Open Your Eyes for second time, Sofia - втори убийствен концерт на GUANO APES у нас

9 апр 2011, 22:29 ч. 647 / 12 52
пред./следв.
Едва няколко години след възраждането на GUANO APES групата има вече две турнета, започнали от България! Кой можеше да предположи? Със сигурност феновете, запълнили отново докрай залата, в която е събитието, бяха повече от доволни, а сред тях на 9 април в з. "Христо Ботев" в София имаше сериозно присъствие и на чужденци.

   Всеки знае и е чувал за "проблема" с подгряващите родни банди... "Защо пак тези?", "Защо ТОЧНО тези?", "Тези какво общо имат с онези?" и така нататък. Е - този път проблемът бе разрешен! Изключително сипматичните българи, подвизаващи се в Холандия - ARTERY, почти не предизвикаха отрицателни реакции преди концерта. А по време на него не дадоха дори и най-малък повод за съмнение, че са на мястото си на сцената преди GUANO APES. ARTERY откриха шоуто точно в 20:00 ч. със своя тотален хит "Control". Взирвното начало не даде покой на по-активните фенове в предните редици през целия сет на Янко Бреков и компания, които представиха цели 10 композиции от репертоара си. Звучаха още "Electricity", "Take It from Me", "Obicham", "S.O.S.", "Wrong Station" и др. Малко преди 21 ч. присъстващите над 3000 души вече със сигурност бяха идеално загрети за хедлайнърите...

   Няма да се уморя да повтарям, че за да се получи страхотен концерт на която и да е група и в който и да е музикален жанр, на сцената са нужни както професионализъм, така и емоция. Защото никой не обича любимият му вокалист да пее фалшиво, звукът да е лош, музикантите да си бъркат партиите. Обаче безспорен факт е, че когато към желязната организация, добре изпипаното шоу и виртуозността се добави щипка емоция, концертът се изстрелва високо в небесата.

   В случая на GUANO APES професионализмът беше налице, но емоцията не беше само една щипка, а направо цели килограми. Препълнена зала "Христо Ботев", игла да пуснеш, няма къде да падне, както се казва – ама буквално, въпреки че концертът на немците е второ тяхно гостуване в страната ни за три години.

   Другият изключително важен елемент в концертното уравнение – публиката, от своя страна също показа, че знае какво е класа и какво е емоция. Вреше, кипеше, пееше текстове, подскачаше, викаше и се кефеше с такава енергия, че съвсем спокойно мога да обявя атмосферата за убийствена, а концертът – за уникален.

   GUANO APES избраха да започнат турнето "Bel Air", представящо излезлия преди броени дни едноименен албум, точно от София. Оказа се, че много добре помнят първото си гостуване тук, различните зали, публиката. Оказа се и че изборът е повече от удачен. За това свидетелстваха искрените суперлативи към феновете и поведението на групата - ясно се видя, че са ужасно доволни и се забавляват на сцената. Какво повече може да иска човек?

   Ударно начало с изстреляни едно след друго няколко парчета, сред които взривяващото "Quietly" и шеметната "Sing That Song". Песните от новия албум – като "Sunday Lover" и "When the Ships Arrive" – бяха посрещнати повече от възторжено. Sandra Nasic не спря и за миг – глас в страхотна форма и крехка, но агресивна фигура в непрекъснато движение по сцената. Много близък контакт с публиката, който достигна връхната си точка преди изпълнението на "Underwear" с тематичен призив за събличане на тениските, изпълнен с готовност особено от мъжката половина. Част от тениските полетяха и към сцената, но ние вече не се изненадваме, гледали сме тази част от "програмата" на концерта през 2009-а. Басистът Stefan Ude също не отстъпваше по лудории – освен че с китариста Henning Rumenapp от време на време отскачаха до подиумчето на барабаниста Dennis Poschwatta, за да погледат залата от още по-високо, на щурия германец току му хрумваше да се покатери по някоя тонколона или да партнира в закачките на Sandra. На самия финал дори игра ролята на нейно конче – но това беше по време на разтърсващия бис.

   А преди това – след "Pretty in Scarlet" още песни от "Bel Air" – "This Time" и "Fanman". След финалните й акорди Dennis започва да говори и когато споменава Япония, мощният рев на тълпата заглушава думите му. Ясно е, че ще чуем "Big In Japan" в солидарност с жителите на Страната на изгряващото слънце. Въпреки че след по-малко от две седмици ще имаме възможност да се насладим на живо оригиналната версия на ALPHAVILLE, пънк-вариантът на кавъра накара цялата зала да се разтресе от подскоци в удивителен синхрон. "She's а Killer" е последното парче от новия албум, след което Sandra започва кратка импровизация до момента, когато публиката разпознава няколко такта от "Open Your Eyes". Финалът на вечерта е толкова експлозивен, че след него сякаш нищо друго не може да се случи – помитащият хит наелектризира тълпата и през мисълта ми прехвърчат сравнения – "взрив", "цунами", "енергия за малка атомна централа" – все неуместни от геополитическа гледна точка. Затова ги преглъщам и преминавам към същинския финал – след цели минути яростно викане, свирене и тропане с крака, заплашващо нестабилния покой на трибуните, след йерихонския рев на хилядите гърла в залата – на сцената отново излязоха виновниците за тази еуфория. Първоначално без вокалистката си GUANO APES изсвириха инструментал, последван от "All I Wanna Do" – добре познато парче от последния албум. И едва ли е изненада същинският финал на вечерта – "Lords of the Bords". По ударна сила дублиращ "малкия финал" "Open Your Eyes", той остави публика и музиканти потни, изтощени, но страшно доволни и щастливи, абсолютно убедени, че просто не може да няма следващ път и той да не е поне също толкова разбиващ.

Nousha


   Още от късните часове на нощта след концерта на сайта ни е достъпна и галерия със снимки от събитието.






Коментари   (52)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


... 17.04.2011 11:30:12 отговори + 0 0
Анонимен - 2011-04-15 16:47:39
Тъпо, та дрънка.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.04.2011 16:47:39 отговори + 0 0
търся резервни части за скейт втора употреба (да не са по-зелени от това дето друса) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хм 14.04.2011 12:56:03 отговори + 0 0
трютата са навсякъде... плъзнали са като хлебарките Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

АнонименАМАНЕ 14.04.2011 11:36:11 отговори + 0 0
И алтернативни трюта ли има вече.. метьъл професори Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.04.2011 10:58:40 отговори + 0 0
Lola - 2011-04-13 23:57:06
тва ако го водите алтърнатив...
ше ме извиняват всички 16 годишни скейтърчИта - :Д точно
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


хм 14.04.2011 09:45:32 отговори + 0 0
@Lola - 2011-04-13 23:57:06
Болшинството фенове на концерта бяха около 20-30-годишни. 16-годишните в края на 90-те са ходили още прави под масата...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Lola 13.04.2011 23:57:06 отговори + 0 0
тва ако го водите алтърнатив...
ше ме извиняват всички 16 годишни скейтърчИта
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

:) 13.04.2011 12:52:34 отговори + 0 0
Псевдо алтернативна поп група. На кой му пука... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.04.2011 11:01:39 отговори + 0 0
пичове, аве трябваше ли да сме със скейтовете, че моя го забравих? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Виви 13.04.2011 08:40:46 отговори + 0 0
Я, кой превежда буквално от български на английски език Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 11.04.2011 18:47:32 отговори + 0 0
Страхотен репортаж, уловено е най-важното за този концерт и тази група - Е-М-О-Ц-И-Я-Т-А - който не го е разбрал, губи.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Нещото 11.04.2011 14:23:55 отговори + 0 0
@Малко разочарован - 2011-04-11 10:38:33
"Така, че предлагам да спрем само да лъскаем!"

Да "лъскаме" или да "ласкаем" имаш предвид?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 11.04.2011 10:57:45 отговори + 0 0
Кристален звук в зала "Христо Ботев"???????? Ахах, вярно ли? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хм 11.04.2011 10:50:02 отговори + 0 0
Аз платих 45 лв и нямам оплаквания - получих точно това, което исках. Новите песни звучаха добре на живо, а старите ги изпълниха със същия заряд. Публиката беше на ниво, групата - също. За един концерт това е важното според мен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Малко разочарован 11.04.2011 10:38:33 отговори + 0 0
Както миналия път, пак не изпяха емблематичните Maria, Dödel Up, Innocent Greed...
Дойдох този път да чуя тях, ама не стана!
За звука - мисля, че бяха извлекли максимума и беше що годе приличен. Разбира се, залата Христо Ботев не става за концерти, щот' покрива там е ламаринен и дрънчи яко. Лично аз на моменти не чувах нищо!
Концерта беше бая скъп! 55 кинта е 50-60% от цената на билета за идващите фестивали, който са по няколко дни и/или с по няколко банди!
Така, че предлагам да спрем само да лъскаем!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 11.04.2011 09:44:00 отговори + 0 0
@lady - 2011-04-11 02:16:55
- в тази зала има много примери на концерти с повече от добър звук, но явно не си била на тях
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стоил 11.04.2011 08:31:43 отговори + 0 0
Някой успя ли да разчете какво пишеше на тениската на Сандра? На предишния концерт беше с надпис "Ruf mich nie wieder an", но този път бях по-назад и не видях. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lady 11.04.2011 02:16:55 отговори + 0 0
Збелязала съм, че в тази зала звукът винаги е ужасен и кънтящ но на седалките. Долу, пред сцената до пултовете се чува прилично. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dudeo 11.04.2011 00:53:47 отговори + 0 0
Звука беше УЖАСЕН!! Добре че са припевите, че да разберем коя е песента.. толкова зле беше. Христо Ботев просто трябва да се забрави за концерти! Чакаме с такова нетърпение тези банди, а си даваме парите за да ги видим на сцената само! На афтърпартито говорих с Денис (барабаниста на групата) който също се оплака от звука, пък на вас какво ви е харесало незнам.
Не се заяждам и не целя спорове, това е моето и на Денис мнение.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тигър 11.04.2011 00:16:51 отговори + 0 0
Анонимний, долу се говореше за пенсионери и хевита в напреднала възраст, ако не си забелязал. На това отговорих. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 10.04.2011 23:00:19 отговори + 0 0
Ако концертът на Елексир беше голям и посетен съм сигурен, че щеше да има ревю тук! ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metalistvr123 10.04.2011 22:32:05 отговори + 0 0
Хахаха някои индивиди просто нямат умора да се пенят и да си избиват комплексите изказвайки се за неподготвени за групи,които съществуват още преди техните родители да бъдат планувани.Точно тези музиканти на пенсионна възраст,имат много повече енергия от много младежи в тази държавица.Да не говорим че тези "пенсионери" имат много повече талант от повечето алтернативни групички взети заедно.А и тези алтернативки да ги видим след 20 години дали ще имат същата популярност и дали ще пълнят стадиони,както "пенсионерите" правят сега,които ще се слушат и след 200 дори 300 години защото са класика в музиката!Споровете натам са излишни!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 10.04.2011 22:13:41 отговори + 0 0
Тигре, пениш се не на място и се изказваш неподготвен. Тук става въпрос за алтернативния рок, представители на който много рядко идват насам. Метъл войните се водят другаде. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тигър 10.04.2011 21:52:26 отговори + 0 0
Нещо ми стана интересно... Как се дефинира пенсионер? Другото, което ми е интересно, е как така тук не идвали актуални групи... Каквото и да е актьална група, понеже по света картинката не е много по-различна от тукашната по отношение на популярността на метъл-групите. И там първите имена, които изникват в акъла на масата, като чуе за метъл, са Metallica, Iron Maiden, Black Sabbath, Judas Priest и т.н., и тук е така. И там именно групите с десетилетия опит пълнят сами стадиони/големи зали и хедлайнерстват по концерти, и тук е така. И там те са актуални, и тук е така. Или някой ще каже, че е обратното?

Да не говорим, че, все пак, идват и доволно количество млади групи. Просто загледайте малко какво става и стига карахте по инерция, може ли?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 10.04.2011 21:20:38 отговори + 0 0
Извинявайте, но членовете на тези групи наистина клонят към пенсионна възраст и това не е обида. Всички сме се запътили натам. Млади групи рядко идват насам и затова е събитие. Другите продължават да идват, но това отдавна вече не е. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 10.04.2011 20:01:11 отговори + 0 0
всеки да ходи на каквото си иска но да не обижда другите
като отидем на "пенсионерите" Джудас и Уайтснейк, които ще съберат примерно 30 000 да почнем ли да плюем Гуано с тяхните само 3000 ????
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 10.04.2011 19:56:27 отговори + 0 0
На този концерт видях познати, за които дори и не подозирах, че ходят на рок концерти. И да плюете по jasta, полза няма - наистина много фенове на този стил не ходят на други концерти, което си е самата истина. Няма причина да се чувствате обидени от това, че някой не слуша хеви метъл групи, които харесвате вие, а ходи на по-алтернативни концерти веднъж в годината или дори по-рядко. Въпрос на вкус! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bateharo 10.04.2011 19:15:25 отговори + 0 0
Мдам, явно по-модерните и алтърнативни банди също имат многобройни фенове- доказва го пълната зала Христо Ботев.Интересен репортаж, но аз ги пропуснах, защото датата съвпадна с концерта на култовите олдскул маниаци Еlixir!Изживяването беше нистина смазващо здраво олдскуул,типична бритиш метъл атмосфера и добър саунд, малобройна, но отбрана и отдадена френетизирана публика...Групата заби повече от 2 часа- много добре свират на живо, раздадоха се, а и ни е от публиката бехме в непрестанен хедбенгинг, завихри се на неколко пъти и пого, имаше сиркъл пит, малко краудсърф, дори стейдждайвинг!За моя изненада освен 30-40 годишни олдскул тру метъли имаше и млади тру хеви метъляги на по 17-22 години!
След тва групата си прави снимки половин час с феновете и радаваха автогерафи,а после имаше вихрено афтърпарти в един як метъл бар-д о зори- размазахме се...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стоил 10.04.2011 18:02:31 отговори + 0 0
Нечовешки концерт, както беше и първия!Силна група, силна публика, приличен звук. Само един слаб момент, но никак маловажен - културата на публиката: пушачите отново отровиха атмосферата в залата (кога ли ще се научат да не пушат в затворени пространства, дори и да има перфектна вентилация; толкова ли е трудно да се издържи 2-3 часа без цигари? - иска се малко воля и култура, чини ми се) и друго: пода в залата и стълбите пред залата бяха заринати от камари празни пластмасови чаши и кутии от бира. И то точно в така прокламирания ден за почистване на София Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Биб 10.04.2011 17:40:48 отговори + 0 0
Концертът беше добър. За 2ри път гледам Гуано и сякащ първият път повече ми харесаха
btw, нз защо плюете по jasta при положение, че е напълно прав/а
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


бг 10.04.2011 17:18:46 отговори + 0 0
най-добър беше звука на алис ин чеинс,а рамщайн бяха също на ниво.но като за зала звука не беше лош също Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lady 10.04.2011 17:14:02 отговори + 0 0
@ Йоанс
Control наистина си беше хит по едно време. Пропуснал си
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Templar 10.04.2011 16:21:05 отговори + 0 0
Еееееееееее супер концерт отново .... много се раздават ...мн радват..
а jasta не заслужава дори да се занимавате с него природата е направила каквото може
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.04.2011 15:33:25 отговори + 0 0
jasta,нали си знаеш мястото?ае у лево...да не съм те видял да пускаш коментар! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 10.04.2011 15:07:58 отговори + 0 0
Artery имали "тотален хит"? Хаха, пък аз да не знам. Къде по-точно е хит, Nousha? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 10.04.2011 14:33:53 отговори + 0 0
Уникално беше, 2 от 2. Безапеалционно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.04.2011 14:23:00 отговори + 0 0
jasta
Аз съм на 16 обаче знам ,че хеви пенсиите събират над 15000 хил.д на концерт
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SepulTeraHead 10.04.2011 13:36:12 отговори + 0 0
Хубав репортаж! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.04.2011 13:30:57 отговори + 0 0
Абе малко на стаден принцип всеки влиза и застава и се бяха струпали от към входовете... От другата страна почти можеше да се тича
Но концерта си беше як!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

jasta 10.04.2011 10:17:21 отговори + 0 0
Нормално е да е пълма с въодушевени хора,хората са зажаднели за такива групи,писнало ни е от хеви метъл пенсии.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


... 10.04.2011 09:57:24 отговори + 0 0
К`ви скейтове бе. Всеки беше нарамил сноуборда!
Зала Христо Ботев отдавна не е била толкова претъпкана от въодушевена публика.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

redordead 10.04.2011 09:56:16 отговори + 0 0
destructor - 2011-04-10 05:13:54
А репортаж за N.W.O.B.H.M. концертът на Еlixir ще има ли?!
======
в петък вечерта в дивака на хр. белчев бяха седнали хора от екипа им там, а може и някои от елкисир да са били с тях, не ги пзонавам по физиономии, но бяха 7-8 човека
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анонимен 10.04.2011 09:35:18 отговори + 0 0
Носихте ли си скейтовете? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

destructor 10.04.2011 05:13:54 отговори + 0 0
А репортаж за N.W.O.B.H.M. концертът на Еlixir ще има ли?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.04.2011 03:20:41 отговори + 0 0
Имаше ли jump? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Мариела 10.04.2011 01:16:15 отговори + 0 0
Хора, оглушавате!
Звукът беше зле, брутално кънтящ, вокалите се чуваха с усилие (около озвучителите бях)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 9.04.2011 23:52:25 отговори + 0 0
Сериозно, звукът наистина беше много хубав. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

teodoros 9.04.2011 23:50:37 отговори + 0 0
ЕБАСИ ДИВИЯ КОНЦЕРТ !!!.....Изтрещех :Х:Х:Х.. УазкъУтването на Годината (е поне до Бодом ) ) .... ии Кецовете ми НЕ приличат на Нищо !!!...
-----------THX. GUANO APES !!!!......
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 9.04.2011 23:41:15 отговори + 0 0
Кристален звук в зала "Христо Ботев"????????
Това за пръв път го чувам
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 9.04.2011 23:37:29 отговори + 0 0
Секси беше, естествено. Залата щеше да се срути към края, голямо викане/скачане беше. Великолепни ARTERY и GUANO APES + Кристален звук = Страхотен концерт ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 9.04.2011 23:24:25 отговори + 0 0
Интересува ме само едно - секси ли беше певицата??? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Diluted 9.04.2011 22:52:00 отговори + 0 0
Поздрави за експедитивността, Katehizis! Тотално оправдавате нивото си на популярност с професионализъм и страст към любимата музика!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".