SEPTICFLESH на живо - симфоничен дет метъл, надскочил летвата

11 мар 2015, 19:07 ч. 1297 / 8 12
пред./следв.

   "Люлката на цивилизацията" е определение, което достатъчно добре описва Древна Гърция и приносът на елинската култура за развитието на световната такава. Както философите и артистите в Елада векове назад във времето са показвали завидна напредничава мисъл, така и днес наследниците им в артистичния свят носят това зрънце, този дар наречен талант. Дар от боговете. Прометей е един от титаните в Древногръцката митология и неговото име, изписано на латински, е дало заглавието на последната песен от настоящия сет на симфонична дет метъл банда от Атина SEPTICFLESH. Точно с "Prometheus" – шеста поред в актуални им албум "Titan", който излезе в средата на 2014-а, и, втора от биса, завършва един великолепен концерт в понеделник вечер - 9 март в столичния "Mixtape 5". Но да видим къде и как започна всичко.

   Стартът на празника бе сложен още предишната вечер на 8-и, когато организаторите от "Live & Loud" поканиха момчетата на бифорпарти в бар "The Black Lodge". Те са същите земни пичове, каквито ги знаем от предишните им два концерта у нас. Както са ни споделили по-рано (вж. интервю с Christos Antoniou), на концерта на 9 март ще свирят песни именно от трите албума, оформящи според самия Chris – китарист и композитор в групата, "една нова ера в историята на SEPTICFLESH". Сега те са и с нов барабанист - Kerim "Krimh" Lechner (екс-DECAPITATED, екс-BEHEMOTH), дошъл на мястото на Fotis.

   Преди това сцената е дадена на родната дуум сензация UPYR. Вече знаем, че когато чуем онзи подземния тътен, идващ от свят, невидим за смъртните, свят на вечността, неподвластен нам, UPYR-ът се пробужда. Мрак, мра-а-а-к, мра-а-а-а-к - ето това е UPYR. Ако досега те се лутали, вкопчвайте пръсти в черната манта на Боро Brodnik, следвайте го и оставяйте трохички след себе си, за да може и други да намерят пътя. Път към тежкия дуум, към дълбокото… Групата съвсем заслужено обира овациите дори още преди да издаде демото "Altars/Tunnels" като прави доста успешни концерти от създаването си през 2010-а насам. Получава ги и сега.

   След тяхното желязно изпълнение в клуба се е смрачило колкото трябва, за да посрещнем специалните гости, идващи - също като хедлайнърите от Атина, LUCIFER'S CHILD. Това е новият проект на китариста на ROTTING CHRIST George Emmanuel, в който виждаме още Stathis от NIGHTFALL и Nick от CHAOSTAR – все опитни музиканти. Момчетата съвсем наскоро приключиха със записите на дебютния си албум и в точно този момент два уважавани лейбъла се борят кой ще подпише сделка за издаването му. Изумена съм каква подкрепа получават от публиката, макар все още никой нищо да не е чувал от тях.

   Даже да не сте съгласни, че е чест да сме страната, в която момчетата правят първия концерт в историята си, това си е факт, който, когато му дойде времето, ще носи позитиви за сцената ни. Години наред George Emmanuel пътува със SEPTIC по турнетата и опитът, който натрупва докато го прави, ще му е повече от добре дошъл за бъдещата среща на младия китарист с групата, от която по-късно ще стане част, отново не без препоръките на Chris. LUCIFER'S CHILD са положили ръце главно на блек метъла. Чарът на музиката им е, че хем са модерен метъл, хем ползват някои одскул хватки от суровия блек ъндърграунд. Имат компонентите, необходими за добър старт – концепция, добри музикантски умения, хъс и готовност да се отдадат на идеята. Лошото стечение на обстоятелствата да ти изгори китарният усилвател на първото парче не би било в плюс на никого, но браво на George, че не остави този лош късмет да го разсее, той не разколеба и никой от останалите на сцената. Особената злокобна атмосфера от музиката е изписана и на огромните рога, с които е снабдена стойката на микрофона на вокалиста Marios. Единственото, по което личи, че това е първото свирене на живо на момчетата заедно е това, че всеки търси погледа на другия, преди да започне действието.

   Когато бекдропът (или ако предпочитате "знамето" отзад на сцената) на LUCIFER'S CHILD е свален, за да се появи този на SEPTCIFESH, се усеща надигаща се вълна от гръдни кошове, поемащи дълбоко дъх. Мащабността на продукцията на шоуто, което предстои е видима "и с просто око". Както обичайно сценичния декор е впечатляващ – все пак кой друг, ако не Seth – най-известният създател на артуърк и дизайн за метъл банди в настоящия момент ще се погрижи като един истински педант нещата за собствената му банда да изглеждат перфектно?

   Откриваща за сета им е "War In Heaven" – първа и в "Titan". На публиката толкова й трябва – появата на музикантите на сцената и началото на песента, не чака и минути повече за голямото избухване. Не чака никаква подкана от сцената, вглеждането на Seth в редиците долу е достатъчно, за да усети всеки един от нас енергията, която тази формация и музиката й носи. Сега той ръководи публиката – ръце горе, припяване или як хедбенгинг - всеки знае доста добре тези упражнения. Втора песен в сета е "Communion", т. е. нещо, което сме чували и гледали на живо и в изпълнение на бившия барабанист Fotis и можем да направим съпоставката между двамата, стига да имаме нужда от такава. За всеки, който е слушал някакъв метъл и е чувал бандите, в който е участвал Krimh, е ясно, че той е страшен техничар, образцов бързак и с една дума - нечовек зад барабаните. Такъв е и с новата си банда, а това без съмнение дава отражение и върху цялостното, както жаргонно се изразяваме – звукване на бандата. Както вече съм установила два дена по-рано на концерта в Солун, сега SEPTIC звучат една идея по-мощно. Иска ми се да чуя как Krimh би изсвирил "Five-Pointed Star" от прения албум – една песен, в която ударните имат водеща роля на моменти, но да се надяваме, че може би ще се случи на някой от следващите концерти на групата по света и у нас…

   Сега слушаме "Order of Dracul", последвана от едноименната "The Great Mass", на която няма статисти нито на сцената, нито пред нея. Запомнящата се "Pyramid God" влиза директно с тревожните си начални нотки и сериозно ви казвам: няма статиси, кипи енергия. Звукът е убийствен, SEPTIC са отлично програмирани машини и е време за композицията, дала името на новия албум "Titan". Групата изглежда толкова мощно на сцената, че няма как да не ти хрумне веднага да ги наречеш "титани". С всяко движение ти се струва, че ръстът им се покачва драстично и приближават с големи крачки към теб, или иначе казано: газят те! Но публиката е като един - сплотена, всеки е наравно полудял с другия и пее колкото този зад и пред него.

   Оркестрациите, дело на маестро Chris Antoniou, изсвирени от сточленен оркестър в Прага, разбира се на концерт биват поднесени на запис, и, ако някой очаква или настоява те да бъдат изпълнявани на живо от Чешката Филхармония, може просто да иде да си сипе едно топло мляко…

   Ние имаме една песен време с "Prototype" и чуваме онова пронизващо съзнанието детско гласче, ползвано при записите на музиката на не един и два филма на ужасите пак от онзи гигантски оркестър и хор, а именно гласчето от началото на "The Vampire from Nazareth". Мятаме се обратно в новия диск с "Dogma", после обратно назад към "Communion" с любимата на всички, "Lovecraft's Death", която води до също толкова любимата "Persepolis" от същия албум. Без съмнение тук имаме нужда от 2 минути за съвземане. Дават ни ги като Seth ни послъгва, че уж това била последната песен. Не, има още две – първо всенародния хит "Anubis", чиято мелодичност си иска разпяване с публиката, каквото има и се получава доста шумно. А последна е "Prometheus" – специалната песен от последния засега албум на бандата, към която вече има заснето видео, което ще се появи на 20 март.

   Така приключва много силният концерт на една от водещите банди в съвременния симфодет – SEPTCIFESH, която ни е гостувала неведнъж, но още след края на това събитие очакваме с нетърпение следващи срещи.

 

Текст: Албена Цолова - Бета
Снимки: Герасим Трифонов

 

   В галериите ни може да разгледате няколко десетки снимки на SEPTICFLESH, LUCIFER'S CHILD и UPYR.

 



Коментари   (12)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Хор 12.03.2015 13:34:53 отговори + 6 0
Страхотен лайв! Нека отдадем заслуженото на нашите момчета и моиче. UPYR израстват с всеки изминал лайв. Убийствен сет и атмосфера.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Izrod 12.03.2015 13:27:16 отговори + 3 0
Да-да,********** да,да. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Да-да 12.03.2015 11:21:16 отговори + 0 8
Septic са големи и размазаха! Лошото е, че им личи на организаторите как разчитат на срещата между групите и феновете, за да се получат нещата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The Truth: 12.03.2015 13:01:17 + 7 0
Рядко тъпо изказване! Концертът беше на отлично ниво - и групите, и организацията! Ако се опитваш да вкарваш ненужен хейт и интриги, няма да стане! Или не е яко само определени, набедени организатори да бъдат хвалени?! А и както виждаш, до момента никой не отваря въпрос към организаторите, за разлика от теб! И това е нормално, защото най-важното нещо в един концерт са групите, а не организаторите(освен ако не са се изложили с въпросната организация). А в този случай всичко мина перфектно, така че - разкарай се! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

HYPOPAINHEAD 11.03.2015 22:21:31 отговори + 7 0
Страхотен концерт, смазаха ни !!! Невероятна атмосфера и емоции, ще ме държи месеци наред това зареждане ! ))) От всичко съм доволна, ако не бях изтървала биса, за да гоня автобус щеше да е още по-хубаво :Р Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Изтрещял Викинг 11.03.2015 21:28:15 отговори + 10 0
SEPTIC ни размазаха направо. Изтрещях от всякъде. Малко ме е яд, че не изпяха две от любимите ми песни Sunlight/Moonlight и Sangreal ама здраве да е следващият път. А щях да забравя, ако някой е намерил малка метална лула (хвръкнала е в погото най-вероятно) ще го помоля да ми я върне и евентуално ще почерпя....хахахах. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Хрътка 11.03.2015 21:57:07 + 2 0
Питай и в клуба. Не е задължително загубеното да е намерено от някой от публиката. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 11.03.2015 20:46:19 отговори + 9 3
Пак ли се появиха тия с минусите !?! Вечно не доволните ... Докога ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

HYPOHEAD 11.03.2015 19:45:25 отговори + 13 2
Много як концерт! Хвала! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 11.03.2015 19:23:30 отговори + 11 4
Перфектна организация на шоуто ... Титаничен концерт ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 11.03.2015 19:15:46 отговори + 10 4
Три МЕГА яки банди ... РЕСПЕКТ !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 11.03.2015 19:14:54 отговори + 12 4
Жесток концерт беше !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".