Силни вибрации в "Арена Армеец" - Lenny Kravitz отново разтърси София!

5 май 2019, 10:05 ч. 3593 / 10 10
пред./следв.

   На 4 май 2019 г. българската публика се срещна с Lenny Kravitz и неговата група едва за втори път. Всъщност можеше срещите да са три, ако през 2012-a той не беше отменил няколко от европейските си концерти, в това число и софийския, заради ангажименти към холивудската продукция "The Butler". Казваме едва за втори път, защото Lenny Kravitz е изключителен композитор, текстописец и мултиинструменталист, а свръхпрофесионализмът му, както когато е на сцената пред публика, така и когато е в студиото и записва албумите си, е пословичен и е твърде жалко, че за над 30-годишната му музикална кариера, българските почитатели на творчеството му са имали възможност да го видят и чуят на живо само два пъти. Така или иначе, Lenny Kravitz, който на 26-и този месец ще навърши 55, снощи беше в София и представи 11-ия си студиен албум "Raise Vibration", излязъл на музикалния пазар през есента на миналата година. Нещо друго? А, да - направи и зверски, ама наистина зверски концерт!

   Всичко започна в 20:00 ч., когато на сцената се появи абсолютно неизвестната на родната (а и не само) публика американска певица от нигерийски произход Annahstasia Enuke. Освен че към момента тя има издадено едно единствено EP, за нейното участие в "Арена Армеец" се разбра едва преди десетина дена. Това не притесни певицата по никакъв начин и в рамките на около 35 минути тя представи няколко свои композиции, гравитиращи около соул стилистиката и включващи в себе си джаз елементи. Дива и необуздана на сцената, Annahstasia на моменти е трудна за слушане, но все пак публиката я аплодираше след всяка от песните. В много редки случаи музиката ѝ напомняше на една друга певица от нигерийски произход, с десетки милиони продадени албуми и четири награди "Грами" зад гърба си - Sade. Пожелаваме и на Annahstasia да постигне подобни успехи. Ако не друго, то тя вече има мечтания старт - всеки начинаещ музикант би бил истински щастлив да започне кариерата си на една сцена с изпълнител от ранга на Lenny Kravitz пред огромни и препълнени зали. Представянето на Annahstasia Enuke в София ще се запомни и с изпятата от нея странна, но и в някаква степен интересна кавър версия на "Smells Like Teen Spirit" на NIRVANA.

   И като заговорихме за препълнени зали, то трябва да споменем, че за снощния концерт, "Арена Армеец" беше напълно разпродадена отпреди няколко седмици. Поради многото желаещи да се сдобият с (без)ценния билет, организаторите от "Sofia Music Enterprises" пуснаха в продажба в последния момент ограничено количество пропуски за седящите места, които се намират зад сцената. Подобен интерес към точно това събитие не е неочакван, след като през 2008-а за същия изпълнител на стадион "Академик" се стекоха над 15 000 човека. И този път, както и тогава, Lenny Kravitz не разочарова почитателите си. Той и групата му започнаха шоуто си с "We Can Get It All Together" от новия албум на Kravitz, като той се беше постарал да структурира сетлиста така, че да има за всекиго по нещо. В продължение на над два часа и половина публиката се наслади на няколко от най-добрите му нови композиции, солидно количество от най-големите му хитове, както и няколко доста приятни изненади от творчеството на Lenny, които той не беше изпълнявал на турнетата си от дълго време. Със сигурност можем да кажем, че случайно или не, сетлистът изпълнен в София бе вероятно най-добрият от цялото турне до момента.

   Огромна сцена, чудесно осветление и кристален звук - на това станаха свидетели дошлите да видят и чуят Kravitz. Да не забравяме и невероятно добрите музиканти, спомогнали много за качеството на концерта. Брас секцията от два саксофона и тромпет допълваше и разкрасяваше мелодиите написани от Lenny, а дългогодишният китарист в групата Craig Ross показа световна класа. Най-голямо впечатление обаче, освен самият Kravitz естествено, направи Gail Ann Dorsey, която се изявяваше от една страна на бас и клавишни, а от друга - като беквокалистка. Интересна като визия и невероятна като бас китаристка, Gail демонстрира защо именно тя е свирила и записвала през дългата си кариера с музиканти като David Bowie (над 20 години!), Bryan Ferry, Boy George, Charlie Watts и много други. Що се отнася до самата музика, която прозвуча, то няма как да не кажем, че в това отношение концертите на Lenny Kravitz са истинска наслада за ухото и окото. От рок до фънк и от соул до джаз, че от време на време и по нещо психеделично - този изпълнител определено знае как да държи публиката будна. Тя пък от своя страна доста си потанцува, подскача и попя на песни като "American Woman", "Dig In", "Bring It On" и "It Ain't Over 'Til It's Over". Една от черешките на тортата беше прекрасното изпълнение на новата "Low" (най-успешният сингъл от "Raise Vibration"), в която от време на време чувахме и гласа на Michael Jackson. Не липсваха и няколко от така характерните за творчеството на американския музикант балади, като особено впечатление в това отношение направи "Can't Get You Off My Mind". През далечната вече 2008-а, когато Lenny ни гостуваше за първи път, изящната "I Belong to You" ни се изплъзна, но този път я чухме в цялата ѝ прелест. В края ѝ пък се случи нещо интересно - певецът забеляза момиче от първия ред, което държеше плакат в ръцете си. "Какво пише тук? "Мечтата ми е да си направя селфи с теб." Хм... Това е мечтата на много хора. ОК, идвай при мен!" След миг момичето беше на сцената и... мечтата ѝ изпълнена.

   Lenny Kravitz, който е носител на четири статуетки "Грами" за най-добро рок изпълнение в четири последователни години (между другото, тази вечер чухме и четирите песни, донесли му въпросните награди), беше оставил най-доброто за най-накрая. "Where Are We Runnin'?" (с чудесно соло на саксофон) и "Are You Gonna Go My Way" вдигнаха на крака цялата зала, а задължителният бис започна с изключителното изпълнение на "Here to Love", като тук гласът на Kravitz беше акомпаниран само от пиано. Последва удължена версия на "Let Love Rule", в средата на която за радост на феновете Lenny направи дълга разходка из цялата зала, а същинският финал на вечерта дойде с "Again". Е, ако ни беше изпълнил и "The Chamber", всичко щеше да е повече от идеално, но нека не бъдем максималисти. И без тази перла от творчеството на Lenny Kravitz концертът беше повече от впечатляващ и след неговия край не ни остава нищо друго, освен да си пожелаем следващата ни среща с този невероятен талант, да не бъде отново чак след десет години.

   Снимки от концерта на Lenny Kravitz, състоял се на 4 май в зала "Арена Армеец", София можете да видите в нашите галерии, а ето и пълен сетлист от събитието:

01. Wе Can Get It All Together
02. Fly Away
03. Dig In
04. Bring It On
05. American Woman (THE GUESS WHO cover)
06. Get Up, Stand Up (THE WАILERS cover - part)
07. Fields of Jоy
08. Freedom Train
09. Who Really Are the Monsters?
10. Stillness of Heart
11. It Ain't Over 'Til It's Ovеr
12. Can't Get You Off My Mind
13. Low
14. I Belong to You
15. Mr. Cab Driver
16. Bank Robbеr Man
17. Where Are We Runnin'?
18. Are You Gonna Go My Way / Love Revolution (part)
Бис:
19. Here to Love
20. Let Love Rulе
21. Agаin


Текст: Ози
Снимки: Станимир Сребър

 



Коментари   (10)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Боб с надница 9.05.2019 10:38:12 отговори + 5 1
Това "новото" поколение фенове много разглезено. Покрай мен минаха едни и същи хора поне по 10 пъти - напред-назад, напред-назад. Пикаят ли, пушат ли, какво правят не ги знам, но все едно са на купон в студентски град - фръц насам, фръц натам. Развалят ми кефа когато трябва постоянно да ме бутат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мастъра 9.05.2019 11:21:08 + 4 1
Абсолютно съм съгласен! През 5 минути насам- натам. Тия хора концерт ли са дошли да гледат или просто ей тъй, няма к'во друго да праят вечерта и просто наминават през залата... На шоуто на Роджъра (споменавам го, щото и то беше на 4-ти май, точно преди една година и беше най- размазващото нещо, което някога съм гледал) много ме издразниха с това постоянно ръчкане и бутане...
П.П. Всъщност, поправка- най-размазващото нещо, което някога съм гледал беше "Стената" на "Васил Левски" през 2013-та ...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ами 6.05.2019 01:34:36 отговори + 10 12
Всичко хубаво, само че няколко видеостени в напълно разпродадената зала нямаше да са излишни. Дали са липсвали и на другите концерти от турнето? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тцъ 6.05.2019 08:56:05 + 4 10
В пълна зала къде да ти ги сложат тези стени? Това не е стадион. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Разбирач 6.05.2019 12:22:56 + 14 1
В това му европейско турне няма екрани. Вижте клипове от Любляна и Скопие. Просто такава си мзу е продукцията на Лени. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mambo Jambo 5.05.2019 19:11:23 отговори + 16 3
Страхотен концерт, беше като приказка. Повече такива концерти трябва да се състоят у нас. Хареса ми, че разбърка сетлиста си и ни представи малко над 20 парчета, някои скоро не бяха изпълнявани дори. Лени Кравиц има уникално поведение на сцена, лъха абсолютен професионализъм. Песните му са смесица от романтика, еротика, фънк, рок, дори имаше различни импровизации като реге American woman. Като минус бих откроил лошия звук на откриващата песен и на моменти по време на Let Love Rule (но ги оправиха веднага) и избора му култовата Fly Away да е още на второ място в сета, а не за накрая (доста западно подходи към нас ). На Let Love Rule може би за едни я разтегна излишно за малко повече от 20мин, но пък на фона на изпълненията на тази песен в други страни - тук всъщност остана най-много време сред публиката. Личеше си, че му хареса, дори ни напомни за концерта си във вече далечната 2008 г. Подгряващата изпълнителка не беше лоша, но по-скоро за клубна изява би била отличен избор. Откриващата й песен и кавърът на Нирвана бяха доста добри. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кривият син 5.05.2019 13:44:26 отговори + 17 5
Убийствено шоу! Наистина ЗВЕРСКИ концерт. Лени направо ни отвя! Звукът беше страхотен. Дано скоро пак ни навести Лени Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dig In 5.05.2019 11:08:35 отговори + 23 4
Убийствен концерт! Лени направо ни отнесе! Такъв звук в Армеец се чува много рядко, браво на озвучителите. Искам пак! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


CoreyT 5.05.2019 10:59:32 отговори + 21 3
Наистина ЗВЕРСКИ концерт! Огромен музикант, с огромно сърце...За съжаление на нас рядко ни се случва, но пък ще остане един най-яките концерти.
Тенкс Лени!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 5.05.2019 10:53:49 отговори + 14 14
Добър беше концертът, обаче това с разходката из публиката едвам го изтраях, половин час едно и също. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".