Репортаж от третото поредно издание на фестивала "Spirit of Burgas"

17 авг 2010, 08:33 ч. 673 / 10 46
пред./следв.
Приключи третият пореден музикален фестивал "Spirit Of Burgas". Както стана ясно преди няколко месеца, тази година фестът беше значително по-малко рок ориентиран спрямо предните си две издания. В програмата му обаче личеше едно име, което няма как да не събуди емоции у любителите на по-твърдата музика: фронтмена на култовите SYSTEM OF A DOWN - Serj Tankian. Ще се спрем по-подробно на неговото изпълнение малко по-късно в материала, тъй като започваме по хронологичен ред. Разбира се, бидейки рок медиа, "Metal Katehizis" се опита да покрие максимално случващото се на "Main Stage" и "Jack Daniel's Rock Stage" (JDRS), където основно беше концентрирано рок присъствието на фестивала.
   За съжаление, през 2010 г. организаторите на "Spirit Of Burgas" не бяха положили кой знае колко усилия да поразнообразят списъка с групите. Голяма част от българските банди се изявиха за втори, а някои и за трети път на морския фестивал. Да, факт е, че наистина качествените банди у нас не са ужасно много, но пък да гледаме всеки път групи, с непроменен от години репертоар е малко недомислено. Повече от половината родни групи на "Spirit Of Burgas 2010" или нямат издания зад гърба си, или последното им е от преди 3 и повече години... А нима у нас няма групи с актуални албуми/EP-та, които заслужават шанс за изява? Темата е дълга и май е по-добре да не я чепкаме точно сега, просто отбелязваме фактите. Неприятно усещане носи и това, че освен хедлайнърите, останалите групи сякаш са избирани в последния момент по незнайни критерии, колкото да се запълни програмата. Но да караме по същество.
   Както и в предишните две издания на "Spirit Of Burgas", организаторите добре се бяха погрижили за комфорта на посетителите. Множеството тоалетни и барове спомагаха допълнително за това. Явно с поуката от катастрофалния пропускателен режим от миналата година, сега имаше осигурени множество входове и влизането на фестивалната площ не беше никакъв проблем. Факт е обаче и това, че за разлика от миналата година, сега публиката беше може би двойно по-малобройна.

   През ден първи програмата на разположената на плажа фронтално срещу морето "JDRS" беше с преобладаващо хардкор/метълкор/пънк насоченост. Началото бе дадено с няколко от по-младите надежди на родната сцена, като D.S.O.L, SICKFLAG и A-MORAL, които със сигурност успяха да си спечелят нови фенове. Ветераните на хардкор движението у нас LAST HOPE за пореден път не взеха пленници, а избиха всичко живо пред сцената. Просто Чиката и компания са във висшата лига на европейския хардкор. Съвсем буквално изпод краката на феновете се вдигна огромен облак от прах по време на сета на LAST HOPE. Тъй като титулярният китарист на групата живее извън пределите на страната, момчетата възползваха от услугите на Наско от софийските кораджии O.H. Следващи на сцената бяха метъклор машините от VENDETTA, предвождани от надъхващия си фронтмен - Шута. Не че до този момент звукът на "JDRS" беше перфектен, но по време на шоуто на VENDETTA буквално беше трудно да се различат отделните песни. Меко казано отвратителният звук до някъде успя да помрачи иначе силния сет на бандата. Турбо-агро-брутал-метъл представлението на изтънчения бард от култовото село Краводер Бичето беше уважено от сериозен брой фенове. Типично в свой стил, Бичето излезе на сцената в адски оръфан вид и от първата минута започна да сипе мощни простотии. Освен него, всички останали седем члена на групата му бяха с маски на лицата. Като тотална противоположност на току що видяното, фестивалния ден на "JDRS" беше закрит от страхотните LEEPRA DELUXE, в чийто редици и този път се изяви небезизвестната откачалка Насо Русков.
   Фестивалът на "Main Stage" беше открит от родните мега-звезди GRAVITY CO., които записаха трето участие на феста. Интересно, при положение, че последното им издание е от 2006 г.! Този път групата беше със завърналият се в състава оригинален вокалист Явор Захариев, но като че ли не успя да предизвика небивал фурор сред все още рехавата тълпа. Истинска бомба обаче хвърлиха култовите британци от THE PRODIGY! Често определяни като синтпънк или хардкор техно, всъщност на живо ТHE PRODIGY звучаха по-тежко от много метъл банди. Над 15 хиляди души се насладиха на убийствено осветление, брилянтен звук и невероятно сценично присъствие от страна на квинтета. Мегахитове като "Breathe", "Firestarter", "Smack My Bitch Up" и много други изцедиха всички сили от феновете. THE PRODIGY определено показаха страшно висока класа.

   Ден номер две. Както стана ясно няколко дни по-рано, Everlast отмени участието си на "Spirit Of Burgas 2010" и до последния момент нямаше никаква информация относно това, кой ще заеме неговото място на "Main Stage". E, оказа се, че на помощ ще се притекат веселяците от WICKEDA. Да, имам предвид българската ска шайка, предвождана от лицето Ерол Ибрахимов. Групата изсвири добре познатите си хитове и като че ли успя до някъде да пораздвижи тълпата. Все пак изборът им за хедлайнърския спот на "Main Stage" беше меко казано странен, но да не задълбаваме в тази тема. Електро проектът UNKLE беше очакван с приповдигнат интерес. Тъй като през групата са се изредили десетки гост музиканти, почти никога не можеш да си сигурен точно в какъв състав ще излязат на сцената. Така или иначе UNKLE забиха най-силните си парчета, като изненадата "Ever Rest", "Lonely Soul", "Reign" и разбиващата "Burn My Shadow". Шоуто на британците беше гарнирано със страхотни визуализации и доста качествено озвучаване.
   Голямото събитие на "JDRS" беше завръщането на култовите хардкораджии от Бургас - KARTZER. Преди тях на сцената се изявиха DEFAULT, BOOZE BROTHERS и URBAN GREY, като последните както винаги демонстрираха бруталната си класа. Самите KARTZER, в чиито редици се подвизават членове на групи като THE REVENGE PROJECT, ARTERY и СИЛУЕТ, звучаха сякаш дългогодишната им пауза изобщо не се е състояла. Изпълнението им беше напомпано с много хъс и това беше уловено от около 200-те фена пред сцената. Дойде ред на пандизчийската шайка ОТРЯД 13. Безспорно интересен е фактът, че бандата се събира в небезизвестния затвор в софийското село Казичене, но като че ли с това се изчерпват интересните моменти около нея. Групата направи нелош сет, като между политически обвързаните си песни, музикантите пускаха политически обвързани лафове. Някак си нелепо е бивши затворници да те поучават кое е правилно и кое не... както и да е. Светльо Витков и неговите THE LEGENDS не пропуснаха да ни затрупат с умопомрачителни количества простотия само в рамките на един час. Като цяло нищо ново, с изключение на последния им мега хит, озаглавен "Боли ме гъза" - поредната интерпретация по популярна мелодия. Със сигурност обаче един от най-запомнящите се моменти през втория ден на "Spirit Of Burgas 2010" беше след като групата на Светльо слезе от сцената. Когато си помислихме, че концертът е свършил, басистът и барабанистът на бандата се върнаха и забиха около десетминутен, ужасно як инструментал (кавър на PRIMUS, ако не ме лъже паметта), в който показаха, че всъщност са великолепни музиканти.

   Третият фестивален ден започна с бургаските метъли VRANI VOLOSA на "JDRS". За около 30 минути Ицо и компания забиха няколко парчета от последния си албум, едно от дебютния, както и част от една съвсем нова композиция. Интересен факт е, че басистът на групата - Сашо, беше станал татко броени дни по-рано и разбира се, всички поздрави бяха за него! Следваха невероятните SMALLMAN. Крайно любопитна подробност беше, че момчетата излязоха на сцената а с гост барабанист - Максим Стоименов от MENTAL ARCHITECTS и GRДD, тъй като титулярният ударник на групата е извън страната. Макс внесе много от своя характерен почерк в парчетата на SMALLMAN, като резултатът беше наистина много интересен. Въпреки ранния час на концерта, около 300 души станаха свидетели на смазващия сет на асеновградчани. Щафетата бе поета от КЪЛН, които предстои да издадат новия си албум само след около два месеца. Боян, Жоро и Ванката удариха доста солидно, както винаги, нямаме търпение да чуем какво са ни подготвили за есента.
Тичаме към "Main Stage", защото там започва дългоочакваният концерт на Serj Tankian. Излишно е да обясняваме кой е Serj и от къде идва - факт е, че SYSTEM OF A DOWN се превърнаха в музикална институция в началото на 21 век и няма никакъв шанс да не си чувал за тях. И тъй като SOAD са в нещо като неофициална почивка от около 5 години, Serj Tankian беше в Бургас като солов изпълнител със собствена група и... собствен оркестър. Няма майтап, на сцената имаше осем музиканта от Оперно-филхармоничното дружество на Бургас, които акомпанираха на Serj в определени моменти на шоуто. Честно казано, смисълът им на мен лично ми убягна, но поне видяхме класически оркестър на "Спирита". Чухме голяма част от дебютния солов албум на американеца с арменски произход... или май е по-точно да се каже арменец от... обърках се и аз вече. Това, което се опитвам да кажа е, че Serj Tankian ни представи почти целия си албум "Elect The Dead", както и четири чисто нови композиции от предстоящия да излезе през септември нов диск "Imperfect Harmonies". Типично в свой стил, харизматичният фронтмен ни затрупа с политически и социални послания, не пропусна дори дебело да подчертае арменските си корени с леко странния възглас "No one can stop Armenia!" Това, обаче, което Serj пропусна да направи, е да докара до състояние на възторг събралите се около 7-8 хиляди фена, а именно - да изпълни песен на SYSTEM OF A DOWN. Точно така, за около 75 минути не чухме нито едно парче на SOAD. И докато за редовия фен това е по-скоро разочарование, то дайхард фенът би трябвало да е наясно, че Serj всъщност никога не изпълнява песни на SOAD по време на концертите си. Неприятно, но факт. Все пак, не можем да не отдадем заслуженото на перфектното му представление. Който беше дошъл да види Serj Tankian, а не "онзи от SYSTEM OF A DOWN", със сигурност си е тръгнал предоволен след края на концерта.

   Какво можем да кажем като заключителни думи?
   Организацията: веднага се сещам за един проблем с екраните на "Main stage", който си стои неразрешен от миналата година. Екраните, разположени от двете страни на сцената, освен, че бяха доста малки, бяха толкова ниско, че за голяма част от публиката бе невъзможно дори да ги видят. А, като на всеки плаж, теренът има лек наклон към морето, т. е. обратен на сцената. Логично е екраните да бъдат вдигнати нагоре. Единият от тях в някои случаи не работеше - точно като миналата година. Това наистина е дребен, но дразнещ момент, който може да бъде решен без кой знае какви усилия. В организационен план всичко останало беше на доста високо ниво.
   Публиката: като изключим концерта на ТHE PRODIGY, "Spirit Of Burgas 2010" всъщност беше доста слабо посетен. И това като че ли не е кой знае каква изненада. За да има голяма посещаемост трябват големи имена. И то няколко, с по едно на ден явно не става. Което ни отвежда до...
   Групите: "Spirit Of Burgas 2010" бе с най-слабо рок присъствие от всичките три издания до момента, което си е лоша новина за нас, бедните рокаджии и метълисти. Неприятно впечатление прави, както вече споменахме, че се канят голям брой едни и същи имена от родната сцена, заслужили и незаслужили. Не може да сложиш за час и половина на "Main Stage" група, която няма албум от 6 години насам... "Spirit Of Burgas" е фестивал с уникална атмосфера и огромен потенциал, но като че ли до момента се запълва много малка част от него. Дано това бъде поправено в бъдеще, а ние пожелаваме успех на организаторите и очакваме с интерес следващото издание догодина.

Яни
Снимки: Envy












още за:

Spirit Of Burgas


Коментари   (46)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 30.08.2010 00:02:28 отговори + 0 0
"Разбира се, бидейки рок медиа, "Metal Katehizis" се опита да покрие максимално случващото се на "Main Stage" и "Jack Daniel's Rock Stage" (JDRS), където основно беше концентрирано рок присъствието на фестивала."

Ревюто е умишлено такова, но ти толкова и си го чел, явно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 27.08.2010 19:39:05 отговори + 0 0
Определено не ми хареса ревюто.Имам чувството,че представителите на сайта са посетили само Джак Даниелс и главната сцена,като от време на време са поглеждали към На тъмно. Не са споменати Аборт,Ерекция,Ogi 23,Ambient Anarchist,Popa Shapka. И това само от групите и изпълнителите,които са с по-тежко звучене. Признавам,можеше да има и повече барове,но аз не съм чакал повече от 15 минути,пък и на опашката винаги беше купон,запознах се със сума ти хора там. Много слаб момент във фестивала,както всяка година,е храната,която е под всякаква критика,и се надявам догодина да се поработи над това.
Но се чудя кога хората ще осъзнаят,че този фестивал не е само с рок и метъл ориентация.Не може да пренебрегвате напълно всички останали изпълнители,само защото вие не сте ги чували. Например защо нямаше нито едно изречение за DJ Shadow,който имаше най-невероятната визуализация,която съм виждал през целия си живот. Също така нищо не се каза за уникалната атмосфера на реге сцената. Надявам се догодина хората да не отиват толкова предубедени на фестивала.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

инва 23.08.2010 10:05:50 отговори + 0 0
"Факт е обаче и това, че за разлика от миналата година, сега публиката беше може би двойно по-малобройна." - интересно ми е по какъв начин можеш да докажеш този "факт"?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.08.2010 18:38:47 отговори + 0 0
15 хилки миналата година имаше само на ФНМ
не казвай че цялата публика до един е гледала само тях
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

braindead 19.08.2010 14:38:24 отговори + 0 0
Тия данни не знам откъде си ги взел, но по официални данни първия ден миналата година е имало 14 000. Как ги изкара 30 000 не знам Да кажеш, че по-слабо посетен - пак не си прав. Винаги първият ден е най-силно посетен и другите два са доста разредени откъм хора.
Първото, което ми направи впечатление е, че не си бяха направили труда да изичстят трънаците пред сцената на JD и беше като в дивия запад.
Тъпо е да кажеш, че Уикеда леко са раздвижили публиката, като на тях имаше доста повече публика от на някои от чуждите изпълнители на главната сцена. Направиха супер як концерт и всички им се радваха.
Екраните наистина бяха ниско, а на баровете особено първия ден се чакаше поне по 15 минути за бира. Малоумно е да има 6 бара като очакваш над 10 000 човека.
Има доста над какво да поработят организаторите. Хедлайнерите т.г. бяха много зле. Само на Prodigy беше яко. Жалко, че Everlast не дойде, той беше другия заслужаващ си.
И още малко уточнение - OH не са хардкор, а Насо вече не свири с тях
Общо взето доста некадърно ревю, пич.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


'убава.. 19.08.2010 09:37:20 отговори + 0 0
Анонимен - 2010-08-18 14:22:13
За звука: за съжаление има озвучители, на които понякога слон им е стъпил на ушите и с каквато и система да работят правят мазало. От това страдат и групите, и феновете. Вярвам обаче, че и в този тунел има светлина, а дано да ни огрее по-скоро
-----------------------------------------------------

+1 за звука. Колкото до светлината в тунела... Някой я е угасил заради проблеми с тока по морето. Криза е все пак
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ассет 18.08.2010 21:03:28 отговори + 0 0
как бяха АБОРТ на феста??? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.08.2010 14:22:13 отговори + 0 0
За звука: за съжаление има озвучители, на които понякога слон им е стъпил на ушите и с каквато и система да работят правят мазало. От това страдат и групите, и феновете. Вярвам обаче, че и в този тунел има светлина, а дано да ни огрее по-скоро Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ronnie 18.08.2010 13:56:04 отговори + 0 0
Нелош репортаж, но можеше да споменете нещо и за българските групи през третия ден, най-малкото за Бейбифейс Клан и Ревю. Както и за нелепото организаторско решение да сложат двете групи по едно и също време, при положение, че делят един барабанист и Бейбифейс трябваше да изчакат Ревю. Като се прибави и централното закъснение от около половин час, в крайна сметка Насо и компания свършиха в 3:00, вместо в 1:10, както беше по програма.

Друга критика към организацията са малкото места за продажба на напитки, на които се образуваха огромни опашки.

Видеостените действително бяха нелепо ниско поставени. Аз всъщност разбрах, че въобще ги има, някъде на последната или предпоследната песен от сета на Дъ Продиджи.

Също така звукът на Jack Daniels сцената доста често беше лош.

Но като цяло съм изключително доволен от феста. За пръв път в България усещам наистина фестивална атмосфера. Това ми беше първият Спирит, но определено смятам да не е последният.


ПП Серж мен ме разочарова не с това, че не изпълни нищо на Систем, а защото свири само 70 минути. x.x
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

anti antifa 18.08.2010 02:39:16 отговори + 0 0
Тъп фест-почти нема тежка музика,отидох с френдове от любопитство,но нема да повторим.
има си Каварна рок фест и Сонисфиър з амене.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


pit 17.08.2010 23:24:47 отговори + 0 0
Не знам къде сте ги видели тия много хора миналата година на Фейт... Според мен бяха доста по-малко от колкото на Prodigy.
И не мисля, че при 30 градуса е нормално да чакам 30 минути за вода....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.08.2010 20:30:37 отговори + 0 0
Yanni, според мен тази година феста беше по-силно посетен. На Продиджи имаше почти толкова, колкото на Фейт, а през другите два дни имаше повече хора от миналата година втори и трети ден. Доколкото знам Спирита е фул на 17 хил. души, за трите дни може 30 хил., но това не означава, че на Фейт е имало повече от 15. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.08.2010 20:24:33 отговори + 0 0
Не знам, Тигър, дали чак за Преслава важи - не съм я гледал с какви китари излиза и дали това й е традиционния имидж на сцената или нещо друго... Но, едни UNKLE, Apollo 440, The Prodigy - подчертано приемани за електронни банди - имат голяма доза рок звучене и подходяща визия. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тигър 17.08.2010 19:49:57 отговори + 0 0
Всяка банда, била дори електронна, с китари и барабани на сцената, може спокойно да се нарече Рок.
---
Анонимен, по тая логика Преслава е най-известната ни рок-певица. Хард-аранжименти, китарни сола и т.н. има в половината й песни. Те по това се познават в автобуса
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.08.2010 19:30:40 отговори + 0 0
Малко в повече ми идва критиката, иначе - добър репортаж. Не знам кои български банди сте очаквали, но не съм убеден, че еди коя си група заслужава да е на сцената само, ако е издала скоро албум. Ревю и Уикеда, които отдавна нямат албуми, направиха зверски концерти пред много публика - просто, защото знаят как и са във форма. Сигурно има и още примери, тъй като бг-бандите на феста бяха на много високо ниво.
Относно липсата на рок, също не съм съгласен. Всяка банда, била дори електронна, с китари и барабани на сцената, може спокойно да се нарече Рок. Метъл нямаше толкова, но все пак, това не е някакъв тематичен фестивал, може пък догодина да наблегнат на това.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


soregashi. 17.08.2010 18:35:31 отговори + 0 1
Ъ? Абе вие вярно не сте наред . Преди години не можехме и да мечтаем за фест, а сега бавно ви идвала бирата. Сериозно ли това? Аз лично чаках най-много към 10 минути на най-близкия бар за храна, защото ме мързеше да мръдна далеч от главната сцена. Както и много други. За бира не съм чакал повече от 2-3 минути. Единствената ми критика е, че водата свърши на първия ден и, че въпросната беше с цена 2 лева. Тъпо е да искат 2 лева за вода. Нека бирата е скъпа, но водата трябва да е, ако не безплатна, то поне на някаква минимална цена. Ама това са бели кахъри.
Основния минус на феста от гледна точка на този сайт е, че имаше малко рок и метъл музика, но както споменах и по-рано не сме само ние. Аз лично мечтая за някой голям фестивал без рок и метъл, ей тъй за феновете и на другата музика. И ако трябва да сравнявам с тазгодишния Каварна Рок Фест ще кажа, че представянето беше горе-долу на едно ниво с лек превес на Каварна откъм организация.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BeerMe 17.08.2010 18:17:27 отговори + 0 0
Организацията в Каварна си беше супер, като не включвам палатковите приключения, защото спахме в хотел. На входа не се чакаше,охраната бяха много любезни, взехме си гривни ден преди началото, за бира да се е чакало по 3 мин. най-много, а не е като да не пием. Кусури си има, както винаги, по-малко тоалетни и от мин. година, нямаше храна вътре и такива подробности, но за последното винаги можеше да излезеш и да си вземеш ако толкова не можеш да изтраеш. Моята единствена забележка е наистина за тоалетните, едно е да си мъж съвсем друго е да си жена и се надявам мъжката част от организацията да го осъзнаят най-накрая. Като цяло изключително довонла съм, както и всички които бяха с нас. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 17.08.2010 17:09:42 отговори + 0 0
@Анонимен - 2010-08-17 15:29:30
Като ще искаш да водиш дискусия поне си напиши някакъв ник. С анонимници няма как да се получи... И не е като да не сме пообиколили напред-назад.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.08.2010 16:54:10 отговори + 0 0
и какво толкова на сцената на Тангра? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хм 17.08.2010 16:47:47 отговори + 0 0
Човек не ходи на фестивал, за да му е светло в краката и да му дават бира на секундата, в която си поиска. За мен музиката винаги е била на първо място, иначе щях да си стоя с бирата под лампата в хола и да си къркам на спокойствие. Що са фенове коментират тук се чудя?!?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 17.08.2010 16:29:25 отговори + 0 0
Понеже неможах да присъствам тази година на Каварна, ми е интересно как е била организацията тази година, понеже гледам доста положителен ПР има по медиите, но дали е било така наистина? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.08.2010 15:50:55 отговори + 0 0
Това с чакането е абсолютна глупост.
Бил съм на фест с над 130 000 души и не съм чакал повече от 10 сек за 3 дни нон-стоп пиене.
На Спирит-а колко да е имало? Момчетата по-долу обсъждаха приблизителната цифра. И "страаашната организация" не може да обслужи 10-20 000 човека,та вземеш да изпуснеш половината сет на някоя банда,за да си купиш бира (не че много изпускаш,защото звукът е покъртителен). Да не говорим,че е до половината с пяна и като им направиш забележка,че не си висял толкова време за половин чаша пяна,ти се мръщят,доливат ти с досада и погнуса,абе едва ли не им бъркаш отзад.
Има още сума ти кусури на тоя фест,но ще стане прекалено голяма дискусия. Който се задоволява с тези условия,да си ходи. Аз съм пас.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хм 17.08.2010 15:37:55 отговори + 0 0
Прав е stormbringer. Ходих и на фест в чужбина с по-големи мащаби от този, пак се чакаше и не само за бира, за ядене също. В Бургас прекарах в чакане по опашки не повече от 5-10 минути. Имаше няколко щанда и като има хора на единия, се местиш на другия и толкоз. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stormbringer 17.08.2010 15:32:32 отговори + 0 0
на всеки голям фест се чака за бира Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.08.2010 15:29:30 отговори + 0 0
хм,приятелю,ти явно не си присъствал на такова събитие извън пределите на родината,за да твърдиш,че това е организация на високо ниво...
Я ми кажи, ти виждаше ли къде ходиш? Или за колко време успя да си купиш бира? Ей такива,дребни нещица,които попринцип не трябва и да се споменават даже...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Все тая 17.08.2010 15:13:00 отговори + 0 0
@ Анонимен - 2010-08-17 10:48:41 - ))))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.08.2010 14:55:15 отговори + 0 0
и какво толкова на сцената на Тангра? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

555666 17.08.2010 14:43:53 отговори + 0 0
Адски слаб фест... добре че беше сцената на Тангра и от части тая на Натъмно, иначе слабарщина брутална... а организацията ако тая година е била добра, представям си колко селска е била предните години... и да охраната беше прекрасна, тоталните селяндури, злобари и безмозъчници... пълна трагедия, Спирта на Бургъз - никога повече... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хм 17.08.2010 14:41:51 отговори + 0 0
на някои им е смешно, на други пък хубаво! Организацията тази година беше на много високо ниво, но който не е ходил, може да си пише глупости, колкото да не заспи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.08.2010 13:28:35 отговори + 0 0
Това подобие на фестивал трябва да го направят изцяло с DJ присъствие с dub/d'n'b/synth звучене.
Да спрат да се хабят да канят умрели рок бандички и изпълнители с хонорар под $5000,смешно е.
И да вземат да си напишат домашното как се организира подобно събитие,а не да вършат на сляпо или "по български" всичко и следователно резултатът да е пълна дезорганизация.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ИЗПРАЖНЕНИЯ 17.08.2010 13:26:14 отговори + 0 0
Миналата година имаше повече хора заради FATE NO MORE. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 17.08.2010 13:08:28 отговори + 0 0
Вчера чух по Дарик радио, че организаторите са обявили обща посещаемост на трите дни 40 000 души. До колко е достоверно не знам. Ползвал съм тази цифра за ориентир. :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Envy 17.08.2010 12:37:42 отговори + 0 0
@ stormbringer: Категорично миналата година имаше повече хора. Лично според мен онзи ден на Prodigy бяха под 10 хиляди. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

soregashi 17.08.2010 12:36:07 отговори + 0 0
Боже, това сериозно ли бе? За мен това е единствения абсолютно истински фест в България. Да, по сцените пълнежа е скучничък, но за сметка на това хедлайнерите са перфектни за трета година. Не всичко е рок и метъл, мили хора, има и фенове на друга музика . Аз лично се радвам, защото чух и видях неща, които едва ли щях да чуя и видя другаде, също така си сбъднах две детски мечти, а именно Prodigy и Serj. Тези две изречения в "репортажа" ви са крайно недостатъчни, че да опишат емоцията, която бяха Prodigy. Аз бях в мелето и буквално не се спрях през цялото време. Групата беше като валяк, а публиката като мек асфалт изчакващ да бъде смачкан. Което накрая се случи. За Серж... абе това е се едно да очаквате Stone Sour да свирят парчета на Slipknot. Предимно глупава идея. И който е наистина фен на System като идея би трябвало да е фен и на Serj и на Scars on Broadway. Аз лично сбъднах втора мечта в рамките на 3 дни. Миналата година още една с Faith. А Unkle, Gorillaz Sound System, Apollo 440 и другите неща, които гледах бяха като приятна подправка. А сравнението със Sonisphere е безумно, защото втория е в София, с повече легендарни банди като бройка и с доста по-добра реклама. Един вид прекалявате с храненето. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stormbringer 17.08.2010 12:32:30 отговори + 0 0
не може да се ползват 2та отминали фестивала за оправдание за посещаемостта на този, тъй като стилово бяха съвесм различно ориентирани ... рок и метъл големи имена в основни линии нямаше, с изкл. на Серж, който обаче си е все още "онзи от SOAD" за повечето хора ...
тъй като prodigy са ми били винаги противни, като цяло нямаше кой знае каква причина да посетя тази година, но от хора които бяха миналта година на Faith, многократно чух, че на Prodigy е имало повече хора ... тук чета, че това не е така .. чудя се кое ли е вярното ...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Stoyan 17.08.2010 12:19:59 отговори + 0 0
миналата година на FNM 30 000 ?? кой ги е пребреил толкова, след като организаторите обявиха че за целият фест е имало толкова хора, можеби всички са били само на 1вият ден... 2 и 3 бяха нулеви... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.08.2010 11:13:45 отговори + 0 0
с 3-4 големи имена и със скучен и повтарящ се (в повечето случаи) пълнеж, не се прави сериозен фестивал с претенции...а перачница на пари Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.08.2010 11:10:00 отговори + 0 0
Добре че има "на тъмно" stage че и толкова да се съберат ))))))))))))
Догодина - "на смешно" stage ) с хедлайнъри Оркестър "Върбица" и еротично пънк шоу ))))
Пълни гашници !!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хм 17.08.2010 10:56:25 отговори + 0 0
В тази криза и при два отминали фестивала в София и Каварна предишните месеци и тази посещаемост беше добра. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.08.2010 10:48:41 отговори + 0 0
важното е, че гащите на гащниците (които изглеждат като аха да паднат) славно са се задържали на потните им морни задници Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Yanni 17.08.2010 10:41:45 отговори + 0 0
Ми слабо посетен беше - миналата година за Faith No More бяха дошли 30 000, сега в най-силния ден - 15 000. А да не говорим за Sonisphere, където имаше над 50 000!

Спирита може да е много повече от това, което е в момента, дано си развият потенциала за напред. :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хм 17.08.2010 10:35:29 отговори + 0 1
И аз не разбирам как един фестивал е слабо посетен, като не можеше да се разминеш от хора на плажа... Повече от това - здраве му кажи, по-точно - жива болест - плътно долепени потни тела при 35 градуса, не, мерси! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metal-core 17.08.2010 10:19:07 отговори + 0 0
Обаче ме кефи как фестивала е слабо посетен,а 15 000 души на Prodigy и 7-8 хиляди на Серж е доста повече от 90% от концертите дето се правят в БГ.А самите Prodigy изкъртиха.Който не е бил на тяхно шоу е изтървал много.Не случайно доста хора фенове на рока и метъла са им фенове.Бях размазан след концерта от скачане,толкова пот се изля на тоя концерт,че няма накъде повече.И верно звучат по-здраво от доста метъл групички дето ги мъкнат в Каварна най вече.
Серж..радвам се,че го видях,но соло кариерата му ми е леко скучна.Липсва агресиятъа от Систем оф а даун,но не съм и очаквал някаква тресня.Като цяло съм доволен от представянето му.На Джак Даниесл беше много яко,верно,че групите се повтарят през годините,ама няма други.Last hope и Vendetta смазаха просто на 1-я ден.Бичето също ми хареса.За 1-и път го гледам този образ....."Май ми мирипе на пот"....и за първи път виждам някой да бива изпратен от сцената с възгласи "селянин"
И най-накрая виях Карцер,нищо,че съм от БС.Много здраво забиха.Но като изключим тях и URBAN GRAY 2-я ден беше скука,заради отказа на Евърласт!И пропадналите "преговори" с Dawnи още една известна група(ako e имало наистина такива).
Жалко,че на края на феста на Бобс от Fyeld му стана лошо и не можа да довърши концерта.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 17.08.2010 09:57:48 отговори + 0 0
Колкото и да ми се искаше, нямаше как да гледам всичко... Иначе, знаеш, не пропускам BFC! ;-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Envy 17.08.2010 09:49:09 отговори + 0 0
А бе, Яни, как може в частта за третата вечер да не напишеш нито дума за 38-ия сензационен еднократен риюниън на най-значимата българска алтернативна рок група за всички времена!? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 17.08.2010 09:47:00 отговори + 0 0
треволяшка му работа Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".