No Rest for the Wicked или как NEW MODEL ARMY взривиха "4 км"

25 апр 2009, 00:40 ч. 703 / 18 8
пред./следв.
Датата 24 април 2009 г. се очертаваше поредният приятно топъл пролетен ден в София, при това с по-малко движение от обикновено, вероятно предизвикано от предупрежденията за "ужасяващи задръствания" в столицата вследствие на поредната "среща на върха" в центъра. Паниката, посята от масмедиите, ни помогна да достигнем до заветния Парти център "4 км" за отрицателно време и в крайна сметка се насадихме пред залата цял час преди обявеното от организаторите "DerCircle" начало.
   Отвътре се чува музика... доста позната... "Today Is a Good Day"! Да, NEW MODEL ARMY завършват саундчека си! Резултатът звучи повече от обещаващо. Седейки на припек и наслаждавайки се на познатите мелодии (включително и началните акорди на "Highway to Hell"!), използвани от квинтета за настройване на инструментите и апаратурата, неусетно осъзнаваме, че... саундчекът е свършил. Тишина... Стъпки... и от изхода се показва Marshal Gill - най-младият член в състава на британците... а след него и Той. Човекът. С главно "ът". Самият Justin Sullivan! Както се убедихме и благодарение на интервюто, дадено за "Metal Katehizis" преди време (прочети), живата легенда се оказа изключително приятелски настроен и земен тип. Все пак не му досаждахме прекалено дълго и се смесихме с лека-полека събиращата се агитка. Тя, от своя страна, се прояви като неочаквано шарена. Сред над 400-те души, уважили мероприятието, можеха да се забележат и редови меломани, и отявлени NMA-фанатици, и метъли, и пънкари, и миловидни стари "Кравай"-ски физиономии от края на 80-те и началото на 90-те. Не липсваха и представители на съвременната ни сцена - като се започне от музиканти от CIGARETTA, мине се през членове на КЪЛН и се стигне до възторжени барабанисти на LAST HOPE. А възторгът им, повярвайте, бе напълно оправдан...
   Малко след 21:00 ч. сцената бе поверена на първата и единствена подгряваща местна група - BASTARDOLOMEY. Мнозина от присъстващите не бяха съвсем наясно с какво точно си имат работа, затова и вмъкваме лека биографично-статистическа справка: става дума за сравнително млад метализиран квартет, обединил в редиците си небезизвестния Димитър "Нуфри" Василев - вокали и китара (също и в PANICAN WHYASKER; екс-PYROMANIA, PLASTIC HI-FI, R.O.B.T.F.) и Кирил "Бъсти" Петрушев - китара (EBANIZM), Венелин Георгиев - бас (EBANIZM, екс-MORTAL REMAINS) и Милен Иванчев - ударни (екс-PYROMANIA). Четиримата си свършиха работата прилично, нагорещявайки атмосферата в клуба със здрави парчета от дебютния си албум, чиято поява би трябвало да очакваме около юли. Сред заглавията, които бихме могли да споменем, попадат "Bad Luck Beauty", "Here Comes the Pain" и "Plastic Pig Society", като не бива да забравяме и пилотната песен на групата - "Cheap Thrill" - както и обещаният кавър на "Snap Your Fingers, Snap Your Neck" на PRONG. А ако се чудите защо не чухме и преработката на "51st State" на NEW MODEL ARMY, т.е. записът, изстрелял BASTARDOLOMEY в публичното пространство преди по-малко от две години - ще разберете някой и друг абзац по-надолу...
   Сега е време да се концентрираме на 22:30 - часът, в който т. нар. парти център избухна. Изригна. Полудя, защото... Here comes the waaaaaaaaaaaaaaar! Именно с тази емблематична песен основаната преди цели 29 години в британския град Брадфорд петорка откри първия в историята си концерт в България. Гледката на светкавичното заформилото се пого в центъра пред сцената, което не секна до самия край на сета близо два часа по-късно, бе като оргазъм за очните ябълки - и за стоящите наоколо по-кротки, но не по-малко кефещи се фенове, и за самата група. А тя, групата - Justin Sullivan (вокали и китара), Peter "Nelson" Nice (бас), Dean White (клавир), Michael Dean (ударни) и Marshal Gill (китара) - не спря да се раздава нито за миг. Да, знам, че звучи клиширано, но е факт. Абсолютни машини! Перфектно сработени, стегнати, нахъсани... Ненадминати.
   За възторга ми, а вероятно и за очевидното възхищение на мнозина в залата, спомогна и фактът, че NEW MODEL ARMY не наблегнаха главно на новия си материал, каквито опасения имаше след споменатото в началото интервю с мистър Sullivan, а отделиха близо половината от отредения им сет (виж пълен сетлист по-долу) на златните си стари хитове от 80-те и началото на 90-те години. Освен "Here Comes the War", чухме и последвалата я "Stupid Questions". След опита за укротяване на страстите с "High" прозвуча и най-популярната песен на групата в метъл кръговете - "The Hunt" (да, правилно се сещате за SEPULTURA...). Погото пред сцената преля в своеобразна касапница с мега-енергична "Get Me Out". Имаше и балсам за душата с "Purity" и "Vagabonds", разделени от свирепо градиращата "One of the Chosen". И така, без почивка, без покой... И именно с така дългоочаквания вик "There is no rest for the wicked ones" изригна датиращият от преди четвърт век звуков удар "No Rest", за да се претопи в края на концерта с "Wired" и "Wonderful Way to Go"...
   Край? Go? Друг път! Бисът бе меко казано приятно неочакван, поне за мен. Първо, защото NEW MODEL ARMY оставиха за десерт двата ми лични фаворита в цялата им дискография (безкрайно красивата "Green and Grey" и вселенския вопъл "I Love the World"). И второ - за изпълнението на може би най-големия хит на бандата, "51st State", Justin Sullivan лично покани на сцената "нашето момче" Нуфри! Размяната на строфи помежду им се получи повече от добре, пожъна заслужени бесни овации и... Не, съжалявам - просто не мога да го опиша достатъчно красноречиво. Нито биса, нито концерта като цяло. Който е присъствал, ще ме разбере прекрасно. Който пропусна - губи... So don't ask any more stupid questions - you already know the answer.

Envy


   20-ина снимки от събитието може да разгледате тук.

   NEW MODEL ARMY - Sofia setlist, 24.04.2009
01. Here Comes the War
02. Stupid Questions
03. Island
04. No Mirror, No Shadow
05. Today Is a Good Day
06. High
07. The Hunt
08. Get Me Out
09. Autumn
10. Ocean Rising
11. Purity
12. One of the Chosen
13. Vagabonds
14. No Rest
15. Wired
16. Wonderful Way to Go
---
17. 51st State
18. Green and Grey
19. I Love the World

nma



Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


мм 26.04.2009 00:05:06 отговори + 0 0
http://www.youtube.com/watch?v=SicDPw0TBqw&feature=channel_page Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

C.U.L.T. 25.04.2009 18:44:05 отговори + 0 0
Един от най-здравите концерти, на които съм бил! Размазващо преживяване! Повече от възхитително! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mm 25.04.2009 13:30:45 отговори + 0 0
Добро описание! И много правилно завършва накрая - с последното изречение от Stupid Questions. Концерта беше невероятен, и само който е бил на него знае, че това не е изхвърляне. Не знам колко човека бяха, щото бях по средата на яростния ни интернационален мошпит отпред, но със сигурност хората и най-отзад знаеха за какво става въпрос. Размаз пълен. 51ст Стейт изпята от Джъстин и Нуфри пък беше тотална изненада.
После говорих с групата, всички бяха възхитени от публиката. Народа вагабонди и ветерани фенове, които бяха надошли от Германия, Англия и Ирландия - около 20-ина човека - също казаха, че публиката е била страхотна. Показателно е, че Спийди разпродаде всичките т-шъртки и ЦД-та, а бяха докарали доста мърч.
Нямам думи колко съм благодарен на Веси, че ги покани, на всички там, че го направиха такова, звука беше ОК (с малко "избиване" на баса на момента, ама не беше нищо сериозно), много приятели стари и нови там... и след 2 седмици на 9 май отивам в Истанбул на следващия размазззз.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

reader 25.04.2009 10:54:31 отговори + 0 0
Много добро ревю, поздрави! Почти същите са и моите впечатления от концерта! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 25.04.2009 10:22:11 отговори + 0 0
Сутринта преди концерта не знаех, че ще ходя. Дори не ги бях слушал преди това, но останах с много добро впечатление от настроението на хората - тотално куфееха.

Адски много се изкефих на BASTARDOLOMEY - много яко забиха момчетата. Евала!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Varg Vikernes 25.04.2009 03:18:10 отговори + 0 0
Гледах ги преди няколко години...оставиха много много позитивно впечатление. Cheers на феновете и всички които са ги оценили!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 25.04.2009 01:45:55 отговори + 0 0
Концертът беше уникален.Имаше малко хора-някъде 150-200,но пък атмосферата беше като за сто пъти повече.Двайсетина минути след края на концерта групата излезе,снима се с феновете,полафихме си...въобще показа,какво значи да правиш нещо толкова време и пак да влагащ цялото си сърце и душа в него. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

967 25.04.2009 00:47:14 отговори + 0 0
сигурно е било яко, но аз ходих на mark foggo's skasters. кофти, че съвпаднаха. сега пък се чудя между vital remains и ill bill за 8ми. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".