"Scream for me, Sofia!" или как "Ясновидците" отдадоха почит на "Девиците"

14 фев 2010, 10:26 ч. 526 / 7 44
пред./следв.
Петък, 13 февруари 1970 година. Излиза едноименният албум на законодателите BLACK SABBATH и светът на музиката вече никога не е същият. 40 години по-късно - в събота, 13 февруари 2010 година - българските фенове на тежката музика се събраха в клуб "R.B.F.", за да отдадат почитта си към едни други законодатели - легендарните IRON MAIDEN. В ролята на медиумите, които осъществиха астралната връзката между британските Богове и простосмъртните, влязоха италианците с неслучайното име THE CLAIRVOYANTS - най-популярната трибют-банда на Апенините, гостуваща ни за първи път.

   Металното свещенодействие започна точно в 20:15 ч., когато на сцената излезе нашенската гордост ЕР ГОЛЯМ. Когато тежките рифове на "Машината" прорязаха залата, публиката все още се стичаше в клуба, ала онези, които пропуснаха изпълнението на квинтета, могат само да съжаляват. Момчетата демонстрираха перфектна сработеност и уверено сценично присъствие, в центъра на което стоеше харизматичният фронтмен Тони, а забележителните му вокали издигаха още повече качеството на музиката. Още на второто парче - по-бавното "Нова религия" - родната легенда Румен Антов-Ричи (един от най-изтъкнатите ни китаристи, работил с повечето знакови имена от края 80-те или епохата на т. нар. "БГ рок") направи кратко извънземно соло, след което впечатли още повече аудиторията с изпълнението си в забързания трепач "Напразно". Началото на четвъртия удар на ЕР ГОЛЯМ - свръхзвуковият изтребител "Феникс" - напомни за недостижимата класа от златните години на STRATOVARIUS, а баладата "Сам" беше като глътка въздух сред бушуващия метален ураган. Групата завърши изпълнението си с резачките "Одисей" и "Лице назаем", оставяйки ни в очакване на дебютния им албум, който трябва да излезе до няколко месеца.

   Малко преди 21:10 прозвуча интрото на класиката на UFO "Doctor, Doctor" (която самите IRON MAIDEN преработиха като кавър с Blaze Bayley преди години) и хедлайнърите на вечерта взривиха пълната зала с мощните акорди на "Wicker Man". Това си остана и най-новата песен на "Девиците", която "Ясновидците" изпълниха; всичко друго носеше клеймото на онази митична ера до "Fear of the Dark" - ерата, в която MAIDEN не само нямаха слаб албум, но и почти не познаваха слаба песен. После изведнъж от 2000 година бяхме запратени в далечната 1983-а с композицията "Flight of Icarus". Gabriele Bernasconi (вокали), Paolo Turcati (бас), Luca Princiotta (китара), Marco Demartini (китара) и Manuel Pisano (барабани) ни заливаха с неудържим младежки хъс и енергия, докато по-вглъбеният Luca Princiotta (свирил с DORO, Blaze, Jorn Lande, Andre Matos, Chris Caffery и т.н.) наблягаше не толкова на шоуто, колкото на инструменталната прецизност. Въпреки всичко станахме свидетели на някои грешки, обаче еуфорията от пренасянето в света на класическите IRON MAIDEN беше толкова голяма, че едва ли това е попречило на някого да изпита максимално удоволствие от концерта. И макар и добре школуваният тенор на Gabriele Bernasconi да не може да се сравнява с божествената бленда на Bruce Dickinson (всъщност кой ли изобщо може?) и останалите четири момчета да не са Steve Harris, Dave Murray, Adrian Smith Nicko McBrain, залата откликваше свръхемоционално на всеки от шедьоврите, изковани от британските класици в периода 1980 - 1992 година. Чухме "The Trooper" и "The Evil That Men Do", след което Gabriele ни поздрави на български и ни представи "Word to the Wise" - първата от трите авторски песни, които THE CLAIRVOYANTS изпълниха. Оттам насетне отново се заредиха култ след култ - "Wrathchild", "Wasted Years", "Revelations" и "Children of the Damned". Сред другите две авторски парчета се открои задъханата "Journey Through the Stars", ала можеха ли да бъдат нещо повече от затишие пред буря, при положение че непосредствено след тях проехтяха "Aces High", "2 Minutes to Midnight" и "Can I Play with Madness"? Едноименната "Iron Maiden" беше изненада, понеже в тъканта й бе имплантирано медли от "Seek and Destroy" на METALLICA и "Back in Black" на AC/DC. Преди началото на "Hallowed Be Thy Name" Gabriele благодари на Andre Matos, който изпълнява песента в дебютния диск на CLAIRVOYANTS, а последвалите я "The Number of the Beast" и "Fear of the Dark" буквално нажежиха до червено атмосферата в клуба. Към 23:00 ч. групата се скри зад сцената, обаче бързо се появи за очаквания бис, по време на който ни зарадва с "Running Free" (удълженият концертен вариант, по време на който фронтменът раздели публиката на две части, които накара да се надпяват) и неподвластната на времето "Run to the Hills". Именно тя сложи край на концертната част от вечерта, ала самият купон не спря, понеже италианците слязоха при публиката и с радост продължиха да задоволяват прищевките й.








   Фотогалерия със снимки от събитието ще намерите тук, а още няколко видеоклипа от вечерта може да гледате в YouTube-канала на "Metal Katehizis".


Коментари   (44)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Sireniya 19.02.2010 10:57:21 отговори + 0 0
Ричи наистина си заслужава прякора.Нямам търпение да го гледам скоро с Ъ във фенса Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stiff upper lip 19.02.2010 09:59:04 отговори + 0 0
er golyam is bulgarian stratovarius! respect! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rock Thrashler 16.02.2010 23:24:03 отговори + 0 0
Абе,КИКО!
Що не вземеш да кажеш нещо за кожените панталони и стилиста си?За разнообразие X-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кико Лурейро 16.02.2010 19:13:10 отговори + 0 0
Ей банда аз съм от Ангра и бързам да се разгранича от тоя Кико!!! И кожени гащи си имам,и всичко!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

някой... 16.02.2010 15:42:04 отговори + 0 0
Добре де Кико кажи една модерна БГ група? Всичките до една се опитват да подръжават на някой та дори и Од Крю ми приличат на Godsmack като говориш за тях що не кажеш какво свириха преди като бяха Каскадьори или това вече не е модерно за него няма да говорим...? Лесно е да отхвърлиш някого но е трудно да виждаш добрите неща в хората и да гледаш позитивно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Кико 15.02.2010 18:43:54 отговори + 0 0
Величко,не мисля че трябва да те коментирам.Казваш се Величко..какво да коментирам на човек,който се казва Величко и пуска "забавни" шеги в интернет.
И не съм казал че някоя банда е лоша,нито съм коментирал музикалните им качества.Казах че не са си във времето епохата и ред други неща,които обаче трябва да се осмислят и прочетата най-малкото.
Тук обаче в момента,в който кажеш негативен коментар и веднага бълва вулкан от величковци.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бил на концерта 15.02.2010 17:43:29 отговори + 0 0
Това, че на някой "всезнайковец" не му допада някоя банда не я прави автоматично лоша такава!Дайте да се разбереме.Статията по-горе казва,каквото е трябвало да се каже,четете преди да бързате да пишете. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

величко желязков 15.02.2010 17:37:37 отговори + 0 0
специално към кИко. Аз също бях на концерта.Просто незнам,ти с каква цел беше отишъл на този концерт!Да имаш повод да се намираш на писане?По писанието ти разбирам, че си неуспял изкуфял дъртак,който се обяснява като девсвеница.Ама не желязна!И между другото кИко се римува със СМЕШНИКО!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Leather Rebel 15.02.2010 16:29:39 отговори + 0 0
Кико,явно голям проблем имаш с бандата и вокала им,след като даже във VBOX мрънкаш за тия кожени панталони...Няма проблем,ще съберем по 2 лв на човек и ще ти купим,да се зарадваш и ти малко! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

makeyourownbones 15.02.2010 16:17:48 отговори + 0 0
Анонимен - 2010-02-15 13:36:39
"Абе това с концертите на трибют бандите е супер смотано. за мен такива групи няма за какво да съществуват камо ли да правят турнета. да хванат да измислят нещо свое, а не просто да се надяват на непретенциозните фенове на мейдън. За мен наистина е зверски тъп този феномен. или оригинала, или нищо!"
И аз мисля така!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 15.02.2010 15:56:42 отговори + 0 0
Искам Мейдън да започнат да свирят Thrash метъл.Сигурно щее супер ))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

към долния анонимен 15.02.2010 15:18:59 отговори + 0 0
Пичовете свириха няколко авторски парчета и мога да кажа, че музиката им е свежа! Назад си с информацията. Не виждам как критикуват хора, които не са запознати нито с групите, нито със самия концерт...:XXX
По между когато казваш, че нещо ти е неприятничко, трябва да кажеш и защо. Иначе критикарстването всеки го умее...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

долния янонимен (уай 15.02.2010 13:38:17 отговори + 0 0
"Ъ" за мен лично са доста неприятнички като група между другото Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.02.2010 13:36:39 отговори + 0 0
абе това с концертите на трибют бандите е супер смотано. за мен такива групи няма за какво да съществуват камо ли да правят турнета. да хванат да измислят нещо свое, а не просто да се надяват на непретенциозните фенове на мейдън. За мен наистина е зверски тъп този феномен. или оригинала, или нищо! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.02.2010 12:09:48 отговори + 0 0
Имах предвид, че и самите Мейдън не са мръднали в имиджа много много.....ама карай. Има и други новини вече. Може да се прехвърлите и там да поплюете малко и така...живота продължава Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Кико 15.02.2010 12:01:47 отговори + 0 0
"Още преди 20 години се носеха черни дънки или кожени панталони,"
Еми сам си си отговорил/а на въпроса.Явно обаче ограничените хора,трудно могат да схванат някои работи.
Както и да е.
Long live rock'n'roll!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.02.2010 11:31:53 отговори + 0 0
Обаче факт е следното,когато човек с кеф и забава изчете постовете надолу:
Кавър бандата от Италия почти никой не го е впечатлила особено(което е нормално за кавър банда), а постовете са от няколко души,които лично според мен не без основание се зачепкват с Ер Голям и съмнителните им качества и отговори от самите музиканти от Ер Голям и близки до тях Деси-та и тем подобни...Еми картинката е реална-на кого му пука за тъпи банди? ))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.02.2010 10:12:38 отговори + 0 0
Този пич, Кико е много зле! Или никога не виждал Мейдън или е страшен комплексар. Още преди 20 години се носеха черни дънки или кожени панталони, естествено тесни, в комбинация с бели или черни кецове, слагаха се гривни и колани с пирамидки и ако някой имаще фланелка на някоя банда с отрязани ръкави беше супер! За косата какво да говорим? Който има коса да си я пуска, който има проблеми и е плешив или не иска дълга коса да си носи шапката и да си трае. А като ги гледам Мейдън са си като едно време. Вижте снимки и се уверете сами. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бясна 15.02.2010 07:30:48 отговори + 0 0
Кико - 2010-02-15 02:38:33
Еми,не знам.Хетфийлд е с къса коса,Брус е с къса коса пък пак са хевита.

Модерни... все едно слушам баща ми отпреди 20 години - "Бъди модерен, обличай се модерно...". Какво разбираш ти от модернизъм бе бастун!?

Джеймс и Брус си имат собствени стилисти.
Запитвал ли си се някога, че може би музиката, която правят - по начина, по който я правят - може да не им харесва особено; че начина, по който изглеждат може да не им харесва; че да звучат и изгеждат така е начин, по който продуцента иска и не им допада особено - но определено им допадат парите, които изкарват и за това са съгласни да продължат по начина, по който продуцента каже. Това е защото работата им е да дават наклон ...на мнението... на такива като теб - МОДЕРНИ.
Това минавало ли е през "всезнещата" и "многоразбиращата" ти кратуна? Или не - ти си МОДЕРЕН, говориш модерно, обличаш се модерно и си над тези неща...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Slayer 15.02.2010 03:54:03 отговори + 0 0
"Аз също съм с дълга коса през голяма част от времето."

Ай стига бе! Явно носиш перука (дълга коса се пуска поне година и нещо)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Кико 15.02.2010 02:38:33 отговори + 0 0
Еми,не знам.Хетфийлд е с къса коса,Брус е с къса коса пък пак са хевита.
Хеви метъла си е хеви метъл,пич,само че дори и той се развива.Аз не съм против този стил,след като този сайт ми е първа страница на браузъра,просто съм против вкаменелостите.Все едно да си фен на БМВ да кажем и да се намират хора,които така упорито да не приемат новата 5та серия ,а да си циклят на оная от 1988 и да продължават да я произвеждат и да се чудят,абе защо видиш ли никой не я купува? Или в нашия случай слуша.
НЕ съм против,нито дълги коси нито каквото и да е.Аз не отричам нещата.Аз също съм с дълга коса през голяма част от времето.Има разлика между това да подържаш имиджа на хеви метъл и това да си вкаменелост.Предполагам,че ще се съгласиш с мен.
А за нормалното - нормално според епохата и времето,в което живееш.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AngelDemon 15.02.2010 01:43:56 отговори + 0 0
Кико пич - не си ти този, който ще казва какво може и какво не. Разбиранията ти са погрешни! Артистизмът (айде като го засегнахме) включва в себе си и определен тип външен вид, който за Хеви Метъл групите ако не си забелязал е различен от къса прическа тип "ежко-бежко". Ако свириш електронно - сигурно е на място.. Но тук не е.
И въобще какво значи "Аз се обличам НОРМАЛНО"..ъ? Според какво е НОРМАЛНО?
Аз пък съм бил на повече концерти, отколкото ти някога ще присъстваш въобще.
И както казваше един изтъкнат артист от наще среди: "ЕЕеейй мааму стара - Мейдъна си е Мейдън"..
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кико 15.02.2010 00:34:15 отговори + 0 0
Хора,не ме разбирайте погрешно,носете си каквото искате,просто сцената е за артисти,тя също така е капризна и на нея не може да стоят хора,чийто музикални разбирания са от преди 40 години.Не може!
Това е.Иначе вие като фенове носете каквото искате.
И не Аз съдя музиката по стила на обличане ,защото Аз се обличам НОРМАЛНО(не модерно) и слушам метъл и въобще съм бил на повече концерти на Мейдън от повече,които пишете тук.За последната година и половина ги гледах 3 пъти и може да се каже,че мога да коментирам какво се случва с тях.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кико 15.02.2010 00:17:41 отговори + 0 0
Анонимен,гледах Мейдън преди година точно и мисля че само Ейдриън Смит беше с кожен панталон,но пак изглеждаха доста по-съвременно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mister the tree 14.02.2010 19:51:47 отговори + 0 0
Учудвам се, че има хора които са останали недоволни от концерта. Поне аз не забелязах такива в залата, а и всъщност не ме интересува. Всеки си има вкус, за мен лайфа беше невероятен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Rock Thrashler 14.02.2010 19:40:25 отговори + 0 0
Цяло геройство е,че сетът на Ъ беше изцяло авторски,на фона на масовата пърпализация в този стил.Пък който иска да ги слуша!
Италианчетата бяха толкова под средното ниво,че се чудя на самочувствието им.Повечето БГ банди са по-добри!Никаква класа,никакъв глас,посредствени музиканти.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.02.2010 18:58:24 отговори + 0 0
тия са яко некадърни,кво им харесате Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.02.2010 18:46:51 отговори + 0 0
Кико, кога по точно гледа Мейдън за последен път, за да излизаш с тезата,че се носят съвременно и модерно?Не слагали кожи Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

GlamFan 14.02.2010 18:23:13 отговори + 0 0
Твърдо съм "ЗА" кожените панталони и дългите коси, ако ще да съм демоде! )) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ДЕСИ 14.02.2010 17:32:07 отговори + 0 0
Всеки стил си има почитателите.Аз например съм на 22 и харесвам точно тоя "изтъркан вокален стил". И кво ще ми кажеш, Кико, че не съм модерна ли? Това ли е модата - кой какво слуша и какво свири. За мода ли правим музика вече?
Точно тва ни е проблема на българите - винаги намираме първо лошото в едно нещо. Така сме възпитани, така и ще си умрем(че даже и си го заслуж аваме) - вечно недоволни, негативно настроени, вечно надничащи в чуждото канче, плюещи по малкото, които останаха да творят в мизерията!
Стана ли рока като чалгата - стана!Дотук видях няколко негативни мнения, които не засягат музиката, а дрехите!!! и фризурата на музикантите. Следващото предполагам, че ще е относно марката интрументи, които ползват. Ама хайде да коментираме музиката, за да не ни се смеят от Планета ТВ!
И самите мейдън не слагали кожи- хей, момче прекрасно, ти излизал ли си скоро навън да погледнеш колко почитатели на кожите, метъл аксесоарите и изобщо метъл стила има по улиците - я не се излагайте!


Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Crusader 14.02.2010 16:52:35 отговори + 0 0
Бахти пародийните групи, бахти карикатурите... Трибют група на Мейдън, която прави кавъри на Металика и Диси и е пткраднала логото на Стратовариъс. Като се сетя, че на Енвил имаше 30 човека и ми се повръща. А тея Ер Голям са страшни комедианти...евала! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кико 14.02.2010 16:46:48 отговори + 0 0
НЯМАМ против хора с права коса,имам против през 2010 година ,някои хора отявлено да имитират хеви-метъл величия от 80те.Ебати и самите Мейдън вече почти не слагат кожи и се обличат съвременно.
Мисълта ми е ,че е нелепо през 2010 година да си с кожен панталон на гола с шипове по ръцете и да пееш с най-изтъркания вече вокален стил..или ако го правиш,подгряваш The Clairvoyants,в което няма лошо,аме не да ми обясняват после колко са невероятни били.
Иначе за Од Крю съм съгласен с коментара по-долу,но все пак аз лично не виждам по-качествени от тях.Без да твърдя,че са богове или нещо такова,възлагам им надежди,защото няма по-добро не за друго.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

добри 14.02.2010 16:36:07 отговори + 0 0
мале, баси слу4ая! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.02.2010 16:12:08 отговори + 0 0
аз само не разбрах ако ми е права косата - да я къдря ли кво ли, че да не изглеждам като от 80-те.
или имо прическа да си правя?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.02.2010 16:05:02 отговори + 0 0
о ,моля те.Од Крю са типичен пример група около средното ниво,която като продукт се лансира от определени радиостанции поради причини за които всички можем да се сетим като ни се натяква по косвен начин ,че видиш ли те са нещо "невероятно".Ай стига Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Кико 14.02.2010 15:32:03 отговори + 0 0
Приличен беше концерта.Момчетата бяха симпатяги.Колкото до Ер Голям ,ако бяхме 1980 ,определено и на мене щяха да са ми надежда.
Не може 2010 година да ходиш облечен с кожени панталони на голо и с тея дълги прави коси...не че външния вид е определящ за музиката,ама си мисля,че имаме достатъчно замръзнали във времето вкаменелости и не ни трябват повече.
Моите надежди ги възлагам на Од Крю или поне някои млади групи..
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.02.2010 14:54:38 отговори + 0 0
Тъжна картинка! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Батето 14.02.2010 14:38:21 отговори + 0 0
Хах,вокала на `Ясновидците`-фенчИ на кеча ;D Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.02.2010 13:09:05 отговори + 0 0
Така като я гледам надеждата ви с изтърканите дънки и с пуловера зад клавира все едно си е в хола...смешна работа! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dess 14.02.2010 12:54:32 отговори + 0 0
Към анонимен1 - а ти кой си, че да даваш такива професионални диагнози на хората. А, да... анонимен...))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ь 14.02.2010 11:45:03 отговори + 0 0
Ер голям са ми надеждата за българския метъл Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.02.2010 11:12:37 отговори + 0 0
Да,страхотно бешерно да твърдиш,че Ер Голям са добра група или , че певеца им е харизматичен е признак най-малкото за душевна болест... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.02.2010 10:57:32 отговори + 0 0
Беше страхотно!!! Направо ме разкъртиха! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Prowler 14.02.2010 10:47:34 отговори + 0 0
Страшно се изкефих,up the irons! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".