Sting изнесе брилянтен концерт в София на 16 септември

17 сеп 2017, 10:20 ч. 4377 / 4 13
пред./следв.

   Във вечерта на 16 септември напълно разпродадената зала "Арена Армеец" посрещна една от най-големите звезди в рок (а и не само) музиката - Sting. За британския певец, музикант, текстописец и композитор на множество песни, достигнали върховете на класациите по цял свят, това бе четвърто гостуване у нас. Последно го видяхме заедно със Софийската филхармония през 2011 г. на стадион "Георги Аспарухов", а настоящото световно турне на Sting, част от което е и столицата ни, представя първия му рок албум от 13 години насам - "57th & 9th", излязъл на музикалния пазар в края на 2016 г.

   Точно в 20:00 ч., когато около 15 хиляди зрители очакваха появата на подгряващия изпълнител, изненадващо за всички на сцената се появи самият Sting, поздрави публиката с "Добър вечер!" на чист български език, взе китара в ръцете си и изпя "Heading South on the Great North Road" от новия си албум "57th & 9th". Доста неочаквано начало, след което британецът остави придошлото множество в компанията на Joe Sumner. За незапознатите, това е синът на Sting, който обра симпатиите на феновете с непринуденото си, около 25-минутно соло изпълнение, по време на което представи три авторски композиции и три песни на FICTION PLANE. Някои от вас вероятно помнят тази група, чийто вокалист и китарист е именно Sumner-младши. Тя направи кратък концерт през 2006 г. на стадиона в град Несебър. Отново преди Sting, разбира се.

   След един приятен "ордьовър" бе време и за основното ястие на вечерта, първата хапка от което бе POLICE-класиката "Synchronicity II". Sting се бе постарал концертът да бъде разделен горе-долу по равно между песни от групата, с която той доби световна популярност в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век и композиции от соловата си кариера. Публиката в София чу най-доброто и от двете, като трябва да се отбележи, че Gordon Sumner (както е истинското му име) и групата му наблегнаха основно на музиката и представянето си, а не на някакви технически еквилибристики, като гигантски екрани, осветление, декори, ефекти и т.н. Напротив, всичко на сцената беше съвсем обикновено и семпло. И въпреки това изпълнението на музикантите превърна вечерта в един висококачествен рок концерт. Dominic Miller - дясната ръка на Sting, отново бе безупречен на китарата. Двамата са заедно и на сцената, и в студиото вече повече от четвърт век и сработването помежду им е достигнало степен на съвършенство. Miller бе подпомаган от втори китарист - не кой да е, а собственият му син Rufus. На барабаните пък видяхме Josh Freese - американски мултиинструменталист, текстописец и композитор, работил с групи и изпълнители като GUNS N' ROSES, A PERFECT CIRCLE, NINE INCH NAILS, Bruce Springsteen и др.

   Любимата на всички "Englishman in New York" прозвуча с леко променен аранжимент и като че ли не бе на нивото на оригиналния студиен запис. Може би липсата на така характерния сопрано саксофон, изпълнен от гениалния Branford Marsalis, който неизменно свързваме с тази великолепна песен, изигра своята роля, но така или иначе публиката бе разпята доста сериозно именно на тази композиция и не спря да припява с пълно гърло на Sting до самия ѝ край. Неговата музика има странната способност да докосва душите на хората и да ги кара в едни моменти да се усмихват и пеят, а в други - да отронват по някоя сълза. Снощи се насладихме на не една и две композиции, които провокират подобни реакции у голяма част от зрителите - "Mad About You", "Fields of Gold" и "Shape of My Heart" (и в трите чухме прекрасни включвания на Percy Cardona с акордеон) - са все песни, които са като визитни картички за британския изпълнител и публиката в "Арена Армеец" ги слушаше с притаен дъх. Освен с вече споменатата "Heading South on the Great North Road" последният студиен запис на Sting бе представен от още две композиции, сред които и "Petrol Head", която сякаш е излязла от дискографията на THE POLICE. Ако трябва да сме честни, "57th & 9th" като че ли не успява да достигне класата на предишните рок записи на певеца, но все пак, изпълнените от албума песни са достатъчно качествени, за да намерят място в сетлиста. Не липсваха и изненади – "De Do Do Do, De Da Da Da" май направи концертния си дебют за това турне в София, а Joe Sumner изпя прекрасен кавър на "Ashes to Ashes" по David Bowie.

   Както винаги в прекрасна форма (и като глас, и като физика - този човек не остарява ли изобщо?!), Sting не спираше да поднася на публиката песни от цялата си кариера, като в заключителните 30-40 минути на концерта всяка от тях беше световен хит. Всички в залата се включиха като един огромен хор в "Message in a Bottle", а на "Desert Rose" повечето фенове вече бяха на крака и танцуваха. Финалът дойде с една от най-емблематичните и обичани композиции на THE POLICE - "Roxanne". Песента беше в удължен вариант, като в средата ѝ бе вплетена част от "Ain't No Sunshine" на Bill Withers. Тук някъде музикалната вечеря уж трябваше да приключи, но ако след един вкусен ордьовър и последвалото го доста апетитно основно ястие човек би трябвало да се чувства напълно сит, то публиката в "Арена Армеец" беше гладна и искаше още. Sting и неговите колеги се бяха постарали недоволни да няма и сервираха на трапезата цели два десерта. Баща и син заедно изпяха "Next to You" (за семейство Sumner става въпрос, а не за семейство Miller), а първият бис очаквано завърши с гениалната "Every Breath You Take", която според някои публикации в медиите носи между една четвърт и една трета от всички приходи от авторска музика на Sting (не е за вярване, нали?). За същинския край на концерта бе оставена изящната "Fragile", която се превърна в черешката на тортата. След последните ѝ акорди музикантите си взеха довиждане с публиката и поеха по пътя към Белград, където днес е следващата спирка от турнето им.

   Пълна зала, чудесна музика и един великолепен Sting. С това присъствалите в "Арена Армеец" ще запомнят тази вечер. Освен всичко друго, май този концерт, заедно с представянето на DEEP PURPLE в същата зала, ще се превърнат в двете най-мащабни рок изяви за годината у нас. През 2017-а за съжаление в България така и не видяхме голям стадионен рок концерт. Е, ако не броим онова, което би трябвало да ни очаква (или пък не) на 22 септември на Националния стадион "Васил Левски", разбира се ;) Близо 50 снимки от концерта на Sting, организиран от "Sofia Music Enterprises", можете да разгледате в нашата галерия, а ето и какво чуха зрителите в столичната зала "Арена Армеец", на 16-и септември, 2017 г.:

Sting:

01. Hеading South on the Great North Road


Joe Sumner:

01. Lоoking for Me Looking for You
02. Don't Change the Love
03. Drink (FICTION PLANE song)
04. First Time (FICTION PLANE song)
04. Two Sisters (FICTION PLANE song)
05. Jellybeаn


Sting:

01. Sуnchronicity II (THE POLICE cover)
02. If I Ever Lose My Faith in Yоu
03. Spirits in the Material World (THE POLICE cover)
04. Englishman in New York
05. Every Little Thing She Does Is Mаgic (THE POLICE cover)
06. Mad About You
07. Fields of Gold
08. Shape of My Heаrt
09. Petrol Head
10. She's Too Good for Me
11. Message in a Bottle (THE POLICE cover)
12. De Do Do Do, De Da Da Da (THE POLICE cover)
13. Ashes to Ashes (David Bowie cover) (Joe Sumnеr on vocals) / 50 000 (part)
14. Walking on the Moon (THE POLICE cover)
15. So Lonely (THE POLICE cover)
16. Desert Rose
17. Roxanne (THE POLICE cover) / Ain't No Sunshinе (Bill Withers cover - part)
Бис 1:
18. Next to You (THE POLICE cover)
19. Every Breath You Take (THE POLICE cover)
Бис 2:
20. Frаgilе

 

Текст: Ози
Снимки: Станимир Сребър

 



Коментари   (13)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Sebastian 18.09.2017 15:21:54 отговори + 5 11
Мен пък, точно музиката на Sting никога не ме е докосвала... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Bach 19.09.2017 14:36:00 + 2 7
И мен Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 17.09.2017 23:43:15 отговори + 15 5
Невероятен концерт. Стинг звучеше точно толкова добре, колкото в студийните си албуми. Толкова добро озвучение отдавна не бях чувал на живо, а и ефектите ги биваше

10/10
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kurt Cobain 17.09.2017 18:30:39 отговори + 25 2
Този коментар е напълно излишен, предвид факта какъв велик музикант е Стинг. Смятам че този коментар е написан от човек, който слуша предимно метал и не е много запознат с останалите неща, а именно че музиката на Стинг е рок музика с много мелодия в нея и прекрасни текстове. И не е много оригинално да се заяждате с името на сайта, след като вие нищо не разбирате. А след като не Ви харесват статиите на сайта, по-добре не влизайте да ги четете, защото си губите ценното време да хейтвате едни прекрасни статии. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rock 'till death 17.09.2017 12:11:35 отговори + 7 35
Като гледам, трябва да си сменяте името на We Pop. Скоро ще почнете да пишете и за рап и за поп и за всичко останало.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 17.09.2017 13:55:37 + 25 4
Ние не пишем за Стинг от скоро. Трябваше отдавна да сме се прекръстили. Преди има-няма 16 години Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Orgasmatron 17.09.2017 21:18:48 + 11 10
Относно отговора на werock.bg към коментара на rock 'till death, бих искал да попитам защо нямаше статия за концерта на Bryan Adams в края на 2016 година? Силно се съмнявам, че ще получа някакъв отговор..Както не получих отговор и на въпроса ми "защо не отразихте поне един от юбилейните концерти на Сигнал?" под статията за концерта на Щурците преди около 3 месеца.
Мисля, че не е редно да отговаряте само когато Ви е изгодно, но не и когато Ви се задават резонни въпроси, макар и неудобни за Вас. Личните Ви предпочитания или антипатии не би трябвало да бъдат определящи в редакционната политика и избора на отразяваните изпълнители.
Желая Ви много здраве и успех в развиването на сайта, който иначе следя с интерес.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стинг 17.09.2017 22:29:49 + 10 1
You аre out of your fuckin' mind , dude Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 17.09.2017 23:39:02 + 1 7
Не критикувам никого, но си спомням как миналата година имаше статия "Топ кулинар готви с жива връзка бургери на рокаджии" (както и други реклами), но нито дума, когато Принс си отиде същия месец. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 18.09.2017 07:05:31 + 8 0
Orgasmatron, под всеки коментар пише "ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти", или ги задайте във форума ни."
Когато отговаряме, това е изключение, а не правило.
Разгледайте тази секция:
https://www.werock.bg/kontzerti/reportazhi
Ако тя се формираше на база "лични предпочитания", щеше да е в пъти по-малка.
Не можем да отразим всичко. Никой не може и никой не го прави

Анти-терлик, самият въпрос "защо пускате реклами, а не пускате еди какво си" съдържа отговора в себе си
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Danny Carey 17.09.2017 11:51:17 отговори + 19 1
Този човек пее като дзвер. Как не му мръдна гласа през целия концерт, не знам. Страхотен, и той, и музикантите му. Доминик и Джош са изключителна класа. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Чочко 17.09.2017 10:56:31 отговори + 21 1
Изключителен концерт! Стинг май наистина ще се окаже извънземен. Няма как да е от тази планета. Никакви забележки нямам, прекрасна вечер! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дон Жуан 17.09.2017 10:49:44 отговори + 5 8
И така е и не е така. Като гледам снимките вече маааааалко е поостарял. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".