Репортаж от първия ден на "SPIRIT of Burgas 2011"

13 авг 2011, 17:40 ч. 792 / 1 8
пред./следв.
Ден първи от "Spirit of Burgas 2011" вече е в историята. Ето накратко какво успя да види екипът на любимия ви сайт "Metal Katehizis": Час преди същинското започване на фестивала зоната около Морската градина в Бургас изглажда доста слабо населена. Сред тълпата, струпала се около входовете, започват да се чуват въпроси от рода на: "Тази година май има по-малко хора?" И действително малко преди началото на фестивала посещаемостта не изглеждаше особено обнадеждаваща. След кратка разходка из фестивалната площ става ясно, че разположението на сцените, баровете и тоалетните съответстват на това от миналогодишното издание. Виждаме много познати физиономии, взимаме си по едно питие и се насочваме към "Main Stage", където тази година "Spirit of Burgas" откриват момчетата от SMALLMAN, за които това е трето участие на фестивала, но първо в "титулярен" състав. След доста успешния им концерт на "Jack Daniel’s Rock Stage" (JDRS), участие на престижен фестивал в Румъния и непрестанно засилващ се интерес към групата, беше логично тази година да ги видим на основната сцена на "Spirit of Burgas". И трябва да кажем, че тя всъщност доста им отива! Сетът на SMALLMAN започна с най-големия им хит, ако изобщо можем да дадем такова определение - "Evolution". Още щом Цецо засвири космическото интро на своята гайда, хората започнаха да се стичат към "Main Stage", като до към края на сета на SMALLMAN множеството наброяваше може би около 2500 души. Звукът беше на доста добро ниво, а представянето от страна на музикантите - направо изключително. Прави впечатление огромното старание, което влагат в своето изкуство, и професионализмът, с които подхождат към сценичното си представление. 10/10 без никакви колебания.

   За съжаление, програмата на фестивала е така направена, че понякога две, а дори и три от групите, които бихме искали да видим, свирят по едно и също време на различни сцени. Няма как, наложи се да пропуснем част от шоуто на супер-групата SIMB (идва от "Satan Is My Bitch") на "JDRS", но това, което успяхме да видим, беше повече от размазващо! Бандата е съставена от познати на родната сцена имена, участващи в групи като ARTERY, BROTHERS IN BLOOD и EBANIZM, като фронтмен, разбира се, е супер готиният образ, познат на всички като Бабата. Тежкият им Crowbar-ски rock’n’roll създаваше солидна ударна вълна над Бургаския залив за радост на няколко стотин надъхани фена. Изтичахме и до "Blues & Jazz", за да се насладим на KOTTARASHKY LIVE BAND. Прелюбопитният им етно-електро-джаз на живо всъщност е със значително по-високо октаново число, отколкото в студийните им работи, като към този микс от стилове спокойно можем да добавим и рок. Момчетата свирят с главозамайваща виртуозност, като това в никаква степен не води до онова чувство за елитарност и дистанцираност от публиката, напротив - музиката им създава страхотно настроение и кара почти всички пред сцената да се впуснат в танци.

   Минаваме набързо да проверим какво се случва по останалите сцени. ONYX помитат всичко живо пред "Main Stage" с бруталния си хардкор-хип-хоп, като няма да е пресилено, ако кажем, че на живо всъщност са доста тежички. Преди да се насладим на хардкор ветераните от SUICIDAL TENDENCIES, скокваме до "JDRS", където SHEKY отново прави кавър на BLACK SABBATH и имитира 1:1 сценичното поведение на въздесъщия Ozzy Osbourne. Решаваме, че ни идва леко в повече и зачакваме ST да излязат на "Main Stage".

   SUICIDAL TENDENCIES са едно от големите имена в хардкора, като всъщност това единствено стилово определение е доста ограничаващо за групата и не дава пълна представа за многообразието от стилове и влияния в музиката им. За Mike Muir и компания това е трето гостуване у нас, като след два много успешни концерта в софийската зала "Христо Ботев" съответно през 2000 г. и 2007 г. дойде ред да акостират и на плажа в Бургас. Излишно е да обясняваме кои са ST и какво са постигнали в музикалната си кариера, в какви странични проекти са участвали и с какви имена от световния шоубизнес са работили. Трябва обаче да споменем, че на живо групата гази като валяк! Сценичното поведение на Cyco Miko не може да те остави безучастен свидетел на случващото се. Този човек се раздаде на 100 процента и адски му личеше, че наистина гори в това, което прави. Хората с него на сцената също дадоха всичко от себе си. Звукът на ST беше на много добро ниво, както и осветлението. Момчетата както винаги демонстрираха страховити музикантски способности, като няма как да подминем извънземното представяне на ритъм секцията в лицето на чернокожите виртуози Spethan "Thundercat" Bruner и Eric Moore. Чухме класики като "You Can't Bring Me Down", "War Inside My Head", "Suicidal Failure", "Possessed To Skate", "Cyco Vision" и много други - около час и половина супер надъхващ ST сет с всичко, което бихте искали да видите и чуете от квинтета.

   Успяваме да хванем малко от концерта на проекта Карагеоргиев/Койчев на "Blues & Jazz" сцената. Двамата китарни виртуози бяха в компанията на небезизвестните Александър Леков (бас) и Стоян Янкулов (барабани) и думите са недостатъчни да опишем изкуството, което създаваха на сцената. Тичаме към JDRS, за да видим завършека за деня C4, начело с Чиката от LAST HOPE, чиито концерт ще запомним освен с всички положителни емоции, характерни за групата, така и с кошмарно лошото озвучаване. MARK FOGGO’S SKASTERS закриват фестивалния ден на JDRS. Третото им участие у нас, по подобие на предните две, се характеризира със страхотното настроение, което създават пичовете, възхвалявайки така любимите им легални в Холандия леки наркотици.

   С надежда за по-добро посещение на "Spirit of Burgas" през уикенда се подготвяме за следващия ден, започващ всеки момент, в който ни очакват имена като SKUNK ANANSIE и MOBY.

Яни

SUICIDAL TENDENCIES @ Spirit of Burgas
SMALLMAN @ Spirit of Burgas

още за:

Spirit Of Burgas


Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Yanni 14.08.2011 15:27:56 отговори + 0 0
Ще има, пече се. ;-)
Провери след някой и друг час.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mogul 14.08.2011 14:32:36 отговори + 0 0
Навсякъде из другите медии пише и по данни на организатора ,че имало 8500 човека, незнам коя е вярната цифра.....Катехизис, ще има ли репортаж за втория ден?
Колкото и да не влизат в праведната музика Моби и Скънк Ананси са доказани имена!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

много зле 14.08.2011 00:24:29 отговори + 0 0
много слабо, имаше не пове4е от 3000 4овека, какъв фестивал е това, излагация... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

сатанас 13.08.2011 19:07:32 отговори + 0 0
защо пишете простотии Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

конън 13.08.2011 19:00:44 отговори + 0 0
анонимен, да не забравиш сиренето Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Prasta 13.08.2011 18:51:34 отговори + 0 0
@анонимен, обуй си кожените слипове, пусни си Manowar и измий Кадета. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Jasta 13.08.2011 17:56:21 отговори + 0 0
Повече хора има от КРаварна,споко. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анонимен 13.08.2011 17:48:29 отговори + 0 0
На това позорско фестче някои ходи ли изобщ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".