"Sofia Metal Fest 2016" - Ден първи. Сцената се пробужда

9 апр 2016, 12:13 ч. 2043 / 9 9
пред./следв.

   Интересът на феновете към събитието беше прикован още с първоначалното му обявяване преди месеци. Многодневен фестивал на закрито ("Indoor Festival"), и то не къде да е, а в култовата за концертния живот на страната зала "Универсиада", е нещо, което се прави за първи път, и веднага стана обект на множество обсъждания и разнородни очаквания. С окончателното обявяване на всички участници вече беше напълно ясно - предстои събитие, което никой уважаващ себе си меломан не може да пропусне.

   Малко преди отварянето на вратите в ограденото външно пространство цари приятната суматоха на последните приготовления. Хладилниците с бира са пълни, кеговете - в готовност, скарите - разпалени. Предвидливо подредените под чадъри дървени маси и пейки очакват своите посетители. Огромната сцена е осветена в дискретно синьо, а пултовете на озвучителите примигват обещаващо. Точно в 17:30 ч. първите и очевидно най-нетърпеливи фенове преминават през щателната проверка на входа, с което ден първи на "Sofia Metal Fest 2016" официално започва.

   Точно в 18:12 ч. на сцената се качва русенската група АНЕКДОТ. Първото, което прави впечатление, е разчупеното сценично поведение. Четирите момчетата са енергични, подвижни и отворени за контакт с публиката. Сетът им включва пет изцяло авторски парчета, изсвирени и представени уверено и със самочувствие, и приключва в 18:41 ч., като ни оставя с надеждата, че за тези млади момчета тепърва ще има какво да се чува.

 

   В 19:00 ч. прозвучават първите акорди на добре познатата и обичана от феновете група DOWNSLOT. Те определено не са от бандите, които флиртуват с публиката и отчаяно търсят вниманието ѝ. Поведението им на сцената е семпло, леко дистанцирано. Сякаш казват: "Не гледайте нас, слушайте музиката ни!". Музика, която е тежка, безкомпромисна и изпълнена професионално. Стегнатият и добре подбран сет включва седем парчета и завършва в 19:40 ч. с безспорно най-големия им хит - едноименната песен от албума "God Is War", издаден през 2012 г.

 

   Причината тази първа вечер да не може да бъде наречена "българска", е румънската фолк метъл група AN THEOS. В 19:58 ч. на сцената се качват седмина от групата, водени от атрактивния и с богат сценичен опит Florin. На втората песен се включва и дамския лиричен вокал Elmas, с което музикантите на сцената стават осем. Още с първите звуци става ясно защо това жизнерадостно и веселяшко дете на метъл музиката - фолк метълът - е толкова обичан и добре приет, независимо от езика, на който се изпълнява. Еднакво интересни са както привидният сблъсък между мощните барабани и тежките китари с нежния клавир и романтичната цигулка, така и умелото им вплитане в зареждаща и експлозивна смес, която кара хората да скачат и да се забавляват от сърце.

   Сетът включва седем песни, и приключва в 20:44 ч. под бурните аплодисменти на феновете и подканянията им за още. Симпатията между публиката и изпълнителите е силна и взаимна, и това поредно посещение на групата у нас със сигурност няма да е последно.

 

   На сцената изнасят емблематичният за група VELIAN ретро микрофон със силует на светулка, и това предизвиква раздвижване сред феновете. След убедителното представяне на първото си EP - "Fireflies" - в края на февруари, музиканти вече се радва на значителен брой симпатизанти, затова и излизането им в 21:10 ч. е приветствано бурно и радушно от множеството. Сетът започва с едноименната песен "Fireflies", и освен вече добре познатите от ЕP-то парчета, включва и неиздадени такива, които дават сериозна заявка за хитове и ни карат да очакваме с нетърпение дългосвирещ албум. Присъствието на VELIAN на сцената е не само музикално, но и визуално пиршество на сетивата, умело водено от гласовите превъплъщения на вокалиста Иван Иванов. Последната песен е "Silent Assassin", и в 21:55 ч. "джентълмените" напускат сцената, със сигурност спечелили нови фенове и затвърдили мястото си в сърцата на старите.

 

   Часът е 22:36. На сцената излизат SVETLIO & THE LEGENDS. И ако някой до този момент се е питал доколко се вписва точно тази група в рамките на тематичен "Metal Fest", отговорът идва още с първите звуци на откриващата песен "PVC". Светльо и момчетата на сцената просто знаят как се прави. Грабването на публиката, въвличането ѝ в музикално-сценична вакханлия, вдигането на градуса на настроението до нива, граничещи с истерия, и освобождаващото изкрещяване на всичко онова, което искаме да изкрещим в ежедневието си, но възпитанието не ни позволява - да, всичко това SVETLIO & THE LEGENDS го умеят, и още как! Да се описва концертно участие на тази група е почти невъзможно - това е нещо, което трябва да се съпреживее. Рамката песен-пауза-песен-пауза тук е абсолютно неприложима. Парчетата се преливат едно в друго, минават през пародии на мотиви от известни песни, през шеги и закачки, през цели скечове и неочаквани обрати. Сетът дори не свършва когато изглежда, че ще свърши. В 23:38 ч. групата театрално се подрежда и покланя, като ни показва и задните си части. За да продължи с още няколко парчета, чак до култовото "Бате Гойко", което вече изглежда като финал. Но отново не е. И така публиката е в напрежение и еуфория чак до 0:06 ч., когато групата вече окончателно си взима довиждане с омаломощената от скачане и припяване тълпа. Равносметката от това участие - 26 любими парчета, 90 минути плътно и професионално присъствие на сцената, и около 600 човека, доволни и уморени, с онази приятна умора, която човек усеща само след концерт (и след секс, за да сме съвсем в стилистиката на SVETLIO & THE LEGENDS).

   Така денят завърши, като оправда и най-скептичните очаквания. Разнообразни групи, всяка с убедително представяне. Перфектна организация от страна на "BGTCS" и спазване на предварително обявения график. Много комфортна част за хранене и почивка отвън, очевидно предвидена за всякакви климатични изненади. Богат избор на храни и напитки с нормални за събитие от този вид цени. Голям брой стюарди, които следят за спазването на реда. Като прибавим и имената на групите, които предстои да чуем през следващите два дни, остава само да призовем хората, които все още се колебаят: "Елате, "Sofia Metal Fest" си заслужава!"


Текст: Karolina
Снимки: Герасим Трифонов

 

   В галериите ни може да разгледате и над 80 снимки от Ден 1 на "Sofia Metal Fest 2016".

 

 



Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Той е 12.04.2016 15:18:38 отговори + 3 3
Единствено подредбата на бандите беше леко смотана. Изклювам Светльо естествено, без когото явно публиката от 300-400 щеше да е 100. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Жеко 9.04.2016 15:25:13 отговори + 14 7
Всичките 300 души си изкарахме перфектно ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Развълнуван Викинг 9.04.2016 15:00:11 отговори + 11 7
Бате Светлио разцепи както обикновенно. Добро пого, целият съм в цицини и синини. Сега отивам на рожден ден и после се занасям за финските тролове мухаххахаах. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе 9.04.2016 19:57:42 + 15 12
Бате Светльо винаги е правил боза, която само напомня за музика. Елементарна простотия за проста публика. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 9.04.2016 14:35:48 отговори + 11 13
Вместо да се пени по телевизията Цонко Цонев да идва да се научи как истинските фенове организират фестивали. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пий си хапчетата 9.04.2016 14:54:34 + 13 12
Цонко организира фестове за по 90-100 с три пъти повече групи !!!
И на Цонко на к.ра му не можеш да седнеш !!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Gogo 9.04.2016 15:03:37 + 14 4
С държавни пари и аз мога. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

маке 9.04.2016 15:26:07 + 15 3
Не се научихте, че Цонко нищо не организира. Предоставя известни ресурси, играе го лице на фестивала и нищо повече. Фестовете в Краварна са организирани от Жокер Медиа, Лауд Консертс и Булгериан Лайв Мюзик. Това са организатори. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Коньо 9.04.2016 13:06:47 отговори + 16 8
Всичко беше добре- скаричка, биричка... Бандите бяха ОК. Само малко повече блечец трябваше... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".