят на изпълненията на любимата си банда на 24 октомври 2010 г. от 20.00 часа.
   Билети могат да бъдат закупени на касите на НДК и на www.eventim.bg на цена от 40 лв. при предварителна продажба. В деня на концерта тяхната цена ще бъде 45 лв. и ще могат да бъдат закупени и на касите на зала "Универсиада".

още за:

DdtJoker Media
Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Путинка 5.04.2011 15:56:17 отговори + 0 0
Най-голямата руска група, партийните любимци Любе са им долни имитатори. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 19.10.2010 16:09:01 отговори + 0 0
йе-йе-йе!!!Най после!Браво!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

b 4.08.2010 14:22:27 отговори + 0 0
Тъп си ти Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.08.2010 17:46:43 отговори + 0 0
ебати тъпото Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.08.2010 15:57:12 отговори + 0 0
доста по-добри са от сигнал Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 3.08.2010 13:53:52 отговори + 0 0
бей, тез като Сигнал, бре Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".