Tarja призова българската публика да вдигне високо националния флаг

4 ное 2014, 10:23 ч. 791 / 5 27
пред./следв.

   "Благодаря ви за любовта ви към мен не само като изпълнител, а и като личност. България е като втори дом за мен." С тези думи се обърна към българската публика Tarja Turunen при седмата си визита у нас. Дали пък няма да се окаже вярно предположението в репортаж от предишно гостуване на финландската прима, че тя един ден може да си купи къщичка в китно родно селце и да започне да точи вкусни български баници?

   Сега обаче нека действието се пренесе в пълната зала "Универсиада", където във вечерта на 3 ноември могат да се видят представители на четири поколения и дори бебета. Всъщност концерт на Tarja Turunen е един чудесен вариант да се приобщят децата към магията на рока, тъй като шоуто е без цинични думи и плашещи декори и костюми.

   Още от самото начало - отваряне на врати и влизане, събитието върви при пълен ред и организация. Храна и напитки се предлагат пред и в самата зала. Шоуто е част от турнето "Colours in the Road 2013 - 2015" в подкрепа на последения студиен албум на Tarja - "Colours in the Dark" (2013).

   Подгряващата група CRIMSON BLUE излиза на сцената по разписание. На младата руска банда се падна нелеката задача да свири преди такава именита изпълнителка като Tarja Turunen. Всъщност CRIMSON BLUE се явиха в редуциран състав - вокалистката Dani Hellstrom и двама китаристи, като представят акустичен сет. Бандата е непозната на нашата публика, но постепенно успя да привлече внимание. Семплата обстановка - покрити с черно инструменти, само два високи стола, на които са седнали музикантите с "кухарки" в ръце, милото държание на певицата в романтична рокля на цветя, постепенно спечели присъстващите в залата. Естествено най-много за добрите впечатления допринесе безспорният талант на московчаните. Dani и един от колегите й демонстрираха прекрасни гласови възможности, инструменталното изпълнение също беше на ниво. CRIMSON BLUE представиха стегнат сет, а акустичният вариант придаваше мекота и нежност на композициите. Може би причина да се спрат на тази версия на песните си е и факта, че бандата няма собствен тур-бус, а се придвижва с обществения транспорт до дестинациите на изявите си. CRIMSON BLUE се оттеглиха под заслужени аплодисменти, а феновете нетърпеливо зачакаха да се появи тяхната любимка - Tarja Turunen.

   Сцената беше закрита с тъмна прозрачна завеса с изписано името на последния албум на певицата "Colours in the Dark". Под звуците на внушително интро, покривалото падна и се появи финландската дива в черен тоалет. Без всякакво предисловие започна напрегнатата композиция "In for a Kill", от албума "What Lies Beneath" ( 2010). От страна на публиката се чуха първите възторжени викове и аплодисменти. В първите редици се развя българското знаме и... розово плюшено мече. Последваха песните "500 Letters" и "Little Lies". Звукът беше перфектен. (В същата зала, където на концерта на TESTAMENT присъстващите едва не получиха слухови травми от лошото озвучаване)

   Специално внимание заслужаваха декорите и осветлението на сцената. Отзад беше опънат транспарант с обложката на "Colours in the Dark". Отстрани се спускаха бели платна, върху които цветните прожектори ваеха фантастични форми и заедно с дима придаваха мистична атмосфера, сред която се разиграваше красива феерия от светлина, глас и музика. Из цветната мъгла сякаш плуваше феята на багрите - Tarja, поздравяваше и благодареше на български. Не е тайна, че певицата има у нас вярна и отдадена публика. За пореден път се получи невероятната спойка между изпълнителката и феновете. Музикантите, които съпровождаха вокалистката, също получиха невероятно топъл прием. Tarja представи колегите си, които бяха: Alex Scholpp - китари, Max Lilja - виолончело, Kevin Chown - бас, Christian Kretschmar - клавири, а мястото зад барабаните, където няколко пъти у нас видяхме легендарния Mike Terrana, се заемаше от Thomas Heinz, който се представи отлично.

   Всички песни бяха посрещани и изпращани с одобрителни викове и аплодисменти. Изключително впечатляващ момент от концерта беше, когато по време на парчето "Die Alive", певицата с жестове призова да бъде вдигнато високо българското знаме, което се държеше от няколко души на първите редове. След това националният флаг се озова в ръцете на Tarja, тя го развя, целуна и изпълни няколко парчета наметната с него, като не преставаше да благодари на български.

   Смело може да се каже, че това беше най-добрият концерт на финландската прима у нас. Сетлистът беше много сполучливо подбран, като включваше най-запомнящите се композиции от трите й самостоятелни албума. Акцентът логично беше поставен върху последната й творба, но присъстваха доволно количество песни и от "What Lies Beneath". "My Winter Storm" (2007) беше представен само с хитовете "I Walk Alone" и спомената "Die Alive". Нямаше помен от спорно приеманите кавъри на Alice Cooper и WHITESNAKE. Кавърът "Darkness" на Peter Gabriel получи превъзходна интерпретация, като Tarja не само изпя, а и изигра преживяванията на лирическия герой от текста, а накрая на песента от публиката към сцената полетя розовото мече, което Tarja прегърна.

   Изненада за присъстващите беше изпълнението на любима песен на NIGHTWISH "Wish I Had an Angel". В ролята на Marco Hietala влезе китаристът Alex Scholpp. Мекият му, приятен глас се чу и в парчето "Anteroom of Death". В песента "Medusa" пък Tarja изпълни и партиите на Justin Furstenfeld. В края на концерта, "за десерт", като втори бис прозвуча още едно обичано от феновете парче - кавърът на Gary Moore "Over the Hills and Far Away". Под бурните аплодисменти на станалата на крака публика, Tarja обеща да се върне отново, в което никой не се съмнява.

Сетлист на Tarja Turunen от концерта в з. "Универсиада", София, 3.11.2014:

01. In for a Kill
02. 500 Letters
03. Little Lies
04. Falling Awake
05. I Walk Alone
06. Anteroom of Death
07. Never Enough (with Band Outro Solo)
08. Darkness (Peter Gabriel cover)
09. Neverlight
10. Mystique Voyage
11. Die Alive
12. Deliverance
13. Medusa
Бис:
14. Victim of Ritual
15. Wish I Had an Angel (NIGHTWISH cover)
16. Until My Last Breath
Бис 2:
17.Over the Hills and Far Away (Gary Moore cover)


Текст: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов


  В галериите ни може да разгледате и 50 снимки от концерта на Tarja и CRIMSON BLUE.

 



Коментари   (27)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Няма значение 6.11.2014 19:28:52 отговори + 5 2
Концерта беше много хубав, но сега след като гледам какво е било в Букурещ се чувствам малко измамен и с недоверие към думите на Тария, че сме като неин втори дом.Може да видите снимки от Букурещ на сайта 'и за да разберете какво имам предвид. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hukou 5.11.2014 23:33:31 отговори + 6 1
На мен ми хареса много. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

дали да й го турунен? 5.11.2014 13:42:29 отговори + 3 19
"Метълистите" с мозък колкото на издълбана тиква по хелуин явно не знаят, че средното образование все още е безплатно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Нестор 5.11.2014 13:51:28 + 8 5
А ти мало*мнико ако не знаеш има и платено. Но сигурно в твойто семейство на клошари това не е известно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

дали да й го турунен? 5.11.2014 18:25:30 + 2 11
А ти многоумнико в частен лицей ли си учил? Да не си от "елита" в Банкя? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ало, чалгата! 6.11.2014 21:57:51 + 6 2
сбъркал си сайта,момче! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

05.11.2014 5.11.2014 11:51:30 отговори + 10 2
Ще помоля блек метъл тиквеници с основно образование или средно платено да не коментират тук !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

дали да й го турунен? 5.11.2014 11:15:20 отговори + 8 25
Псевдооперната поп певачка отново в чалгария - ще е гладна доста значи, смях! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


аааа 5.11.2014 00:19:07 отговори + 6 7
Посмях се на този репортаж - има си няколко бисера и си е малко излагация

”Може би причина да се спрат на тази версия на песните си е и факта, че бандата няма собствен тур-бус”
Ахахахаха, почти никоя банда няма собствен тур-бус защото тия неща са много скъпи. Точно затова има маса компании, които го дават под наем. Това, че докато ги ползват им лепят разни неща отвън не значи, че са техни.

Има и доста други ” попадения”
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 5.11.2014 09:25:15 + 6 4
На теб не ти ли се каза, да вървиш да си биеш челцето в новините за любимия ти ню "метъл" и да не се мяркаш да ръсиш глупости в други новини. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Horse 4.11.2014 23:06:29 отговори + 10 2
Концертът беше много добър, мога да го сравня като ниво с предишния такъв в зала “Универсиада“. Таря е класа и го доказа за пореден път, безкомпромисно. Стилът е специфичен, което предполага и съответната таргет-група фенове - по мое наблюдение от 5 до 50-годишни, извинявам се ако греша или пропускам някого. Присъствал съм на всичките ? концерти в България (плюс един навън), при следваща визита пак съм там. Бях със сина ми, който макар и само на 8 години, също беше впечатлен. За нехаресващите (без значение дали са били в залата снощи или не) - групи много - алтернативи по ваш избор. За мен/нас остава приятното изживяване.

П.П. Подгряващата група също изненада приятно. Напомни ми за ранния The Gathering с Анеке в акустичен вариант.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

m.power 4.11.2014 16:13:17 отговори + 4 25
еб.х ти илюминатката Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Venom 4.11.2014 18:58:45 + 13 4
еб.х ти боклукът си Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

inhale 4.11.2014 15:50:58 отговори + 11 33
псевдо опера с поп нюанси Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metal_forever 9.11.2014 23:56:43 + 4 1
Жалък си! Като не разбираш от уникалната музика на Таря, нямаш място тук!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kuzman 4.11.2014 13:19:34 отговори + 25 4
Настина страхотен, зареждащ и емоционален концерт. Много културна и отдадена публика. Нямаше напивания, блъскания, простотии. Имаше много деца и въпреки немалкия брой на хората, беше безопасно. Настина чудесна възможност децата да се докоснат до рок музиката. Озвучаването беше перфектно за разлика от други концерти и то на по-големи групи. Гледам я за 3-ти път от 7-те които е идвала. По заряд, сила и емоционалност този концерт се доближава до онзи през 2009г. Като че ли той повече ми хареса, но и този беше мега-добър. Така, че Таря пак заповядай. Ще има кой да те гледа и слуша. Тук наистина имаш вярна публика.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


kuzman 4.11.2014 13:21:29 + 10 2
И да, жалко че го нямаше Майк Терана, но и този пич Heinz забиваше здраво. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 4.11.2014 12:26:23 отговори + 17 17
Далече е от рок музиката. Просто е добра изпълнителка. Така да го наречем Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Даскал 4.11.2014 12:46:08 + 11 1
А до коя музика е близо? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Peter Pan 4.11.2014 15:38:41 + 12 15
Естрадата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tarja fan 4.11.2014 12:14:11 отговори + 17 2
Невероятен концерт. Жалко само, че го нямаше Майк Терана, но всички музиканти бяха на ниво. Озвучаването също беше безупречно. Много хора забравят, че Таря е не просто фантастичен изпълнител, но също така композитор и мениджър. А за една жена да съчетава толкова много роли в света на шоу бизнеса това съвсем не е лека задача. Раздаването на Таря вчера беше на макс, но съм горд и от публиката.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Не е истина 4.11.2014 11:56:08 отговори + 15 10
"Всъщност концерт на Tarja Turunen е един чудесен вариант да се приобщят децата към магията на рока, тъй като шоуто е без цинични думи и плашещи декори и костюми."
Това изречение ме разби и доста се смях, наистина. То изтрива 90% от метъл групите Да кажем "не!" на страшните костюми и декори в метъла!! хахаха
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Истина е 4.11.2014 22:04:04 + 10 5
Смей се колкото искаш, но определено е по-удачно човек да си заведе децата на Таря, Удо, Аксепт, Ози, отколкото на Бехемот и прочие клоунади. Казвам го от позицията на човек, чиито деца са израсли по концерти и събори. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Негативен 4.11.2014 10:48:12 отговори + 13 23
Добре. От 7-мия път е успяла да направи най-добрия си концерт тук. Айде 8-мия малко да го позабави. Не казвам да няма щото това е невъзможно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 4.11.2014 11:22:53 + 11 2
Много ясно, че най-добрият може да се избере от повече концерти, т.е. най-малко 3 (защото ако са два, единият ще е ПО-добър и няма най). Ако концертът е само един, няма с какво да го сравниш. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asfsf 4.11.2014 19:25:27 + 2 6
От два няма най-добър? Предполагам от 1-ви клас нагоре ти е било доста тежко? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 4.11.2014 10:34:15 отговори + 22 3
Много зареждащ и емоционален концерт!
И хубав репортаж, благодаря!
:-) :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".