Ексклузивно: "Joker Media" и "Balkan Entertainment" отговарят на "Музикаутор"

23 апр 2009, 11:24 ч. 981 / 9 19
пред./следв.
По-малко от 24 часа след дадената вчера пресконференция от страна на "Музикаутор" с отправени твърдения за неиздължени суми за авторски права за концерти на "Joker Media" и "Balkan Entertainment Company" (подробности), успяхме да се свържем и с двете компании, за да получим официалните им позиции. Пред микрофона на "Metal Katehizis" лично Мартин Стоянов от "Joker Media" и Петър Петров от "Balkan Entertainment" дадоха ексклузивно своите мнения.

   Интервю с "Joker Media":

   Metal Katehizis: Вашият коментар за създалата се ситуация:
   Мартин Стоянов:
Преди десетина дни договорът между "Joker Media" и "Музикаутор" бе подписан от наша страна. Някак странно е самите те да не са го парафирали все още, а да обявяват, че сме "в процес на преговаряне". Също така, никой не се свърза с нас промоутърите по повод пресконференцията за участие и уточняване на положението. Ние нямаме проблем да изплащаме въпросните суми на съответните организации в чужбина, които "Музикаутор" представляват. Но аз лично се сещам за няколко случая, в които са плащани пари на "Музикаутор" за авторски права, без изобщо да стигнат до съответните музиканти, композитори и т. н. Тогава поисках прозрачност за отчисленията, която по никакъв начин не получих. Сега ни заплашват и със съд - добре, това е правова държава, могат да го направят. Но че става по този начин - вероятно финансовата криза се отразява лошо и на тях...

   Metal Katehizis: На пресконференцията е споменат концерта на Лили Иванова, на която голяма част от песните й са писани от други хора. Докато за повечето западни изпълнители е тъкмо обратното - те сами си пишат музиката и текстовете.
   Мартин Стоянов:
Да, при Лили Иванова, освен че има други автори, много добре знаем, че част от тези композитори и текстописци са в Управителния съвет на "Музикаутор". А за останалите неща от творчеството й, където има нейни песни и аранжименти, какво излиза - че Лили Иванова не е платила на Лили Иванова за изпълнението на свои парчета.

   Metal Katehizis: А какво да кажем за групи като Metallica, които са 100 процента автори на своите песни, освен ако не включат някой кавър?
   Мартин Стоянов:
Да, ето и Bryan Adams се споменава. Той е автор на 99,99 процента от композициите си - като музика, като текст и като аранжимент.
   Не само това, но сега мога да дам и пример с г-н Цонко Цонев, кметът на Каварна. Той е изплатил 1:1 исканите отчисления за абсолютно всички концерти, които е направил заедно с нас. За всяка група, за която се сетите, че посетила Каварна, е платено на "Музикаутор". А това не се споменава. Ние нямаме нищо против "Музикаутор", за това сме пристъпили и към сключването на този договор. Но от пресконференцията излиза, че не искаме да си плащаме, което не е вярно. Как така ще тръгнем да сключваме договор, а няма да искаме да си плащаме?
   Друго нещо - искам да попитам "Музикаутор" - правят се един милион концерти - на Глория, на Гергана, на Иванка, на Петканка... Къде са отчисленията за авторски права от тези концерти?

   Metal Katehizis: При това в чалгата почти никой не си пише сам нещата...
   Мартин Стоянов:
А и 80 процента от музиката е крадена от гръцки, сръбски, турски песни. Искам да знам дали се плащат отчисления към авторите на тези парчета? А виждаме много добре какъв мащаб има тази музика в България...

   Metal Katehizis: Все пак, вие каните основно чужди изпълнители.
   Мартин Стоянов:
Да, при които все по-често ще се получава така, както напоследък става на Запад - те искат да си вземат въпросните отчисления веднага, за тях се прави споразумение едновременно с хонорара и организации като "Музикаутор" постепенно ще изчезнат. Та те задържат по 25 процента от парите, които ние плащаме! Нека да направим една проста сметка. Примерно с Metallica. Приблизително и осреднено да сметнем приходите от билети на 2,5 млн. лв. Ние сме принудени да плащаме минимум 5 процента от приходите, което го няма никъде по света. В САЩ се плащат по 1,5 процента, при нас са 5... В горните изчисления това са 125 000 лв.

   Metal Katehizis: Само от един концерт...
   Мартин Стоянов:
Да, от един концерт. От тези 125 000, "Музикаутор" задържат 25 процента, което са колко? - към 30 000 лв. От един-единствен концерт. Тези 30 000 са за издръжка на един офис с няколко адвокати, плюс изпълнителен съвет. А да си представим какво би станало, ако те получат исканите отчисления от всички концерти в България? Биха се получили суми над 15-20 млн. на година. Извинявам се, но този офис какви разходи има и хората там какви заплати трябва да получават?...
   И още един коментар - това сдружение има практиката да изплаща отчисленията на артисти и автори на аранжименти на календарна година! Веднъж в годината. Да помислим при подобни приходи, ако през останалото време по-голямата част от парите стоят на влог, за какви лихви става дума...

   Metal Katehizis: Това и всеки сам може да го сметне...
   Мартин Стоянов:
Но те това не го публикуват, няма гласност. На всичко отгоре, ние сме задължени, дори и да загубим пари от някой концерт, което се случва често в нашия бизнес, пак да плащаме права.

   Metal Katehizis: Благодарим за този разговор. Финални думи?
   Мартин Стоянов:
Накрая искам да подчертая, че не целя да влизаме в конфликт. Че с "Музикаутор" имаме да уреждаме минали концерти, това е факт. Но от страна на "Joker Media" е подписан договор и не е вярно, че имаме да се споразумяваме тепърва, при положение, че ние сме се споразумели отдавна.


   Изявление на Петър Петров от "Balkan Entertainment Company":

   Факт е, че имаме все още неуредени сметки с "Музикаутор", но същевременно има много спорове и около тяхното съществуване в България изобщо. Те спекулират страшно много - никой все още не знае какви суми и на кого се изплащат, след като ние направим отчисленията. Същевременно те си заделят страшно много пари за това да съществуват като офис и като организация. Освен това, страшно много бавят парите към артистите. Което означава, че те чакат пари от нас само за да могат да живеят добре. Има много раздут щат в тази фирма от 7-8 привършили кариерата си музиканти и текстописци, които смятат, че на гърба на чуждестранни изпълнители ще могат да продължават да се хранят и да се пенсионират. Но това няма как да стане! Няма как американски артист в САЩ да получава около 1 процент за авторски права, а тук в България "Музикаутор" искат... първо беше 10, после 8, сега станаха 5 процента. На всичко отгоре "Balkan Entertainment" е освободена от ДДС върху продажбите на билети. Авторските права се калкулират на базата приходи от билети. "Музикаутор" искат допълнително да сметнат тази сума с ДДС. Те са агенция, която нищо не прави, а просто иска да си живее живота на гърба на други артисти. Аз нямам никакво намерение да храня български недоказани музиканти и текстописци на гърба на чужди изпълнители. Това няма как да стане! Ако искат, могат да заведат дело, аз също ще предприема от своя страна мои стъпки, така че нещата да бъдат решени. Нямам намерение по принцип да се карам с никого, но при всички случаи ще защитя честта и правата си. Защото ако някой дължи на някого пари - има си други начини - може да се подаде жалба, да се отиде в съда и т. н. А не да се дават пресконференции и да злепоставяш името на някого. Това е повече от обидно и по него в момента нямам коментар. Но ще повторя - нямам намерение да изхранвам недоказани български... композитори и музиканти. Отново признавам и че има неуредени плащания между нас и "Музикаутор", но това не е случайно, а защото тяхното съществуване и дейността им по такъв начин са под въпрос. Предпочитам и за в бъдеще ще търся начин да плащам правата в чужбина, най-близко до самите артисти. Но да плащам в България на някой, после той да ги държи, да ги бави по една година и да си задържи 25 процента, това е абсурд. А в момента те използват най-големите имена на промоутъри, за да си направят ПР, а и много се съмнявам всички останали да са платили за всичките си концерти, но това не искам да коментирам. Въпросът е, че има хиляди неща, а те се хванаха с най-популярните имена, за да направят някакво впечатление и да могат те накрая да си получат заплатите. Е, няма как да стане!


   Междувременно, освен широк отзвук в коментарите към новините на KATEHIZIS.COM, темата предизвика интерес и сред други промоутъри, с които поддържваме връзка. С нас се свързаха организатори на концерти, които споделиха, че техни контакти с "Музикаутор" са приличали твърде много на магистрален рекет и те нямат намерение да плащат исканите прекалено големи суми. За редица свои концерти някои промоутъри уреждат авторските права на място при гостуването на изпълнителите. При това, независимо какво твърдят от "Музикаутор", те не могат да искат повторно пари за права, които вече са уредени директно със самите артисти.

   Ще ви държим в течение и за бъдещото развитие на ситуацията.


Коментари   (19)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


sodomist 26.04.2009 20:52:56 отговори + 0 0
Така е,теа от Музикаутор са нахални паразити,които живеят на гърба на музикантите и на нашия потребителския гръб!
Защо не събират пари от чалгатеките и чалгателевизиите и радиата,както и от крадлите на сръбска и гръцка музика,а?!?!
А Кирил Маричков блъсна човек на пътя,който почина и нищо не му направиха...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hellbels 24.04.2009 22:48:44 отговори + 0 0
музикаутор-изедници,паразити и плазмодии-ракови образувания,коиот требва да се изрежат и терминират! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kalandor 24.04.2009 02:21:51 отговори + 0 0
Нека пак подчертаем че "Музикаутор" не прибира пари само от концертите, което само по себе си е банално, но и от всички радия, телевизии, кръчми и барове до които са се докопали. Дори да оставим настрани концертите само от радията и телевизиите прибират съвсем незавидни сумички. Това е организация паразит в истинския смисъл на понятието. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 24.04.2009 01:31:02 отговори + 0 0
Само чакат да направим/обявим концерт и започват да ни звънят и да досаждат за пари, дето те си ги измислят, а в договорите ни тези права са уредени и Сони казаха, ако иамаме проблем с тях, веднага да сигнаилзираме, щот били чули, че не са ного коректни...

има ли смисъу да коментираме повече...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dani 23.04.2009 23:29:29 отговори + 0 0
Тигър - 2009-04-23 19:30:10
Много ясно, то тези смотаняци печелят повече и то без да си мърдат пръстите.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Тигър 23.04.2009 19:30:10 отговори + 0 0
http://katehizis.com/news/images01/mon.jpg
Много готина картинка.
Съжалявам, ама музикалната индустрия вместо да реве, че Интернет я убива, да вземе да поразчисти малко паразитите, че ако изчисленията на Стоянов са верни, "Музикаутор" годишно печелят на гърба на музикантите повече от всички торент-тракери в България взети заедно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

New Age Messiah 23.04.2009 19:21:31 отговори + 0 0
От цялата помия, която се лее из българския музикален бизнес, едно нещо става кристално ясно - докато това дърто, безидейно и живеещо на гърба на младите поколение не си 'замине' (RIP), нема се оправиме ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dragomir_popow 23.04.2009 18:50:58 отговори + 0 0
Музикаутор с акръвосмучещи ленивци,плазмодии вегетиращи на гърба на рок изпълнителите.
Много мие чудно как така искат да им се плащат проценти за концерти на групи,които сами си пишат музикат и правата са си техни?!?!
И защо не реват за кинтите на крадлите(всичките им хитове с акрадено от гръцки,сръбски,хърватски и прочее изпълнители) от пайнер,Ара,Фен тиви,Балканика и прочие чалга изтърсаци дето наводниха бг пазара?!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 23.04.2009 18:21:03 отговори + 0 0
А ти кой си, че да ми държиш сметка? *смее се гръмогласно* Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

съмуан 23.04.2009 18:18:33 отговори + 0 0
Сатире, ти пък какво разбираш от метАл бе *смее се ехидно* Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Satyr 23.04.2009 15:29:42 отговори + 0 0
Концертите на "Joker Media" и "BEC" нямат общо с метъла? Щом казваш... :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 23.04.2009 15:05:45 отговори + 0 0
Абе кое им е ексклузивното на тия новини, че ги слагате най-отгоре? Някви отрепки се дерат за пари нито има МЕТАЛ тука нито нищо, некви "риелити" сплетни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asparuh 23.04.2009 14:28:15 отговори + 0 0
хитреци-крадци и пиявици са Музикаутор-рекетьори! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 23.04.2009 14:20:06 отговори + 0 0
Вчера по телевизора дадоха и Васил Гюров от Ревю... За другите не знам. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 23.04.2009 14:11:29 отговори + 0 0
Ценко Минкин – председател

Васил Гюров – зам. председател
Кирил Маричков – зам.председател

Александър Петров
Вирджиния Пъблишинг ООД, представлявано от Румяна Бекярова
Георги Арнаудов
Георги Енчев
Георги Константинов
проф. д-р. Дора Христова
Калин Вельов
Ластери ЕООД, представлявано от Георги Янев
Магомед Алиев
Петър Дундаков
проф. Пламен Джуров
Стефан Драгостинов
Хайгашод Агасян
Ясен Козев

Контролно-финансова комисия

Избира се от Общото събрание с тригодишен мандат.

1. Ивайло Крайчовски - председател
2. Борис Чакъров
3. Васил Николов
4. Димитър Кърнев
5. Иван Пеев

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Bobby 23.04.2009 13:58:34 отговори + 0 0
Не само Маричков, кажете имената и на другите да ги знаем. Това всичко е позорно. Долу музикаутор! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Muzikautor 23.04.2009 12:25:58 отговори + 0 0
Слушайте какво, плащайте без много много да знаете, че иначе - знаете! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 23.04.2009 12:16:04 отговори + 0 0
пиявициииииииииииииии, разкрити сте! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Envy 23.04.2009 11:37:13 отговори + 0 0
Ще го кажа отново:
Музикаутор = ПИЯВИЦИ.

А големите разбирачи на тема "авторски права", които се изявяваха компетентно в коментарите под предишната новина, могат да ме цунат по...
Може и да има някакви зачатъци на законност, залегнали в съществуването на "Музикаутор", но очевидно цялостната им концепция е тотално извратена. Поредните БЕ ГЕ ТЪРТЕИ.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".