Симфония от емоции със SERENITY, FALLEN ARISE и ENTHRONEMENT

14 окт 2016, 21:25 ч. 1766 / 12 5
пред./следв.

  Областта Тирол в Австрийските Алпи е известна със ски пистите, историческите сгради от имперската епоха на Хабсбургите и характерната фолклорна техника на пеене „йодел”. Почти нищо общо с метълa, като изключим единствената призната в световен мащаб тежка банда от региона, създадена през 2001 г., издала пет студийни албума до момента, обиколила Европа и пробила на “Prog Power USA”, а на 13 октомври 2016 г. посетила за първи път България: SERENITY.

  Много от феновете, запознати с мелодичната и обаятелна смесица от пауър, прогресив и симфоник метъл и с текстовете, вдъхновени от исторически личности и събития, сигурно нямаше да имат против да видят SERENITY като специални гости на KAMELOT два дни по-късно. Четвъртък вечер и начало на концерта, обявено за 21:00 ч., бе може би една от причините в уречения час пред вратите на клуб “Live & Loud” в София да чакат само трийсетина човека. Поради технически причини вратите отвориха едва в 21:40, а докато дойде време за хедлайнърите, закъснението вече беше почти час и половина спрямо предварително обявената програма на събитието. 

  След саундчек, извършен пред току-що влязлата публика, пловдивската банда ENTHRONEMENT отстъпи от сцената за десетина минути, за да надене сценични костюми и грим, и се върна в 22:15, водена от викинг с ризница, шлем и меч, който обяви нашествието на „ордата, накарала всеки крал да трепери на трона си”. Петимата музиканти и тяхната фронтдама представиха изцяло авторски композиции в пауър/фолк метъл стилистиката (писани от китариста Кирил Харизанов), съчетани с подходящо сценично поведение, несъмнено повлияно от предишния опит на повечето членове на групата. Певицата Теодора „Фрея” Стоянова, която тази година е участвала в “Kitee International Music and Art Festival”, организиран от учителя по музика на NIGHTWISH, Пламен Димов, впечатли и с оперни вокали, и с ниски ревове. С харш вокали се включваше клавиристът Стоян Пенсов. ENTHRONEMENT завършиха в 22:50, отново с поява на „викингския войн” и вероятно с няколко дузини нови фенове.

Сетлист на ENTHRONEMENT:
01. Lost Saviour
02. Fire Still Burns
03. Fighting The Cross
04. Mjollnir
05. For Freedom!
06. Glory Lands
07. Asgard

serenity


  Гръцката симфоник метъл банда FALLEN ARISE вече е позната на родната публика, след като през април дебютира у нас като съпорт на концерта на CIVIL WAR в клуб “Joy Station”, но тази вечер имаше с какво ново да се похвали. Само преди малко повече от месец вокалистката Spyla се раздели с колегите си и нейното място зад микрофона зае британката Fiona Creaby, която пее и в APPARITION. Гласът на Fiona чудесно се съчетаваше със скрийм вокалите на Vlassis K, но звучеше убедително и самостоятелно в парчета като “Under The Bliss Of The Sun” от дебютния дългосвирещ запис “Ethereal” (2013). Визията й бе изпипана като по готик учебник, с подчертани препратки към ранната Amy Lee (EVANESCENCE), а движенията й си бяха цяла хореография (макар и със съмнителен ефект). По време на изпълнението на “The Heart Of The Damned” Vlassis получи реквизитния меч на ENTHRONEMENT, а през целия си сет бандата се радваше и на въодушевена подкрепа от колегите си. FALLEN ARISE успяха да подпалят ентусиазма на публиката, която постепенно се роеше и вече надхвърляше стотина души, но няколко минути преди полунощ бе време да освободят сцената.

Сетлист на FALLEN ARISE:
- Intro: Furor
01. Nightouched
02. Silent Weeping
03. Under The Bliss Of The Sun
04. We're Becoming Gods
05. The Heart Of The Damned
06. The Curse Of Adelinе
07. My Lаst Breath
08. White Crystal Angel

serenity


  Хедлайнърите започнаха в 0:25 ч. с едноименното симфонично интро на най-новия си албум “Codex Atlanticus” (2016), посветен на живота и творчеството на гения Леонардо да Винчи. Енергичният и чаровен вокалист Georg Neuhauser се втурна като властелин на сцената и незабавно успя да увлече публиката с неудържимите си скокове, тичане, коленичене и приклякане. Настоятелната му покана към седналите в дъното на клуба посетители да се приближат максимално и да вземат участие в забавлението бе приета без възражения.

  Тримата му колеги Fabio d'Amore (бас), Christian Hermsdoerfer (китара) и Andreas Schipflinger (барабани) бяха по-сдържани в поведението си, но даваха стабилна подкрепа като беквокалисти, така необходима за многогласовите композиции на бандата. За съжаление SERENITY в момента нямат постоянен клавирист в състава си, а за този концерт явно не бяха намерили подходящ тур музикант, затова всички клавири и оркестрации звучаха на запис. Но пък гост-вокалистката Natascha “Tasha” Koch, която се включи на третото парче, “Royal Pain” от албума “War of Ages” (2013), записан с французойката Clementine Delauney, се справи блестящо с дамските партии и продължи да дава нежната си подкрепа на Georg през по-голямата част от шоуто.

  Имахме щастието да се насладим на SERENITY с пълен сетлист, в който намериха място композиции от цялата им дискография, включително бързи и яростни парчета като “Sprouts Of Terror” и “Reduced To Nothingness”, лиричната балада “My Final Chapter” и въодушевяващи химни като “Legacy Of Tudors” и “Serenade Of Flames”, като на последната подскачахме заедно с Georg и компания. Имаше и забавни моменти, като одата в прослава на българската бира, произнесена от фронтмена. Georg не пропусна да обещае, че ще се върне в България с колегите си: „Скъпа София, трябва да дойдем пак”.

  Вече бе към 1:30 през нощта, когато музикантите слязоха от сцената, но скоро се върнаха, за да довършат започнатото с епичната атмосфера на “Caught In A Myth”, още скачане и викане и съвършен финал с едно от най-обичаните парчета, сингъла “Velatum” от “Fallen Sanctuary” (2008), към който бе заснет и първият видеоклип на австрийските симфометъли.

  Под звуците на “Journey’s End” групата се сбогува с част от българските си фенове (част, защото следва продължение, четете по-долу) и само след минути бе на разположение за автографи, снимки и разговори пред мърч щанда. Пътуването им съвсем не завърши, а напротив – продължи към “Maximum Rock Festival” в румънската столица Букурещ, където SERENITY ще делят една сцена с приятелите си от KAMELOT, а ден по-късно, на 15 октомври, докато Thomas Youngblood и компания разпалват страстите в “Mixtape 5” в София, австрийците ще зарадват варненската публика в клуб „Усмивка”.

  Следва пълен сетлист от концерта на SERENITY, състоял се на 13 октомври 2016 г. в софийския клуб „Live & Loud”:

Intro: Codex Atlanticus
01. Follow Me
02. Sprоuts Of Terror
03. Royal Pain
04. Iniquity
05. My Final Chaptеr
06. Perfect Woman
07. Rust Of Coming Ages
08. Heavenly Missiоn
09. Spirit In The Flesh
10. Reduced To Nothingness
11. Legacy Of Tudors
12. Serenade Of Flames
Бис:
13. Cаught In A Myth
14. Velatum
- Outro: Journey’s End


Текст и снимки: Florimel

serenity



Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Max 15.10.2016 13:15:31 отговори + 0 14
Какви са тия бе? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

баткатасаудиту 14.10.2016 21:54:11 отговори + 7 4
Най-сетне и аз да стигна до един концерт. Тъпото е, че концерта свърши в почти без 3 и в тоя студ тъпото TDI не успя да запали. Добре, че единия от гърците ми помогна да я бутнем. Дѓба трошката. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Serenade 14.10.2016 21:50:26 отговори + 9 12
Много любима банда, редно е да се изкажа за концерта. Така и не разбрах какви технически причини наложиха такова забавяне, но хубавото беше, че Serenity изкараха пълния си сетлист въпреки закъснението. Лошото беше, че звукът на подгряващите не беше добър, на хедлайнера го пооправиха, но според мен акустиката на клуба като цяло не е добра. От подгряващите групи нашата ми хареса повече, песните им бяха по-добри в музикално отношение, а и вокалистката им според мен бе най-добрата и най-атрактивната от трите певици, изявили се на сцената. Гърците имаха две-три добри парчета, но според мен те трябваше да свирят първи, а Enthronеment втори, тъй като по-добре се връзват като стил със Serenity. За самите Serenity какво да кажа? Според мен лошата акустика им попречи докрай да разгърнат красотата на музиката си, ще ми се следващия път да ги видим в някоя зала, по-подходяща за пищността на музиката им, но не знам дали е възможно, като се има предвид колко малко хора бяха дошли. Георг наистина е много готин (знае го и го използва на максимум), има страхотен глас, дори и при недобрата акустика си пролича, за мен е един от най-талантливите певци в метъла изобщо. Много беше сладък и като говореше на български. Андреас също ме изкефи, само Таша според мен не се вписва, тя за мен си е поп певица, на някои места ми се струва, че се дере, а пък Клементин много повече подхождаше на Георг като глас и сценично поведение, пък даже и като визия, но така решили, така направили. Като цяло добра купонджийска атмосфера се получи, не знам обаче дали групата остана доволна от нас като публика. Надявам се да ги видим отново у нас на по-подходяща и по-голяма сцена и с повече фенове. Браво! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Aria 14.10.2016 22:23:00 + 15 8
Доколкото видях, звукът на подгряващите беше правен от озвучители, които те си водеха и явно затова куцаше. А по отношение изказването ти за акустиката, мога смело да ти заявя, че това е един от малкото клубове с перфектна акустика и звук! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Калин 15.10.2016 06:54:08 + 11 10
Aria, нещо си се объркала. Този клуб няма никаква акустика, а за останалите кусури въобще няма да подхващам. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".