Синя кръв и виртуозна музика с THE ARISTOCRATS в София

11 дек 2019, 09:49 ч. 965 / 9 0
пред./следв.

   Откакто разбрах за този концерт, щом си помисля за него, първо си казвам "Аристокотките", после сама си се поправям на "Аристократите". Имаше преди време едно такова анимационно филмче на "Дисни" с котки и беше доста забавно. И там ставаше дума за музика, почти нищо друго не помня, но звученето на думата на английски е съблазняващо и весело. Весел и съблазняващ се оказа и концертът на THE ARISTOCRATS, "Аристократите", интересен, нетипичен и ценителски, а на всичкото отгоре - и добре посетен. В клуб "City Stage" стъпих за пръв път и ми направи доста добро впечатление. Засега не може да измести фаворита ми в съседство, първо защото умът ми не го побира какво би станало по тези тесни стълби при аварийна ситуация, след като едва се процеждахме по тях на излизане, а второ, заради странно решение, свързано с питейния въпрос, но да не занимаваме широката аудитория с дребнави битовизми. Като пространство и разположение е повече от задоволително, а беше и пълно с фенове на групата.

   Групата пък е инструментален проект, родил се почти на шега от "химията" между трима музиканти - Guthrie Govan (китара), Bryan Beller (бас) и Marco Minnemann (барабани). Всеки от тях е с впечатляваща професионална биография. Guthrie, наполовина англичанин, наполовина шотландец, е работил, измежду многото, и с ASIA, Steven Wilson, Hans Zimmer. Американецът Bryan - с Joe Satriani, Steve Vai, James LaBrie. Визитката на живеещия в Калифорния германец Marco е по-скоро томче джобен формат, като сред имената се открояват Steven Wilson, KREATOR, Joe Satriani, Tony Levin и супергрупата THE SEA WITHIN. Неговите виртуозни умения с барабаните и новаторската, уникална техника на свирене докараха до екстаз меломаните някъде към средата на двучасовия концерт с напоително дълго, смайващо дръм соло. Освен с вихрено свирене, във вечерта на 9 декември Minnemann се отличи и с много добре произнесени и никак не малко на брой български фрази, с които можеше да разчупи леда между група и публика, ако изобщо имаше някакъв лед, но очакването с предвкусване за нещо магическо беше изпълнило залата преди началните акорди на интрото "Mule Train" и приемът, който музикантите получиха, беше повече от радушен от самото начало. Те се отблагодариха с похвали за това колко яка е публиката, с шегички между композициите и кратки историйки за всяка една от тях, както и с ненормално свирене. Концертът беше част от турнето в подкрепа на най-новия им, четвърти студиен албум "You Know What...?" (2019) и закономерно от него чухме най-много - пет парчета. Уважени бяха и останалите три диска, а химията, която е събрала музикантите в тази група, си личеше във всеки един миг от съвместното им пребиваване и свирене на сцената. Истинско удоволствие е да се наслаждаваш на подобна хармония и синергия.

   Музиката, родилата се в главите на момците, беше неописуема жанрова смесица от прогресив рок, джаз, метъл, фюжън, закъде без фюжън точно в такъв проект, инструментален рок. Огромна и измамно достъпна. Дълбока, без да плаши с дълбочината си. Красива, без да е натруфена. Смислена, без да е скучна. Много неща не е, а още повече неща е музиката на THE ARISTOCRATS, а най-вече е наслада за ушите и ума, както и пропуск в списъка с качествени формации за онези, които още не са я открили. Особено гарнирана с шеговитата история на Bryan за единствения отрицателен критически отзив, сравняващ музиката им с лош саундтрак на лош порнофилм, който довел до написването на тематично озаглавената "D-Grade Fuck Movie Jam". Или с откровенията на Guthrie за най-тъжното нещо на света, а именно, че британските пъбове затварят срамно рано, около 23 часа, довело до написването на "баладата" "Last Orders". Или със странно интригуващата история за страховитата детска книжка, от която черпи вдъхновение "The Kentucky Meat Shower". Не на последно място и с концертното превъплъщение на великолепната "Smuggler's Corridor", оставена за бис, превърнала се почти в театрална импровизация с вокалното участие на публиката.

Зверски добра свирня, разкошни музиканти, превъзходна публика, супер як концерт - всеки суперлатив за двата часа в компанията на "Аристократите" е напълно заслужен и закономерно ги очакваме отново със следващото турне - хубавите неща трябва да се повтарят.

Сетлист на THE ARISTOCRATS
9.12.2019 г. "City Stage", София

01. Mule Train (интро) (кавър на Frankie Laine)
02. Blues Fuckers
03. D-Grade Fuck Movie Jam
04. Spanish Eddie
05. When We All Come Together
06. The Ballad of Bonnie and Clyde
07. Get It Like That (+ соло на барабани)
08. Last Orders
09. The Kentucky Meat Shower
10. Desert Tornado
11. Flatlands
--
12. Smuggler's Corridor

 

Автор: Гергана Стойчева - Нуша

 



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".