FIREWIND с прекрасно второ гостуване в България на 9 януари

10 яну 2009, 08:48 ч. 799 / 9 23
пред./следв.
Както всички помним, драматичните събития в Гърция отпреди месец предизвикаха отлагането на обявения за 12 декември концерт на FIREWIND. "Е, ще ги гледаме на 9 януари" - успокоихме се ние. Няколко дни преди тази дата обаче България бе скована от кучешки студ, а нелепият спор между две държави доведе до невиждана за 21-и век липса на отопление, сякаш в потвърждение на старинната максима, че когато атовете се бият, магаретата страдат. Ала въпреки всички трудности промоутърите от "ABV Pro" изпълниха обещанието си и концертът на FIREWIND не само се състоя, но и премина блестящо.
   Шоуто бе открито от българската банда PROJECT ARCADIA, която излезе на сцената съвсем малко след обявения начален час. Момчетата демонстрираха завиден професионализъм и добра вътрешна спойка, наблягайки изцяло върху авторски композиции, от които лъхаше на първокачествен мелодичен прогресив с осемдесетарски привкус, напомнящ за легенди като CRIMSON GLORY и FATES WARNING. След стегнат и динамичен сет, в 20:15 ч. те напуснаха възторжено приелата ги публика, оставяйки ни в очакване на предстоящия им албум.
   Четвърт час по-късно пред над 600-те души, изпълнили "Blue Box", се показаха предвожданите от американец италианци от ELDRITCH. Те започнаха с изключително силната "Reverse", която до голяма степен задава параметрите на стила им - сурова траш-фрактура с мелодични вокали тип HELSTAR и AGENT STEEL. Последваха я "The Deep Sleep" и "The Dark Inside", чиито интензивни китарни рифове подпалиха адреналина на аудиторията, а с всяка следваща композиция вокалистът показваше, че мелодичното пеене е само една от силните му страни. В началото имаше известен проблем с озвучаването на едната китара, но той бързо бе премахнат, а напомнящите за FIGHT, PANTERA, METALLICA и QUEENSRYCHE пасажи спомогнаха на бандата неусетно да влезе под кожата на присъстващите фенове. Шейсетте минути, отредени за ELDRITCH, отлетяха като един миг и всички зачакахме трескаво хедлайнърите на вечерта.
   Те се явиха пред погледите ни точно в 22:08 ч., когато в залата се разнесоха първите звуци от атмосферичното интро на възпламеняващия химн "Into The Fire". Огнените му езици моментално облъхнаха публиката и разпалиха кръвта и на по-възрастните фенове, които запяха с пълно гърло могъщия припев. Последваха не по-малко енергичната "Head Up High" от последния албум "Premonition", "Kill To Live" и "Allegiance", които ни прехвърлиха за няколко минути към творбите "Forged By Fire" и "Allegiance", преди да се потопим в дълбокото езеро от разтопена стомана, известно като "Premonition". Един след друг от него изригваха могъщи гейзери от нажежена лава - "Angels Forgive Me", "The Silent Code", "Mercenary Man" и "Circle Of Life", а романтичната му страна бе представена от баладата "My Loneliness". След това безбожно талантливият за годините си Gus G. и колегите му ни разведоха из скромното си по обем, но не и по качество творчество, изпепелявайки ни с шрапнел подир шрапнел - "Tyranny" от "Forged By Fire", "Till The End Of Time" от четвъртия диск "Allegiance", както и "Brothers Keeper" и "Steal Them Blind" и от втория албум "Burning Earth", чието интро бе изпълнено с подобаваща мрачна театралност. На финала на този предупредителен химн на разрушението певецът Apollo представи съотборниците си, а самият той бе гръмко обявен от Gus G. Последваха "Between Heaven And Hell" от едноименния дебют и "I Am The Anger" от "Burning Earth" и групата се скри за задължителния бис. На него - доста изненадващо - прозвуча кавърът на хита от "Флашданс" "Maniac", след което на сцената излезе специалната гостенка на вечерта - чаровната Tara Teresa, в дует с която фронтменът на FIREWIND изпълни хита от "Allegiance" "Breaking The Silence". Шоуто приключи точно в 23:55 с още една композиция от този диск - "Falling To Pieces". Час и четирийсет и пет минути, по време на които FIREWIND не само откраднаха сърцата ни, но и доказаха, че нямат никакви затруднения с това да изнесат цяло хедлайнърско турне на младежките си рамене.
   След края на шоуто музикантите от двете чужди групи, както и Tara Teresa, слязоха във фойето на "Blue Box" и раздаваха автографи и се снимаха с фенове, докато имаше желаещи за това на доста добре заредения мърчандайз щанд.
   Промоутърите от "ABV Pro" отново, както и при пролетния концерт на KAMELOT, FIREWIND и FOREVER SLAVE, показаха перфекционизъм в организацията по всички показатели. Че и повече - поне аз за пръв път виждам на концерт от подобен мащаб специален екип за първа помощ, който за щастие не се наложи да изпълнява функциите си.

   Оставаме в приятно очакване на следващото събитие на "ABV Pro" - предстоящото гостуване на HAMMERFALL, SABATON и BLOODBOUND на 10 април, а няма да им се сърдим и ако междувременно ни зарадват с още нещо.

Maldoror


Коментари   (23)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 15.01.2009 16:59:30 отговори + 0 0
http://www.roadrunnerrecords.com/blabbermouth.net/news.aspx?mode=Article&newsitemID=112475 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

miranti 13.01.2009 12:06:05 отговори + 0 0
Верно е това, но вярвам, че ще си намерят в скоро време друга телевизия...не може така я Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

кръстоносец 13.01.2009 00:45:32 отговори + 0 0
концерта вярно беше страхотен-тези 2-3 седмици в които ги чаках ми се сториха хилядолетия само липсваше едно-тая неделя васко да направи репортаж за концерта и интервю с Файър Уинд!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal Forever!!! 11.01.2009 13:41:45 отговори + 0 0
Страхотен концерт, не че съм очаквал нещо друго. Но най-приятно ме изненадаха Project Arcadia, просто ми отнесоха главата. Страшни, трябва да ги подкрепяме, както и всички останали банди!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dragonkill 11.01.2009 11:17:02 отговори + 0 0
бирата беше скъпа-2,50 за малка бира!? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Grosskopf 10.01.2009 23:22:27 отговори + 0 0
Определено страхотен концерт, със страхотна химия публика-група. И в сегашния си състав само й липсва силен мениджър, който да я направи една от водещите в европейската сцена. На Eldritch харесвам основно El Nino, после нещо прекалено с втвърдиха))) При българите звукът беше отличен, като цяло малко се притесняваха, но се представиха отлично. А публиката ги прие и подкрепи много сърдечно, което страшно ме изкефи.
Някой забеляза ли плешивия дебил вляво на сцената (от "секюритито"), който постоянно ръкомахаше, еле пък на края, за да им казва колко песни остават. Съкратиха минимум една. А след това нямаше търпение докато се поздравяваха с публиката и щъкаше насам-натам по сцената. Няма да е истинско, ако някой сельо не се прояви по някое време))
Айде, чакаме следващите....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Николай 10.01.2009 20:26:44 отговори + 0 0
Концерта беше невероятен.
За мене Firewind е една от двете групи, които нямат нито една слаба песен .
Единственот, което помрачи вечерта е, че докато говорехме с приятели пред сцената след концерта Mark Cross хвърли палка за публиката и ме оцели в окото...сега съм подут като пребит ...ама простено да му е
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Scorpio 10.01.2009 17:11:42 отговори + 0 0
Великолепно!!! А какво още ни очаква... :X Само хубави неща за ABV Pro!!! Благодаря, момчета Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хаос 10.01.2009 17:04:55 отговори + 0 0
Размазващ концерт! Все още не знам къде са ми ключовете. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.01.2009 15:44:42 отговори + 0 0
@Анонимен - 2009-01-10 15:31:37
- 100% подкрепям!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 10.01.2009 15:31:37 отговори + 0 0
Страхотен концерт, страхотна група, евала и на организаторите! По отношение на разликата между Project Arcadia и Eldrich -- нормално е да има такава разлика -- PA за пръв (!) път излизат на сцена да подгряват истински headliner-и, докато Eldrich са група, която от 15 години свири по концерти. Дайте на Project Arcadia шанс, и ще покажат че са корава банда. Аз лично чакам с нетърпение да излезе албумът им, за да си го напазарувам с кеф, защото качествените български групи трябва да се подкрепят, зада станат като Firewind. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Peace 10.01.2009 14:59:21 отговори + 0 0
Firewind тотално разкъртиха! Гръшки метъл for the win! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ники-летеца 10.01.2009 13:27:26 отговори + 0 0
Супер концерт направо сам изненадан колко яки са Елдрич и Проджект Аркадиа са супер, а за Файеруинд мога само да кажа , че са ебаси мощната група, страхотен концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Northern Son 10.01.2009 12:56:27 отговори + 0 0
Отвяха ни тотално. Държанието на бандата беше колкото и професионално, толкова и емоционално. Личеше си, че и те се разбиваха здраво. Сетлиста също беше БРУТАЛЕН! Нямам какво да кажа, невероятен концерт, който напълно си заслужаваше чакането, та даже и отгоре... А и това, че останаха на мърча след концерта беше невероятен жест. Оказаха се големи добряци, а Марк Крос е страшен веселяк xD
Сега остават страхотните спомени и... дългата реанимация уши-врат-гърло...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

miranti 10.01.2009 12:44:25 отговори + 0 0
Не ми беше лесно да стоя няколко часа пред колоната...но си заслужаваше поне, а и сега всички ми викат като говорят
Страхотен концерт, страхотно начало на концертната година!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 10.01.2009 12:13:13 отговори + 0 0
Неверотен концерт, още не могат да ми се оправят ушите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

cornerstone 10.01.2009 11:56:10 отговори + 0 0
Страшни !!! Супер готино беше ! И като добавя , че се се докопах до перце на Gus G... Заслужаваше си всеки проклет лев ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Bastardo 10.01.2009 11:16:21 отговори + 0 0
Отвяха ни страшно, баси бандата са тия! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dargaard 10.01.2009 11:07:33 отговори + 0 0
Нищо специално? Елдрич са на светлинни години пред нашите, колкото и да ми е болно за това - и като свирене, и като сценично поведение.

Иначе хедлайнърите Файъруинд тотално ни отвяха снощи.

Тара и Аполо- изключителни на Брейкин дъ Сайлънс и Фолин то пиесес - магия
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.01.2009 10:41:52 отговори + 0 0
Най-големите!
Един коментар за подгряващите, италианците не бяха нищо по-специлно от нашите, ама колко голяма разлика има като свириш със самочувствие на група. Защо го няма това при бг групите?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 10.01.2009 10:22:25 отговори + 0 0
АЙДЕ ДОГОДИНА ПАК! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Darbata 10.01.2009 09:55:09 отговори + 0 0
Размазващ концерт. Все още не знам къде ми е главата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BlackAdder 10.01.2009 09:30:43 отговори + 0 0
Вчера огнения вихър ни отвя главите. Страхотен концерт. Браво на съседите. Жалко, че никой от нас не беше взел знаме, та само онова с кръста на Св.Георги се вееше. Подгряващите също бяха на ниво. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".