SONATA ARCTICA в Белград - много сонати и малко Арктика

16 ное 2009, 19:28 ч. 1223 / 9 12
пред./следв.
Точно два месеца изминаха от излизането на последния албум на финландските пауър метъл симпатяги от SONATA ARCTICA "The Days of Grace" (ревю). През това време момчетата не си почиваха, а обиколиха половината свят, за да промотират актуалната си творба. За съжаление на българските им фенове, този път България не беше включена в турнето. Съседите ни от Сърбия обаче бяха, при това - благодарение на родния промоутър "Loud Concerts" и ето че за кратко време пропътувахме разстоянието до Белград и обратно.
   Мястото на събитието - Студентския културен център (СКЦ), не бе избрано случайно. Той се намира в новата част на Белград и въпреки архаичната си архитектура предлага много добри условия за провеждане на концерт от мащаба на вчерашното шоу. Основната разлика между тази зала и нейни подобни в България са не само чистите тоалетни, прилично зареденото барче или работещият гардероб, а това че има перфектна акустика, което прави звука точно такъв, какъвто е необходимо да бъде.
   Точно в 20:00 ч. на 15 ноември финландската хеви метъл група WINTERBORN даде старта на музикалния празник в сравнително топлата есенна вечер. Първа банда можем да запомним с проблемите с глъхненето на микрофона на вокалиста на началанта песен, техническите проблеми на китариста и неговото облекло - на гол тумбак - балтон от животинска кожа ...
    Малко преди 21 ч. видяхме и единствената нефинландска група за вечерта. Това бяха набиращите популярност холандски симфо-метъли DELAIN. Признавам си, че почти не съм запознат с творчеството на групата, но като ценител на женската красота мога да кажа "Charlotte .. уау!". Имаше доста хора, които останаха приятно изненадани от появата на DELAIN. Подпомагана от Ronald Landa (китара), на местата където се изискваше твърд вокал, Charlotte пя с много любов и настроение. Изключително добро впечатление оставиха в мен песните им "Stay Forever", "Control the Storm" и "Pristine".

   И DELAIN, и WINTERBORN свършиха своята работа - да дочакаме по някакъв начин до 22:00 ч.
   22:01 ... нищо не се случва ... 22:02 ... тълпата се опитва да извика групата ... 22:03 ... светлините в залата угасват и започва кратка игра с прожекторите, които облъчват колоните в залата с преплитаща се лилава светлина ... На сцената се появява Tommy, последван от Henrik. След тях идват Еlias и Тonni, последен на сцената излиза Marko. Всичко това се случва на фона на "Everything Fades to Gray". Естествено, след като цялата група се е събрала на едно място, тихото интро прескача в нещо по-диво, характерно за музиката на SONATA ARCTICA. "Flag in the Ground", пилотното парче от актуалния албум на групата, за обложката на чийто сингъл се състезава и зае второто място българката Диляна Делчева, беше използвана от групата да придърпа феновете към сцената. Сърбите не чакаха втора покана и запяха в един глас, заедно с Kakko. Последвалата "Paid in Full" от излезлия през 2007-а година "Unia" сякаш мина на един дъх, но това само обърка Tony и вместо първоначално обявената от него "The Last Amazing Grays" групата изпълни "Celeb", също от въпросния албум.
   Е, все пак объркването не беше случайно и това, което каза лидерът на групата се случи - "The Last Amazing Grays". Феновете на SONATA ARCTICA дълго има да спорят над въпроса коя е по-великата песен - "Tallulah" или "Full Moon". Самата група реши днешната битка като изпълни само последната и то по изключителен начин ...В това време реве та се къса здравото сръбско гърло. Пролича си обаче в реакцията на Henrik и Marko, че старите песни са им омръзнали и те просто драпаха по инструментите, колкото да отбият номера. За сметка на тях Kakko не спести ни усилия, ни хвалби и накара публиката да изригне след (стандартното) "Най-доброто изпълнение на "Full Moon" през цялото ни турне до сега".
    Дадена бе кратка почивка с изпълнението на по-бавната и лирична "As If the Word Wasn't Ending". Кой от нас не е щипвал по някой и друг лев от портмонето на мама или тате, а? Бързо всички да се изповядаме, защото "8th Commandment" гласи "Не кради!". Споменавайки по-горе "Tallulah", трябва да се отчете фактът, че SONATA ARCTICA освен убийствено бързите сола правят и сърцераздирателни мелодични композиции, една от които определено е "Last Drop Falls". Само със споменаването й всички девойки в залата се разпищяха в захлас, за да не е сам Tony в мъката си по загубената любов.
   След изпълнението на "Black Perl, White Oceans" групата се оттегли от сцената, като единствен самотник там остана Henrik, който ни показа майсторско изпълнение на неговия keytar. Без да има пауза между двете сола, Henrik бе заменен от последния "пияница" в SONATA ARCTICA, а именно - китариста Еlias.
   "Replica" се оказа преломният момент в концерта. Ролите на певец и публика се размениха. Сръбските фенове изпяха нота по нота, буква по буква цялата песен, а в един момент дори имитираха Kakko, който обича да пада на сцената за повече драматизъм, като цялата публика коленичи ... впечатляващ момент.
    Всяко хубаво нещо си има край, нали? Емоционалността на "Replica" изисква "Kingdom for a Heart" след себе си, но за най-голямо съжаление не чухме втората. За сметка на нея звуча "Juliet" - също от последния албум.
   Дойде време и за "The Cage", която по принцип слага край на първата част от концертите на SONATA ARCTICA. Последва задължителното кратко прибиране на бандата зад сцената. Сред аплодисменти и подвиквания отново видяхме грейналата физиономия на Tony, който затропа с крак и цялата тълпа поде с него "We Will Rock You". Не след дълго бе окомплектован целият състав, с чието любезно съдействие чухме отчасти "The Misery" и "In Black and White".
   "Vodka"-та слага край не само на много поляци и руснаци, но и на концертите на SONATA ARTICA. Поклони ... хвърляне на предмети ... битка между фенки за кърпата на Tony...

    И след всичко това трябва да отбележим, че звукът в СКЦ беше образец за подражание (като изключим няколкото досадни грешки в началото на сетовете на WINTERBORN и DELAIN и в края на изпълнението на SONATA ARCTICA). Стилът на пеене на Tony Kakko включва много врещене и много въздишки, а някои текстове изискват от него и да изрича думите страшно бързо, за да влезе в ритъма на песента. Нямаше нито стон, нито вопъл, който да не се чуваше. Отлично свършена работа на озвучителите. Можем само да се надяваме, че "Loud Concert" ще използват същото ноу-хау и за утрешния концерт на W.A.S.P. в България.

   Сетлист на DELAIN:
01. Invidia
02. Stay Forever
03. The Gathering
04. Go Away
05. Virtue and Vice
06. Nothing Left
07. Control The Storm
08. Pristine
Сетлист на SONATA ARCTICA:
01. Everything Fades To Gray (Intro)
02. Flag In The Ground
03. Paid In Full
04. Celeb
05. The Last Amazing Grays
06. Full Moon
07. As If The World Wasn't Ending
08. 8th Commandment
09. Last Drop Falls
10. White Perl, Black Oceans
-- Henrik - keyboard solo
-- Elias - guitar solo
11. Replica
12. Juliet
13. The Cage
-----------
14. We Will Rock You (QUEEN cover)
15. The Misery / In Black and White
16. Don't Say a Word
17. Vodka
Маруш "Луци" Денчев


Коментари   (12)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


staki 19.11.2009 17:02:05 отговори + 0 0
Благодаря за статията. И Delain са били подгряващи! Не мога да повярвам! Те са страхотна група.Гледала съм ги на живо. Тази вечер трябваше да съм на концерт на Соната, който за съжаление отпадна Много ми е криво за което, но пък се надявам Тони да оздравее бързо и да си върне безпроблемно прекрасния глас. Жалко, че се наложи да върна билета Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AMRA 18.11.2009 10:21:58 отговори + 0 0
Поздравление за концертния репортаж - супер е ( за разлика от изключително необективното и непрофесионално ревю на албума, Но нищо, все пак всеки има право на мнение ) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kalandor 17.11.2009 18:24:35 отговори + 0 0
Ехеее.. добрия стар СКЦ у Белградо Наистина е приятно място за концерт, но там е абсурдно да събереш повече от 1200 човека Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gotica 17.11.2009 16:29:45 отговори + 0 0
Да живее Финландия! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.11.2009 14:37:16 отговори + 0 0
Много добро ревю Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 17.11.2009 14:36:34 отговори + 0 0
Песента се казва 'Caleb', а не 'Celeb'. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Amarok 17.11.2009 14:19:00 отговори + 0 0
В Каварна 2008-а имаше всичко - който бил - бил. Жалко, че няма да ги видим скоро пак в БГ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

-- 16.11.2009 23:38:40 отговори + 0 0
Еее как може да няма Kingdom for a heart .. ако дойдат тука да я пеят задължително Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.11.2009 23:31:32 отговори + 0 0
Еххх, няма да го дочакаме скоро ..
Оправете си само името на вокалиста - казва се Tony
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.11.2009 23:26:53 отговори + 0 0
малко е...дали и 400 човека се събират Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


asparuh 16.11.2009 23:07:53 отговори + 0 0
не е и малко Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.11.2009 20:36:35 отговори + 0 0
то тва клубче не е никак голямо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".