Steve Lukather показа какво значи класика в жанра на 24 юли в София

24 юли 2009, 23:24 ч. 488 / 9 14
пред./следв.
Че групата ТОТО е на почит в България и има достатъчно голям брой фенове се убедихме през 2000-а година, когато американците гостуваха в София и направиха един паметен концерт, в разпродадената седмици преди датата на събитието Зала 1 на НДК. Тогава българските меломани чуха почти всички хитове на групата и станаха свидетели на нещо, което наричаме музикално съвършенство. Близо 9 години по-късно, във вечерта на 24 юли, се състоя втората среща на един от основателите на ТОТО с българските му фенове. Steve Lukather - китарист, козпозитор и вокалист, изнесе самостоятелен концерт в "Sofia Live Club" по покана на "SME", а събитието бе част от продължаващото вече година и половина турне, в подкрепа на последния за момента (пети по ред) самостоятелен албум на Lukather "Ever Changing Times", излязъл в началото на миналата година.
   Самото събитие стартира точно в 22:00 ч., когато под аплодисментите на публиката музикантите излязоха на сцената и без излишни приказки започнаха концерта с две композиции от първия солов албум на Lukather - "Drive A Crooked Road" и "Twist The Knife". И още в средата на откриващата песен две неща станаха ясни - първо, че тази вечер феновете щяха да се насладят на добър звук и второ, че на любителите на китарните импровизации и сола им предстоеше двучасово невероятно шоу. Трета по ред беше едноименната песен от новия албум - хит, който често сме чували по радиостанциите у нас, а от тук нататък Steve Lukather премина през голяма част от соло творчеството си, като почти не остана негов албум, от който да не чухме композиция. От представените песни се откроиха прекрасната балада "Never Walk Alone", приятната и игрива "Stab In The Back", както и разбира се любимата на феновете "Hero With A 1000 Eyes".
   Steve Lukather не ни спести и някои от най-силните си инструментали. Прозвуча покъртителната "Song for Jeff", посветена на отишлия си без време от този свят Jeff Porcaro - барабанист и съосновател на групата ТОТО. Едва 38-годишен той умира от инфаркт, а Lukather написва въпросната композиция в негова памет. Трябва да отбележим, че когато някой е наистина искрен, това винаги си личи - гледайки изпълнението, човек усеща, че тази мелодия излиза от душата на Steve. Чухме и инструментала "Party In Simon's Pants" от албума "Candyman" - композиция, която е достатъчно твърда и динамична, за да може винаги да повдигне настроението на публиката. За това настроение, освен Steve Lukather, се грижеха още трима музиканти. Клавирист бе Steve Weingart, който е ученик не на кой да е, а на самия клавирен гуру Joe Zawinul. Видяхме, че той е внимавал в час и старателно си е учил уроците. За това засвидетелства, както свиренето му във всяка една от песните, така и чудесното му соло изпълнение. На бас китарата бе потомственият музикант Carlitos Del Puerto (работил и със Stevie Wonder), а публиката стана свидетел и на още едно соло - това на барабаниста Eric Valentine. Загадка остана отсъствието на втория китарист в групата - Ricky Z., но при положение, че на сцената присъстваше Steve Lukather, липсата му не се почувства осезателно.
   На този концерт песни на ТОТО не прозвучаха, но за това пък публиката в препълнения "Sofia Live Club" (билетите за този концерт бяха разпродадени около седмица преди събитието) чу две кавър версии на класически рок композиции. "Red House" по Jimi Hendrix бе изпълнена със завидно майсторство от Lukather, като ясно си пролича кой е един от кумирите и вероятно духовен учител на китариста. В кулминация на вечерта пък се превърна и вечната "Shine On You Crazy Diamond" на Pink Floyd. За феновете винаги е приятно когато слушат композиции на тази група, но удоволствието става двойно, когато изпълнителя е от такава класа и освен професионализъм, вложи в изпълнението и сърцето си. Имено с тази песен дойде и края на този концерт за ценители. Всичко приключи в 00:10 ч., а зрителите освен, че преживяха една прекрасна и изпълнена с много положителни емоции вечер, си пожелаха и трета среща с този голям музикант. Остава само да се надяваме, че тя няма да е отново чак след 9 години.
   Единственият минус на шоуто бе почти непоносимата жега в клуба. И тук под "клуб" не се разбира бивше соц-кино като "Blue Box" например, където "вентилация" е непозната дума. Заедно с няколкостотин зрители и самите музиканти трябваше да се мъчат в задуха на едно иначе доста модерно изглеждащо място, на чийто управител или който е отговорен за вчерашната пещ, бихме пожелали да се е разхождал днес с кожух по улиците, за да разбере как се чувстваха снощи неговите клиенти.

   Ще завършим този репортаж с няколко изречения, касаещи факта, че част от феновете си тръгнаха като че ли разочаровани, въпреки, че концертът беше от класа. Защо? Причината е ясна - липсата на дори и една от песните на ТОТО. Все пак е хубаво да се знае, че в момента не сме 1998-а година, когато у нас имаше по три концерта годишно и за тях нищо не бе известно предварително. Днес, който желае, може само в рамките на две-три минути да разбере точно какво изпълнява Steve Lukather (същото се отнася и за който и да е било изпълнител) в тази част от турнето си и да прецени сам за себе си заслужава ли си да посещава дадено събитие или не. Така най-малкото ще си спести разочарования и последващо недоволство. И накрая - дори и при липсата на 2-3 хита, които и без това сме слушали хиляди пъти, един концерт може да бъде доста качествен. А снощното събитие беше точно такова.

   Ето и пълен сетлист от концерта на Steve Lukather, а тук може да разгледате и над 50 снимки:
01. Drive A Crooked Road
02. Twist The Knife
03. Ever Changing Times
04. How Many Zeros
05. Stab In The Back
06. Jam session / Steve Weingart keyboard solo / Jam session
07. Keyboard & Bass session
08. Song For Jeff
09. Never Walk Alone
10. Talk To Ya Later
11. Red House (Jimi Hendrix)
12. Party In Simon's Pants
13. Eric Valentine drum solo
14. Hero With A 1000 Eyes
Бис:
15. Shine On You Crazy Diamond (PINK FLOYD)

Ози

още за:

Steve Lukather


Коментари   (14)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


ДИРИГЕНТА 3.08.2009 16:56:44 отговори + 0 0
Какво да говорим за най-големия китарист на съвремието! Невероятен талант във всяко отношение. Чест е за България,че ни включи в турнето си, което е пълен хит по Европа от 2 години насам. Не разбирам само защо се организира концерт на такъв музикант и невероятната му група в едно малко и тясно пространство, лишено от климатик и даже на моменти предлагащо некачествен двук. Има в София поне 5 други зали,където много повече фенове щяха да дойдат и атмосферата да е много по-невероятна.Дано Стив дойде след 2 години с новия си проект, въпреки ,че се съмнявам при такава организация. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 26.07.2009 13:08:04 отговори + 0 0
абе аз бях близо до служебния вход, откъдето излязоха музикантите, подухваше някакакъв климатик, но толкова немощно... определено този клуб не е разчетен за толкова хора. иначе Лукатър ни скри шапката. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 26.07.2009 03:37:46 отговори + 0 0
В място където максимума е 250 човека,снощи имаше 800 човека+факта че климатиците не бяха пуснати.В клуба беше 50 градуса.Иначе групата беше велика
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

DICKINSON_ 25.07.2009 19:25:04 отговори + 0 0
Много готин концерт. За съжаление не чух ТОТО, а много ми се искаше някак си Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

boodoom children 25.07.2009 17:23:38 отговори + 0 0
Концерта беше супер с изключение на жегата ама и без това тези дни е жега така че................... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


deep purple 25.07.2009 16:37:04 отговори + 0 0
Страхотни снимки Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 25.07.2009 16:16:40 отговори + 0 0
Ами май веднага след концерта са се изнесли музикантите, понеже е била неописуема жега. Имало е два пъти повече хора от допустимото. Абе Фънки се е пооакал, но поне не му се провалят концертите ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

:)) 25.07.2009 13:51:45 отговори + 0 0
е не е свирил нищо на Тото така че малко ми олекна... явно и организацията си е била на ниво България... поне той изкефи ли се ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 25.07.2009 12:41:06 отговори + 0 0
Свири ли нещо на Toto, да знам дали да ме е яд много, че не отидох? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

читател 25.07.2009 12:25:28 отговори + 0 0
Организацията беше трагична - претъпкан клуб, климатиците не работиха, хората, които бяха платили по-скъпите билети напред, бяха буквално "запушени" отвсякъде от правостоящи с най-евтините билети - в целия свят като платиш по-скъп билет се предполага че ще получиш по-добро място... да, ама не, както обичаше да казва един известен журналист. Важното е да пада печалба, нищо че в клуб с 250 места имаше в пъти повече продадени билети. СМЕ за пореден път показаха, че българската бай ганьовска алчност няма аналог в света!
Представям си как са се чувствали музикантите в тая невероятна жега - то и Steve Lukather си каза, не случайно после се изнесоха почти на бегом от заведението...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


shvepsa 25.07.2009 11:59:21 отговори + 0 0
Музиката на ниво-от такива музиканти друго не може и да се очаква.Тъпо е че се опитват да пестят от тока(незнам какъв е проблема с климатиците в повечето заведения).Взимат парата и предлагат минимални условия за да се забавлява човек истински.Както казва "дебелака": Абсурдистан - въпреки че и той е част от това Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

deep purple 25.07.2009 11:44:49 отговори + 0 0
В същност някъде след третата песен спрях да обръщам внимание на жегата.Тя се пренесе на сцената... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Авитохол 25.07.2009 11:35:06 отговори + 0 0
Хич не беше тъпо, а за измирането... Хм, ами аз бях полумъртъв от кеф снощи! Великолепен концерт, прекрасни музиканти!
Клубът натъпкан с хора и това в комбинацията от липсваща вентилация изцеди и последната капка пот от присъстващите. А Стив и компания изцедиха емоциите ни и ни заредиха с очакването да ги видим и чуем отново.
Иска ми се този концерт да не беше свършвал!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 25.07.2009 11:20:38 отговори + 0 0
Ееееей! Толкова тъпо лие било, или всички сте измрели, че няма един пост как е минало !?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".