Спектакълът "Част от колекция" по текстове на Димитър Воев гостува във Варна на 31 август

19 авг 2021, 15:29 ч. 320 / 2 0
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

„Част от колекция“ е театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър Воев и среща публиката със стихове, фрагменти и песни от неговата книга “Поздрави от мен Боговете”. Припомня част от най-емблематичните песни на групата „Нова генерация“ и бунтарския дух на Воев.

Спектакълът гостува във Варна на 31 август от 21 ч. на откритата сцена във вътрешния двор на Археологически музей – Варна. А след това зрителите ща имат възможност да споделят своите впечатления и да поговорят с актьорите на по чаша вино.

"Част от колекция" е спектакъл, който "хваща" зрителя с вглъбеността, но и бунтарския дух на поетичното слово, с пламенното любовно чувство, но и острия сарказъм, с болката от самотата, но и с романтичният поглед към звездите. Богатството и дълбочината на поезията и музиката на Воев са поднесени с ирония на словото, красота на акустичните аранжименти (цигулка, пиано, китара, кахон, укулеле) и онези точно намерени моменти, когато актьорите слагат перука или друг реквизит и вече магията на театралността съвсем нахлува яростно в атмосферата на спектакъла.

Времетраенето на спектакъла е 1 ч. и 15 мин.
Билетите са в продажба онлайн на https://epaygo.bg/3463736714 или чрез заявка на телефонен номер 0899462275.

Режисьор на „Част от колекция“ е Иван Юруков (актьор от трупата на Народен театър „Иван Вазов“). Той и участва в спектакъла, заедно с колегите си Стоян Младенов (Малък градски театър „Зад канала“), Николай Димитров (Театър „София) и Милен Апостолов (театрален композитор и диригент).

Екипът на спектакъла се познава и работи заедно от години - част са от група "Терпентина", Николай и Стоян са били в един клас по Актьорско майсторство в НАТФИЗ - при проф. Снежина Танковска, а Иван е бил в НАТФИЗ по същото време, но в класа на проф. Стефан Данаилов. Всеки има своята лична история, свързана с творчеството на Воев и музиката на "Нова генерация".

Животът на спектакъла "Част от колекция" започва през февруари 2020 от една галерия в София с малко на брой зрители и много силни емоции.
Пандемията повлиява на плановете на екипа, но спектакълът се играе активно - предимно на открити сцени в различни градове в страната.
Редица вълнуващи срещи с публика е имало на необичайни места като Епископската базилика в Сандански, римските останки “Сексагинта Приста” в Русе, Ловешката средновековна крепост и др.
Във Варна спектакълът гостува за втори път.

Допълнителна информация:

Димитър Воев е роден на 21 май 1965 г. в София. Той е създателят, вдъхновителят и концептуалистът на рок-група “Нова генерация” и бе художествено явление и последователен новатор, и то не само в областта на музикалния авангард. След неочакваната му смърт (само на 27 години) в неговите ръкописи са открити стотици стихотворения, писма, прозаични игри, сценарии и дори преводи на поезия.
Текстовете му звучат, сякаш ги е писал днес, в опозиция на всички онези неприятни поводи, на които ежедневно ставаме свидетели в България. Текстовете му звучат също толкова актуално, колкото през края на 80-те.

Иван Юруков ще представи във Варна и своя режисьорски кинодебют – пълнометражния филм "До последния каприз". Това ще се случи на 29 август от 16 ч. в зала 1 на Фестивален и Конгресен Център - Варна в рамките на Международния филмов фестивал „Любовта е Лудост“.
Билети - на касата на ФКЦ и онлайн на https://bit.ly/37Qj9On.

За да създаде сценария за филма си, Иван Юурков се вдъхновява от книгата за живота на известния музикант Николо Паганини.

"До последния каприз" е филм откровение; това е една история за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел – да изсвири съвършено "Капризите" на Паганини за себе си, не за публиката. Той истински вярва в мотото "Стремежът към съвършенство е животоподдържащо условие. Постигнатото съвършенство е загуба на интерес към живота". Оръжие, заровено в земята, среща и преплита съдбата му с тази на момчета от едно планинско село. Тази среща ще преобърне живота им завинаги.

Частите от "24 каприза" на Паганини са изпълнени от световно известния цигулар Светлин Русев, който участва във филма като най-добрия приятел на един от главните герои.

 

Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".