Steve Lukather от TOTO представи соловото си творчество у нас за втори път

29 ное 2011, 11:38 ч. 510 / 5 3
пред./следв.
Във вечерта на 27 ноември Steve Lukather направи втория си успешен соло концерт у нас в рамките на две години. След като през 2009-а той представи композиции от актуалния тогава "Ever Changing Times", сега софийската публика чу песни от последния за момента самостоятелен албум на Lukather - "All's Well That Ends Well", някои от най-добрите му соло парчета, както и четири брилянтно изпълнени кавъра. Домакин на събитието беше "Sofia Live Club", който в последните няколко години се превърна в безспорен лидер в организирането на клубните изяви на чуждестранни изпълнители у нас. И въпреки че при предишното си гостуване китаристът на една от най-обичаните поп-рок групи ясно даде да се разбере, че когато той представя соло творчеството си, феновете няма да чуят любимите си TOTO-песни (в редки случаи има и изключения), снощи отново имаше немалко хора, които вярваха, че Lukather ще изпълни техните желания. Самият той опроверга подобни очаквания няколко дена преди концерта в интервю, дадено за радио "Z-Rock", където на въпроса защо не свири песни на ТОТО по време на самостоятелните си концерти, Lukather отговори: "Не искам да правя разводнена версия на ТОТО. Изпълнявам достатъчно често тези композиции с тях, за да ги правя и на соловите си изяви. Когато някой изкрещи от публиката "Africa" или "Rosanna" си казвам: "Сериозно ли?! Наистина, сериозно ли го мислиш това? Какво видя да пише отвън на плаката? Че тази вечер ще свири г-н ТОТО ли?!" Така или иначе онези, които снощи бяха дошли за да се насладят на музиката на Steve Lukather, със сигурност останаха доволни.

   Освен в представените композиции, този път имаше промени и в състава на групата, която съпровожда Lukather по време на турнето. До него на сцената отново стояха клавиристът Steve Weingart (ученик на Joe Zawinul) и барабанистът Eric Valentine, които помним от предишното гостуването на Steve, а на бас китарата сега се изявяваше чаровната Renee Jones (на мястото на Carlitos Del Puerto), която е и съпруга на Weingart. Тримата музиканти се качиха на сцената, заедно със Steve Lukather, в 20:20 ч. и изненадаха всички, започвайки концерта не с откриващото парче в "All's Well That Ends Well" - "Darkness In My World", а с "Hero With a Thousand Eyes" от 1994-а. Въпреки това неочаквано начало от тук до края на вечерта феновете чуха цели пет композиции от новия албум на китариста. Веднага трябва да кажем, че последната му студийна творба се доближава като звучене най-много до творчеството на TOTO от всички негови самостоятелни албуми до сега (шест на брой), а песните от нея звучат убийствено добре на живо.

   От по-старото творчество на Lukather феновете чуха ритмичната "Stab in the Back", която бе изсвирена и при предишното му гостуване у нас. Албумът "Candyman" бе представен с четири песни, от които силно впечатление направи бавната "Extinction Blues". Steve не пропусна и да се "поклони" пред някои от своите учители (винаги го прави), подарявайки ни брилянтната "While My Guitar Gently Weeps" на THE BEATLES, с изключителното си китарно соло вплетено в нея. По време на целия концерт той демонстрира свирене от световна класа, като същевременно поведението му бе съвсем земно, сякаш свиреше не пред софийската публика, а пред свои приятели.

   Феновете, изпълнили тази вечер "Sofia Live Club" почти докрай, се насладиха и на един джем сешън, по време на който Steve Lukather напусна сцената и даде възможност на музикантите от групата си да покажат на какво са способни. И те не разочароваха нито него, нито публиката - забележителни инструменталисти, които имат какво да покажат и знаят как да задържат вниманието на зрителя върху себе си, въпреки моментната липса на Steve. Eric Valentine вдигна на крака всички присъстващи с бясното си соло на барабани, за което получи и заслужени аплодисменти. Разбира се, Lukather не пропусна да ни изсвири и прелестния инструментал "Song for Jeff", написан от него за отишлия си твърде млад от този свят Jeff Porcaro (барабанист и съосновател на ТОТО), а в бисер на вечерта се превърна великолепното изпълнение на "Little Wing" по James Marshall Hendrix.

   Бисът започна с "Flash in the Pan", след която Steve Lukather качи на сцената 6-7 годишно момче (което до този момент беше неизменно на първия ред гледайки със зяпнала уста виртуозните изпълнения на китариста) и го вдигна на ръце, за да могат всички да видят фланелката му. На нея имаше колаж, на който един до друг бяха застанали Lukather и въпросното момче, а над тази снимката стоеше надпис: "Steve, за да мога дойда на твоя концерт, трябваше да изям десет мандарини. А аз мразя мандарини!!!" Концертът завърши в 22:10 ч. с една усмивка (прекрасният инструментален кавър "Smile" на Nat King Cole), а след този финал на присъствалите не им остана нищо друго, освен да си пожелаят Steve Lukather скоро пак да посети България. Защо не и с TOTO?

   Ето и пълен сетлист от концерта на Steve Lukather, състоял се на 27 ноември, 2011 г., в "Sofia Live Club":
01. Intro ("Darkness in My World")
02. Hero With a Thousand Eyes ("Candyman" - 1994)
03. Extinction Blues ("Candyman" - 1994)
04. Stab in the Back ("Ever Changing Times" - 2008)
05. Watching the World ("All's Well That Ends Well" - 2010)
06. Buterfly (Herbie Hancock)
07. Jam (Jones, Weingart, Valentine)
08. Song for Jeff ("Candyman" - 1994) / Don't Say It's Over ("All's Well That Ends Well" - 2010) (only instrumental)
09. Tumesent ("All's Well That Ends Well" - 2010)
10. Drum solo
11. Party in Simon's Pants ("Candyman" - 1994)
12. While My Guitar Gently Weeps (The Beatles)
13. Tears of My Own Shame ("Luke" - 1997) / Little Wing (Jimi Hendrix)
14. Can't Look Back ("All's Well That Ends Well" - 2010)
Бис:
15. Flash In The Pan ("All's Well That Ends Well" - 2010)
16. Smile (Nat King Cole) (only instrumental)
Ози
Снимки: Edwar

Steve Lukather в София
Steve Lukather в София


Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


jazzzy 1.12.2011 11:06:56 отговори + 0 0
най великия рок китарист на всички времена!!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 29.11.2011 16:08:27 отговори + 0 0
Голяма радост за тези, които присъстваха. София лайв клуб наистина е много добро място за меломаните. Още много концерти да организират! Лукетър велик! Бендът му супер! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 29.11.2011 12:54:12 отговори + 0 0
Много приятно събитие като атмосфера и изпълнение! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".