"Sea Of Black Festival" в Бургас - завръщането на една легенда

20 авг 2013, 09:03 ч. 765 / 14 15
пред./следв.
Повече от десет години след последното издание на легендарния дет фест в Бургас в Летния театър в града отново трещяха жици. Ремонтираното съоръжение, което има нов, далеч по-приветлив вид, от този в който го помним от 90-те, понастоящем е с богата културна програма, част от която е и "Sea Of Black Festival", проведен на 17 август. Събитието е замислено като завръщане на традиционния по онова време фестивал. С общо 13 банди в афиша, 9 от които български, то определено изпълни една от важните за този тип ъндърграунд концерти мисия, а именно подкрепата на родната сцена. От пристигането в града на специалните гости от Австрия ZOMBIE INC. ден по-рано, та до слизането има от сцената, всичко минава по график.

   Чинно строени на скамейките на феста, след приятна морска баня, Martin Schirenc и компания с любопитство наблюдаваха още първата банда за деня DEATH SQUAD, които "севтосаха" предълбоката и широка сцена на театъра от 15:00-15:30 ч. Хората лека полека стигнаха до около 200 на брой, докато музикантите приканваха за малко хардкор гимнастика. По-нататък стана ясно, че технически проблеми, които имаха те, ще изпитат нервите в по-голяма или по-малка степен и на останалите банди.

   На мястото на WARTIME, които отпаднаха "по причини независещи нито от промоутърите, нито от самата банда", в 40-минутен отрязък се вместиха CLAYMORE. Помня тези русенски метъли от поне 15 години, но в момента от оригиналния състав май са останали само братята, от които един е барабанист, а другия - китарист. Новият вокалист, както сам спомена, излиза за първи път на живо с бандата. Може би заради това (все още) не владее онова, което на предишния фронтмен на групата Светльо му се получаваше - присъствие на сцената, увереност, а с нея и цялостно по-сносна визия. Едва ли е заради неадекватния подбор на риза на клавириста на групата, по-скоро вероятно още е рано за блека, който свирят и затова откликват малко хора. Идва ред на тежкия дуум на следващата банда OBSIDIAN SEA. Модерната постоянна тента, която е опъната на седалките в театъра върши чудеса, бирата е студена, а морското настроение довява безгрижие. Може да сме пътували от Холандия, Испания, "Меден рудник" или София, за да останем в Бургас само за един ден, но ще вземем максимума от него.

   Все пак няма как да се сърдим на когото и да било за каквото и да било. Ами, да, мамка му, всеки е дошъл да се забавлява по своему. Който иска ще пие отвън докато дойде време за хедлайнърите, който иска ще критикува звука, трети пък ще си скачат на главите.

   OBSIDIAN SEA предлагат към общата картинка оригинален бавен старовремски дуум, 70-арски дух и особена дарк атмосфера. Кефи. И колкото те са задълбочени, толкова по-нехаен е фронтменът на групата, която следва - COPROSTASIS. Коцето, известен с оригинали стилни решения за външния си вид, и този път не е изневерил на себе си. Джапанки в син цвят допълват смелия аксесоар плетена тръстикова шапка, с който са снабдени всички членове (без барабаниста Благо). Българските железниците, магистралата и обиколните пътища от София до Бургас сигурно са били блокирани, за да мине по маршрута "копромафията". Подкрепата от публиката за тях е много силна. Танци-манци, опити за стейдждайвинг и здраво припяване на безспорния хит "Анална Далавера".

   17:30 е нелош час за появата на култовите SCAPEGOAT. За тези, които не знаят, това е група от Дупница от далечното славно минало на българската екстремна сцена. Разпаднаха се през 1995-а, след като издадоха албума "Starred". Неколкократните им събирания след това ставаха в различни периоди и състав… Сега сякаш ни качват на машина на времето с мелодета си и юруш назад към онези дни. Кълката и Иво Манчев 20 години по-късно, при това с гост Грузинеца от една от най-значимите банди на Бургас NECROMANCER - безценно! Също толкова колкото и завръщането на една друга легенда на нашата сцена - CORPSE. Самолинчувайте се, ако не го знаете, но плевенчаните са пионери на родната грайнд сцена. Те също липсваха от списъка с активни банди у нас, докато не обявиха двата концерта по повод юбилей, достоен за уважение - "20 Years Horrible Existence", и, доколкото разбирам от Иво "Иваша" (вокали), след този своеобразен реюниън от 2010-а CORPSE са живнали и има раздвижване и по отношение на студийна дейност, но те ще си кажат като му дойде времето. Тази вечер успяват да разплачат Шута, както ми споделя той в алкохолно откровение след феста. Започват с "Onanist" от единствения си албум "Mortal Terror" от 1996-а, после е "Horrible Existence" от едноименното демо от 1992-а, "Coprophilia" е някъде там, "Gonorrea", "Still Alive", "Spasm" и така до номер 13, което е задължителния кавър на "Consejos Narcos" на Brujeria. Много яко.

   Макар да съм само на вода, вече ми замирисва на уиски с появата на S.I.M.B. около 19 ч. S.I.M.B. или SATAN IS MY BITCH е проект на "Бабата" т.е. на основния организатор на събитието. В състава на стоунър четворката влиза и Светло "Свен" от BLOOD BROTHERS, който свири и с холандската група GET SOME! и "Чико" - барабаниста на ARTERY и POMORIANS. Много тежък, много бавен, да! Точно такъв е стоунъра на S.I.M.B.. Благ и плътен. Едва ли надвиквам "Бабата", но поне опитвам на "Alive", "Demon Lover" и "Satan Is My Bitch". Поправете грешката, ако още не сте ги чули. Дебютният им албум "Monday Superblues" излезе преди няколко месеца. Вече сме около 400 души. Както се оказва, такава ще е бройката и на финалното преброяване.

   Нали ви казвах, на "Свен" му се събират два сета. Излиза и с GET SOME! Рязък преход от мудни мазни ноти към хардкор със адренализираща динамика. Де факто в GET SOME! има членове на I-Reject, така че пак стари кучета. Няма случайни формации тази вечер.

   Нещо подобно ще ни причинят и CENTER, но в преносен смисъл. Авангардните инструменталисти омагьосват с майсторски аранжименти, а музиката им е като контрастен душ студено-топло. Гъделичка. На обичайната за концертите им композиция "Sun Delivery" хората долу се тресат в транс. Техничността на изпълнението им прави впечатление и на австрийците, получават похвала. Потупваме по рамото и гърците SHOCK ABSORBER, които към 21 ч. се надъхват зад сцената, разтягат се и са вече много ухилени. Знам какво точно да очаквам, защото ги гледах като съпорт на NIGHSTALKER в Гърция, но те не знаят как ще ги приеме нашата публика. А тя, странно или не, се раздава на саутърн рок, ала DOWN, и щипка PANTERA в шоуто им. Още толкова пот и мятане на коси ще получат следващите по ред. Местните герои THE REVENGE PROJECT сгъстяват още повече редиците пред сцената, а множеството е така или иначе разпръснато из просторната амфитеатрална площ. Момчетата са в отлична форма, надъхани, със самочувствие и хъс. След як сет от мелодичен дет и дежавю със "Стафа" на тази същата сцена с КАРЦЕР преди сто години, естествено свирят и чудесната за припване "1000 Voices". Иначе представянето им е прекъснато от нелеп инцидент, при който четирима от охраната сгащват младеж от публиката и го наритват здравата на сцената, където той се е покатерил, за да се кефи. Тъпо, но ситуацията се потушава някак и "Отмъстителите" продължават интензивната свирня.

   После иде буря. Друга високоуважавана местна формация VRANI VOLOSA вече дава началото на "Heresy". А на "Слънце" не знам дали има някой който да не пее заедно с Христо. "Rivalry", ръцете горе, после "Night Breathing Fear" и накрая едно бурно, бурно парче наречено "Wreck", което той обявява като "Корабокрушение". Пее чисто и вярно. И той, и цялата банда са доволно аплодирани.

   Хубаво, че все още всичките ни крайници са си по местата, че за нататък не се знае. Зомбитата идат! Познатият ни от култовата австрийска дет банда PUNGENT STENCH Martin Schirenc ни е дошъл на гости отново, но този път със ZOMBIE INC. Група с оригинална концепция, музика в стегнат олдскул дет метъл стил; група, която ще ни представи яко шоу, полято обилно с карантия и кръв. Това са ZOMBIE INC.

   Martin или "El Cochino", ако предпочитате, е обграден с професионални музиканти, които работят всеки с по още сто проекта, и чиято дисциплина ще порази и военен. Преди да ги вземат за саундчек в 11 ч. в 10:50 ч. те са вече в лобито и чакат. Именно вниманието към детайлите прави групата така завършена. Ходещите мъртви налазват сцената, на която вече има внушителен бекдроп с логото и масивна тълпа зомбита, които гледат жадно към публиката. Martin изпълзява последен с тежка бавна крачка, подпирайки се на уред за трудно подвижни и възрастни хора. Там си носи и съсирените дреболийки, които ще хапва и хвърля към аудиторията по-късно по време на шоуто. Момчетата Martin Schirenc (вокали), Gerald Huber (китари), Wolfgang Rothbauer (китари), Martin Arzberger на баса, свири с El Cochino и в Hollenthon, Florian Musil (барабани) запълват сцената от до, присъствието на фигурите с маски на разлагащи се лица, целите са полети с "кръв", владеещи инструментите перфектно, е просто зашеметяващо. Стартират с "Cum Undone", после е хита "Challenge of the Undead", която е просто изкушаваща за припяване, а публиката изглежда още по-апетитна отгоре, докато се размазва от кеф. Парчето е от предишния и дефакто дебютен албум на "Зомбитата" от 2012-а, озаглавен "A Dreadful Decease". Към песента има готино видео с типичен сценарий от филм на ужасите, но с много хумор. Трета забиват "The Rocking Dead" - първата песен от новия албум на групата "Homo Gusticus", който излезе по-рано тази година и се поема добре от тълпата долу. След две други порции от менюто с човешко е парчето с гениалното заглавие е "Horror Fills This Hollow Earth", към която също има видео ала рок стар купон с мацки, алкохол и прочее, но и отново с хумор и сарказъм, както си му е редът - все пак El Cochino е на вашите екрани! Толкова голям артист, който никога не се взима насериозно, тук е в точната среда на сериозни музиканти, но и хора, които лесно ще се присмеят на собствената си човешка натура, прозрели преходността на плътта, но и насладата от нея... Идва ред и на "A.C.A.B." или "All Corpses Are Bastards", както се чете на гърба на тениските на бандата, с които феновете вече са се снабдили. Martin е забележителен фронтмен и с целия си чар подканва: "А сега кажете "A", кажете "C", кажете "A" и "B"! All Corpses Are Bastards!". Не че хората на сън да ги бутнеш ще ти рецитират текста на песента, но несъмнено полудяват. После свирят едноименната от актуалното издание. "Homo Gusticus", по-точно - хомосапиенсите са вкусни. Представлението има театрален момент, но той е хомогенен със самото свирене и цялото шоу, така че кино моментът не е така натрапчив като при шок рок шефа Alice Cooper или като при LIZZY BORDEN, например. Имат още 4 песни, между които и "The Chaosbreed" и се оттеглят зад сцената, но скоро след това са извикани на бис. Забиват "Grim Brutality" и това е краят. Краят на концерта, но не и на забавата.

   Официалното афтърпарти с музиканти от почти всички банди, взели участие и самите ZOMBIE INC., е в местен рок бар и се получава супер. Последвано е от неофициално афтър-афтърпарти в хотела на "Зомбитата" с диско хитове от 80-те и в компанията на бутилка водка, която впоследствие заминава за Виена…

   Голямо "НАЗДРАВЕ!" за организаторите, за групите и яката публика!


Текст и снимки: Албена Цолова - Бета



още за:

Sea Of Black Festival


Коментари   (15)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Тяншан 23.08.2013 00:22:48 отговори + 0 0
Беше добро, много добре организирано. И ако кибиците влезли,... щото и вътре имаше бира, щеше да е фест с яки банди и публика... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.08.2013 08:32:27 отговори + 0 0
Има братя? И кво праим ся? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.08.2013 08:21:41 отговори + 0 0
звездния старейшина
===================
Пич, в Claymore има точно двама братя - Камен и Мартин, съответно на бас и китара...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Зъл акъл 21.08.2013 02:26:36 отговори + 0 0
Да е, от тия кУрваджий ми писна и излязох навън... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

звездния старейшина 20.08.2013 22:48:43 отговори + 0 0
Бето,Бетооо,много си зле!Никога не е имало братя в Claymore.Шестима от охраната натиснаха фена,трезвен бях,та ги преброих.И защо не споменаваш нищо за тъпите кораджии,които се лигавеха със скейтовете си,по време на изпълнението на Revenge???!!!??? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


borknagar 20.08.2013 21:17:37 отговори + 0 0
Бета едно време пишеше по-яко, а този репортаж малко скучен и сух ми идва. Добре, че бях там, че да видя реално какво е било Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

rajnо 20.08.2013 19:26:41 отговори + 0 0
След няколко, неуспешни опита най накрая дет феста се завърна, народе!
Яко беше!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ариана+грайнд 20.08.2013 19:17:48 отговори + 0 0
Като за първо издание, посещаемостта е ОК, а нека не забравяме, че нямаше изявен хедлайнър. В интерес на истината бих казал, че БГ бандите по нищо не отстъпваха на чужденците, дори при тях на моменти шоуто беше по-голямо! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Raven 20.08.2013 18:22:04 отговори + 0 1
Много малка посещаемост, иначе всичко друго е супер. Гледах COPROSTASIS във Велико Търново преди около година с три други групи на които събраха 60-70 човека, при все че беше обявено само с десетина плаката из града. А това събитие беше масово рекламирано и в много по-голям град, така че очаквах повече. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ULTRA 20.08.2013 17:13:22 отговори + 0 0
Ако, наистина е имало 400 човека, това си е една много прилична посещаемост за такъв концерт. Дано догодина се прицелят и в по-големи чужди имена. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Асен 20.08.2013 16:42:31 отговори + 0 0
Страхотно изживяване! Стискаме палци да бъдещи издания! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 20.08.2013 14:08:04 отговори + 0 0
кръв,козина и наливна бира!бухахахха Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 20.08.2013 12:36:41 отговори + 0 0
Искаме пак догодина Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 20.08.2013 10:56:28 отговори + 0 0
Дано да има и продължение! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 20.08.2013 10:13:34 отговори + 0 0
400 души публика - можеше и по-добре, но въпреки това е обещаващо. Който не дойде може много да съжалява, няма такъв кеф - да гледаш готини банди, на такова култово място посред лято и то при такъв физически комфорт - сянка, седалки и леко подухване Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".