DEPECHE MODE в София: Извънземните кацнаха отново в столицата ни

13 май 2013, 10:04 ч. 4203 / 63 32
пред./следв.
Ако има електронна група, която да се родее най-много с рок музиката, то тя със сигурност се нарича DEPECHE MODE. Доказателство за това твърдение е фактът, че британците от Есекс са повлияли чрез песните, клиповете и подхода си към музиката на неимоверно количество рок и метъл банди. Съвсем не е случайно и че DEPECHE са едни от най-кавърираните изпълнители изобщо и много представители на твърдите жанрове имат в творчеството си свои трактовки по техни песни. Казваме всичко това заради онези наши читатели, които винаги се "учудват", когато новина, свързана с DEPECHE MODE, попадне на страниците на сайта ни. Ако не беше тази група, със сигурност доста от любимците ни днес нямаше да звучат по начина, по който сме свикнали да ги чуваме, а част от тях може би дори и нямаше да съществуват. Именно затова DEPECHE са винаги добре дошли гости в новините на "Metal Katehizis". Спомнете си концерта им през 2006-а година, когато на стадион "Локомотив" в столицата ни се събраха над 30 хиляди зрители, немалка част, от които бяха почитатели на рока, а събитието се превърна в истински празник за феновете на качествената музика. Три години по-късно заболяване на вокалиста Dave Gahan попречи на втората ни среща с DEPECHE MODE, но още тогава музикантите от групата дадоха обещание, че следващото им турне задължително ще започне с концерти в шестте държави, които те не успяха да посетят заради проблемите със здравословното състояние на Gahan. Едва ли някой се е съмнявал в думите им - DEPECHE са група, която изключително много държи на връзката с феновете си и прави всичко възможно да не ги разочарова. Обещанието е спазено и снощи, отново на стадион "Локомотив", видяхме за втори път една от най-важните за съвременната музика групи.

   Първи на сцената в 19:40 ч. се качиха съгражданите на DEPECHE MODE - F.O.X. Електронната поп/пънк банда е избрана да подгрява първите пет концерта от турнето лично от Gore, Gahan и Fletcher. И веднага трябва да кажем, че изборът им е много добър, защото музиката на F.O.X не е много далеч от звученето на DEPECHE, песните им са със запомнящи се мелодии и са приятни за слушане, а музикантите оставиха добри впечатления у българската публика. В рамките на около 30 минути те представиха композиции от дебютния си албум "Chimera", като от изсвирените парчета ще отличим "I Am Electric" и "Guns & Horses".

   Martin Gore, Dave Gahan и Andy Fletcher кацнаха на "Локомотив" (точно така - те не се качват на сцената, а кацат ;-) в 20:55 ч., започвайки сета си с две чисто нови композиции - "Wеlcome to My World" и "Angel". Турнето, от което е част и концертът в София, ще обиколи цялото земно кълбо, за да представи на публиката "Delta Machine" - тринадесетия студиен албум на триото, излязъл в края на месец март тази година. DEPECHE MODE не са от групите, които отбиват номера, изпълнявайки едва две-три нови парчета и наблягайки само на стари и утвърдени хитове. Напротив - от "Delta Machine" българската публика чу цели седем песни, като това по никакъв начин не ощети онези, които бяха дошли заради любими на няколко поколения фенове мелодии. Концертът беше достатъчно дълъг и в него имаше за всекиго по нещо. Първият голям хит, който прозвуча, бе "Walking in My Shoes", като този път не видяхме на видеостените женските фигури, носещи птичи маски (идеята е дошла от картините на художника Йеронимус Бош, живял през 15-16 век), за които навремето един български "журналист" написа: "По екраните закрачи анимация от червени, като че ли генно модифицирани бройлери, с цел вуду магия". Липсата им не попречи на публиката да припява с пълно гърло на Gahan и да се наслаждава на поредната уникална визия и мултимедия, която ни представяха DEPECHE. Екраните бяха разделени тематично на триъгълници, в тон с надписите върху най-новата обложка на групата, а зад всичко онова, което видяхме тази вечер, отново стои гениалният фотограф и режисьор Anton Corbijn. От 27 години холандецът е неизменно с музикантите от DEPECHE MODE всеки път, когато те решат да запишат нов албум, клип или просто да тръгнат на поредното си турне, а освен с тях, той е работил и с множество други изпълнители, между които U2, METALLICA, NIRVANA, JOY DIVISION, Nick Cave и RED HOT CHILI PEPPERS.

   Концертът продължи с "Precious", от излезлия през 2005 г. албум "Playing the Angel". Разкошната песен, изпълнена с изключително чувство от страна на Gahan, ни напомни, че DEPECHE MODE са от онези артисти, които въпреки дългогодишната си история и стотиците си записи, продължават да правят качествена музика дори и в новото хилядолетие. Някъде тук съвсем неочаквано чухме и "Black Celebration", която преди това турне не беше изпълнявана от 2001 г. Песента ни вкара в по-бавната част на концерта, сякаш, за да успокои малко страстите сред публиката, а и за да може и музикантите да си вземат глътка въздух. Това меланхолично настроение бе прекъснато за кратко от "Policy of Truth", която ни пренесе в ерата на "Violator" - албумът на DEPECHE MODE, преобърнал света на музиката преди 23 години. В едни от най-силните и запомнящите се моменти на концерта се превърнаха новата "Should Be Higher", по време на която огнени пламъци и искри "танцуваха" по екраните, докато Dave докосваше вокалното съвършенство (визията напомняше на моменти концерт на RAMMSTEIN) и "Barrel of a Gun", със страховитото включване на ритъм китара от страна на Martin. В изненадата на вечерта се превърна "Higher Love", но не защото британците я изпълняват за първи път от 1993-а (да, от онова извънземно турне, наречено "Devotional"), а защото зад микрофона застана Gore. Не се наемаме да правим сравнения кое изпълнение е по-добро - това, което чухме снощи или онова, "Devotional"-ското на Gahan, но едва ли някой ще отрече, че точно тази песен, изпълнена от точно този човек е нещо, което си заслужава да се види и чуе. Martin Gore е истински гений и докато го гледаш, се питаш как е възможно само един човек да напише толкова много качествена музика и такова неизброимо количество хитове. Вярно обаче е и друго: откак отказа наркотиците и алкохола (или драстично ги намали - нямаме точна информация), добрите музикални попадения родени в съзнанието му също намаляват. Което ни кара да се питаме, дали пък не е време той отново да се върне към някои свои стари навици? ;)))))

   Превърналият се в радио хит през последните няколко месеца първи сингъл от новия албум "Heaven", беше последното парче от серията бавни композиции, а от тук, до края на концерта, DEPECHE наблегнаха основно на най-известните си песни. Чухме "A Pain That I'm Used To", но в ремиксирания й вариант, създаден от британския електро-гуру Stuart Price. Това не е нещо необичайно, предвид факта, че Gore обича да експериментира и да променя собствената си музика по време на живите изпълнения на DEPECHE MODE. Хиляди хора танцуваха и пяха на мега хита "Enjoy the Silence", докато триъгълниците на видеостената се бяха превърнали в голи женски тела, а първите акорди на "Personal Jesus" се стовариха върху публиката със същата сила, с която преди няколко дни сервисите на Григор Димитров бомбардираха безмилостно нищо неподозиращия Новак Джокович. Тук вече и Dave Gahan бе в стихията си - господар на сцената и олицетворение на идеалния вокалист, той напомня на моменти за Freddie Mercury и също като него се раздава на сто процента, когато е застанал пред екзалтираната публика. Истински звяр! Със сигурност, в английския тълковен речник срещу думата "frontman", едно от написаните няколко имена е неговото, а преди да си вземат довиждане с нас и да се скрият за кратка почивка зад сцената, DEPECHE MODE ни изпяха и "Goodbye".

   В началото на задължителния бис отново видяхме Martin Gore да се изявява като вокалист в прекрасната "Home", а малко по-късно той и колегите му решиха да се върнат към корените си с "Just Can't Get Enough". Е, рок феновете нямаше да се разсърдят, ако тази уейв/диско песен им бе спестена и на нейно място DEPECHE бяха изпълнили някоя разкошотийка като "In Your Room" примерно, но както се казва - каквото-такова. След това леко отклонение целия стадион се опита да заглуши Gahan по време на "I Feel You" - нещо, което няма как да се случи точно на това парче, а логичният завършек на шоуто дойде с "Never Let Me Down Agаin". Dave маха на публиката, море от ръце му отговаря и всички си тръгват доволни и усмихнати. Дори и падналият дъжд не успя да развали настроението на хората. А ние пък умишлено не ви говорим за звук, осветление и всякакви технически параметри свързани с концерта, защото при група от такъв ранг това е напълно излишно. Няма как да не споменем обаче, че май е дошло време да се преустанови провеждането на концерти на развалината "Локомотив". Не става въпрос за няколко стоманени въжета и дали те са подменени или не (нещо, което е от изключителна важност за безопасността на хората, разбира се). Става въпрос затова, че както често се случва, се излагаме пред чужденците. Ако не друго, то на изпълнители от ранга на BLACK SABBATH, IRON MAIDEN, DEPECHE MODE, Elton John, George Michael и т.н., не им отива да свирят и пеят на подобно място. А и българските фенове заслужават да гледат любимците си на доста по-европейски изглеждащи съоръжения. Това ще им се случи още утре, когато на Националния стадион "Васил Лески" те ще станат свидетели на още едно грандиозно музикално събитие - концерта на BON JOVI. А тук е мястото да кажем и едно голямо благодаря на DEPECHE MODE, че поне за малко ни отдалечиха от всичката гадост, която напоследък ни заобикаля. От цялата низост, която в последните месец-два ни залива от телевизионните екрани, вестници, сайтове и радиа. Martin, Dave и Andy - благодарим ви, че за два часа бяхме при вас. Отвъд.

   Ето и пълен сетлист от концерта на DEPECHE MODE, състоял се на 12 май, 2013 г. на стадион "Локомотив" в София:
----- Intro
01. Wеlcome to My World
02. Angel
03. Walking in My Shoes
04. Precious
05. Black Celebration
06. Policy of Truth
07. Should Be Higher
08. Barrel of a Gun
09. Higher Love (sung by Martin Gore)
10. When the Body Speaks (sung by Martin Gore)
11. Heaven
12. Soothe My Soul
13. A Pain That I'm Used To (Jacques Lu Cont's (aka Stuart Price) Remix)
14. A Question of Time
15. Secret to the End
16. Enjoy the Silence
17. Personal Jesus
18. Goodbye
Бис:
19. Home (sung by Martin Gore)
20. Halo ("Goldfrapp Remix" version)
21. Just Can't Get Enough
22. I Feel You
23. Never Let Me Down Agаin
Ози


   Разгледайте и галерията със снимки от концерта на DEPECHE MODE, която бе качена на сайта ни 30 минути след края на събитието (!!!)

DEPECHE MODE Live in Sofia
DEPECHE MODE Live in Sofia
DEPECHE MODE Live in Sofia
DEPECHE MODE Live in Sofia
DEPECHE MODE Live in Sofia


Коментари   (32)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 18.05.2013 18:25:54 отговори + 0 0
Тоя Metal чупи яко тъпомера. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.05.2013 09:14:21 отговори + 0 0
UK е една мааааалка част от планетата Земя, приятелю. А навсякъде другаде по планетата Земя, Депеш са многократно по-огромни от Дюран Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal 17.05.2013 00:24:44 отговори + 0 0
Duran2 в UK са точно толкоз колкото Депеш-а независимо от мнението на шизото.. виж тийърс-а са по-долу Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Янев 16.05.2013 18:54:18 отговори + 0 0
Страхотен репортаж, винаги като прочета нещо от Ози и после дълго ме "гризе" нещо отвътре, че съм пропуснал стрхотно щоу, макар и да не съм фен на дадената група. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Predator 15.05.2013 15:31:21 отговори + 0 0
не съм ощетен* Дейби флекстайпа... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Predator 15.05.2013 15:25:54 отговори + 0 0
Не ми допада да говорят от мое име, казвайки че не sym o]eten, че пропуснали някой от старите хитове - пропуснаха не хитове, а епики (In Your Room, Strangelove, People Are People, Useless, Stripped и т.н.) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lazy day 14.05.2013 22:53:31 отговори + 0 0
хубав репортаж. не можах да отида, сигурно е било приятно изживяване. бях на първия концерт и знам, че Депеш правят супер добро шоу. Сетът не е впечатляващ за мен, при положение, че Delta Machine не ме грабна особено, а съм слушала всичко издадено до момента. Определено са заложили на песни от този албум, докато през 2006 бяха включили много повече от класическите им хитове. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sulfuras 14.05.2013 19:12:59 отговори + 0 0
Харесва ми ваща игричка един човек драснал 5 коментара с различен ник , шизофреници ли допускат вече тук ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Верният отговор 14.05.2013 15:36:37 отговори + 0 0
г) Out of the fickin' game Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тестови въпрос 14.05.2013 14:20:20 отговори + 1 0
Човек, който сравнява Depeche Mode с Duran Duran и Tears For Fears e:

a) Глух
б) Не ги е слушал
в) Живял на Марс
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 14.05.2013 12:56:21 отговори + 0 0
Той е. Ама ти нещо не си ))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

nikson 14.05.2013 11:27:22 отговори + 0 0
Аха .Това трябва да го кажем за Duran Duran и Tears for Fears.Абе ти в ред ли си?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Лачирейс Кучев 14.05.2013 11:14:28 отговори + 0 0
тази група е много, ама много повече, рок, отколкото много рок групи, но някои хора няма никога да го разберат Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.05.2013 09:35:42 отговори + 1 0
"не свирят какъвто и да е било стил метъл или хард рок."

И никой не е казал обратното. Просто ти си един кон с капаци, които мощно ти пречат да виждаш по-далеч от върха на носа си. Проблемът е изцяло в теб.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

nikson 14.05.2013 08:51:52 отговори + 0 0
Какво общо има една new wave група с метъла не мога да разбера? Уважавам ги! В стила си са класа,но да ме пита всеки познат който не е наясно със стиловете ти ходили на Депеш Мод? Омръзна ми да обяснявам,че Депеш са ню уейв група от 80те не свирят какъвто и да е било стил метъл или хард рок. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 14.05.2013 00:17:13 отговори + 0 2
Скучна група, неприятна публика, ефектен концерт, добър репортаж. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.05.2013 20:08:52 отговори + 0 0
AVE DUMB-ASS Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сатаник 13.05.2013 19:57:52 отговори + 0 0
Бахти тъпата група-само истински блек метъл е истината,тия и пред балкона да ми свирят няма да излезна да ги гледам.AVE SATAN Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dobri 13.05.2013 16:23:46 отговори + 0 0
Хубаво ревю на концерта. Казали сте това което трябва- както трябва! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дарвин 13.05.2013 15:32:47 отговори + 0 0
Пожелавам на всеки фронтмен в света да е толкова "отчужден и уморен", колкото Дейв Гаан.
Баси мозъците виреят тук. С гъзовете си ли гледате концерти, не знам...
Колкото до "неуважителната вметка" за стимулантите и Мартин, написаното в репортана е абсолютната истина.
Мартин спря злоупотребите с алкохола след "Playing The Angel" и двата албума след него, макар и да със със силен материал, не могат да се похвалят с феноменалната класа и вдъхновение на предишните.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Зиги 13.05.2013 15:07:42 отговори + 0 0
До двамата псевдоморалисти по-долу - доста задръстено мислене имате )))) Естествино, че никой не възхвалява наркотиците, просто вие сте си забравили чувството за хумор някъде Ходете да проповядвате другаде, тук сте леко досадни.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

рептил 13.05.2013 15:04:51 отговори + 0 1
df - 2013-05-13 14:17:48
една уморена и отчуждена група

Абсолютно точно определение.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Живко 13.05.2013 14:37:39 отговори + 0 0
Невероятен концерт, още не мога да се опомня! А репортажът ви е страхотен, браво Катехизис!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.05.2013 14:35:24 отговори + 0 0
"откак отказа наркотиците и алкохола (или драстично ги намали - нямаме точна информация), добрите музикални попадения родени в съзнанието му също намаляват. Което ни кара да се питаме, дали пък не е време той отново да се върне към някои свои стари навици? ))))"

Много неуважителна вметка на фона на иначе приятния репортаж. Възхваляването на "старите навици" не трябваше ли да остане в гимназията...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

df 13.05.2013 14:17:48 отговори + 0 1
една уморена и отчуждена група твърде далеч от собствената си класа. Радвам се че можах навремето да ги видя и в добрите им години, извън БГ разбира се. Иначе репортажа е 6+ без да съм съгласен, че много рок и метъл групи са повлияни от ДМ. Според мен са самостоятелно явление в музиката. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 13.05.2013 13:20:31 отговори + 1 0
Ето така се пише репортаж за концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Scardust 13.05.2013 13:10:10 отговори + 0 0
Sounds of the universe беше толкова неприятно игнориран, че ми се развали кефа. Изпълненията на Мартин бяха най-доброто, като не изключвам и Soothe my soul... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Неавтора 13.05.2013 12:59:35 отговори + 0 0
Чакаме и Йонас да открива грешки и създава нови фонетични правила Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

До автора 13.05.2013 12:57:55 отговори + 0 0
"откак отказа наркотиците и алкохола (или драстично ги намали - нямаме точна информация), добрите музикални попадения родени в съзнанието му също намаляват. Което ни кара да се питаме, дали пък не е време той отново да се върне към някои свои стари навици? ))))"

Пич, не искам да ти разказвам за ужаса когато твой близък човек стане наркоман, но само допусни (съмнявам се, че ще можеш, но поне се замисли) как въпросните думи биха повлияли на лабилните хлапета, които са на границата или вече са започнали и са музиканти, примерно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.05.2013 12:10:47 отговори + 0 0
не разбирам негодуванието че се пише за Депеш
във форума на Катехизис какви хора пишат? народни певици ли?
темата за този концерт е прегледана 21000 пъти и има 390 поста
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Depositus Cordis 13.05.2013 11:21:52 отговори + 0 0
Е как вкара Григор и Джокович в репортажа не е истина

П.П. Разглезихте ни с по-добри снимки.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сашка Бояджиева 13.05.2013 10:28:46 отговори + 0 0
Наистина страхотен концерт. Много добре е написаната статията - напълно отговаря на моите впечатления и наистина и аз считам, че повече не трябва да се излагаме и да се правят концерти на стадион Локомотив. Дано следващия път видим Депеш на по - подходящо място, макар наистина всички недостатъци около организацията на събитието да бледнеят пред шоуто, магнетизма и страхотния вокал на Дейв и компания. Концерта си заслужаваше определено. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".