Кулминацията на "SPIRIT of Burgas 2011" бе във втория му ден

14 авг 2011, 21:34 ч. 1027 / 9 22
пред./следв.
Вторият ден на "Spirit of Burgas 2011" започна по програма точно в 19:45 ч. с изпълнение на нашенците P.I.F. на основната сцена на фестивала. Този път Димо излезе с почти нов състав, на около два месеца по негови думи, но очевидно са свършили добра работа по време на репетициите. Групата заложи основно на старите си хитове, за радост на увеличаващото се множество. Трябва да отбележим, че посещаемостта на втория фестивален ден определено беше поне двойно по-голяма от първия. В 20:00 ч. започнаха няколко концерта, които искахме да погледаме, затова направихме поредното кръгче между сцените. На "На Тъмно Stage" SKRE4! изнасяха своето рап-метъл шоу пред доста рехава аудитория и на фона на наистина ужасно озвучаване. В съседство, на "Blues & Jazz" сцената се случваше нещо доста интересно. Група младежи, носещи името SOUTH WICK свиреха толкова добър джаз-фънк, че нямаше как да не им се полюбуваме за няколко песни, докато публиката им непрестанно се увеличаваше. Ако си падате по стила, определено посетете някой от бъдещите им концерти, пичовете създават страхотно настроение! По същото време на "Jack Daniel’s Рок Арената" (JDRA) се вихреха момчетата от Пловдив, познати като AUTOMATIC FLOWERS. При тях също на дневен ред стоеше проблемът със звука, но за разлика от SKRE4! бяха събрали значително повече хора пред сцената - около 200 души. Групата е доста интересна на живо и определено си струва да им хвърлите едно око по време на някоя от клубните им изяви в София и Пловдив, но тази година на "Spirit Of Burgas" сякаш не даваха най-доброто от себе си. След тях на сцената излязоха победителите от тазгодишния конкурс за нови групи "Battle Of The Bands", а именно любимците на публиката CENTER. Ако не сте ги чували/гледали до сега, може би е добра идея да проверите за какво става въпрос, защото както се казва "в тези момчета има хляб". Тежките им южняшки рифове сгъстиха тълпата пред "JDRA", очевидно доста от хората добре познаваха тази банда, а звукът този път беше на сравнително по-добро ниво. С интерес очакваме развитието на CENTER в близко бъдеще, като най-вече ни се ще да надуем техен албум в колата на път за следващия "Spirit". Нека това бъде и пожеланието от екипа на "Metal Katehizis" към тези готини момчета!

   Обратно на "Main Stage" течеше шоуто на добре познатия у нас Jeff Scott Soto, който в последните години доста често пребивава в Бургас, по една или друга причина ;-) Американецът едва ли се нуждае от кой знае какво представяне, тъй като гласът му е звучал в групи като JOURNEY, YNGWIE MALMSTEEN, AXEL RUDI PELL, TALISMAN и още много други. На сцената на "Spirit Of Burgas" JEFF излезе с местни музиканти, познати като група G.R.A.S., което не е неговият "титулярен" бенд, но личеше добрата сработка помежду им. JSS заложи основно на песни от соловите си албуми, което може би не се понрави на голяма част от публиката, поради простата причина, че те не са толкова популярни, колкото работите му в изредените по-горе групи, но не липсваха и песни на TALISMAN. След края на концерта останахме пред "Main Stage" за да изчакаме шоуто на звездите от Великобритания - SKUNK ANANSIE.

   Skin (вокали), Cass (бас), Ace (китара) и Mark (барабани) излязоха на сцената малко след обявения час под звуците на добре познатато ни интро на песента "Yes It's Fucking Political" от втория албум на групата. Супер ексцентричната фронтдама беше избрала за сценично облекло прилепнал бляскав черен костюм, като на раменете и имаше огромни пера. За феновете на SKUNK ANANSIE, а и не само за тях е ясно, че на живо групата изнася неповторимо шоу, а сценичното поведение на Skin е наистина уникално. Точно това видяхме и в Бургас - една изключителна банда, която в голяма степен ни накара да забравим за всичко, което бяхме гледали до този час. Звукът беше убийствен, което е задължително условие за един голям концерт. Да, SKUNK ANANSIE направиха един наистина голям концерт! За разлика от предния ден, този път публиката беше около 15 000 души и нямаше как да не се сетим за страхотните концерти на FAITH NO MORE и PRODIGY от предишните издания на "Spirit Of Burgas". SKUNK ANANSIE изсвириха своеобразен "Best Of", като не подминаха и последния си албум - "Wonderlustre", от който обаче чухме едва три песни, за добро или лошо, както и "I’ve Had Enough", която не присъства в никое от изданията на групата, но е достъпна за даунлоуд в Глобалната Мрежа. Разбира се, ключовите моменти в шоуто на квартета бяха песните "Charlie Big Potato", "I Can Dream" и баладичната "Weak". Хиляди гърла пригласяха на Skin, като на моменти тя самата не успяваше да скрие задоволството си и ни отвръщаше с огромната си усмивка. На няколко пъти Skin слизаше долу при публиката и се покатерваше върху хората на предните редове, което си е запазена марка за концертите на SKUNK ANANSIE. По време на последното парче "Little Baby Swastikkka" Skin влезе сред публиката и накара хората да седнат на земята заедно с нея, като по неин сигнал всички скочиха във въздуха. И така за малко повече от час групата определено успя да си създаде много нови фенове у нас и честно казано не би било изненада, ако ги видим и на самостоятелен концерт някога в недалечното бъдеще.

   Точно в полунощ под звуците на интрото "God Moving Over The Face Of The Waters" на сцената с бенда си излезе Moby. Неговият сет намира място в този репортаж не само заради промъкващите се в стиловите определения на музиката му "електронен рок, алтернативен рок", но и заради истинското рок звучене през една голяма част от концерта му. Електроника, денс, поп, рок, диско - може би изглежда като манджа с грозде, но на живо звучи като най-готиното преживяване край морето под лятното небе, което може да си представи човек на бургаския бряг. Страхотно настроение, контакт с публиката и хит след хит предложи Moby в продължение на час и половина, през които свири на китара, клавири и барабани, а вокалистката Joy Malcolm ни скри шапката с глас и танци, които - с чиста съвест ще използвам любимото клише - взривиха тълпата. Чухме "We Are All Made of Stars", "Bodyrock", "Flower", "Porcelain", "Why Does My Heart Feel So Bad?", соло на барабани, две изречения на български от басистката Светла Василева, и талази разбиваща музика с кристален звук в задушната вечер.

Яни, Nousha


Jeff Scott Soto @ Spirit of Burgas
Skunk Anansie @ Spirit of Burgas
Moby @ Spirit of Burgas
Moby - Spirit of Burgas


Коментари   (22)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


kaizzer sozze 19.08.2011 19:49:02 отговори + 0 0
10 20 40 хиляди ? На кой му Пука ? Концерта изкърти всички ! Moby е перфекционист,звук,светлина,дух все едно слушахме CD ! Адското качество ! Поклон ! Респект ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 16.08.2011 21:29:53 отговори + 0 0
Във Фейсбук профила на SKUNK ANANSIE вече са качени няколко снимки от Бургас, преценете сами:
http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10150345279267419&set=a.10150305429637419.392077.171527662418&type=1&theater
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.08.2011 16:08:52 отговори + 0 0
Нямахме и 5000 ако питате мен... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hyper 16.08.2011 00:33:49 отговори + 0 0
Е са не издребнявайте за някви 30 000 човека... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 15.08.2011 23:22:51 отговори + 0 0
Center! Center! Center!

п.п. а на Моби верно му се привиждаха 40 хиляди, кой знае защо
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Debelix 15.08.2011 23:05:26 отговори + 0 0
да, Моби е наше момче..в младежките си години (началото на 80-те) Моби е свирил в пънк хардкор бандата Vatican Commandos :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.08.2011 18:21:55 отговори + 0 0
40 хиляди? пълен абсурд Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хаха 15.08.2011 17:55:34 отговори + 0 0
Идете да кажете на Моби, че сме били 10 хиляди. Той на няколко пъти се обърна към публиката, споменавайки 40 хиляди ) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Соломон Хюцлер 15.08.2011 16:39:28 отговори + 0 0
Вярно е - за всички концертни репортажи се изтървавате с цифрите! По-кротко и бройте по-обективно. Едва ли е голяма похвала за организаторите като им „надуете“ посещаемостта. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.08.2011 14:07:30 отговори + 0 0
съвсем логично... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


galya_dimova 15.08.2011 13:51:59 отговори + 0 0
Ха, ха 15 000, според мен не бяхме повече од 8-10тина хиляди, на FAITH NO MORE бяхме поне 2 пъти повече!!!
Тази година слабичък беше феста...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.08.2011 13:38:42 отговори + 0 0
hyper - 2011-08-15 13:26:56
Моби е бог от гледна точка на електронната музика, някои тук слушаме и малко по-различни стилове от време на време...

За жалост пич под новините винаги има купиша изказвания на тесногръди хора с негативен оттенък и обиди към какво ли не. И Тесногръдието се дължи не на това, че някой не слуша или харесва Моби, то това е въпрос на личн вкус, а на вечния стремеж, вместо да признаеш, че някои гради кариерата си и се развива в даден стил, независимо колко "праведен", а да го оплюеш, да го отречеш...а може, щом не ти харесва, просто да си замълчиш културно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hyper 15.08.2011 13:26:56 отговори + 0 0
Моби е бог от гледна точка на електронната музика, някои тук слушаме и малко по-различни стилове от време на време... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Таблото. 15.08.2011 12:59:16 отговори + 0 0
Аз пък бях на Култур Шок и ми хареса. Много ми се щеше на Моби да му чуя повече от две песни, ама две две кой ти ги дава. Айде уважение за присъствалите и игнор за троловете! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

съдията 15.08.2011 11:26:53 отговори + 0 0
А, ти, Стефане, като не харесваш мнението на Анонимен, защо решаваш да му отговаряш? Както ти си бил подразнен от неговото изказване, така и той е бил подразнен от изказването на hyper. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Стефан 15.08.2011 10:27:57 отговори + 0 0
Не казвам кой какво да пише. Просто се чудя, защот като не харесваш Moby пишеш простотии по негов адрес? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.08.2011 10:02:47 отговори + 0 0
Стефан - 2011-08-15 06:53:41

Ти не можеш да определяш кой какво да коментира! Всеки има право да изкаже мнение, по тази причина е направен този message board! Ако не ти харесва нечие мнение, не го чети!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стефан 15.08.2011 06:53:41 отговори + 0 0
Анонимен - 2011-08-15 00:27:09
hyper - 2011-08-14 23:07:20
Моби е бог, само за него ме е яд, че не успях да ида... :/

Бог на какво точно е този плешив палячо, та не се сещам... електронен рок, пхахаха, по-голяма боза от неговата "музика" рядко може да се чуе, а аз съм изслушал доста и стилово всякаква музика.
Единственото що-годе читаво нещо, сътворено от "бога" моби е Lift me up, всичко останало е по-трудно смилаемо и от Cannibal Corpse...


Като не ти харесва, защо изобщо коментираш нещо?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Highly Urbanistic 15.08.2011 01:24:09 отговори + 0 0
Center! Center! Center! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.08.2011 00:39:57 отговори + 0 0
моби е наш човек http://static.theb9.com/img/pictures/1310342206dzCtpJd2Fq4zsv5fdezH.jpg Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 15.08.2011 00:27:09 отговори + 0 0
hyper - 2011-08-14 23:07:20
Моби е бог, само за него ме е яд, че не успях да ида... :/

Бог на какво точно е този плешив палячо, та не се сещам... електронен рок, пхахаха, по-голяма боза от неговата "музика" рядко може да се чуе, а аз съм изслушал доста и стилово всякаква музика.
Единственото що-годе читаво нещо, сътворено от "бога" моби е Lift me up, всичко останало е по-трудно смилаемо и от Cannibal Corpse...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hyper 14.08.2011 23:07:20 отговори + 0 0
Моби е бог, само за него ме е яд, че не успях да ида... :/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".