"Spirit of Burgas 2012" - равносметката извън главната сцена

7 авг 2012, 18:26 ч. 572 / 6 22
пред./следв.
Ето, че и петото издание на "Spirit of Burgas" е вече в историята. Колко бързо лети времето, сякаш миналото лято гледахме SISTERS OF MERCY на фона на лунното затъмнение, а не преди цели четири години. За нас е време обаче да направим кратък обзор на тазгодишния "Spirit", като, разбира се, колкото и да харесваме Busta Rhymes и Armin Van Buuren, ще се съсредоточим върху рок събитията по време на фестивала.

   Ден първи. Хип-хопът тотално е завладял основната сцена в този ден на "Spirit 2012", за това ще се съсредоточим върху останалите. И все пак да отбележим, че Busta Rhymes, въпреки очевидната употреба на определени субстанции, направи доста солидно шоу, за радост на около 15-те хиляди, събрали се на бургаския плаж в тази вечер.

   Към "Jack Daniel's Rock Arena". Местните звезди от СИЛУЕТ (това го казваме без капка ирония, СИЛУЕТ всъщност натрупаха голяма популярност в последните години) откриват събитията на тази сцена с половин час от приятния им лек рок и за пореден път демонстрират високото си инструментално и вокално ниво. Хората все още са твърде малко, но това не пречи на доброто настроение.

   След СИЛУЕТ идва ред на дебютантите на този фестивал НОМАДИЯ. Трудно е да се говори за тази група, защото музиката им и най-вече изразните средства, създават доста противоречиви чувства. Вокалистът Владо (от САФО) не се нуждае от представяне и отново впечатлява с пеенето си, докато останалите седем (!) човека на сцената създават чувство за претрупаност в музиката. Гайда, цигулка, барабани, перкусии, китара, бас, клавесин, тъпан…? Групата определено има страхотни идеи, но звучи сякаш все още търсят концепцията си за представяне на живо. Искрено им пожелаваме успех, защото е видно, че имат какво да кажат.

   Следва инди групата LES ELEPHANTS BIZARRES от Румъния. Това са банда адски позитивни младежи, които творят нещо подобно на британските алтърнатив прогресари PURE REASON REVOLUTION, но по-близко до късните им поп експерименти. Пичовете от северната ни съседка бяха супер освободени на сцената и това зарази и събралите се няколко стотин фена пред "JDRA". Стояха доста солидно на сцената и действително впечатлиха.

   ОСТАВА както винаги бяха супер. Освен познатите хитове като "Шоколад" и "Sex in the Morning", чухме и нови парчета. Групата е на много високо ниво, колкото и някои да не могат да преживеят вокалния стил на Свилен, но този път като че ли бяха малко стегнати. Може би слуховете за напрежение между музикантите все пак са верни…

   Към 00:30 ч. на сцената се качва Осама Бин Ладен, или поне нещо, което прилича на него. Оказа се, че това бил народният творец Светльо Витков, нахлузил ужасяваща маска на бившия No. 1 в терористичната ранглиста. СВЕТЛЬО & THE LEGENDS дори не си правят труда да изчакат да свърши хедлайнъра на "Main Stage". За поредна година веселата шайка около фронтмена на ХИПОДИЛ събира много хора пред сцената, този път може би над две хиляди човека. Чухме познатите хитове, изобщо Светльо като Светльо.

   МИЛЕНА изнесе наистина супер дълъг концерт! И то в тази късна доба. Рок дамата на България обхвана цялата си музикална кариера и както се казва имаше за всекиго по нещо.

   Ден втори. Най-посетеният ден от създаването на фестивала през 2008 г. до днес! Още на влизане във фестивалната зона ставаше ясно, че в този ден публиката ще е много повече в сравнение с първия ден. И разбира се, за никого не беше тайна, че големият дразнител се казва THE PRODIGY. Плюс факта, че е събота и в разгара на туристическия сезон по морето, би било странно, ако няма поне два пъти повече хора от вчера.

   На "Jack Daniel's Rock Arena" преобладава хардкорът. С малки изключения, като например руската формация ПИЛИГРИМ, които не присъстваха в програмата на феста. Какви пък са тези, вероятно ще попитате? ПИЛИГРИМ са група на милиардера Андрей Ковальов, който извън мащабните си бизнес проекти, намира време да попее. Няма да коментираме качеството на изпълнението им, само ще отбележим, че в публиката забелязахме напълно непринадлежащия на подобен род събития адвокат Тодор Батков. Нататък.

   Следваше доста солидно родно хардкор присъствие. Едни след други на сцената се изредиха CUT OFF, REDOUND, VENDETTA и LAST HOPE. Личеше си огромната разлика в класите. Докато едни залагаха на клишетата на стила и престорените пози, други просто смазваха с музика и присъствие. Дори прекъсване, породено от технически проблем, не успя да помрачи концерта на ветераните LAST HOPE, дори напротив - след него групата беше още по безпощадна. Последните няколко песни бяха изпълнени с гост вокали от други банди като Жоро EXPECTATIONS, Шута, който преди около час и нещо ни разцепи с VENDETTA и Били от DAN KOLOFF.

   За SUM 41 и THE PRODIGY ви разказахме достатъчно подробно, така че сега няма да се спираме, просто отново ще отбележим, че последните сътвориха истински Апокалипсис, който дълго ще се помни.

   "Ladies and gentlemen, Mr. Elton John!" Не, всъщност на "Jack Daniel's Rock Arena" са тоталният култ КОНТРОЛ в оригинален състав, а пред тях са над три хиляди човека - своеобразен рекорд за рок сцената на фестивала. Гилъна и компания както винаги разцепват мрака, но оставят и леко разочарование в най-големите си фенове. От т. нар. им реюниън преди три години до сега, КОНТРОЛ са изнесли няколко концерта, които се покриват на 95 процента. Всички обичаме "100-150", "Бий хлапето" и "Леле, како", но няма да ни навреди и по-разнообразен сетлист. Като цяло обаче, убийствен концерт!

   По същото време на "BrazzoBrazzie" сцената SOUTHWICK и Рут Колева творят магия!

   Ден трети. GENTLEMAN & THE EVOLUTION са събрали доста хора пред "Main Stage" като за толкова ранен час (19: 45 ч.), явно веселяшкото им реге и призивите за легализиране на марихуаната се харесват на българските фенове. И не без основание, групата се представя наистина страхотно.

   Да видим все пак какво се случва на рок сцената. DOWNSLOT, чийто дебютен албум ревюирахме съвсем наскоро, са пред около сто човека, но свирят надъхано като за пред хиляди. И все пак на живо песните им губят част от усещането, са сметка на агресията.

   На сцената на "На Тъмно" забиват Q-CHECK. Пичовете са адски весели и позитивни, което успява да им събере около 600 души публика, всеки танцуващ с чаша в ръка. Фронтменът Лъчо (екс-LA MUCHEDUMBRE) е ужасно готин тип! За последните няколко песни се качва родната рок икона Сърмата Хари и настроението се повишава още повече.

   Както за съжаление става на подобни фестивали, не е възможно да видиш всичко, което ти се иска, за това "принасяме в жертва" STOP STOP и THE JIM JONES REVUE за сметка на убийствените CHASE & STATUS и последвалото уникално шоу на титаните KORN, за което в детайли ви запозна колежката Florimel.

   Веднага след края на KORN, на рок арената изскачат родната гордост ODD CREW и за кратко успяват да съберат около хиляда човека. Новите неща на групата са несравнимо по-тежки спрямо първите им два албума, а на живо ефектът е направо смазващ. ODD CREW просто са много големи! Както и феновете им. Погото и съркълпитовете бяха непрестанни, а музикантите се раздаваха "на макс". Сетлистът беше в голямата си част съставен от песни от последното издание на бандата "Beyond the Shell", като чухме и някои песни, за които не е останало място в албума.

   "Spirit of Burgas 2012" мина повече от добре. Въпреки, че в предишните издания имаше доста повече рок и метъл, тазгодишният фестивал се отличава с огромно стилово разнообразие, което е само и единствено в плюс, благодарение на което може би 2012 г. се оказа най-успешната в историята на "Спирита". Имаше, разбира се, някои дребни, но дразнещи неща около организацията, например това, че първия ден можеше да се влиза през всички входове и никой не "пребъркваше" влизащите (въпреки пресния спомен от адския атентат само на 10-ина километра от мястото на фестивала), а втория и третия ден контролът на гривните беше повече от досаден. Но както вече казахме, това са дреболии на фона да целия фестивал, истината е, че организаторите са свършили добра работа и бяха осигурили комфорт за посетителите. В музикално отношение тази година беше даден път и на групи с актуални издания (DOWNSLOT, ODD CREW, LAST HOPE), но отново на рок сцената преобладаваха добре познати, да не кажем поомръзнали имена с почти непроменящ се репертоар. Наистина е добра идея организаторите да се поогледат из случващото се на родната сцена, тъй като има много трудещи се качествени групи, които заслужават изява, да не ги изреждаме. За разлика от миналата година, когато на "Jack Daniel's Rock Arena" гледахме имена като Anneke van Giersbergen и AMPLIFIER, този път беше заложено на далеч по-непознати чуждестранни артисти, което не е задължително лошо. Изключително интересен лайн-ъп на т.нар. джаз сцена "BrazzoBrazzie" в лицето на Мишо Йосифов, SOUTHWICK & Рут Колева, MANGO DUENDE и т.н. "На Тъмно" тази година беше с осезаема хип-хоп доминация, като някои от изпълненията бяха наистина впечатляващи (ЪПСУРТ, X-TEAM и др.).

   Не ни остава нищо друго, освен да си пожелаем ако не още по-добър, поне добър колкото тазгодишния, "Spirit of Burgas 2013"!
Яни
Снимка: Spirit of Burgas
Last Hope, Burgas

още за:

Spirit Of Burgas


Коментари   (22)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


soregashi 18.08.2012 14:17:41 отговори + 0 0
Интересни методи за броене има авторът, честно казано. Ако на Контрол са били 3000 човека, аз съм трамвай. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MadHamish 8.08.2012 11:59:35 отговори + 0 0
Бях резервиран за фестивала, но наистина беше много силен. Разнообразието също беше приятно. И да, Армин също ме изкефи. Като негатив не мога да не посоча обаче високата цена на пълния билет - денс сцената се плащаше допълнително. Малко, нали... И да, дано догодина продължат силно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

invertedquestionmark 8.08.2012 11:12:34 отговори + 0 0
Макар хедлайнърите да не ми бяха много по вкуса, това за мен беше най-добрия Спирит досега и най-добрия фестивал досега въобще в България. Комбинирано с доста добрия Elevation тази година и развиващия се Loud, съм доста оптимистично настроен за догодина. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ppb 8.08.2012 10:41:47 отговори + 0 0
Най-силният фестивал тази година в България, при това елек-free Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Варна 8.08.2012 10:38:31 отговори + 0 0
Ти, отдолу, който си писал с моя ник, си пълен простак - не употребявай такива грозни думи и не дразни хората!
Админа да обърне внимание, моля!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Варна 8.08.2012 09:55:51 отговори + 0 0
Явно е някой малоумен чекиджия, дето не е бил дори, но нали е хубаво да се оплюе ей така, без причина Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

мда 8.08.2012 09:49:22 отговори + 0 0
Много ограничено мислене, г-н Варна... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

deadly 8.08.2012 09:25:26 отговори + 0 0
Защо бе Варна? Теб какво те бърка фестивала? Нека си го има! Това че на теб не ти харесва, не значи , че е странен. А че ти странен , че мислиш по този начин. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Варна 7.08.2012 23:18:28 отговори + 0 0
Не се ядосвай, Яни,просто "фестивала" е отегчителен и безразличен на 99% от влизащите в този сайт и хората си търсят конфронтацийка! Здраве да е и дано догодина въобще да го няма този странен "Спирит ъф Бъргъз", както го рекламират Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Абе 7.08.2012 23:18:15 отговори + 0 0
това че не отговори казва достатъчно ) жив и здрав (мда - поределено си имал "ИДЕЯ" хаха) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Yanni 7.08.2012 22:13:31 отговори + 0 0
Разбирам желанието ви за конфронтации, но на мен това ми е безинтересно. Предпочитам да коментираме фестивала, а не някакви дребни грешки. 10 коментара заради една запетая? Явно наистина материалът ми ви отегчава... :-D Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Абе 7.08.2012 21:50:16 отговори + 0 0
Yanni - 2012-08-07 18:59:50
Всъщност точно "Spirit of Burgas 2013" имах предвид, че си пожелавам да е по-добър от тазгодишния, но нали все пак по-важно е да охулим, преди да се замислим какво е искал да каже автора? :-)

Сигурно и в заглавието, когато беше написано така: ""Spirit of Burgas 2013" - равносметката извън главната сцена" си искал да си пожелаеш нещо ? Само дето си губи смисъла ... надявам се да получа отговор на въпроса си Нещо ми се стори НЕубедителна защитата ...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анонимен 7.08.2012 21:36:25 отговори + 0 0
E,много вождове- малко индианци. А защо си сложил запетая пред,,..се изисква..,,? Ъ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hyper 7.08.2012 21:03:03 отговори + 0 0
Ето че, добре че, въпреки че, така че - сложни съюзи. Запетайка се слага ПРЕДИ тях. Все си мислех, че за да си журналист, се изисква грамотност на езика, ама и умението да праскаш по клавиатура думи стига. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.08.2012 20:40:48 отговори + 0 0
колкото и да те е яд - това е единственият истински фестивал Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 7.08.2012 20:28:56 отговори + 0 0
Всяка година вс епо-зле е тоя "фест"... (vomit) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.08.2012 20:04:44 отговори + 0 0
Този така труден български език. Последното изречение е неправилно построено и 2013 се отнася към тазгодишния "Spirit of Burgas" - това е положението. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 7.08.2012 18:59:50 отговори + 0 0
Всъщност точно "Spirit of Burgas 2013" имах предвид, че си пожелавам да е по-добър от тазгодишния, но нали все пак по-важно е да охулим, преди да се замислим какво е искал да каже автора? :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Абе 7.08.2012 18:38:12 отговори + 0 0
добре оправихте заглавието на статията, ама съдържанието някой няма ли да го барне ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Абе 7.08.2012 18:35:31 отговори + 0 0
всъщност някой яко си мисли, че сме 2013-та защото на всяко място където е споменавана годината е объркана, дори и в предпоследния абзац, където постоянно се споменава за миналогодишния спирит 2012 кой "автор" се е напукал кат животно ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 7.08.2012 18:33:22 отговори + 0 0
хах след фестивала догодина ще видим колко е вярно това Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Абе 7.08.2012 18:30:16 отговори + 0 0
2013? някой е бързал да се прави на репортер Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".