SABATON: "Ние страним от политиката"

8 мар 2017, 20:18 ч. 3101 / 24 23
пред./следв.

   За по-малко от десетилетие, експлоатирайки военните теми дори с цената да бъдат сочени с пръст и определяни като нацисти или комунисти, шведите SABATON от съпорт банда, се превърнаха в хедлайнъри на най-големите метъл фестивали. И съвсем заслужено. Само след два дни Joakim Broden, Par Sundstrom и водената от тях военна машина отново ще излязат пред българските фенове, подкрепени от специалните гости ACCEPT и симфоничната пауър метъл банда TWILIGHT FORCE.

   По-рано днес организаторите от "BGTSC" разпространиха и схема на залата, както и графика на събитието.

   Интервюто с Joakim Broden и Par Sundstrom от SABATON е излъчено в предаването "От другата страна" по радио "Варна" на 6 март.

sabaton


От другата страна: Следите ли, какво се случва по света днес?
Joakim Broden: Постоянно! В кръга на шегата тези събития могат да се окажат част от наш албум след 20 години. В момента обаче всичко е политика, а ние страним от нея. Не искаме да пропагандираме идеи и да настройваме мислите на хората. Но не сме и със затворени очи за света наоколо. Харесваме военната история и всичко, което е свързано с нея.
Par Sundstrom: Имаме много фенове в страните, в които има военни конфликти. Те постоянно ни пишат и ни разказват историите си. Наясно сме и то директно от тях, не само от медиите, какво се случва в страните, в които живеят. Получаваме страшно много информация от първа ръка. Много хора си нямат идея, какво е действителното състояние на нещата, защото разчитат само на новините. Но не вземаме отношение в нашите албуми, защото ще трябва да се ангажираме политически.

Защо хората тогава не си вземат поуки от миналото?
Par Sundstrom: Дори и хората да поглеждат към историята, днес движещата сила е друга. Дори и да следват поуките, които миналото носи, те не използват наученото, защото има други фактори и мотиви, които ги карат да повтарят същите грешки. И повечето от тях са икономически.

Има ли напрежение върху вас заради това, че използвате военните конфликти като вдъхновение?
Joakim Broden: Личното ни мнение по днешните проблеми не е толкова важно за групата и то не рефлектира върху творчеството ни. Нашата задача е да разказваме най-интересните и хващащи истории. Няма значение от коя страна на барикадата са войните, за които пеем, за какво се бият. За нас това не е от значение. В албумите ни искаме да присъства само истината и гледната точка на участниците в действието. Както е в албума "Heroes". Гадното е, че все по-често музиката е тясно обвързана с политиката. Защото всеки търси скрито послание. Защо в киното, например, всеки приема, че нещата са такива, каквито са и там просто се разказва някаква история. Никой не е определил Стивън Спилбърг като нацист, само защото е направил "Списъкът на Шиндлер". Той просто е искал да разкаже една история. Същото е и при нас. Всеки ден пеем за различни конфликти, представени от всички гледни точки. Ние искаме да разказваме истории. Странното е, че хората не използват собствената си глава, за да мислят, което означава, че може би тези, които са по-умни, ще разглеждат нещата по друг начин.

Как се справяте с полит-коректността?
Joakim Broden: За мен лично политическата коректност днес стигна твърде далече. И тук не става въпрос само за политиката и военните конфликти. Дори на улицата не можеш да се пошегуваш с приятел. Винаги трябва да внимаваш, какво говориш. Не можеш вече да се шегуваш с определени неща. Съжалявам за грубия език, но това са пълни глупости. Защото хуморът винаги е бил едно от най-добрите средства, които са помагали на човечеството да преодолява трудните моменти. За него няма граници - няма значение дали става въпрос за работа, религия, чувства, раса - ако той бъде ограничен, значи е ограничена свободата на словото. А аз вярвам с цялото си сърце в нея.

Чувствате ли натиск, за да сте политически коректни?
Par Sundstrom: Много често не ни разбират. Както и Joakim отбеляза, много хора очакват творчеството ни да бъде отражение на политическите ни нагласи, защото много музиканти правят точно това - използват музиката, за да прокарват различни политически идеи. И това не е от днес, а от много време. Някои стилове са натоварени много повече политически от други. За това и много се радвам, че хеви метълът се свърза с други неща, което е една от причините хората да го харесват, защото в него не е задължително да има политически послания. А има стилове, в които, ако няма политически идеи, то артистът е обречен на забрава. А в метъла можеш да пееш за дракони и това да те направи популярен. Хеви метъл феновете обичат не само посланията в музиката, а самата музика. Което ме прави щастлив.

Има ли все пак политически граници, които не си позволявате да пресечете?
Par Sundstrom: Понякога сме се движили по ръба, понякога сме преминавали границите - и тогава помията се излива върху нас. Но през годините многократно сме доказали, че не правим музика, за да караме хората да мисля по определен начин или да вярват в разни неща. Напълно разбирам, когато някой не разбира SABATON. Защото, чувайки само една песен или част от песен, той веднага си съставя някакво мнение, че ние сме такива и онакива. Ако обаче погледнеш цялата картина и чуеш двайсет композиции, тогава платното се променя. Затова и нямам проблеми с хората, които чуват една песен и си правят генерални изводи за групата.

sabaton

Днес хората май първо говорят, а после мислят...
Joakim Broden: Както е във "Фейсбук"...
Par Sundstrom: Днес е все по-лесно да бъдеш чут. И директно да достигнеш до хора и те да разпространят мнението ти, независимо че нямаш контакт с тях, и то благодарение на социалните мрежи. Хубаво е, защото всеки лесно може да получи обратна връзка и това да доведе до още по-големи ползи за този, който прави нещо. Смятам, че е в природата на човек да споделя. За това и нашата популярност в социалните мрежи е толкова голяма. Хората обичат да споделят и им харесва, когато някой прочита споделеното, коментира, отговоря. За тази цел социалните мрежи са много добра платформа. Подобно е положението и с нас - искаме нашата музика да достигне до повече хора, за това издаваме и правим концерти. Искаме да споделим творчеството си, защото не го правим само за нас. Но не искаме да променяме мисленето на феновете.

Има ли още смисъл изучаването на историята от младите хора с всичко, което се споделя в Мрежата?
Joakim Broden: Има смисъл и винаги е по-добре да имаш поглед върху историята на света, не само върху миналото на страната, в която си роден. Разбира се, че всеки иска историята на родината му да бъде разказана, за да се знае от къде идва. Но днес светът е много по-достъпен и глобален. Да изучаваш световната история е много по-лесно. Не е нужно да знаеш точно през коя година, кой крал е бил коронован. По-важното е да знаеш, какво е направил за страната си и какви са били последствията от действията му. Пък и за годината на коронацията винаги можеш да попиташ "Google".

Смятате ли, че хората могат да научат нещо от вашата музика?
Joakim Broden: Не само смятаме, но и сме напълно сигурни в това. И имаме много примери. С нас постоянно се свързват учители, които ни казват, че са променили системата на обучение, като в началото на урока пускат наша песен, раздават текстовете на учениците с въпроса, какво могат да научат от тях. Опитват се да анализират строфите и причината те да бъдат създадени. Анализират музиката ни и текстовете ни. И това не са единични случаи. Благодарение на нашите песни, техните ученици проявяват любопитство по определени теми. Също така ни пишат и ученици, които са ни станали фенове, само защото учителят им им е пуснал наша композиция - "От текстовете ви научавам страшно много. Вие провокирахте интереса ми..." Смятам, че ако хората се учеха от грешките си, винаги ще се намерят такива, които няма да отидат да воюват, защото ще са наясно какво да очакват. Ако не знаят - ще тръгнат, но ако знаят, първо ще помислят два пъти, преди да хванат оръжието.

Срамувате ли се от нещо в миналото си?
Joakim Broden: Не точно. Срамувам се от някои от коментарите, които правя на сцената. Много се шегуваме. И то основно помежду си и за наша сметка. Не мога да си спомня нещо конкретно, но понякога виждам как моя шега провокира реакция в някого и аз започвам да се шегувам с това момче или момиче, което пък го обижда, което не е много добре. Случвало ми се е два-три пъти и чувството никак не ми допада. Освен тези случаи - правил съм много глупави неща, но не съжалявам за нищо.
Par Sundstrom: Когато става дума за текстовете, винаги правим проучване и понякога установяваме, че това, което сме написали, не е вярно. Тогава феновете много ясно ни дават да разберем, че сме сгрешили. Например песента "40:1", която е много известна в Полша - съотношението на силите тогава не е било "40:1", а по-различно. Но на нас то ни пасна и критиките започнаха...
Joakim Broden: Всичко зависи и от историческите източници, които ползваме. Това е интересната част на историята. Направихме проучването за "40:1" през 2007 година След като песента стана известна в Полша, хората започнаха да задълбават в самата история и се появиха много неизвестни факти. Това е красотата на науката - колкото повече нови източници се появяват, толкова различните ситуации, които не са осветлени много добре, ще се изясняват все повече, а това води след себе си до нови открития.

 



Коментари   (23)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


OLD METAL 10.03.2017 08:03:51 отговори + 2 6
аве верно ли ацепт са подгряваща група на сабатон? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Прост българин 10.03.2017 08:06:37 + 7 0
Аве верно ли не знаеш, че всичко е бизнес и пари. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

никой 10.03.2017 08:29:43 + 1 5
Съвсем да. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Monti 10.03.2017 13:26:03 + 2 0
Аее верно ли си тъп или на тъп се прайш.
Уточнявам- ACCEPT са специален гост на турнето на Sabaton
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

OLD METAL 10.03.2017 15:35:17 + 0 3
аве бъзикам се ве! да ви видя акъла! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

....... 9.03.2017 09:37:58 отговори + 8 3
Не остана, ей! Wolf, идваааам! Ще се разцепя от кеф! Две от най-любимите ми хеви групи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 9.03.2017 08:36:44 отговори + 3 9
Страхотно интервю! Чак пусат техни песни в часовете по история, а децата проявявят интерес и дори се превръщат в метъл войни... заради учителите си! Не много групи могат да се похвалят с това, че образоват хората и променят представите им за света! Още по-мало такива, които знаят само да плачат за проблемите си в училище отпреди 20 години и това колко са нещастни във всяка песен...

Утре ще бъде велика вечер!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

никой 9.03.2017 09:05:28 + 6 6
В кои училища? На колко големи деца? Та казваш - на деца в училище, за да ги ОБУЧАВАТ - им пускат песни на английски език в часовете по история? Без да са в специализирано езиково училище и без да са в англоезична страна.

И се превръщали в метъл... войни. Боже, прибери си вересиите, Боже!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 9.03.2017 09:45:52 + 5 6
Прочете ли интервюто преди да ми отговориш? Обзалагам се, че не си, защото точно за това се говори в една част от него. Но когато не му изнася, Бай Ганя се заяжда...

Предлагам ти да изпратиш писмо да Сабатон със същите въпроси или ела с магаренцето да ги попиташ утре лично!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

никой 9.03.2017 09:55:45 + 2 8
В интерес на истината - не съм чел интервюто.
В интерес на истината - учудвам се, че този път си коментирал нещо реално, а не твоите си измислици.
Щото видиш ли - когато 99% от коментарите ти са измислици (и то калпави), даже и да напишеш нещо реално хората си мислят, че и то е измислица
Също като с Лъжливото овчарче
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Прост българин 9.03.2017 10:58:58 + 9 1
Втора песничка на анти-терлик "Бойна слава":

Дяволът си носи Прада
Всичко що остава пада
Август пак червен гореше
и по MTV гърмеше
Воин съм анти-терлик
готвя тру-метъл ритник
Дракона от обора
изкарвам на двора
Меча щом запаша
гаргите ще плаша
Със люта закана
хващам Балкана
Там с три танкиста
пиеме по триста
водка, бира, мед
и уиски с лед
Тримата танкисти
метъл воини чисти
от двоен припек снощи
станаха на мощи
Некои за Валхала
викат ала-бала
ала друго стана
ще горят в казана
в доменната пещ
за шведска стомана
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Monti 9.03.2017 07:43:46 отговори + 7 1
Любопитно ми е да ги видя, но... отивам на концерта да изкрещя: BALLS TO THE WALL Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Max 8.03.2017 23:53:30 отговори + 10 27
Изключително бездарна и прехвалена група с много слаб вокал. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


анти-елек 8.03.2017 23:15:53 отговори + 10 28
Tова е една от най-прехвалените групи.Да не кажа най-прехвалената в момента.Ама ги набедиха за някакви звезди,понеже този стил като цяло е толкова западнал,че и такива некадърници и позьори се смятат за нещо уникално.И с тея камофлажчета и военни дрехи,просто.....примо Виктория...... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 9.03.2017 08:06:01 + 8 3
Спокойно, не са по-прехвалени от чадата на MTV и бисквитените емо-чудовища. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 10.03.2017 01:30:24 + 6 0
Мерси, че ни каза.
Какво щяхме да правим без теб?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Punisher 8.03.2017 22:19:56 отговори + 10 23
Ами като сте тъпи парчета, нормално е да страните от нещо, което не разбирате. А политиката всъщност е нещото, което определя битието на хората в дадена държава и ако на никой не му пука, печелят "лошите". Я по-добре да си говорим за танкове... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Прост българин 8.03.2017 23:46:41 + 19 2
А случайно да ти е правило впечатление, че големите групи, много по-големи от Сабатон, не са политически ангажирани или ако изразяват някаква социална ангажираност, тя е по-обща, не е натрапчива и т.н. Даже за някои музиканти се знае, че имат еди-какви-си възгледи, но не ги пропагандират с музиката. Защото правят музика, не политическа пропаганда. Също да ти е направило впечатление, че в дълбокия ъндърграунд се намират разни политически агитатори, които декорират идеите си с някаква музика, но такива си остават завинаги в мазетата и слава богу.
Между другото, битието определя съзнанието, проявление на което е политиката. В последствие политиката влияе на битието, но битието е първично.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 9.03.2017 09:04:15 + 4 0
Ако задълбаят в политиката ще има доста разделение сред феновете им. По добре без такива гадости. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сложен българин 9.03.2017 09:17:37 + 5 10
Не е вярно, че големите групи и личности не са политически ангажирани. Точно НАИСТИНА големите могат да си позволят да имат позиция. U2, PINK FLOYD, RHCP, MUSE.
Разбира се, че е по-лесно да пееш за дракони и за минали събития. Трябва да имаш топки, за да имаш позиция.
Още от средата на 20 век музиката не е само сълзливи лИбовни драми и героични пози тип космати "Metal Warriors" :-D
Но явно сте го пропуснали социалния елемент.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Прост българин 9.03.2017 10:45:15 + 5 2
Сложен българин, явно не си прочел хубаво. Много музиканти си имат позиция, но не я навират така, както явно би се харесала на Punisher. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 9.03.2017 11:25:26 + 10 5
Главната тематика на Министри е анти-политическа и това е една от главните причини да съм техен фен. Мегадет също имат своя дял песни против политиката и войната, което също е сред причинrта да съм им такъв фен. Както и много други групи! Дори Сабатон. Да не говорим за Джон Ленън (още повече соловата му кариера).

Политиката е зло нещо, което рано или късно ще унищожи човечеството - и ние сме точно толкова виновни, колкото и костюмираните гадове, които убиват планетата. Единствено консумираме и мислим за собствените си задници, вместо да работим към промяна. Та нали затова е масмедията - за да ни държи разсеяни от истинските проблеми и да промива мозъците ни с пропаганда. Та нали затова е тази система?

Не беше ли именно музиката причина за цяла една революция в световната култура? Нима от ЦРУ не убиха Ленън заради политическото му влияние? Нима не прогонихме комунизма с помощта на китара, вместо оръжие? Музиката оказва огромно влияние на света около нас - факт. Точно затова се зародиха медии като MTV, чиито "артисти" да пеят за коли и пари, вместо за истинските неща от живота. Защо младежта днес е толкова западнала? Да, има много причини и музиката е една от тях. Звучи налидничаво, но ако се замисли човек...

Един човек беше казал, "бъдете внимателни с какво си промивате мозъците". Спирам дотук, че вече започвам да се оливам.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

OLD METAL 10.03.2017 08:07:12 + 1 1
аз за тва откакто разбрах политическата позиция на флои не ги слушам вче... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".