SABATON 2022 - "The War to End All Wars"

17 мар 2022, 08:45 ч. 1819 / 24 26
пред./следв.

SABATON възпяват Дойранската епопея

 

 

   Годината е 1917-а. Първата световна война е в разгара си. Краят на април, близо до езерото Дойран, което в наши дни е разделено между Гърция и Северна Македония, българите са укрепили позициите си и отбиват атаките на британците. Главнокомандващ на нашите войски е генерал Владимир Вазов, брат на народния поет Иван Вазов. Какво е отношението към офицера дори 20 години по-късно си личи на парада по случай победата на британската армия през Първата световна война през 1936 г. "Свалете знамената! Минава ген. Вазов - победителят от Дойран!" - командва лорд Милн, който ръководи церемонията.

   Да се върнем при Дойран през 1917 г. Окопна война, кървави сражения, българите са добре укрепени и държат линията срещу свирепо налитащите британски войски. Артилерийският обстрел и от двете страни е масиран, вали дъжд от снаряди. След четири атаки през нощта на 8 срещу 9 май британците търпят тежки загуби и са победени. Наричат мястото "Долината на смъртта".

   Така наричат SABATON и песента си за битката при Дойран - "The Valley of Death". Шведските бардове възпяват храбростта на българите. Ние ги обичаме. Те ни обичат, обявили са ни за най-шумната публика, която трудно се надвиква. Предполагам какъв ураган от викове се очаква при изпълнение на "The Valley of Death" на родна земя. SABATON смятат за знаков и начало на възходящата им кариера концертът в София през 2009 г., когато буквално откраднаха шоуто на сънародниците си HAMMERFALL. А това лято ги очакваме отново като хедлайнъри на последния фен от фестивала "Hills of Rock 2022" - 23 юли.

   SABATON пеят за славни битки и известни личности, свързани с войната. Бандата вече посвети един албум на Първата световна - "The Great War" (2019). Музикантите обаче смятат, че има още какво да се възпее за този военен конфликт и правят втори албум на тази тематика, излезлия на 4 март тази година "The War to End All Wars" ("Nuclear Blast"). За съжаление, Първата световна война не спира световните бойни стълкновения. Следва Втората световна война, а сега светът е изправен пред заплашителния конфликт между Русия и Украйна.

   Новият албум на SABATON започва с парчето "Sarajevo" - за повода възпламенил Първата световна. Това е убийството на ерцхерцога и австрийски престолонаследник Франц Фердинанд и неговата съпруга Софи Хохенберг, извършено на 15 юни (28 юни нов стил), Видовден, 1914 г. в Сараево, главния град на Босна, от босненския студент от сръбски произход Гаврило Принцип. Парчето е музика с речетатив и малко пеене, и представлява интро за албума. В същия стил е и финалната песен "Versailles", посветена на Версайския договор, сложил край на войната.

   "Stormtroopers" разказва за специално обучените да атакуват траншеи германски войници. "Dreadnought" е посветена на клас бойни кораби, използвани през Първата световна война.

   Песента "The Unkillable Soldier" е за генерал-лейтенатн сър Adrian Carton de Wiart, който е от белгийско-ирландски произход и е участвал в три войни - Бурските войни в края на 19 в., Първата и Втората световни войни. Carton de Wiart е раняван многократно, губи едното си око, но не се отказва да се завърне на фронта. Доживява 83-годишна възраст.

   "Soldier of Heaven" е посветена на войниците загинали от лавини при планински сражения. "Hellfighters" е за американския 369-и пехотен полк, съставен предимно от афроамериканци.

   "Race to the Sea" възпява подвизите на белгийския крал Албер І, който се сражава заедно с обикновените войници в Битката при Изер. "Lady of the Dark" разказва необикновената история на сръбкинята Милунка Савич, която се представя за мъж и участва до края на Първата световна война.

   "Christmas Truce" е трогателна балада за Коледното примирие през 1914 г., когато огънят на Западния фронт е прекратен, а германски и британски войници се срещат, обменят храна и сувенири, пеят коледни песни, играят футбол и заедно погребват загинали.

   Какво да кажем като финал на нашата статия за новия албум на SABATON - със сигурност ще има много доволни фенове да чуят на живо песни за подвизите на сънародниците си през Първата световна война. Мелодиите са приятни, текстовете се запомнят лесно, парчетата могат да се припяват. Групата не изневерява на своя позитивен, надъхващ стил и има много верни почитатели.

   За да бъдем обективни, ще споменем, че има хора, които критикуват квинтета - ча текстовете не били високохудожествени, че мелодиите се повтаряли, а някои напълно отричат групата, защото смятат че метълът трябва да е ъндърграунд, а не да излиза толкова ярко под прожекторите и да привлича разнородна публика. Тук приляга поговорката: "На вкус и на цвят приятели няма."

   Накрая можем да кажем, че феновете на SABATON ще се множат и ще продължат да подкрепят любимата си група. У нас очакваме с нетърпение да чуем на живо "The Valley of Death", да надвикаме за пореден път бандата и да благодарим, че шведите възпяха славен епизод от историята на страната ни.


Автор: HeathenHeart

 

още за:

Sabaton


Коментари   (26)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Andi 18.03.2022 07:33:32 отговори + 7 3
Много слаб албум...като почти всички албуми на големи банди, които излезнаха по време на пандемията....АВантейша са последната ми надежда за нещо качествено ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

UGIN 17.03.2022 11:46:14 отговори + 15 2
Това е може би най-слабият им албум. Много е generic. И те са минали на варианта да напишат ключови думи нвърху няколко зара, да ги хвърлят и да напишат ново парче с получените резултати. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 17.03.2022 09:12:08 отговори + 2 5
Добре написано.Не ми стоят добре сабатоните от рифова ламарина на Йоаким- много са блестящи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 17.03.2022 10:53:08 + 4 3
Но пък добре стои, че групата има един вид униформи, стилно е, независимо, че има бутафорни елементи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 17.03.2022 11:07:45 + 8 1
Сабатон е рицарска обувка. Това по елека на Йоаким по никакъв начин не може да бъде наречето сабатон. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 17.03.2022 11:25:07 + 1 6
С удоволствие бих те настъпила... Ограмотявай се- сабатон е част от облеклото, която предпазва тялото от нараняване в битките. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 17.03.2022 11:27:44 + 9 1
Настъпи себе си. По възможност по празната глава.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sabaton
A sabaton or solleret is part of a knight's body armor that covers the foot
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 17.03.2022 11:48:54 + 2 7
Ми преведи си го. Прави разлика между foot-стъпало на крак и обувки-Shoes. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 17.03.2022 12:58:28 + 7 1
Искаш да кажеш да ти го преведа. Добре:

Сабатон или солерет е част от бронята на рицар, която покрива ходилото.

Сега да ти "преведа" ли, че частта от облекло или броня, която покрива ходитолото, се нарича обувка?

Плочките по елека на Йоаким какво общо имат с ходилото? А?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 17.03.2022 13:23:12 + 2 8
Остави английския... С българския език си зле. Какво е,,ходитолото,,?Време е да спреш да се излагаш...Поне никой от тук пишещите не го прави.Изборът е твой. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 17.03.2022 13:40:38 + 0 12
Незнайко, от какъв зор един рицар ще пази с труднопробиваема материя краката си?Да не го настъпи с токчетата някоя Дулсинея ли? Няма логика в пълната ти с не знам какво глава. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

.................. 17.03.2022 14:18:21 + 7 0
Даскалът е прав Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 17.03.2022 14:26:15 + 2 8
Кажи му да вземе да седне или да си полегне. Може би го стягат рицарските обувки... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

White Laces 17.03.2022 14:30:59 + 7 1
Ariel, не си прав(а) в случая. Сабатон е частта от бронята, която покрива ходилото. Относно шегичката с токчето на Дулсинея - хаха, много смешно. Но не е заради токчета, а поради факта, че тези рицари яздят и коне - не върви целият да е в броня, а краката боси. Прочети, разгледай, запознай се и тогава давай оценки кой се излага и кой не. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 17.03.2022 15:18:56 + 6 1
Ariel , разгледай някоя рицарска броня. Те са били в желязо от глава до пети. Това е сабатон: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/German_-_Sabaton_for_the_Right_Foot_-_Walters_51591.jpg/1200px-German_-_Sabaton_for_the_Right_Foot_-_Walters_51591.jpg Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 17.03.2022 15:37:16 + 5 1
Че кой не е виждал рицарска броня? На снимка, във филми, в музей, декоративни дори. И кой не е забелязал, че имат железни обувки?
Да, де, сетих се кой. Ариел/Травиата.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 17.03.2022 15:46:25 + 7 4
Даскалът и Ариел се заяждат помежду си като съпруг и съпруга, които отдавна се мразят, но не смеят да се разведат, защото какво ще кажат хората... Спрете се вече. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 17.03.2022 16:36:46 + 1 5
Бабо Яго, рицарските брони са се променяли през годините Едва през 16- ти век един рицар заприличва на жива крепост. Има рицари с коне и замъци и броните им са различни от тези на странстващите рицари. От рицар до рицар и от броня до броня има разлика. Виждала съм в замъци цели зали с истински такива доспехи . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 17.03.2022 17:08:45 + 7 1
Ariel, рицарските брони са се променяли, но сабатон се казва на желязната обувка. През 16 в. броните вече се захвърлят, защото не пазят от огнестрелното оръжие. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 17.03.2022 23:29:36 + 4 0
Ариел, тренирал съм бой с мечове няколко години. Верно, покрай японско бойно изкуство, ама... Моля те, не си вади изводите от фентъзита и псевдоисторически филми.

Причини да се обгърне стъпалото в желязо не е да няма. Едно, че, както споменаха хората по-назад, рицарите яздят коне, другото е, че стъпалото е важна цел за хора с по-дълги оръжия, а е трудно за защита с бойна техника или щит.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 18.03.2022 08:10:03 + 6 3
Попрочетох за сабатоните и съм ги виждала- те са много видове. Има даже плетени като самата ризница и приличат повече на ботуши. Грешката е моя. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 18.03.2022 08:25:01 + 3 3
Самите сабатони не само предпазват краката,а са използвани и като оръжие- били са с остър връх и с тях можело да се нанесе смъртоносен удар. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 18.03.2022 09:17:18 + 5 3
Браво, Ариел, всеки може да сгреши, но малцина са тези, които след това си признават грешката. Твоят опонент даскала също често греши, но никога досега не съм го виждал да си признава. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 18.03.2022 09:59:19 + 2 4
Trapeze,всеки един от нас е различен... Не мога да приема такова отношение към жена от страна на незнайко. Тук вече опираме до интелект. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 18.03.2022 15:23:19 + 3 2
Ариел/Травиата да види ХУБАВО моя първи коментар. После МНОГО ХУБАВО да види своя първи коментар.
СЛЕД ТОВА да се оплаква от някакво лошо отношение. Първо се прави на много отворена, после се оплаква, че яде шамари.
Цял ден и трябваше да направи едно елементарто търсене с Google. Не само не го направи ами и поне 5 коментара изписа да продължава да се прави на интересна.
Браво!

Trapeze също много често греши, но никога не съм го виждал да си признава.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 18.03.2022 21:15:01 + 2 1
Баба ви Яга грешка няма, мухахахахахах. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".